Ρετρό αντιλήψεις, θεωρίες & προκαταλήψεις που απαντώνται ακόμα στη σύγχρονη Ελλάδα

Getta Robo

RetroNuts!
Joined
27 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.280
Αντιδράσεις
400
Ενα λιγο περιεργο θεμα, το οποιο σκεφτομουν αυτο το καιρο. Ειναι πραγματα και καταστασεις οπου με την εξελιξη και τον καιρο, τα αφηνουμε πισω μας. Καποια ειναι καλα, καποια αλλα οχι. Δεν αναφερομαι σε δυσιδαιμονιες και θρησκευτικα πιστευω, αλλα αντιληψεις οπου εαν και ανυποστατες και ξεπερασμενες στον υπολοιπο δυτικο κοσμο, ειναι κοινες και υπαρκτες ακομα στη συγχρονη Ελληνικη κοινωνια.

Γυαλια ηλιου

Κατι το οποιο ο μεσος Ελληνας σε παλαιοτερες εποχες ηξερε μονο μεσω της τηλεορασης, κατι που φορουσαν οι επιφανεις προταγωνιστες ηθοποιοι, στον πλανητη γη θεωρουντε απαραιτητα για τον ηλιο, αλλα στην Ελλαδα αντιμετοπιζοντε ακομα ως ενδειξη (νεο)πλουτου, και οι περισσοτεροι τα θεωρουν οικονομικα απλησιαστα και αχρηστα για την προσωπικη τους υγεια. Ακομα χειροτερο; Εαν για οποιοδηποτε λογο, καποιος τα φορα στις ωρες που δεν θεωρει η κοινωνια οτι ισως αξιζει να τα φοραει κανεις, δηλαδη μεταξυ 12-3 το μεσημερι, τοτε αυτοματως ειναι ψωνιο και υπεροπτης.

Γυαλια μυπωπιας κτλ

Αν και οι λογοι του να μην βλεπει κανεις πολυ καλα, στην Ελλαδα υπαρχει ακομα η αντιληψη καποιος που φοραει γυαλια, ειναι λογο του οτι ειναι πολυ μελετηρος, κατι που του προκαλεσε προβλημα και φοραει γυαλια. Ακομα χειροτερα, πολλοι επισης πιστευουν πως η τηλεοραση/ηλεκτρονικοι υπολογιστες/τεχνολογια γενικοτερα ειναι υπαιτια για να φοραει κανεις γυαλια, και ακομα χειροτερα, υπαρχουν πολλοι νεοι οπου αντιμετοπιζουν τα γυαλια ως κατι για τους ιδιους προσβλητικο, με αποτελεσμα να υπαρχει παρα πολυς κοσμος, κυριως νεοι, με οχι καλη οραση και να προτιμα να δυσκολευεται να μην βλεπει παρα να φοραει γυαλια!

Καθως πρεπει ενδυμασια

Ενα τεραστιο κεφαλαιο στον εργασιακο (και οχι μονο!) τομεα. Οι περισσοτερες εργασιες οπου δεν ακολουθουν κοινη ενδυματολογικη γραμμη, απαιτουν απο τους εργαζομενους μια "καθως πρεπει κοινης γραμμης", ενδυση.

Εαν και συμφωνα με πολλους νομους απαγορευεται κατι τετοιο εδω και χρονια, η αντιληψη και επιβολη βασιλευει ακομα στην Ελλαδα. Το πουκαμισο και η γραβατα στην Ελλαδα, ειναι κοινοτερο απο το να φοραει καποιος καλτσες στο εξωτερικο.

Εχετε υποψην αλλα παραδειγματα;
 
Σχετικά με τα γυαλιά μυωπίας και τα γυαλιά ηλίου:

Δυστυχώς υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι τα γυαλιά μυωπίας σου χαλάνε τη μόστρα, αλλά κυρίως σε κορίτσια κατά την εφηβεία και σε γυναίκες. Δε θυμάμαι συμμαθητή/συμφοιτητή που να παραπονιέται για τα γυαλιά του. Όμως, επειδή φοράω χρόνια γυαλιά (από τα 11-12, και τώρα είμαι 22) συνέχεια με ρωτάνε γιατί δε βάζω φακούς. Νομίζω ότι το φετίχ στην Ελλάδα είναι οι φακοί επαφής. Όποτε τους απαντώ ότι από τη μια ο οφθαλμίατρός μου δε μου το έχει προτείνει και από την άλλη δε θέλω, γιατί τους θεωρώ και κόπο, λόγω της φροντίδας που θέλουν, αλλά και τους φοβάμαι, λόγω των πιθανών μολύνσεων, με κοιτούν σαν εξωγήινο. Στην Ελλάδα έχουμε αναδείξει τους φακούς επαφής σε ιδανικό μέσο βελτίωσης της όρασης ήδη από την εφηβική ηλικία, κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν είναι καλό.

Για τα γυαλιά ηλίου που λες, όντως είναι πολύ ακριβά. Τουλάχιστον για μένα, που δε φοράω φακούς, θα πρέπει να πληρώσω εκτός από το σκελετό, και το επιπλέον κρύσταλλο-επίστρωση ανάλογα με τους βαθμους μυωπίας, και δυστυχώς δεν έχω λίγη. Και αν μου ξανανέβει η μυωπία, αντε ξανά μανά να ξαναπληρώνω τα κρύσταλλα. Ενώ τα θέλω, όχι για μόστρα, αλλά επειδή τα έχω ανάγκη, το κόστος τους είναι απαγορευτικό για μένα. Άσε που θα έχω το άγχος μη μου πάθουν τίποτα.
 
Υπάρχει πιο ταιριαστή απάντηση στο ερώτημα του topic από το μάτιασμα;

Ακόμα και στο 2012 ακούς νέους ανθρώπους να λένε ότι "το παραδέχεται η επιστήμη" και να τρομάζουν αν δουν γαλανομάτη ή Σαββατογεννημένο...
 
Ας μπω στο θέμα, αλλά με μια πρώτη παράκαμψη - μη ιατρικής φύσης, βέβαια - στο θέμα γυαλιά-φακοί :

Φοράω γυαλιά από 10 χρονών (τώρα είμαι 43), και φακούς αμέσως μετά από το στρατό, δηλαδή εδώ και 17 χρόνια. Η εμπειρία μου είναι ότι τα γυαλιά ειδικά σε μεγάλους βαθμούς (7.5 που έχω εγώ) δεν προσφέρουν καθόλου ποιοτική όραση σε σχέση με τους φακούς, αφού προσφέρουν μια εντελώς παραμορφωμένη εικόνα, σωστή οπτικά μόνο στο κέντρο, σε σχέση με τους φακούς επαφής που σου δίνουν την άψογη, κατά τη γνώμη μου, σφαιρική όραση. Το προσωπικό μου δόγμα είναι ΓΥΑΛΙΑ=ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΥΑΛΙΑ, ΦΑΚΟΙ=ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΑΣΗΣ. Κι αυτό από προσωπική εμπειρία βέβαια. Αυτό δε σημαίνει ότι μια-δυο μέρες τη βδομάδα δε φοράω κι εγώ γυαλιά, για ξεκούραση του ματιού. Όμως η όραση που προσφέρουν οι φακοί πραγματικά δε συγκρίνεται. Το αν θα έχεις μολύνσεις κλπ. είναι επιμέρους θέμα της δεκτικότητας του κάθε οργανισμού.

Τώρα στο καθαυτό θέμα του topic, ξεκινάω από διάφορες "κοσμοθεωρίες" :

- ψάρι με τυρί, ψάρι με αβγό και άλλοι συνδυασμοί σε κάνουν να πάθεις ακαριαία δηλητηρίαση. Νομίζω οτι οι γιατροί θα γελάνε, ανεξάρτητα βέβαια από την πιθανότητα αλλεργικού σοκ, που όμως έχει άλλη λογική βάση...

- θερμοσίφωνας, καλοριφέρ κλπ. έχουν μικρότερο κόστος αν είναι 24 ώρες το 24ωρο ανοικτά. Ίσως έχει δόση αληθείας για κτίρια ειδικών απαιτήσεων, όπως ξενοδοχεία ή αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά στα σπίτια και με τις σημερινές τιμές ρεύματος και πετρελάιου, ούτε να το συζητάτε...

- μη σβύνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου στα φανάρια, όταν θα την ξαναβάλετε μπροστά θα κάψει περισσότερη βενζίνη. Αυτό είναι από την εποχή που τα αυτοκίνητα είχαν ρελαντί στις 1500 στροφές και καρμπυρατέρ...Μπορεί να σταθεί σαν θεωρία βέβαια, αν όμως θέσουμε ως παράμετρο του προβλήματος και το κόστος μιας μπαταρίας.

- αν παρκάρεις καταλυτικό αυτοκίνητο πάνω από ξερά χόρτα, θα πάρουν φωτιά τα χόρτα από κάτω και θα καεί...Από την εποχή των πρώτων καταλυτών, που ίσως ανέβαζαν κάπως παραπάνω τη θερμοκρασία...

- στο πρώτο σπίτι βάζεις τον εχθρό σου, στο δεύτερο το φίλο σου και στο τρίτο μένεις εσύ. Από την εποχή που ο κόσμος έμενε στα σπίτια που θέλαν οι εργολάβοι, μη έχοντας γνώση για κανένα ειδικό θέμα επί της οικοδομής όπως μονώσεις, ποιότητα υλικών κλπ.

- τα παλιά αυτοκίνητα ήταν γερότερα, ενώ τα σημερινά "ψευτικά". Η αλήθεια είναι ότι τα παλιά αυτοκίνητα ήταν γερά για τον εαυτό τους, αδιαφορώντας για οδηγό-επιβάτες, ενώ τα σημερινά "θυσιάζονται" προσφέροντας ασφάλεια πρωτίστως στους επιβαίνοντες. Φέρτε στο μυαλό σας ανθρώπους που έχουν βγει ζωντανοί από εντελώς ισοπεδωμένα αυτοκίνητα και θα καταλάβετε...

- τα σκληρά αμορτισέρ "διαλύουν" και "στραβώνουν" το αμάξωμα του αυτοκινήτου. Από την εποχή των σασί και όχι του αυτοφερόμενου αμαξώματος, αλλά πάντως πρέπει να τοποθετεί κανείς αυτό που προδιαγράφει ο κατασκευαστής και να κάνει κανονική, και όχι αγωνιστική χρήση του αυτοκινήτου.

- αν αισθάνεσαι να ζαλίζεσαι από το ποτό, και πρέπει να πιεις κι άλλο, πιες κάτι πιο ελαφρύ. Λάθος, μεθάς πηγαίνοντας από τους πολλούς βαθμούς στους λίγους, ενώ ο ανάποδος δρόμος είναι πολύ μακρύτερος μέχρι την τελική πτώση.

- να κολυμπήσεις τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά από το φαγητό. Αν δεν έχεις φάει ένα βόδι, είσαι ενήλικας και δεν επιχειρήσεις να περάσεις τη Μάγχη, μπορείς να δροσιστείς κατευθείαν από το παραθαλάσσιο τραπέζι σου αντί να περιμένεις το επιδόρπιο...

- αν το καταλυτικό αυτοκίνητο μείνει από βενζίνη, καταστρέφεται ο καταλύτης και γίνεται ανεπανόρθωτη ζημιά. Έχω βάλει μπροστά καταλυτικό ακόμα και με σπρώξιμο, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι είναι δόκιμη πρακτική, αλλά δε μου στοίχισε κάτι...Πρέπει κι αυτή η θεωρία να είνα βγαλμένη από τις πρώτες γενιές καταλυτικών.

- τα κοντέρ των αυτοκινήτων δε δείχνουν ποτέ την πραγματική ταχύτητα, αλλά λιγότερη. Μύθος, από τότε που τα κοντέρ ήταν με ντίζες και μαγνητικούς δίσκους, και οι "4 Τροχοί" στα τεστ έβγαζαν απ' έξω την ποδηλατόροδα για να μετράνε. Σήμερα η ταχύτητα μετριέται με ηλεκτρονικό αισθητήρα στροφών.

- οι Αμερικάνοι "πειράζουν" το Google Earth ώστε να δείχνει καμια εικοσαριά μέτρα λάθος (αντίστοιχα υπάρχει θεωρία και για τους δορυφόρους που εκπέμπουν στα GPS) για να μη μπορεί να γίνει τηλεκατεύθυνση βόμβας με ακρίβεια πάνω σε στόχο. Τα διπλόσυχνα GPS (που λαμβάνουν δηλαδή από πάνω από 10 δορυφόρους) απεικονίζουν με ακρίβεια 2 εκατοστών, στη δε μεταφορά οικοπέδων με συντεταγμένες στο Google το πολύ το περίγραμμα να "γλείψει" το πεζοδρόμιο...

- τα γνωστά mails του στυλ "αν σταματήσουμε να αγοράζουμε βενζίνη από τη Shell και τη BP θα φτηνίνει η βενζίνη παγκοσμίως", οι γνωστές φωτογραφίες τραβηγμένες από άλλα γεγονότα και μεταφρασμένες "κατά το δοκούν" κλπ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η μεγάλη παρεξήγηση της "καλής οικογένειας".

Ποτέ δεν συμπεριελήφθησαν στον όρο οι υγιείς, ισορροπημένες, διακριτικές ή περήφανες οικογένειες. Κανείς δε σου προσάπτει τον τίτλο του γόνου καλής οικογενείας αν ο μπαμπάς σου είναι εργατικός και έντιμος, ή αν η μάνα σου είναι χρυσοχέρα και ευγενική.

Αντιθέτως, από καλό τζάκι είσαι εφόσον η επαγγελματική ενασχόληση των προγόνων σου έχει αφήσει ακίνητη περιουσία, αν το ετήσιο εκκαθαριστικό του πατέρα σου ισούται με τους πόρους μιας ζωής για άλλους, αν η προγιαγιά σου είχε παραδουλεύτρα κι άμα ο παππούς σου διετέλεσε κανα φεγγάρι κοινοτάρχης ή γαλονάς!

Είμαστε ακόμη της βιτρίνας και του "φαίνεσθαι", εκτιμούμε τα φαινόμενα και όχι την ουσία, αυτό όμως στη σύγχρονη εποχή είναι απομεινάρι ραγιαδισμού.Η στάση αυτή απέναντι στα πράγματα με θυμώνει αφάνταστα, γιατί αδιαμφισβήτητα τα περισσότερα καθίκια που συνάντησα στη ζωή μου...φορούσανε γραβάτα!
 
Ότι άμα δε έχεις βγάλει πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ακόμα και την πιο άσχετη σχολή, δεν αξίζεις τίποτα. Δυστυχώς, βλέπεις και νέους ανθρώπους να το πιστεύουν αυτό και εκεί σου γυρνάνε τα μυαλά...
 
RIO είπε:
Ότι άμα δε έχεις βγάλει πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ακόμα και την πιο άσχετη σχολή, δεν αξίζεις τίποτα. Δυστυχώς, βλέπεις και νέους ανθρώπους να το πιστεύουν αυτό και εκεί σου γυρνάνε τα μυαλά...
Οποτε εγω δεν αξιζω τιποτα χαχαχαχα :D
 
Ότι άμα δε έχεις βγάλει πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ακόμα και την πιο άσχετη σχολή, δεν αξίζεις τίποτα. Δυστυχώς, βλέπεις και νέους ανθρώπους να το πιστεύουν αυτό και εκεί σου γυρνάνε τα μυαλά...

Θυμάμαι έναν συμμαθητή μου, όταν είχαμε δώσει πανελλήνιες που πέρναγε με τα μόρια του ή στο ΤΕΙ Λογιστικής, στον Πειραιά ή σε ένα ΑΕΙ οικιακής οικονομίας(?)(κάτι άσχετο δε θυμάμαι καλά) στην επαρχία. Προτίμησε το ΑΕΙ λόγω του ανώτερου τίτλου σπουδών. Μάλιστα θυμάμαι τη μητέρα του που τον πίεζε και θεωρούσε δεδομένο ότι ο γιος της θα έπρεπε να επιλέξει το ΑΕΙ, άσχετα με το αν είχε μέλλον η συγκεκριμένη ειδικότητα και όχι το ΤΕΙ που το θεωρούσε υποδεέστερο...

Οποτε εγω δεν αξιζω τιποτα χαχαχαχα :D
Μέταλ και γω ρε φίλε! Οπότε είμαστε 2 Τίποτα :p :headbangdude:
 
Getta Robo είπε:
Εχετε υποψην αλλα παραδειγματα;

Τα ζώδια.

Απαράδεκτες καταστάσεις στις οποίες οι «προβλέψεις» για μελλοντικά γεγονότα και συμπεριφορές ζουν και ευημερούν με διαφημίσεις ακόμη κι από μεγάλα κανάλια τα οποία κατά τα λοιπά τάσσονται υπέρ των «μεταρρυθμίσεων» και κατά των... «παλαιών αγκυλώσεων» (βεβαίως βεβαίως).
 
Το θέμα με τα γυαλιά μυωπίας υφίσταται και γνωρίζω αρκετό κόσμο με λίγους βαθμούς -κυρίως γυναίκες- που προτιμούν να μην βλέπουν καλά παρά να βάζουν γυαλιά διότι χαλάνε την μόστρα.. Δυστυχώς οδηγούν χωρίς γυαλιά και το βράδυ.

Alucard είπε:
...που μαζί με τις "καφετζούδες-χαρτορίχτρες" μπορούν να αποτελέσουν μία κατηγορία συμπεριλαμβανομένου και του προαναφερθέντος "ματιάσματος"

μου είναι αδιανόητο το πως ο κόσμος ασχολείται με όλα αυτά.
 
ntsmrtz είπε:
Το θέμα με τα γυαλιά μυωπίας υφίσταται και γνωρίζω αρκετό κόσμο με λίγους βαθμούς -κυρίως γυναίκες- που προτιμούν να μην βλέπουν καλά παρά να βάζουν γυαλιά διότι χαλάνε την μόστρα.. Δυστυχώς οδηγούν χωρίς γυαλιά και το βράδυ.
Αυτό το κόμπλεξ με τα γυαλιά ποτέ δε το κατάλαβα. Αν μια γυναίκα είναι ωραία, είναι ωραία και με τα γυαλιά, για να μη πω ότι μερικές είναι και πιό γοητευτικές μ'αυτά.
 
Πολύ ωραίο θέμα και μέχρι στιγμής έχει στηθεί και πολύ ωραία κουβέντα. Να πω και εγώ τα δικά μου.

Σχετικά με τα γυαλιά (και την υπερτιμημένη ελληνική αγορά) έχω να πω ότι η περιφερειακή όραση που έχεις με τους φακούς δεν συγκρίνεται με τα γυαλιά, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο panp. Όμως προσωπικά μου είναι αδύνατον πλέον να καθίσω πάνω από μία ώρα μπροστά σε Η/Υ με φακούς. Λόγω ηλικίας πέρασα και εγώ από τα "ματομπούκαλα" (αχ, τι κρίμα που έβαλε γυαλιά το παιδί από το Δημοτικό) οπότε όταν ενηλικιώθηκα και έβαλα φακούς παρόλο που δεν είχε σταθεροποιηθεί η μυωπία μου (άλλος μύθος περί απαγόρευσης χρήσης φακών) ανακουφίστηκα αρκετά και λόγω ελευθερίας στην άθληση.

Εγκυμοσύνη: Μην το πεις σε κανέναν αν δεν κλείσεις το πρώτο τρίμηνο να "δέσει" το παιδί. Χρειάζεται να σχολιάσω κάτι εδώ; Όχι.

Ζώδια: Ξέρω κόσμο που υπολογίζει πότε θα συλλάβει το παιδί του (λες και είναι δεδομένη η σύλληψη) για να βγει "καλό" ζώδιο.

Ντύσιμο: Χρόνια στη ναυτιλία ΔΕΝ μας επέτρεπαν να φοράμε τζην και να πηγαίνουμε άβαφες. Ούτε εδώ θα σχολιάσω κάτι.

Προλήψεις: Μην περνάς κάτω από σκάλα, με τη μαύρη γάτα δεν το θυμάμαι, μην λες κάτι πριν γίνει γιατί δεν θα γίνει, φτύνε τον κόρφο σου, μπες με το δεξί, κ.λπ.

Περί "καλής οικογένειας" τα είπε όλα η φίλη μου saboter.
 
alkis21 είπε:
Υπάρχει πιο ταιριαστή απάντηση στο ερώτημα του topic από το μάτιασμα;
Ακόμα και στο 2012 ακούς νέους ανθρώπους να λένε ότι "το παραδέχεται η επιστήμη" και να τρομάζουν αν δουν γαλανομάτη ή Σαββατογεννημένο...
Το καλύτερο είναι οτι σου λένε ότι το παραδέχεται και η εκκλησία

Alucard είπε:
Τα ζώδια.Απαράδεκτες καταστάσεις στις οποίες οι «προβλέψεις» για μελλοντικά γεγονότα και συμπεριφορές ζουν και ευημερούν με διαφημίσεις ακόμη κι από μεγάλα κανάλια τα οποία κατά τα λοιπά τάσσονται υπέρ των «μεταρρυθμίσεων» και κατά των... «παλαιών αγκυλώσεων» (βεβαίως βεβαίως).
Άλλο ένα θέμα που "παραδέχεται και η επιστήμη" βέβαια όταν οι σημερηνοί 20ριδες έχουν μεγαλώσει με μια τηλεόραση που δείχνει καθημερινά αστρολόγους και λοιπούς μάγους.

Σε κάθε σχετικά παλια εκκλησία (τουλάχιστον στην Κρήτη) όπου το πρόσωπο κάποιου αγίου σε τοιχογραφία (συνήθως) ή σε εικόνα είναι φθαρμένο υπάρχει η ιστορία ότι κάποτε (επι τουρκοκρατίας) κάποιος μεθυσμένος Τούρκος πυροβόλησε κατά του αγίου και η σφαίρα που εξοστρακίστηκε έβγαλε τελικά και το ματι του Τούρκου. Αναμφίβολα κάτι τέτοιο αν ήταν ένα ή ένας περιορισμένος αριθμός από περιστατικά θα μπορούσε να είχε συμβεί αλλά οι ιστορίες είναι τόσο πολλές που είτε είναι παραμύθια (στην πλειονότητά τους) είτε στους Τουρκοκρήτες το ποσοστό μονόφθαλμων ήταν μεγαλύτερο απ' ότι στο πλήρωμα του Τζακ Σπάροου.

Ένα άλλο πιο γενικό θέμα είναι η υπερβολική συναισθηματική αντιμετώπηση της ιστορίας μας. Αγιοποιούμε ή Δαιμονοποιούμε ιστορικά πρόσωπα γιατί είναι ευκολότερο από το να αποτιμήσουμε ορθολογικά το έργο τους και τις προθέσεις τους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπορεί να φέρει κανείς άπειρα παραδείγματα, αλλά μπορεί να προσβάλει κάποιους άθελά του, αφού κάτι που για μένα είναι προκατάληψη ή αβάσιμος ισχυρισμός για κάποιον άλλον είναι "αλήθεια" στην οποία πιστεύει. Κι δεν μιλάω μόνο για ματιάσματα, προλήψεις, θρησκείες και τέτοια, αλλά και για θέματα που άπτονται της ιστορίας ή της εθνικής μυθολογίας. Οπότε ας τα αφήσω έξω αυτά.

Παλιότερα ίσχυε η αντίληψη ότι αν κάνεις μπάνιο, και ιδίως αν λουστείς, δεν κάνει να βγεις από το σπίτι και μάλιστα με μαλλιά βρεγμένα γιατί θα κρυώσεις. Πώς γίνεται βέβαια να μπορούμε να βγαίνουμε μούσκεμα από τη θάλασσα και να μην παθαίνουμε όλα αυτά τα φριχτά είναι άλλη ιστορία. Μια τέτοια πρόληψη ήταν εύκολο να ακολουθηθεί όταν οι άνθρωποι έκαναν μπάνιο κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα και την ονομαστική τους εορτή, άντε κάθε βδομάδα (Θυμάστε μια διαφήμιση σαμπουάν στην τηλόραση που τραγουδούσε "Εφτά ημέρες λαμπερά μαλλιάαααα", διότι κάθε Σάββατο λουζόταν υποτίθεται η αιθέρια ύπερξη με το λαμπερό μαλλί?). Αργότερα έγινε τουλάχιστον να μη βγεις με βρεγμένα μαλλιά. Οπότε ναααα το στέγνωμα με το πιστολάκι να σου κάνει τον εγκέφαλο ψητό φούρνου.

Όταν ήρθα Αμερική για μεταπτυχιακά πήγα σε ένα Πανεπιστήμιο πολύ βόρεια, σε μέρος που έκανε άπειρο κρύο. Και που καιρός για στέγνωμα μαλλιών? Έβγαινα με βρεγμένα μαλλιά, και κοκκάλωνε το μαλλί διότι πάγωνε ώσπου να μπω στο κτήριο, αλλά δεν πάθαινα τίποτε. Οπότε έπαψα να πιστεύω ότι με το που βλεπει ο αέρας το μαλλί σου βρεγμένο πεθαίνεις από πνευμονία, γρίππη και κρυοπαγήματα ταυτόχρονα.
 
Να συμπληρώσω στο θέμα με τα γυαλιά:

Έχετε δίκιο panp και Caprice. Όντως, οι φακοί σου προσφέρουν απίστευτη ελευθερία, την οποία και ζηλεύω... Όντως, όταν έχεις μεγάλη μυωπία προφανώς και είναι καλύτεροι οι φακοί, για να μην πω επιβεβλημένοι, αφού τα γυαλιά σε αυτή την περίπτωση είναι πατομπούκαλα και παραμορφώνουν το μάτι. Απλά σχολίασα το γεγονός ότι ακόμα και σε μικρό βαθμό μυωπίας (2-3 βαθμοι) κάποιοι σκοτώνονται να πάρουν φακούς για να μη τους χαλάει το πρόσωπο. Έχω 4 και 4,25, αλλά μου φαίνεται ότι πρέπει να πάω να κοιταχτώ... πρέπει να μου έχει ανέβει εδώ και καιρό, αλλά όλο λέω να πάω και όλο το ξεχνάω ή έχω υποχρεώσεις...
 
Επιστρέφοντας στο θέμα...

Υπάρχουν τοπικιστικές προκαταλήψεις είτε αρνητικές: Όλοι οι Κρητικοί είναι πχ οξύθυμοι, είτε θετικές: Όλοι οι Κρητικοί είναι πχ φιλότιμοι (αναφέρω το δικό μου τόπο προς αποφυγή παρεξηγήσεως)

Υπάρχουν θρησκευτικές προκαταλήψεις: Όσοι δεν είναι χριστιανοί μυρίζουν άσχημα γιατι δεν έχουν βαφτιστεί, αν δεν νηστέψεις του Αη Γιάννη του Ρηγολόγου θα ανεβάσεις πυρετο και θα έχεις ρήγη (δεν πιανει το έχω δικιμάσει)

Επαγγελματικά στερεότυπα: Οι ψυχίατροι είναι τρελοί, οι δικηγόροι είναι διευθαρμένοι, οι ιερείς φιλάργυροι κτλ

Υπάρχει η προκατάληψη ότι άτομα με μεγάλο σωματικό βάρος δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο οι πιο αδύνατοι, ο διαβίτης προκαλείται από τη μεγάλη κατανάλωση γλυκών
 
σχετικα με τα γυαλια μυωπιας:ειχα προβλημα πολλα χρονια ομως επεσα σε αυτο το τριπακι οτι θα με κοροιδευουν κ.λπ. με αποτελεσμα να το αφηνω μεχρι που περισυ επεσα απο το κρεββατι ενα πρωι και αναγκαστικα εβαλα μαλιστα οπως μου ειπε ο οφθαλμιατρος αν το ειχα κανει πριν χρονια τοτε δεν θα μου ειχε ανεβει τοσο πολυ η μυωπια (εχω 2.75 στο καθε ματι)ομως τωρα που τα φοραω συνεχως ολοι μου λενε οτι μου πανε πολυ οποτε τα συνηθισα για φακους δεν νομιζω να εβαζα ποτε καθως ειμαι αρκετα αγαρμπος και θα μου επεφταν συνεχεια
 
Και εγώ πιστεύω ότι είναι μύθος πως οι δικηγόροι είναι διεφθαρμένοι. Μόνο οι πετυχημένοι δικηγόροι είναι διεφθαρμένοι ;)

panp είπε:
- τα κοντέρ των αυτοκινήτων δε δείχνουν ποτέ την πραγματική ταχύτητα, αλλά λιγότερη. Μύθος, από τότε που τα κοντέρ ήταν με ντίζες και μαγνητικούς δίσκους, και οι "4 Τροχοί" στα τεστ έβγαζαν απ' έξω την ποδηλατόροδα για να μετράνε. Σήμερα η ταχύτητα μετριέται με ηλεκτρονικό αισθητήρα στροφών.
Φίλε μου το κοντέρ πολύ σπάνια δείχνει ακριβώς την πραγματική ταχύτητα. Τα πιο πολλά αυτοκίνητα στα 100Km/h έχουν ήδη μια απόκλιση 5-10km/h που αυξάνεται όσο αυξάνεται η ταχύτητα(μιλάμε για εργοστασιακή κατάσταση). Μπορείς εύκολα να το επιβεβαιώσεις με ένα gps. Αν δεν εμπιστεύεσαι το δικό σου, το επιβεβαιώνουν και τα gps ακριβείας των περιοδικών αυτοκινήτου(μέτρηση "σφάλμα ταχυμέτρου"). Σκέψου ότι στον υπολογισμό της ταχύτητας παίζει ρόλο η ΑΚΡΙΒΗΣ διάμετρος του τροχού, πράγμα που η ECU δεν γνωρίζει(έχει μία τιμή ως δεδομένη που ίσως δεν ανταποκρίνεται ακριβώς ακόμα και στα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης). Γι'αυτό και αν αλλάξεις διάμετρο τροχών θα αυξηθεί και η απόκλιση του κοντέρ. Αν την αυξήσεις το κοντέρ θα δείχνει λιγότερα, αν την μειώσεις θα δείχνει περισσότερα! ;)

ΥΓ Έχω δει και το εξής κουφό που δεν μπορώ να το εξηγήσω. Το output της ecu να δείχνει πιο σωστή ταχύτητα (κοντά σε αυτή του gps) από ότι το ταχύμετρο του αυτοκινήτου που λογικά θα έπρεπε δείχνει ακριβώς το ίδιο..

ΥΓ2 Κάποια αυτοκίνητα επιτρέπουν καλιμπράρισμα της αναγραφόμενης ταχύτητας μέσα από ειδικό μενού (με offset +-10km)..

ΥΓ3 Σορρυ φορ δε λονγ ποστ
 
Βεβαίως και τα κοντέρ δε δείχνουν ποτέ την "απόλυτα" σωστή ταχύτητα (γιατί άλλωστε, το αυτοκίνητο είναι ένα κλειστό σύστημα που ο συμμετέχων οδηγός μαθαίνει με την εμπειρία του "τι εννοεί" σε κάθε ταχύτητα), αλλά νομίζω ότι οι αποκλίσεις έχουν τόσο περιοριστεί, που δε θα αποτελούσαν ασφαλώς επιμέρους πίνακα στο τεστ ενός αυτοκινήτου, όπως τόοτε στους 4Τ.

Από την άλλη, αν σου πω (και το ξέρω με βεβαιότητα από συνεργασία με εταιρία τοπογραφικών GPS οργάνων) ότι οι καλύτερες μετρήσεις από δορυφόρους γίνονται μόνο σε ένα μικρό διάστημα της μέρας (11 με 3 το μεσημέρι), ενώ ένα περιοδικό φαινόμενο της ιονόσφαιρας που έχει κύκλο επανάληψης τα 11 χρόνια διαφοροποιεί τις μετρήσεις από έτος σε έτος μέσα στην 11-ετία, πόση βάση θα δίναμε τελικά και στις μετρήσεις αυτές;

Η "κατάρριψη" της θεωρίας στο συγκεκριμένο θέμα περνάει από την ελαχιστοποίηση του σφάλματος, και από την εξαφάνιση της "ρετρό" βελόνας που μάλιστα τρεμόπαιζε μεταξύ +/_ 5 km/h στα μεγάλης ηλικίας αυτοκίνητα, δηλαδή από το "αποδεκτό" όριο σφάλματος και όχι από την εύρεση της "απόλυτης" τιμής. Και στην ουσία, όταν ένας αισθητήρας μετράει γωνιακή ταχύτητα ενός άξονα, εξυπακούεται ότι ανάλογα με την τοποθετούμενη διάμετρο τροχού το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό.
 
Πίσω
Μπλουζα