Πόσο πρωτότυπο και ενδιαφέρον θέμα! Getta Robo πραγματικά ευρηματική η ιδέα σου! Οι δε απόψεις που εκφράστηκαν πραγματικά πολύ εύστοχες στη συντριπτική τους πλειοψηφία! Θαμου επιτρέψετε να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου..
-Σχετικά με τη "καλή οικογένεια": Η αλήθεια είναι πως ο όρος είναι συνυφασμένος με την εύρωστη οικονομική κατάσταση αλλά και με το κοινωνικό κύρος που συνοδεύει μια οικογένεια..Το λεγόμενο "όνομα" (ή αυτό που λέμε είναι από "σόι"..) Δεν θα έλεγα πως είναι απαραίτητα κακό οι γονείς να επιδιώκουν ένα τέτοιο γάμο ή να θέτουν και αυτό ως κριτήριο επιλογής (ειδικά στη σημερινή εποχή), αρκεί βεβαίως να μη μετατρέπεται σε αυτοσκοπό και να αντιμετωπίζεται ως "επένδυση"...Βεβαίως και το"καλό όνομα" είναι έννοια αόριστη και εξαρτάται εν πολλοίς από το αξιακό σύστημα του καθενός..Κάποιος που έχει πολλά χρήματα, τα οποία έχει αποκτήσει με αθέμιτα μέσα και αδιαφανείς διαδικασίες, για κάποιον που εστιάζει στα υλικά αγαθά θεωρείται κελεπούρι, για μένα είναι αξιοκατάκριτος..Όλα είναι θέμα επιλογών καιι ψυχοσύνθεσης..
Και μιας και αναφέρθηκα στην ανθηρή οικονομική κατάσταση,θα συμφωνήσω κι εγώ, πως στην πλειόνότητα των περιπτώσεων τα χρήματα δεν αποκτώνται τόσο εύκολα, όση δουλειά και να ρίξει κάποιος..Τα "πολλά" λεφτά τουλάχιστον δε νομίζω..Η περίπτωση κάποιου, που από την εργασία του έκανε ένα "κομπόδεμα", με το οποίο απέκτησε μια "χ"περιουσία, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός κροίσου, ο οποίος πετάει τα χαρτονομίσματα σα να καθαρίζει φρούτο..Και μόνο αυτές οι κινήσεις εντυπωσιασμού με τα μπουζούκια, τα ακριβά ρούχα, τα πολυτελή ταξίδια και γενικότερα η απρίσκεπτη σπατάλη χρημάτων, αποδεικνύει πως αυτά δεν αποκτήθηκαν με κόπο και ιδρώτα αλλά με άλλα..όχι και τόσο ανιδιοτελή μέσα..
-Για τα ρούχα..(Αν και δε νομίζω πως συνιστά ρετρό συμπεριφορά ή παράδοση με τη στενή έννοια του όρου) κατά τη γνώμη μου βρίσκω αυτό τον περιορισμό λογικό σε κάποιες περιπτώσεις..Για παράδειγμα, φανταστείτε έναν υπάλληλο δικηγορικού γραφείου με τατουάζ, ξυρισμένο κεφάλι (και πάνω σχεδιάκια), χαμηλοκάβαλο τζιν παντελόνι (με το μισό εσώρουχο να είναι έξω)και μπόλικα δαχτυλίδια..Ή μια πωλήτρια σε επώνυμο οίκο μόδας ή ακριβό κοσμηματοπωλείο με μώβ μαλλί, έντονα βαμμένα μάτια και γενικότερα πανκ ντύσιμο..Πως θα συνταίριαζαν με το χώρο και το ύφος του εμπορεύματος; Δεν θα ήταν παράταιροι μέσα στο όλο περιβάλλον; Δεν λέω πως δεν είναι καθένας ελεύθερος να επιλέξει τρόπο ένδυσης, απ'την άλλη όμως και ο εργοδότης έχει -και αυτό έχει αναγνωριστεί και δικαστικά, για ορισμένες εργασίες βεβαίως- την ευχέρεια να επιβάλλει ένα συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα, αν αυτό πιστεύει πως εξυπηρετεί τη σωστή λειτουργία της επιχείρησής του ή την προσφορότερη προώθηση του προιόντος του..Οπότε για μένα δεν είναι αξιοκατάκριτο..(επαναλαμβάνω:για ορισμένες εργασίες..)
-Για τους δικηγόρους: Ως μέλλον δικηγόρος θα συμφωνήσω πως όντως, η αντίληψη πως όλοι οι δικηγόροι είναι λαμόγια δεν ευσταθεί πάντοτε και ισχύει (όπως ορθώς ειπώθηκε) κυρίως για τους επώνυμους, τα "μεγάλα ονόματα" που λέμε..Αναγνωρίζω βεβαίως πως πολλές φορές η φύση της δουλειάς αναγκάζει να κάνεις το "άσπρο-μαύρο" αλλά αυτό δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά ότι αυτή η πρακτική σε συνοδεύει και στην ιδιωτική σου ζωή..Σ'αυτό βεβαίως που θα συμφωνήσω είναι πως η πλειοψηφία των φοιτητών (ιδίως αυτοί που προέρχονται από τη "καλή κοινωνία''-άλλη βλακεία από'κει) την βλέπει κάπως..Νομίζουν πως επειδή επέτυχαν στη σχολή έπιασαν τον Πάπα από..το γνωστό μέρος και το ύφος που τους συνοδεύει είναι -αν μη τι άλλο- γελοίο..Το ίδιο βεβαίως ύφος έχουν και απόφοιτοι άλλων υψηλόβαθμων σχολών(πολυτεχνείο, ιατρική, ασοε) το οποίο επαναλαμβάνω πως είναι εμετικό..Και φυσικά συνιστά απόρροια της αντίληψης (που αναφέρθηκε από κάποια μέλη) πως κάποιες σχολές (και γενικότερα ΑΕΙ να'ναι κι ό,τι να'ναι..) είναι καλύτερες από ΤΕΙ..Εγώ πάντως γνωρίζω αρκετά άτομα από ΤΕΙ που βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα από αποφοίτους διαπρεπών σχολών (οι οποίοι βεβαίως κουτουλάνε το κεφάλι τους στο τοίχο που δεν επέλεξαν την υποτιθέμενα υποδεέστερα σχολή) Αφήστε που θεωρώ ανόητο να ασκείς κριτική σ'ενα τμήμα χωρίς να γνωρίζεις ούτε το πρόγραμμα σπουδών, πολλώ δε μάλλον τη δουλειά που μπορεί να γίνεται εκεί..
-Σχετικά με τα γυαλιά..Νομίζω πως η αντίληψη πως όποιος φορά γυαλιά είναι κομματάκι nerd ή "φύτουκλας" έχει ξεπεραστεί πρό πολλού..Πολλοί άνθρωποι για διάφορους λόγους αναγκάζονται να χρησιμοποιούν γυαλιά ενώ δεν είναι λίγοι (όπως έχω διαπιστώσει) που τα φορούν για να αποκτήσουν "τύπο"..(ακόμα και αν δεν έχουν μυωπία ή άλλο πρόβλημα με τα μάτια τους!!!)Πάντως θεωρώ πως στην εντύπωση που θα δώσεις παίζουν ρόλο και άλλα στοιχεία όπως η ενδυμασία, το πρόσωπο, η κίνηση και στάση του σώματος..Αλοίμονο αν τα γυαλιά έφθαναν για να "προδώσουν" την εμμονική προσήλωση στο διάβασμα ή την ύπαρξη ανοησίας..
Τέλος, είδα και μια αναφορά στη στάση "γράψτους όλους, σκέψου μόνο το τομάρι σου!" Πραγματικά λυπηρή..Νομίζω ωστόσο πως δεν είναι απότοκο παράδοσης αλλά συνδυασμός γονιδιακού
.... που συναντάται από πολυυυυ παλιά (από τον Κάιν ακόμα που σκότωσε τον Άβελ) και κοινωνικής επιδοκιμασίας του..Οφείλω να ομολογήσω ωστόσο πως το φαινόμενο πήρε ιλιγγιώδεις διαστάσεις, ιδίως στις [noparse](καλές;;
[/noparse] εποχές της ευδαιμονίας..Μένει να αποδειχθεί αν τελικά η κρίση θα μας φέρει πιο κοντά (όπως λέγεται) ή θα επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα..