Η δικη μου εμπειρια των εξετάσεων :
Πηγαινα 1η δέσμη. Ονειρο να περάσω ΤΕΙ πληροφορικης Θεσ/κη. Μαθηματα εξετασεων: μαθηματικα, φυσικη, χημεια, εκθεση.
Μαθημα φυσικης : Η φυσικη ηταν απο τα αγαπημενα μου και πηγαινα αποφασισμενη για μεγαλο βαθμο. Καποια στιγμη μας φέρνουν τα θέματα και αρχιζουμε... Και εκεινη την στιγμή, δεν ξέρω πως, εγινε ένα κλίκ στο μυαλό μου.
Ηταν 4 θεματα. 2 θεωρια και 2 ασκησεις (απο δυο κεφαλαια αντιστοιχα απο τα 12 που ηταν συνολικα η ύλη).
Ειχα περάσει του κοσμου τα ξενυχτια λύνοντας ασκησεις. Ειχαμε πάρει επιπλεον υλικο ασκησεων απο διάφορα βιβλια που κυκλοφορουσαν (πατακης κτλ). Πρεπει να είχα λύσει πάνω απο 2.000 ασκησεις, και ολα αυτά απο την δευτερα λυκειου (ξεκινησαν τα μαθηματα δεσμης στο φροντιστηριο) για να προετοιμαστω καλα, και... εκεινη την στιγμη ειχα μπροστά μου μονο 2 ασκησεις. 2 ασκησεις που θα καθοριζαν αν ειμαι αξια να περασω σε καποια σχολη. Που.. αν για καποιο λογο δεν ειχα ξυπνησει καλα, η ημουν αρρωστη, ή η ασκηση απλά με δυσκολευε, αυτοματα ακυρωνε οοοοολη μου την προσπαθεια των δύο χρονων εντατικης προετοιμασιας. Εννοειται πως τα υπολοιπα κεφάλαια της ύλης που ειχα κοπιασει να κατανοησω, ηταν τελειως αχρηστα
Σε μια στιγμη γκρεμιστηκε ο κοσμος γύρω μου. Ειδα το ματαιο και το άδικο όλης αυτης της προσπαθειας. Σαν να ζούσα σε κάποιο όνειρο και εβλεπα τα πάντα σε αργη κίνηση. Οι συμμαθητες μου (και άλλα αγνωστα ατομα) γυρω μου, εγραφαν. Αλλοι γρηγορα, αλλοι αργα, αλλους τους ειχε πιασει η απελπισια, αλλοι ηταν αδιαφοροι και κοιταζοντουσαν μεταξυ τους (τα θεματα ηταν δυσκολα). Πραγματικα μου ήταν αδυνατο να συγκεντρωθω, η λογικη μου έλεγε να ξυπνησω και να κοιταξω τις ασκησεις και το μυαλο δεν μπορουσε να αντιδρασει απο τον "ληθαργο" που ειχα πεσει (δεν βρεθηκε και κανεις να μου δωσει καμια να με συνεφερει
).
Τεσπα με τα πολλα, και αφου τιναχτηκα αποτομα, συνηλθα και επανηλθα στο γραπτο μου. Καλα εγραψα για την ιστορια.. και μόλις παρεδωσα το γραπτο μου, με ξαναπιασε η προηγουμενη κατασταση.
Βγηκα στο προαυλιο και αντικρυσα γονεις να ρωτανε με αγωνια τα παιδια αν εγραψαν καλα. Αλλοι να κλαινε, αλλοι να λυνουν επιτοπου τις ασκησεις, αλλοι να βριζουν (γονεις και καθηγητες ολοι αυτοι), τρελες καταστασεις
και γω.. σαν να ημουν μια απλη περαστικη και να βλεπω ολο αυτο το "τρελοκομειο".
Σημ. Εκεινες τις μερες ειχα περασει και ενα πολυ τραυματικο γεγονος που σημαδεψε την ζωη μου, και με εκανε να αναθεωρησω αρκετα πραγματα, οποτε.. ηταν καπως λογικο να με πιασει και αυτη η διαθεση αμφισβητησης και αναθεωρησης των παντων (μονο που δεν αναγκη να με πιασει εκεινη την στιγμη :xm: ).
Τεσπα.. με μια παρεα συμμαθητων που με περιμεναν στο προαυλιο, πηραμε τον δρομο για το φροντιστηριο. Εκει πετυχα την κρίση της μαθητριας που ανεφερα παραπανω (ειχε κανει λαθος στην λυση των ασκησεων). Την λυπηθηκα οσο δεν λεγεται
.
Μόλις ομως ακουσα τις δήθεν παρηγοριες απο τους φροντιστες η διαθεση μου, αλλαξε ξανα. Με επιασε ενα μισος και μια αηδια και για τους ίδιους αλλα και για ολο το συστημα.
Για τρια χρονια η ζωη μου ειχε καταντησει μια διαδρομη : σπιτι σχολειο φοντιστηριο σπιτι, δεν ειχα χρονο να σκεφτω τιποτα αλλο. Οι φροντιστες φυσικα, φροντισαν και μας "εκλεισαν" με αμετρητες ωρας μαθηματων ολον σχεδον τον ελευθερο χρονο μας, και δεν μας εμενε χρονος ουτε καν για υπνο. Εκανα χαρακτηστικα 12 ωρες εβδομαδιαιως μαθηματικα (μονο στο φροντιστηριο αυτες οι ωρες), κανανε μαθημα και τα Σαββατα (καθε Σαββατο, ενω 3 στις 4 κυριακες του μηνα, γραφαμε διαγωνισματα.
Δεν υπηρχε χρόνος ουτε για διαβασμα, και το διαβασμα.. ηταν αρκετο. Ειχα να λυσω καθημερινα καμια 20αρια ασκησεις απο φυσικη πχ και τις διπλασιες σχεδον στα μαθηματικα (που τα καναμε καθε μερα απο Δευτερα μεχρι Σαββατο), Στις 3 ωρες του μεσημεριου που μεσολαβουσαν απο το τελος του σχολειου μεχρι να αρχισει το φροντιστηριο, ηταν αδυνατο να ανταπεξελθεις, και οσο για μετα το φροντιστηριο.. τα μαθηματα τελειωναν 10 το βραδυ. Αποτελεσμα (που μας το προτειναν κιολας οι φροντιστες) να ξενυχταμε (με την βοηθεια πολλων καφεδων φυσικα).
Το αλλο που μας έλεγαν, ηταν να μην δινουμε καμια σημασια στα μαθηματα κορμου και να αδιαφορησουμε παντελως για τον βαθμο του απολυτηριου λυκειου. Λαθος και αυτο, ειδικα σε μαθητες που δεν περασαν και ειχαν μονο το απολυτηριο στα χερια.
Ζητημα αν κοιμομασταν 4 ωρες καθημερινα. Πολλα πρωινα με ειχε παρει σχεδον ο υπνος στο σχολειο. Πολλοι φιλοι μου απεκτησαν προβλημα στο στομαχι τους, απο τους πολλους καφεδες, και ολα αυτα, γιατι οι φροντιστες μας επεβαλαν αμετρητες ωρες μαθηματων για να ειναι αυξημενα τα διδακτρα. Οσο και αν διαμαρτυρηθηκα για τον ποιοτικο και οχι ποσοτικο χρονο που επρεπε να κανουμε μαθημα, κανεις δεν με ακουσε, ουτε καν οι γονεις μου, οποτε αναγκαστηκα να συμμορφωθω.
Δεν νομιζω πως αξιζε πραγματικα τον κοπο τοση ταλαιπωρια.
Σορι για το ..σεντονι
της αναρτησης, αλλα ξεσπασα