Ρετρό απορρυπαντικά

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας krios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Στην ταινια "ο γιγας της Κυψελης" βλεπουμε την Κλαρα (Ρια Δελουτση) να παιρνει απορρυπαντικο Tide απ το ψιλικατζιδικο του Νικου Ριζου,

tide1.jpg

σ αυτη τη φωτογραφια φαινεται λιγο και η πισω πλευρα του κουτιου

tide2.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν βρηκα καπου αλλου κατι παρομοιο

και γι αυτο το ποσταρω εδω. :)

Δεν ειναι ακριβως εντυπη διαφημιση ...αλλα συσκευασια! :D

"Μα καλα τι κρατησε ο αθεοφοβος!!!!!"... :o .... θα πειτε

Πιστευω οι ρετρονοικοκυρες θα το θυμουνται σιγουρα! :)

Η οποια για χρονια χρησιμευε και χρησιμευει

ακομα για να αποθηκευω τα μικροεξαρτηματα

απο τα Transformers μου. :)

Ιδου λοιπον...


57396.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τo Tide υπήρχε σε μια παλιότερη (από την πορτοκαλί με το "στόχο") συσκευασία, λευκή νομίζω, ως Tide ZK (Τάιντ ζετ-κέι). Ομοίως υπήρξε, μάλλον μετά το Nobel 70 και "Νέο Nobel ραφινέ".

Επίσης μια φορά κι εναν καιρό μάλλον στα '80s υπήρξε και η απομίμηση "Χλώριον ΦΑΡΕΞ" (!!!).
 
Θυμάται κανείς τη διαδήμιση του jif με το παγοπέδιλο;

"όταν τρίψετε το νεροχύτη σας με ένα κοινό απορρυπαντικό, να τι συμβαίνει :"


(παγοπέδιλο σε πιρουέτα, γκρο πλαν στο δάπεδο)



ΧΑΡΑΖΕΙ !


Από τις πιο "ανατριχιαστικές" διαφημίσεις, αντίστοιχη της Sunsilk με το ακάνθινο στεφάνι...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
and1 είπε:
attachment.php
Ax, τι μου θύμισες..υπεραυτόματα πλυντήρια, και ημιαυτόματα...τα δε είχαν και μάγκανο για να στίβεις τα ρούχα, ή δυο ξεχωριστούς κάδους, που ο ένας έπλενε και ο άλλος έστιβε. Μέχρι να φτηνύνει ο ειδικός κινητήρας πλυντηρίου (ασύγχρονος μονοφασικός κινητήρας βραχυκυκλωμένου δρομέα, με δυο ταχύτητες-μια στίψιμο, μια πλύσιμο).
 
Uskoke είπε:
ημιαυτόματα...τα δε ... ή δυο ξεχωριστούς κάδους, που ο ένας έπλενε και ο άλλος έστιβε.
Το πρώτο μας πλυντήριο! Και μάλιστα το στεγνωτήριο είχε έναν πλαστικό σωλήνα που επέστρεφε το νερό στον κάδο (αν ήθελες, φυσικά, αλλιώς το έστελνες σε κάποιο νεροχύτη. Πάντως δεν συνδεόταν με αποχέτευση), κι έτσι μπορούσες να ξαναχρησιμοποιήσεις όλο το νερό, πράγμα σημαντικότατο στο μέρος που ζούσαμε τότε, που είχε προβλήματα ύδρευσης ειδικά το καλοκαίρι. Δεν θυμάμαι πώς συνδύαζε στίψιμο και ξέβγαλμα η μητέρα μου. Αλλά θυμάμαι μια τεράαααστια ξύλινη τσιμπίδα που χρησίμευε για να ψαρεύεις τα ρούχα μέσα από το καυτό νερό και να τα μεταφέρεις σε λεκάνη ή στο στεγνωτήριο, και ένα πλαστικό περίπλοκο κυκλικό εξάρτημα που το έβαζες πάνω από τα ρούχα στο στεγνωτήριο ώστε να τα κρατάει πατικωμένα όπως γύριζε. Ο κάδος ήταν τετράγωνος, άνοιγε από πάνω και είχε στο πισω τοίχωμα ενα δίσκο με υπερυψωμένες ακτίνες που γύρναγε και έκανε όλη την μπουγάδα να περιστρέφεται (νομίζω πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, δεν θυμάμαι να σταμάταγε και να άλλαζε φορά). Ήταν μεν πλεονέκτημα σε σύγκριση με τη σκάφη, αλλά όταν αργότερα αντικαταστάθηκε με ένα "υπεραυτόματο" Siemens με τον κλασσικό κάδο (και το στρογγυλό άνοιγμα μπροστά), τα ρούχα καθάριζαν πολύ καλύτερα, η μητέρα μου είχε μείνει εκστατική.

Έριξα μια ματιά και στα προηγούμενα (μα πολύ προηγούμενα) και έχω κάποια σχόλια ακόμη.

Η αλυσσίβα που βγαίνει από τη στάχτη και χρησιμοποιείται και στη μαγειρική (έχω συνταγές για κουλουράκια και μελομακάρονα) έχει αλκαλική αντίδραση, αφού εκτός των άλλων περιέχει ανθρακικό κάλιο, οπότε μάλλον αυτή χρησιμοποιούσαν και για πλύσιμο. Η καυστική ποτάσα (ΚΟΗ) παραείναι, εεεε, καυστική και επικίνδυνη για πλύσιμο, άλλο αν βεβαίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή σαπουνιών. Θυμάμαι τη γιαγιά μου στο πατρικό χωριό να επιβλέπει την παρασκευή του οικογενειακού σαπουνιού, το 1967, πρέπει να είχε περάσει προ πολλού τα 80 τότε, και έβαζε ποτάσα αλλά δεν ξέρω αν ήταν καυστική. Πού να θυμάμαι τώρα αν πρόσεχαν να μην την ακουμπήσουν.

Τα απορρυπαντικά καθαρίζουν χωρίς να κάνουν αφρό όπως τα σαπούνια. Αυτά που ήταν για πλύσιμο στο χέρι είχαν πρόσθετα που τα έκαναν να αφρίζουν μόνο και μόνο γιατί οι νοικοκυρές είχαν μάθει να συνδυάζουν τον αφρό με την απορρυπαντικη δράση. Στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, όπου ο αφρός όχι μόνο δεν χρειάζεται αλλά κάνει κακό, τα απορρυπαντικά δεν έχουν αυτά τα πρόσθετα και δεν αφρίζουν (πάντως τις καλύτερες σαπουνόφουσκες τις έκανα με AVA και αργότερα με Woolite :) )

Κάποιος ρώτησε αν θυμόμαστε το Bab-O, πράγμα που με κάνει να υποψιάζομαι ότι δεν πουλιέται πια στην Ελλάδα. Εδώ πάντως το έχουν και αγοράζω συχνά.

Μ' αρέσει που η παλιά διαφήμιση του Άζαξ λέει και πώς προφέρεται (Έιτζαξ, είναι και ανορθόγραφοι, αφού η ψιλη-οξεία στο Ε κάνει τα διαλυτικά στο ι περιττά). Δεν το έχω ακούσει ποτέ έτσι, ακόμη και στα βάθη-βάθη της μνήμης μου που τα αυτοκίνητα μιας πρωτοεμφανιζόμενης Ιαπωνικής μάρκας τα λεγαμε Τουότα, αυτό Άζαξ το θυμάμαι.
 
Σε σχετικό αφιέρωμα για τις παλιές διαφημίσεις στην τηλεόραση, υπήρχε μια διαφήμιση για το απορρυπαντικό/γυαλιστικό BABO που έλεγε: ''Άσπρη σκάλα ξέξασπρη και με ΒΑΒΟ ξεξασπρότερη!''. Η διαφήμιση ήταν ασπρόμαυρη και προφανώς ήταν από τη δεκαετία του 70.
 
Και να κάνω κι ένα μικρό εξπλεΐν...ασυγχρονός (asynchronous) είναι το αντίθετο του σύγχρονός (synchronous) και σημάινει ότι ο κινητήρας δεν περιστρέφεται με απόλυτα σταθερό αριθμό στροφών, αλλά μεταβαλόμενο και εξαρτάται από το φορτίο. Είναι απλοί, σχετικά φτηνοί, με μεγάλη απόδοση, χρειάζονται ελάχιστη ωσ και καθόλου συντήρηση και υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη, από μερικά βατ μέχρι αρκετά μεγαβάτ. Αντίθετα, οι σύγχρονοι κινητήρες έχουν απόλυτα αταθερό αριθμό στροφών και εξαρτάται απο τον αριθμό των πόλων και τη συχνότητα των δικτύων. Χρησιμοποιούνται εκεί που χρειάζεται σταθερός αριθμός στροφών (πχ πικάπ μερικά ρολόγια). Μονοφασικός(single phase)-για το απλό οικιακό δίκτυο, έχει πυκνωτή που προκαλεί στροφή φάσης. Δημιουργεί στον στάτη εναλασσόμενο μαγνητικό πεδίο, που με την γεωμετρία του δημιουργεί στρεφόμενο μαγνητικό πεδίο. Ο τριφασικός(three phase) δημιουργεί στον στάτη στρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, όμοιο με της γεννήτριας που παράγει το ρεύμα, στις μονάδες της ΔΕΗ. Βραχυκυκλωμένου δρομέα-squirrel cage αλλιώς επαγωγικός induction σημαίνει ότι δεν έχει καρβουνάκια (brushless) και έχει βραχυκυκλωμένο δρομέα, με μπαστουνάκια χαλκού, σε αντίθεση με τον δακτυλιοφόρου δρομέα, που έχει καρβουνάκια. Το στρεφόμενο μαγνητικό πεδίο του στάτη επάγει ρεύμα στον δρομέα, δημιουργώντας άλλο πάλι πεδίο, και από την αλληλεπίδραση των πεδίων ο δρομέας περιστρέφεται. Αυτούς τουσ κινητήρες τους ανακάλυψε ο Τέσλα. Του πλυντηριού τώρα, έχει δυο τυλίγματα, με διαφορετικό αριθμό πόλων το καθένα, ώστε όταν ενεργοποιήται το ένα, να περιστρέφεται αργά ο κάδος, ενώ το άλλο, γρήγορα. Όπως όλοι ξέρουμε, αυτού του είδος ο κινητήρας δεν χρειάζεται απολύτως καμιά συντήρηση για όλη τη διάρκεια ζωής του πλυντηρίου.
 
Το ΟΜΟ το διαφήμιζε στον έντυπο Τύπο και η ηθοποιός Χλόη Λιάσκου. Μάλιστα, υπήρχε , στα 1966, ένα παιχνίδι σχετικό.

ΧΛΟΗ ΛΙΑΚΣΟΥ 1966.jpg
 
Το ΟΜΟ το διαφήμιζε στον έντυπο Τύπο και η ηθοποιός Χλόη Λιάσκου. Μάλιστα, υπήρχε , στα 1966, ένα τηλεφωνικό παιχνίδι σχετικό για τη Θεσσαλονίκη.

Οι συμεμτέχοντες αρκεί να απαντούσαν στο τηλέφωνο όχι με τα κλασικά "λέγεται" ή "εμπρός" αλλά... με τη λέξη ΟΜΟ! Το έπαθλο ήταν 3.000 δραχμές (χμμμ.... το 1966 θα ήταν πολλά λεφτά!). Οι τυχεροί αριθμοί που θα καλούνταν είχαν επιλεχθεί τυχαία από τη Χλόη Λιάσκου,

chloe.jpg Προβολή συνημμένου 73255
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
krios είπε:
Σώστε τη θάλασσά μας
picture.php

Παράκληση να μου θυμίσει κάποιος το όνομα του ηθοποιού της διαφήμισης που ακολουθεί:

picture.php

Ειναι ο αξεχαστος καρατεριστας Γιαννης Κοντουλης (Ο δασκαλος στο θρυλικο '' Ο Χριστος ξανασταυρωνεται'' )
 
Λορένα είπε:
Και θυμιστε μου (η ειναι της φαντασιας μου?), υπηρχε καθαριστικο : πλυντηρεξ?
Το πλυντηρεξ υπαρχει ακομα. Το ειδα προ μηνων σε σουπερ μαρκετ και τρελαθηκα..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το απορρυπαντικο Πλυντηρέξ υπάρχει...κάπου το έχω δει...
 
maroussi mz είπε:
Και θυμιστε μου (η ειναι της φαντασιας μου?), υπηρχε καθαριστικο : πλυντηρεξ?
Το πλυντηρεξ υπαρχει ακομα. Το ειδα προ μηνων σε σουπερ μαρκετ και τρελαθηκα..

BETTY BOOP είπε:
Το απορρυπαντικο Πλυντηρέξ υπάρχει...κάπου το έχω δει...
ΠΛΥΝΤΗΡΕΞ (ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΕΤ1 1991)



Κι ομως υπαρχει ακομα.... :D

attachment.php


πηγη
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βρήκα σε μια αποθήκη που συνεργάζομαι 3-4 κιβώτια από αυτό το σαμπουάν για παπούτσια! Είναι Camel ξέρετε τη γνωστή μάρκα που βγάζει και βαφές για παπούτσια! Αν δεν κάνω λάθος κυκλοφορούσε τέλη 80 αρχές 90 αυτό! Δεν γνωρίζω αν κυκλοφορεί ακόμη αλλά αν κυκλοφορεί πιθανόν να έχει αλλάξει συσκευασία!

Εικόνα0265.jpg

Εικόνα0266.jpg

Εικόνα0267.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για τους παλιούς, μαρμάρινους νεροχύτες, υπήρε το "πανίσχυρο VIM" και το "BABO". Το Πλυντηρέξ δεν είναι ακριβώς απορυπαντικό, είναι προστατευτικό αλάτι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
kingtiger077 είπε:
Βρήκα σε μια αποθήκη που συνεργάζομαι 3-4 κιβώτια από αυτό το σαμπουάν για παπούτσια! Είναι Camel ξέρετε τη γνωστή μάρκα που βγάζει και βαφές για παπούτσια! Αν δεν κάνω λάθος κυκλοφορούσε τέλη 80 αρχές 90 αυτό! Δεν γνωρίζω αν κυκλοφορεί ακόμη αλλά αν κυκλοφορεί πιθανόν να έχει αλλάξει συσκευασία!
Με αυτο καθαριζα το σπορτεξ, δηλαδη ολα τα αθλητικα(σπορτεξ οπως Λασι για τα Κόλεϊ :D )
 
Πίσω
Μπλουζα