Kάποτε,όντας πολύ μικρός ακόμη,γύρω στα 15-16 μου,πίστευα κι έλεγα ότι θα έγραψα στον Αντρέα-Παρασκευά και πιθανότατα εκείνος θα μου απαντούσε στο PC MASTER.Δεν το έκανα τότε τελικά,μάλλον κακώς.Έκτοτε αλλάξανε πολλά πράγματα στον τρόπο επικοινωνίας με το internet και να που τελικά έχω τη χαρά να συζητώ μαζί του εδώ,στο GRM.
Όπως προείπα όμως,οι γνώσεις μου δε με βοηθούν στο να έχω άποψη για το δεύτερο θέμα που έθεσε,το οποίο διάβασα με πολλή προσοχή φυσικά.Όμως έχουμε μέλη εδώ που είμαι βέβαιος ότι έχουν αρκετά να πουν γι' αυτό και πολύ θα ήθελα να δω τις απόψεις τους!
Το πρώτο σκέλος του θέματος αυτού,αφορά τις gaming προτιμήσεις του ίδιου του Αντρέα-Παρασκευά,οπότε κι εκεί θα έλεγα "δε μου πέφτει λόγος".
Στο Γ) θέμα του δεύτερου σκέλους,περί της Sierra και Lucasarts εποχής,εκεί πιστεύω ότι θα μπορώ να πω κάτι,οπότε και περιμένω την επόμενη τοποθέτησή του...
Ακόμη περαιτέρω,για το (τρίτο) θέμα με τον Άλκη,ούτε λόγος επό εμένα επίσης,άλλωστε απάντησε ο ίδιος ο Άλκης,που φυσικά ήταν και ο μόνος "αρμόδιος" να πράξει κάτι τέτοιο.Για το περιεχόμενο των παρεμβάσεών του,επίσης πιστεύω ότι θα μπορώ να πάρω κι εγώ μια ακόμη θέση μελλοντικά,ανάλογα με τα ερεθίσματα που θα μας δώσει κι ο Αντρέας-Παρασκευάς...
Καταλήγοντας λοιπόν,θα έλεγα ότι μόνο στο πρώτο θέμα,περί forums,μπορώ να μιλήσω,αλλά και πάλι καθαρά από τη θέση ενός "ανώνυμου" χρήστη,όχι δηλαδή γνωστού στο ευρύ κοινό,όπως ο Άλκης και ο Αντρέας-Παρασκευάς.
Αναγνωρίζω ότι για τους δυο τους,όπως και κάθε άλλο άνθρωπο που βρίσκεται στη θέση τους κι έχει μια αναγνωρισιμότητα,τα πράγματα είναι πιο δύσκολα,όσον αφορά τα forums.
Σαφώς αυτά είναι ο κατ' εξοχήν τόπος και τρόπος να πει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του,όπως τρόπον τινά κάνουμε και όλοι μας εδώ.Με μια διαφορά όμως.Forum από forum διαφέρει και εκεί είναι όλη η ουσία του πράγματος τελικά.Δε θα πω ότι το GRM είναι το καλύτερο ελληνικό forum,δε μπορώ να το ξέρω αυτό,αφού δε γνωρίζω όλα τα υπόλοιπα.Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι έχει ένα κλίμα που ευνοεί την αρμονική συζήτηση,την ήπια ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη του παραγωγικού και γόνιμου διαλόγου.
Κοινώς,απ' όσα forums έχω συμμετάσχει,είναι μάλλον ότι πιο κοντινό έχω ζήσει στο να υποκαταστήσει τον πραγματικό,ζωντανό διάλογο.Φυσικά πολλοί ξέρετε ότι αυτό δεν ήταν,δεν είναι και δε θα είναι ποτέ εύκολο να ισχύει,αν δε συνοδεύεται από ωριμότητα των μελών του...
Επειδή όμως το θέμα μας δεν είναι το GRM και δε θέλω φυσικά ούτε στο ελάχιστο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι "εκμεταλλεύομαι" την τοποθέτηση του Αντρέα-Παρασκευά για να μιλήσω για το GRM,εν ολίγοις τελικά θα πω ότι κατά κανόνα έχει δίκιο σ' αρκετά από αυτά που λέει για τα forums.
Κι αυτό είναι αποτρεπτικός παράγοντας για πολλούς,ανασταλτικός για άλλους και ίσως αδιάφορος για κάποιους τρίτους.Σίγουρα όμως τελικά είναι επιτυχία για ένα forum το να καταφέρει -ή και να τύχει ακόμη- να μαζέψει ένα πυρήνα ατόμων που να μπορούν να συζητήσουν μεταξύ τους,σε σχεδόν καθημερινή βάση,όπως δε γίνεται να κάνουν από κοντά για πολλούς και διαφόρους λόγους,με κυριότερο την έλλειψη χρόνου,αλλά και τις αποστάσεις που μας χωρίζουν,μη το λησμονούμε κι αυτό.
Η επικοινωνία μέσω forums προσωπικά μου αρέσει.Φυσικά όχι όσο η ζωντανή,αποτελεί υποκατάστατό της άλλωστε,αλλά τελικά σε πολλές περιπτώσεις μάλλον αναγκαίο.Κι υπάρχει και το δικαίωμα,η δυνατότητα,επιλογής κάποιου μέσα από τα τόσα πολλά που υπάρχουν,και βέβαια αποχώρησης από αυτό,παύσης της συμμετοχής σε αυτό,όταν ο ίδιος ο χρήστης νιώσει ότι κάτι πλέον δεν τον εκφράζει.Κοινώς,έχει αρκετά κοινά σημεία η επικοινωνία αυτή με τη ζωντανή,όπως βέβαια και τεράστιες διαφορές,δε το λησμονώ ποτέ αυτό.Είναι τελικά,όπως προείπα,ένα καλό υποκατάστατο ζωντανής επικοινωνίας,αλλά και με κάποιες δικές του...δόσεις διευκόλυνσης αυτής...
(γράφω σήμερα εγώ,μου απαντάει αύριο ο άλλος,μένουμε 600 μίλια μακριά μεταξύ μας,κάποιος είναι πολύ ντροπαλός στην face to face επικοινωνία και χίλια δυο άλλα...)
Κλείνοντας,και φυσικά αναμένοντας το "second strike" του Aντρέα-Παρασκευά,θα πω ότι η σημείωση του έχει
τρομακτικό ενδιαφέρον και θα ανατρέξω στα links που μας παρήχε.Φυσικά τον ευχαριστώ πολύ και για την ενημέρωση αυτή !