Δηλαδή ο ισχυρισμός
εδώ είναι λάθος;
Στην δεκαετία του 60΄ υπήρχε δίπλα στο στρογγυλό κτίριο σύμβολο και σήμα κατατεθέν του Παλαιού Φαλήρου,το Καφέ Ζαχαροπλαστείο και Εστιατόριο “Catina Club”
Θα μπορούσαν ίσως να υπάρχουν δύο ζαχαροπλαστεία με το ίδιο όνομα Catina το ένα κοντά στο άλλο ή θα μπορούσε αυτό δίπλα στο στρογγυλό κτίριο να μην λέγεται Catina.
Ευχαριστώ.
Δεν μπορώ να σας πώ με σιγουριά αν ισχύει ο παραπάνω ισχυρισμός....αλλά κρίνοντας απο το οπτικό ντοκουμέντο που μας δίνει η ταινία "αλτ και σε εφαγα" αυτό το "Catinas" που φαίνεται στην ταινία πεντακάθαρα με την επιγραφή του, ήταν στον Μπάτη.Παραθέτω και το παρακάτω link απο το "neoclassical architecture"
https://neoclassicalgreece.blogspot.com/2014/04/catina.html οπου έχει σχετικές πληροφορίες και αναφέρει και την συγκεκριμένη ταινία
το κείμενο στο link αναφέρει τα παρακάτω:
<Τα λουτρά του Μπάτη ήταν οι πρώτες λουτρικές εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν στη ζώνη πέραν του Φλοίσβου προς Γλυφάδα. Βρίσκονταν στην δυτική άκρη της στενής τότε (διευρυμένης με άμμο σήμερα) παραλίας, ανάμεσα στο Catina και το ρέμα της Πικροδάφνης (Έδεμ). Αναγνωρισμένης αξίας κατασκευή του 1937, αρχιτέκτων
Γεώργιος Κοντολέων (1896-1952). Ένα μικρό τμήμα τους (ανατολικό) σώζεται φθαρμένο και αλλοιωμένο σήμερα.
Το κέντρο βρισκόταν στο κέντρο της σωζόμενης θαλάσσιας πλατείας στο δυτικό άκρο της παραλίας Μπάτη-Έδεμ. Ένα σημείο που ακόμα και σήμερα έχει μια περίεργη μαγεία. Ήταν μια μοντέρνα, σχετικά απλή κατασκευή της εποχής του και πιθανώς υπέστη αλλαγές διαχρονικά. Το κτίριο εμφανίζεται σε φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1930 και ίσως να φτιάχτηκε την ίδια περίοδο με τις λουτρικές εγκαταστάσεις, όταν δηλαδή πρωτο-αξιοποιήθηκε το σημείο.
Η Catina πρέπει να λειτουργούσε ως καφέ ζαχαροπλαστείο το πρωί και ως κέντρο διασκέδασης το βράδυ , όπως αποδεικνύει και το μοναδικό ντοκουμέντο, που με τα χίλια ζόρια βρέθηκε. Πρόκειται για την ελληνική ταινία "
Αλτ και σ' έφαγα" του 1969, με σκηνές του καταστήματος σε δόξες. Σύμφωνα με την αναγνώστρια Κατερίνα Παχού: "To Catina ήταν κέντρο νυχτερινής διασκέδασης. Το δημιούργησε ο παππούς μου Γεώργιος Παχός. Κατίνα λεγόταν η γυναίκα του." (Σημ. η οικογένεια Παχού είναι πασίγνωστη στο Π. Φάληρο, καθώς τα προαναφερθέντα ή άλλα μέλη της οικογένειας διέθεταν ένα από τα πιό φημισμένα ζαχαροπλαστεία-καφέ στην πλατεία του Φλοίσβου-Αγ.Αλεξάνδρου, επί σειρά δεκαετιών μετά το ~'60. Παρά τις ανακαινίσεις και τη σταθερή ποιότητα το κατάστημα τερμάτισε την ένδοξη πορεία του κάπου στις αρχές της κρίσης.)
Το κτίριο πρέπει να κατεδαφίστηκε το διάστημα 1977 - 1980, καθώς σύμφωνα με πληροφορία της αναγνώστριας Ευαγγελίας Βιταλιώτη: "Πρέπει γύρω το 1976 να είχε κάνει αποκριάτικο χορό το σχολείο μου, το Α' Δημοτικό του Παλαιού Φαλήρου. Λίγο αργότερα
κάηκε και γι' αυτό το γκρέμισαν".
Η επιχείρηση πρέπει να συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τα μέσα του 2000 ως ζαχαροπλαστείο χωρίς πολλή κίνηση σε μαγαζί στο ισόγειο πολυκατοικίας στην οδό Αμφιτρίτης.
Τα τελευταία χρόνια στην πλατεία υπάρχει μια παιδική χαρά και στη μεριά της θάλασσας μια σκηνή για "ήπιες" θερινές συναυλίες του δήμου, στις οποίες έχουν εμφανιστεί τραγουδιστές, όπως η Τζένη Βάνου και η Μαίρη Λίντα. Ποιος ξέρει αν κάποτε εμφανίστηκαν και στην Catina!
Τα απομεινάρια: Στα όρια πλατείας - πεζόδρομου σώζεται ένα περίεργο ημικυκλικό συντριβάνι, που μάλλον ανήκε στο κέντρο. Από τα μέσα του 2000, κάποιοι "σκεπτόμενοι" από το δήμο αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε... γλάστρα για να γλιτώσουν τη βάσανο της συντήρησης. Παράλληλα στο δάπεδο της πλατείας μέχρι πρότινος υπήρχαν σημάδια οπό το κατεδαφισμένο κτίσμα.>
Υ.Γ
Αν το link δεν δουλεύει απο το retromaniax κάντε το αντιγραφή επικόλληση στο browser σας.