Ρετρό αντιλήψεις, θεωρίες & προκαταλήψεις που απαντώνται ακόμα στη σύγχρονη Ελλάδα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Getta Robo
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Thor είπε:
Υπάρχει η προκατάληψη ότι άτομα με μεγάλο σωματικό βάρος δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο οι πιο αδύνατοι, ο διαβίτης προκαλείται από τη μεγάλη κατανάλωση γλυκών
[edit] καλό θα ήταν να γράφουμε κάτι που να προσφέρει στη συζήτηση και όχι κάτι που κάλλιστα μπορεί να προσβάλει και να προκαλέσει διαμάχη[edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αν δουν κάποιο παιδί να γράφει με το αριστερό χέρι το αναγκάζουν να γράφει με το δεξί.
 
Όταν βλέπω συναδέλφους στο γραφείο να παίρνουν τηλέφωνο τη μάνα τους για να τους ξεματιάσει τηλεφωνικά... Ο.Κ. σταματάω, δε λέω παρακάτω...
 
Δεν αναφεραμε τοσο καιρο τα παραδοσιακα παραδειγματα ανθρωπων οπου εχουνε σχηματιστει πληθωρα απο αποψεις μεχρι και παρεξηγησεις πανω σε αυτες.

Το σκουλαρικι.

Ενδειξη ισχυος και πλουτο κατα παλαιοτερους χρονους, πλεον ταυτισμενο με μη κοινη συμπεριφορα και εικονα. Οι αποψεις ποικοιλουν, απο επιρεπεις σε παραβατικες συμπεριφορες για τους αντρες, και για ευκολες επιλογες στην προσωπικη ζωη των γυναικων, μεχρι ταυτηση του αυτοματα σε περιεργες υποκουλτουρες. Αν και σαφως περισσοτερο αποδεκτο σε σχεση με το παρελθον, παραμενει δαιμονοποιημενο ως και σημερα

Ο μαλιας.

Διαχρονικο παραδειγμα να κριθει καποιος απο την εξωτερικη του εμφανιση. Ο μαλιας ποικοιλει στο να κατηγοροποιηειται απο ακραιο στοιχειο, μελος παραθρησκευτικων οργανοσεων, τσακωμενος με την προσωπικη υγιεινη του, ταυτοποιειται αμεσως η μουσικη του ταυτοτητα.

Το τατουαζ.

Τα παραπανω πολλαπλασιασμενα στον ρομβο. Ενα ατομο με τατουαζ συνηθως αρχιζει να κατηγοριοποιειται απο καποιος/καποια με δυσκολα παιδικα χρονια, ως φυλακοβιος/εγκληματιας, χρηστης ναρκωτικων, απο τους ευκολοτερους τροπους να αποριφθει καποιος για την εξωτερικη του εμφανιση.
 
VAGBITH είπε:
Όταν βλέπω συναδέλφους στο γραφείο να παίρνουν τηλέφωνο τη μάνα τους για να τους ξεματιάσει τηλεφωνικά... Ο.Κ. σταματάω, δε λέω παρακάτω.
Δεν θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει οτι πολλά επιχειρήματα που ακούγαμε από γονείς η λέγαμε μεταξύ μας, σήμερα θεωρούνται fallacies συζητήσεων.

Επίσης ο ατομισμός και ο υποκειμενισμός είναι πιο έντονος σε σχέση με πριν. Επίσης

Για παράδειγμα, όταν θεωρείς οτι κάποιος κάνει κάτι λάθος ή επικίνδυνο, τα παλιότερα χρόνια είχες χρέος να τον "διορθώσεις" ή "προστατέψεις". Πλέον θεωρείται οτι δεν έχεις αυτό το δικαίωμα, και κάθε επιλογή, ακόμα και κατάφορα λάθος, πρέπει να είναι σεβαστή. Είναι "απαγορευμένο" να επεμβαίνει κανείς στις επιλογές και τη ζωή του άλλου, ενώ παλιότερα ήταν αποδεκτό.

Μια άλλη αντίληψη είναι οτι θεωρούταν τιμή να θυσιάζεσαι για κάποιον άλλον (γυναίκα, παιδιά, γέρους γονείς). Σήμερα θεωρείται οτι το μεγαλύτερο χρέος κάποιου είναι ο εαυτός του, και κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Κανείς δεν πρέπει να είναι υπεύθυνος για τον άλλον.

Κάτι άλλο είναι οτι ο μεγαλύτερος μπορούσε να σου "την πει" επειδή είχε πχ μεγαλώσει στην Κατοχή, επειδή είχε ταλαιπωρηθεί ή επειδή είχε κουραστεί απο κάτι. Σήμερα η απαντηση είναι "Και τί φταίω εγώ για το τί σου συνέβη πριν, χωρίς εμένα;"

Κάποτε το "είναι καλό παιδί/άνθρωπος" θεωρούταν προταίρημα. Τώρα θεωρείται βασικό αυτονόητο: οκ όλοι είμαστε καλά παιδιά, απο κει και πέρα τί;

Κάποτε θεωρούταν φιλότιμο να αναγνωρίζεις το λάθος σου και να λες συγνώμη. Σήμερα η παροιμία λεει οτι το συγνώμη εξαφάνισε το φιλότιμο. Ο μαγκας είναι αυτός που δεν μετανιώνει για ό,τι έκανε "γιατί τα λάθη του τον έφτασαν εκεί που είναι τώρα".

ΥΓ. Όταν ξεκίνησα να γράφω, στην κεντρική ο τίτλος του θέματος φαινόταν μισός, σαν "Ρετρο αντιληψεις,θεωριες και προκαταληψεις". Μόλις τώρα παρατήρησα οτι ο πλήρης τίτλος είναι "...οπου απαντωνται ακομα στη συγχρονη Ελλαδα". Οποτε φοβαμαι είμαι εκτός θέματος!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κάτι που άκουσα πρόσφατα σαν συμβουλή μάνας προς κόρη και νόμισα πως έπεσα σε χωροχρονική ασυνέχεια που με έβγαλε στα 60ς: "αφού παντρευτείς να τις κόψεις τις φίλες σου μη σου φάνε τον άντρα".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σηνήθως για κάποιους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες λένε ότι στα ξεκηνήματά τους φάγαν λεφτά από άλλους ή κάψαν τα εργοστάσια για να εισπράξουν ασφάλιες ή είχαν την τάδε γνωριμία ή...Αιώνεια ελληνική ζήλεια./
 
Kάποιοι πιστεύουν στο κακό μάτι και αποστέφονται ανθρώπους που έχουν ''αρνητική αύρα''. Λένε ''Μην κοιτάς αυτόν/αυτήν γιατί θα σου πάει στραβά η μέρα...,είναι γρουσούζης/γρουσούζα''. Αντιλήψεις είναι αυτές...
 
Απλά παραθέτω τις απόψεις μου:

Rakeesh είπε:
Κάποτε το "είναι καλό παιδί/άνθρωπος" θεωρούταν προταίρημα. Τώρα θεωρείται βασικό αυτονόητο: οκ όλοι είμαστε καλά παιδιά, απο κει και πέρα τί;
Θα διαφωνήσω.

ΔΕΝ είμαστε όλοι καλά παιδιά. Αν ήμασταν ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός π.χ. θα άναβαν όλοι το φλας.

Σήμερα οι καλοι είναι πολύ λίγοι έως ανύπαρκτοι και ο λόγος είναι οτι "τον καλό τον άνθρωπο όλοι τονε ......."

ΦΖΠ1 είπε:
Σηνήθως για κάποιους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες λένε ότι στα ξεκηνήματά τους φάγαν λεφτά από άλλους ή κάψαν τα εργοστάσια για να εισπράξουν ασφάλιες ή είχαν την τάδε γνωριμία ή...Αιώνεια ελληνική ζήλεια./
Κανένας δεν έκανε λεφτά με το Σταυρό στο χέρι ή για να το θέσω και διαφορετικά, λεφτά δεν κάνεις αν δεν πατήσεις επί πτωμάτων.

Όπως είπα και στην αρχή, είναι απόψεις μου τις οποίες έχω χτίσει, σύμφωνα με όλα αυτά τα παλαβά που βλέπω γύρω μου, όλα αυτά τα χρόνια...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
QueenofHearts είπε:
Κάτι που άκουσα πρόσφατα σαν συμβουλή μάνας προς κόρη και νόμισα πως έπεσα σε χωροχρονική ασυνέχεια που με έβγαλε στα 60ς: "αφού παντρευτείς να τις κόψεις τις φίλες σου μη σου φάνε τον άντρα".

Αν κορη ηταν καπως ετσι...

4.jpg

Λογικο...
 
@Stratulator κι όμως δεν ήταν. Ήταν και από καλή οικογένεια και όλοι τους (τυπικά) μορφωμένοι. Η φάτσα μου πάντως πρέπει να 'ωμώρφοιναι' έτσι εκείνη την ώρα καθότι ήμουν μια από τις φίλες-άρα-και-απειλητική. Ή μήπως ήμουν μια ταραντέλα και δεν το'ξερα η λάγνα αντροκλέφτρα! Σοβαρά όμως, ήταν απ΄τις πλέον άβολες καταστάσεις και για να μην έχετε απορία, από τον γάμο της έχω να την δω και πάνε 4 περίπου χρόνια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Getta Robo είπε:
Καθως πρεπει ενδυμασια

Ενα τεραστιο κεφαλαιο στον εργασιακο (και οχι μονο!) τομεα. Οι περισσοτερες εργασιες οπου δεν ακολουθουν κοινη ενδυματολογικη γραμμη, απαιτουν απο τους εργαζομενους μια "καθως πρεπει κοινης γραμμης", ενδυση.

Εαν και συμφωνα με πολλους νομους απαγορευεται κατι τετοιο εδω και χρονια, η αντιληψη και επιβολη βασιλευει ακομα στην Ελλαδα. Το πουκαμισο και η γραβατα στην Ελλαδα, ειναι κοινοτερο απο το να φοραει καποιος καλτσες στο εξωτερικο.
Πολύ ωραίο θέμα. Ήθελα να παρατηρήσω μόνο πως, επειδή τίποτα δεν είναι απόλυτο, σε ορισμένους χώρους που μια κομψή ενδυμασία θα ήταν προτιμότερη, έχει επικρατήσει η απόλυτη τσαπατσουλιά. Για να μην παρεξηγηθώ, αναφέρομαι στον χώρο μου, της υγείας, όπου στα δημόσια νοσοκομεία που κυκλοφορώ απ΄τη δεκαετία του '90 το πρόχειρο άκομψο ντύσιμο είναι ο κανόνας, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Θα μου άρεσε περισσότερο να υπήρχε ένας κάποιος ενδυματολογικός κώδικας.

panp είπε:
- να κολυμπήσεις τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά από το φαγητό. Αν δεν έχεις φάει ένα βόδι, είσαι ενήλικας και δεν επιχειρήσεις να περάσεις τη Μάγχη, μπορείς να δροσιστείς κατευθείαν από το παραθαλάσσιο τραπέζι σου αντί να περιμένεις το επιδόρπιο...
Σαν γιατρός πρέπει να διαφωνήσω. Δεν εννοούμε φυσικά να έχει φάει κανείς ένα φρούτο ή ένα σάντουιτς ή μια σαλάτα, αλλά ένα πλήρες γεύμα. Επειδή έχουμε σαν χώρα θλιβερές πρωτιές και στους πνιγμούς καλό θα ήταν να το προσέξουμε αυτό, δεν είναι προκατάληψη!

saboter είπε:
Η μεγάλη παρεξήγηση της "καλής οικογένειας".
Ποτέ δεν συμπεριελήφθησαν στον όρο οι υγιείς, ισορροπημένες, διακριτικές ή περήφανες οικογένειες. Κανείς δε σου προσάπτει τον τίτλο του γόνου καλής οικογενείας αν ο μπαμπάς σου είναι εργατικός και έντιμος, ή αν η μάνα σου είναι χρυσοχέρα και ευγενική.

Αντιθέτως, από καλό τζάκι είσαι εφόσον η επαγγελματική ενασχόληση των προγόνων σου έχει αφήσει ακίνητη περιουσία, αν το ετήσιο εκκαθαριστικό του πατέρα σου ισούται με τους πόρους μιας ζωής για άλλους, αν η προγιαγιά σου είχε παραδουλεύτρα κι άμα ο παππούς σου διετέλεσε κανα φεγγάρι κοινοτάρχης ή γαλονάς!

Είμαστε ακόμη της βιτρίνας και του "φαίνεσθαι", εκτιμούμε τα φαινόμενα και όχι την ουσία, αυτό όμως στη σύγχρονη εποχή είναι απομεινάρι ραγιαδισμού.Η στάση αυτή απέναντι στα πράγματα με θυμώνει αφάνταστα, γιατί αδιαμφισβήτητα τα περισσότερα καθίκια που συνάντησα στη ζωή μου...φορούσανε γραβάτα!
Καλή οικογένεια θεωρούν οι μανάδες, διαχρονικά, μια οικογένεια με αρκετή οικονομική άνεση ώστε να νοιώσουν ότι τα παιδιά τους ''έπιασαν την καλή''. Αυτό εννοούν και όταν λένε ''τζάκι'', από καταβολής κόσμου. Παρά το ότι προσωπικά μπορεί να διαφωνώ, δεν νομίζω ότι είναι ''βιτρίνα'' ή ''φαίνεσθαι'' ο πλούτος! Τα οικονομικά της κάθε οικογένειας, είτε είναι άνετα είτε στενά, πάντα έχουν σχέση με την προσωπικότητα των ανθρώπων. Αυτό ισχύει και με την πανεπιστημιακή μόρφωση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νεόπλουτοι και οι νεο-επιστήμονες κάθε εποχής συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα ''παλιά τζάκια''. Λογικό και αναμενόμενο. Χρειάζονται μερικές δεκαετίες για να ενσωματώσει μια οικογένεια σημαντικές αλλαγές.
 
Να ελαφρυνουμε λιγο το θεμα..

" Τα Ντομπερμαν μολις φτασουν στην ηλικια των 7(!..?) ετων,τρελλαινονται,γιατι ο εγκεφαλος μεγαλωνει ,ενω το κρανιο ΟΧΙ.."

Αν καθε φορα που ακουγα αυτη την ασυληπτη ΜΠΟΥΡΔΑ μου διναν ενα δεκαρικο,θα μουν ζαμπλουτος..

Το ειχα πρωτοακουσει οταν..πηγαινα δημοτικο και ακομα και σημερα υπαρχουν ανθρωποι που μου εκφραζουν αυτη την απορια..

Μετα απο χρονια,σκεφτομαι οτι αυτος που συνελαβε αυτη την ανοησια ,πρεπει να ειχε μονοψηφιο IQ η το αντιθετο,σπανιας ευφυιας..
 
Η σηζυγος άλλαζε κανάλια στην τηλεόραση με το τηλεχειριστήριο. Ταυτόχρονα ο γιός μου στεκόταν μπροστά στην τηλεόραση.

Ο πεθερός μου φώναξε "ήμαρτον αλλάζετε κανάλια ενώ είναι μπροστά την τηλεόραση το παιδί??!!! Τι θέλετε .... να πάθει τίποτα από την ακτινοβολία??!!.

ανατριχίλα....
 
Ξέρω άτομα, που αποφεύγουν να επισκεφτούν οικογένεια με νεογέννητο μωρό, αν δεν έχουν περάσει 40 μέρες. πάλι καλά που δεν τα φασκιώνουν κιόλας...
 
Πωπω πόσα ντόμπερμαν έχουν υποφέρει έτσι. Στο ίδιο θέμα "βασανισμού ζώων" :της πρώτης γέννας τα μωρά σε γάτες και σκύλους τα πετάμε. Δεν ξέρω αν το κάνουν οι νεώτεροι αλλά οι γιαγιάδες το κάνουν.
 
Παιδιά δεν μας άφηναν να παίξουμε ή να σκαρφαλώνουμε πάνω σε συκιές (το δέντρο :P ) γιατί είναι το δέντρο που κρεμάστηκε ο Ιούδας και δεν κάνει....
 
don dokken είπε:
Να ελαφρυνουμε λιγο το θεμα.." Τα Ντομπερμαν μολις φτασουν στην ηλικια των 7(!..?) ετων,τρελλαινονται,γιατι ο εγκεφαλος μεγαλωνει ,ενω το κρανιο ΟΧΙ.."

Αν καθε φορα που ακουγα αυτη την ασυληπτη ΜΠΟΥΡΔΑ μου διναν ενα δεκαρικο,θα μουν ζαμπλουτος..

Το ειχα πρωτοακουσει οταν..πηγαινα δημοτικο και ακομα και σημερα υπαρχουν ανθρωποι που μου εκφραζουν αυτη την απορια..

Μετα απο χρονια,σκεφτομαι οτι αυτος που συνελαβε αυτη την ανοησια ,πρεπει να ειχε μονοψηφιο IQ η το αντιθετο,σπανιας ευφυιας..
Τα ντόπερμαν ειναι μια διμιουργημένη ρατσα με την αγενή τεχνη τηε ευγονικής. Υπήρξε όντος αυτο το πρόβλημα σε ενα σταδίο της ράτσας, αλλα ξεπεράστηκε γρήγορα, αλλα επειδη σαν είδος προτιμάμε να θυμόμαστε τα αρνητικά και επώδυνα, κόλλησε στην συλλογική μνήμη.

Η χειρότερη σχετική αντίληψη που παραμένει ακόμα [edit]Ας μην αναφέρουμε ομίλους κλπ :) [edit] είναι το πνίξιμο των κουταβιών που δέν συμφωνούν στο πρότυπο της ράτσας απο τους "φιλόζωους" εκτροφείς.

Μια αντίληψη πάντως που δέν νομίζω να δούμε για καιρό παντως είναι το "μπές στο δημόσιο, να την κάνεις ταράτσα"!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Saulot είπε:
Η χειρότερη σχετική αντίληψη που παραμένει ακόμα [edit]Ας μην αναφέρουμε ομίλους κλπ [edit] είναι το πνίξιμο των κουταβιών που δέν συμφωνούν στο πρότυπο της ράτσας απο τους "φιλόζωους" εκτροφείς.
Σοβαρά γίνεται αυτό; Αηδίασα τώρα.. Ποτέ δεν τους συμπάθησα για πολλές 'μεγάλες ιδέες' τους αλλά αυτή πρέπει να είναι η χειρότερη και πιο παράνομη αλλά ποιος νοιάζεται γι'αυτά στην Ελλάδα/με τόσα προβλήματα που έχει ο κόσμος/λοιπές παρόμοιου ύφους δικαιολογίες.
 
Πίσω
Μπλουζα