elephadas
MultiDimensional RetroDivinitY
- Αντιδράσεις
- 14.828
Πολύ στα μοντέρνα το ρίξατε βλέπω... μέχρι έγχρωμα είναι μερικά βιντεάκια. Για να βάλω κάτι πραγματικά ρετρό... που λέτε, στα 1980λίγα εντρύφησα στη μουσική γωνία της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου που έκανα μεταπτυχιακά. Πρέπει να είχαν πάμπολλα λεφτά μια εποχή, διότι είχαν άπειρους δίσκους δεκαετίας 50 και 60, και ελάχστα παιγμένους - αυτοί που με ενδιέφεραν εμένα τουλάχιστον. Μέσα εκεί βρήκα κι έναν με τίτλο "Patachou's Paris". "Paris" ήξερα τι είναι, ή ο γκόμενος της Ελενάρας ή η πρωτεύουσα της Γαλλίας (οι κκ Χίλτον και Κασιδόκωστας δεν υπήρχαν ακόμη). Αλλά τι είναι ένα Patachou? Ήταν μια παντελώς άγνωστή μου ως τότε γαλλίδα τραγουδίστρια. Σαντέζα που θα λέγανε και οι παλιοί. Ε, δεν ήξερα και πολλές, ήξερα Συλβί Βαρτάν και Φρανσουάζ Αρντύ και κάπου είχε πάρει τ' αυτί μου μια Εντίθ Πιάφ αλλά αυτή ήταν πεθαμένη και πεθαμενους τραγουδιστές ακούγανε οι γονείς μου, όχι εγώ. Αλλά έβαλα τον δίσκο, μου άρεσε, και τον έγραψα και σε κασέτα.
Επέρασαν χρόνοι πολλοί... ήρθαν CD, ήρθαν mp3 και flac και Napster και torrents (τζιζ κακά, δεν κάνει να μιλάμε για τέτοια) και Youtube και Spotify και μια μέρα σκέφτηκα, τι να γίνεται αυτή η ψυχή η Patachou. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι ήταν ακόμη ζωντανή. Πέθανε το 2015, πληρεστάτη ημερών (96*365.25, πόσες μέρες κάνει?). Ούτε η Ζωζώ να ήταν. Αλλά λίγα πράματα υπάρχουν μ' αυτήν. Το πιο ενδιαφέρον είναι ένα 45λεπτο πρόγραμμα. Όμως εδώ θα σας βάλω ένα τραγούδι μόνο, διότι τραγούδια βάζουμε όχι ρεσιτάλ. Και μ' αρέσει η εισαγωγή του . Πρέπει να ήταν σουξέ της διότι έχει δύο τουλάχιστον εκδοχές του, 1953 και 1966, αλλά φυσικά θα βάλω την πρώτη. Ή είμαστε ρετρό ή δεν είμαστε.
Επέρασαν χρόνοι πολλοί... ήρθαν CD, ήρθαν mp3 και flac και Napster και torrents (τζιζ κακά, δεν κάνει να μιλάμε για τέτοια) και Youtube και Spotify και μια μέρα σκέφτηκα, τι να γίνεται αυτή η ψυχή η Patachou. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι ήταν ακόμη ζωντανή. Πέθανε το 2015, πληρεστάτη ημερών (96*365.25, πόσες μέρες κάνει?). Ούτε η Ζωζώ να ήταν. Αλλά λίγα πράματα υπάρχουν μ' αυτήν. Το πιο ενδιαφέρον είναι ένα 45λεπτο πρόγραμμα. Όμως εδώ θα σας βάλω ένα τραγούδι μόνο, διότι τραγούδια βάζουμε όχι ρεσιτάλ. Και μ' αρέσει η εισαγωγή του . Πρέπει να ήταν σουξέ της διότι έχει δύο τουλάχιστον εκδοχές του, 1953 και 1966, αλλά φυσικά θα βάλω την πρώτη. Ή είμαστε ρετρό ή δεν είμαστε.