Ρετρό Σχολικές Τάξεις

12108190_699756306822605_4195783786908802032_n.jpgτη βρηκα σε ψιλικατζιδικο της γειτονιας.Ηταν η τσαντα που ειχα στην πρωτη δημοτικου αλλα σε μαυρο χρωμα.Του Χατζηγιαννη.Μολις την ρωτησα ποσο θα μου την δωσει ,μου ειπε οτι μου την κανει δωρο!!!Την πηρα κι εφυγα τρεχοντας!!!
 
Πάρα πολύ όμορφο εύρημα! :)

Να ζητήσω μια κοντινή φωτό στο μεταλλικό λογότυπο ή είναι πολύς κόπος? :flower:
 
Ναι ρε συ! :) Αυτό το logo με το κροκοδειλάκι το θυμάμαι από παιδί! :) Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ! :flower:
 
Θυμίζει στους μεγαλύτερους του φόρουμ τίποτα το παραπάνω απόσπασμα; Έτσι ήταν το περιβάλλον στις μεγάλες τάξεις;

Το παιδί με την τυρόπιτα και το φρέσκο γάλα εν ώρα μαθήματος, όλα τα λεφτά
 
Κάπως έτσι. Αλλά τουλάχιστον στα σχολεία που είχα πάει δεν ήταν έτσι οι τοίχοι, τόσο πολύ γραμμένοι. Μικρο συνθήματα κάτω χαμηλά και κάτι στοιχάκια. Εδώ η αίθουσες έχουν το μαύρο τους το χάλι.  Κατά τα άλλα όλα ίδια :p  
 
Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στο βίντεο;Δεν υπήρχαν παχύσαρκα παιδιά.Δεν έμοιαζαν κοιμισμένα στο μάθημα και ήταν όλα μεσ' τη ζωντάνια.Τις τάξεις δεν τις θυμάμαι τόσο βρώμικες.(τουλάχιστον όχι του δημοτικού που πρόλαβα)Τώρα όσο για το παιδί με το γάλα και τη τυρόπιτα υπάρχουν και στις μέρες μας με μια ακόμη μικρή προσθήκη.Τα κινητά στα θρανία.Φορητή κάμερα χειρός στα 80'ς θα πρέπει να κόστιζε πάρα πολλά λεφτά, πόσο μάλλον το να τη φέρει κάποιος στο σχολείο και να τη χρησιμοποιήσει ακόμα και την ώρα παραδόσεως μαθήματος.Τουλάχιστον έχουμε ένα θραύσμα, μια εικόνα του παρελθόντος για να μας βάλει στο κλίμα της εποχής.

Μέσα απο αυτό το βίντεο μπορεί ακόμα να δεί κανείς τη μόδα στα ρούχα και τα χτενίσματα στη νεολαία.
 
Τουλάχιστον έχουμε ένα θραύσμα, μια εικόνα του παρελθόντος για να μας βάλει στο κλίμα της εποχής.
Αυτό ακριβώς! Τέτοια βίντεο αυτό το νόημα έχουν. Να μας δώσουν για το σήμερα και για το μέλλον στοιχεία από την καθημερινότητα της περιόδου. Πέρσι, αν θυμάμαι καλά, είχα ανεβάσει ένα παρόμοιο βίντεο από εξετάσεις χημικών μηχανικών 88 ή 89 στο ΕΜΠ, στα κτίρια της Πατησίων. Μακάρι ο κάτοχος του βίντεο να αποφασίσει να ανεβάσει και μια μεγαλύτερη εκδοχή του
 
Πολυ ωραιο το βιντεακι!

Οι μαθητες μου φανηκαν πολυ μεγαλυτεροι απο την ηλικια τους... δηλαδη στο βιντεο ειναι μαθητες Λυκειου, εγω τους κανω 25 χρονων...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απ' ότι φαίνεται όλες οι γενιές απο τα μέσα των 80'ς και μετά είχαν εξωσχολικούς...?
 
Θα μιλήσω για τις αίθουσες στο δημοτικό που θυμάμαι με πιο νοσταλγία. Κλασικά τα θρανία σε σχήμα Π (τουλάχιστον και στις 6 τάξεις που πήγα έτσι ήταν ) , χάρτης της Ελλάδας, αριθμητήριο,η κλασική αφίσα των 80ς σχολείων για πρόληψη σε περίπτωση σεισμού,ο κλασικός πράσινος ορθογώνιος πίνακας με κιμωλίες λευκές και χρωματιστές, στο πάτωμα κάτι τετράγωνα λεπτά μπεζ φύλλα που ήταν υποτίθεται πλακάκια και δυστυχώς ξηλώνονταν εύκολα, λάμπες φθορίου οι ορθογώνιες,πίσω δύο βιβλιοθήκες με την τζαμαρία και την κλασική κλειδαριά ανάμεσα στα τζάμια για να μην ανοίγει. Η καλύτερη στιγμή μέσα στην τάξη βέβαια ήταν η τελευταία που μας μοίραζαν τα ενδεικτικά οι δάσκαλοι και μας εύχονταν καλή πρόοδο και φεύγαμε τρέχοντας για παιχνίδι (ή τα πιο μεγάλα παιδιά για μπουγέλο) .Ωραίες στιγμές!
 
Έναρξη της σχολικής χρονιάς, να θυμηθώ κι εγώ τη δική μου τάξη.

Δημοτικό 80s.
1. Μεγάλος πράσινος ορθογώνιος πίνακας όπου στο κάτω μέρος του υπήρχε εσοχή λεπτού ξύλου κι ακουμπούσαμε τις κιμωλίες κι το σφουγγάρι.
2. Ξύλινο βάθρο απο τη μια μέρια του πίνακα ως την άλλη για να ανεβαίνουμε κι να γράφουμε. Στη γωνία, επίσης πάνω σε ξύλινο βάθρο, ήταν η έδρα του δασκάλου.
3. Η έδρα ήταν το κλασικό σιδερένιο γραφείο των 80s με συρτάρια στο πλάι που κλείδωναν, πάνω είχε κάλυμα τύπου δερματίνη πράσινη κι στις γωνίες σιδεράκια. Δεν βλέπαμε τα πόδια του δασκάλου γιατί το κενό μπροστά ήταν κλειστό.
αυτό αν το θυμάστε:
20210910_000444.jpg

4. Τα θρανία ήταν αυτά:
20210909_153218.jpg
Πράσινα με εσοχή στο πάνω μερος για μολύβια κι με κλειστό ραφάκι απο κάτω. Είχαμε 3 σειρές θρανία.
5. Μια σιδερένια βιβλιοθήκη με τζαμαρία που κλείδωνε κι μέσα είχαμε διάφορα (πχ τους ατομικούς μας φακέλους με τις εργασίες, τα διαγωνίσματα, κατασκευές κλπ).
6. Στον κάτω τοίχο, ενα ξύλο απο τη μια μέρια του τοίχου ως την αλλη, με πολλά γατζακια στη σειρά για τα μπουφάν μας.
7. Χάρτη της Ελλάδας κρεμασμένο κι μια εικόνα του Χριστού πάνω απο τον πίνακα.
Οταν ήταν εθνικη εορτή, στολίζαμε την τάξη με χάρτινα σημαιάκια κι τις ρετρό αφισούλες με τις δάφνες "ζήτω το έθνος" κλπ.
etnipa35.jpg
25mar05.jpg
Χριστούγεννα στολίζαμε ενα μικρό δεντρακι πάνω στη βιβλιοθήκη.
8. Το πάτωμα ήταν μωσαικό, τα παράθυρα μεγάλα κι η αίθουσα ψηλοτάβανη με λάμπες μακρόστενες φθορίου. Στην ΣΤ μας έβαλαν κι ανεμιστήρα οροφής.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το Δημοτικό σχολείο μου ήταν κτίριο χτισμένο το 1959! Α' Δημοτικού πήγα το 1980 και το κτίριο ήταν τέλειο: μεγάλα παράθυρα, οι τοίχοι μισοί πράσινοι βαμμένοι με λαδομπογιά και μισοί λευκοί. Τα μπουφάν μας τα κρεμούσαμε έξω από την τάξη σε ράγες με κρεμαστάρια στον τοίχο. Οι τουαλέτες εξωτερικές του κτιρίου (δεν πήγα ποτέ, δεν ξέρω πώς έμοιαζαν). Στους τοίχους χάρτες πολιτικοί και γεωφυσικοί. Επίσης σε κορνίζες οι κλασικές φωτογραφίες: Καραϊσκάκης, Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, κτλ. Τα χρόνια του Δημοτικού σχολείου ήταν τα καλύτερα μαθητικά μου χρόνια!

Το ίδιο κτίριο λειτουργεί ακόμα και είναι άριστα διατηρημένο. Ο Δήμος Καλαμαριάς έκανε και συνεχίζει να κάνει άριστη δουλειά!
 
Κambia, πολυ καλο find..

Μπορω να πω οτι στην δεκαετια του 80 οι ταξεις ηταν πολυ χειροτερες απο την εικονιζομενη, μιας και βιτρινες καθε ειδους ειχαν εξαφανιστει (με εξαιρεση την βιτρινα της εκτης ταξης που ειχε κατι χημικα μπουκαλακια και μια υδρογειο), τα θρανια ηταν τα κλασικα πρασινα countertop με τους βαμενους γκρι σκελετους με τον αποθηκευτικο χωρο απο κατω και την εσοχη μπροστα για τους στυλους/μολυβια, με τις αναλογες καρεκλες, και πανω κατω αυτα ηταν ολα κλεισμενα μεσα σε τεσσερεις τοιχους και παραθυρα. Αντε και κανενας κρεμασμενος χαρτης της Ελλαδας σε μερικες ταξεις.

Η τελευταια λεξη της μοδας οπως την θυμαμαι στο δημοτικο πριν παω στο γυμνασιο, ηταν οτι εφεραν τα νεα upgraded θρανια και καρεκλες με τον τετραγωνο σωληνωτο σκελετο βαμενο σε μια πορτοκαλι αποχρωση και με το διχτυωτο αποθηκευτικο χωρο απο κατω (τερμα η αποθηκευση matchbox αυτοκινητων και παιχνιδιων για κλεφτο παιγνιο εν ωρα μαθηματος!)
επιπλα Τσαούσογλου/μέταλλο με ξύλο
 
Πίσω
Μπλουζα