Ρετρό κινηματογράφοι.

Οι φωτογραφίες όντως σε πάνε σε μια άλλη εποχή! :)

Γενικά τέτοιο στυλ με ταμπέλες στα μαγαζιά, θυμάμαι ότι έβλεπα όσο πλησιάζαμε στην Ομόνοια!

Επειδή δε γνωρίζω, ο συγκεκριμένος κινηματογράφος προς τα πού πέφτει?!
 
Είναι στο Παγκράτι, μπορείς να συμβουλευτείς και το Αθηνόραμα.
 
Candy4ever είπε:
Είναι στο Παγκράτι, μπορείς να συμβουλευτείς και το Αθηνόραμα.
Ευχαριστώ! :)

Μένω Θεσσαλονίκη - εξού και η απορία! Αθήνα έρχομαι μια στις τόσες για δουλειά! ;)
 
Νομιζω,οτι και το "ΤΙΤΑΝΙΑ" στην Θεμιστοκλεους εκλεισε προσφατα...

Ο Ψαλτης και ο Φλωρεντης εξω απο το σινεμα,απο την ταινια "ο Περιεργος".

attachment.php


attachment.php
 
Εδώ εμείς είχαμε την ΝΑΝΑ στο Άγιο Ιωάννη, (Λεωφ. Βουλιαγμένης). Αγαπημένο Σίνεμα, έχει γκρεμιστεί για χάρη του Multiplex, εδώ και καιρό! Σε αυτό πρωτό-μυήθηκα στο αγάπημενο μου Κιν/γραφικό Star Trek;), (ταινίες V-IX, 1990 - 1999). Αλλά και άλλες όπως, Indiana Jones and the Last Crusade, James Bond, Jurassic Park, Robin Hood, The naked Gun κ.α. Λίγο πιο κάτω, στα καταστήματα είχαμε τον ABC, και πιο πάνω, κοντά στον Δούκα, (για όποιον ξέρει από πλατεία Δάφνης - γυμναστική ακαδημία), ένα άλλο, που δεν μου έρχεται στο μυαλό..
 
Προφανώς μιλάς για το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ που είναι κλειστό εδώ και χρόνια. 'Όταν έκλεισε είχε πινακίδες ότι προσεχώς θα λειτουργούσε ως γυμναστήριο κάποιας αλυσίδας αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ Στην πλατεία υπήρχε ο ΕΡΜΗΣ κοντά στο ταχυδρομείο που έχει μετατραπεί σε κέντρο διασκέδασης. Ξέχασες την ΓΑΡΔΕΝΙΑ που έχει μετατραπεί σε σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος. Το ABC έκλεισε μετά τους μεγάλους σεισμούς της Αθήνας και λόγω ζημιών κατεδαφίστηκε και είναι parking. Υπήρχε και το θερινό ΙΜΠΕΡΙΑΛ κοντά στο Μετροπόλιταν που εγώ αμυδρά θυμάμαι.
 
Άρχοντας! Δυστηχώς εκτός της ΝΑΝΑ, που πήγαινα συνέχεια, τα υπόλοιπα αμυδρά τα θυμάμαι! Πάντως στο ABC είχα δεί το Braveheart (1995) :) .
 
Eγω με την σειρα μου να προσθεσω το σινε "ΑΛΙΚΗ".Προκειτο για θερινο σινεμα επι της Γρηγοριου Αυξεντιου στα Ιλισια.

Το σινεμα εχει τουλαχιστον 25 -και βαλε- χρονια που γκρεμιστηκε ενω οταν πρωτομπηκαμε στο πατρικο μου σπιτι, μπορουσα -αν και λιγο μακρια- να παρακολουθω την ταινια με ενα ομως μειονεκτημα.Δεν εβλεπα τους υποτιτλους λογω παρακειμενου κτισματος :cry: .Απο τις ταινιες που θυμαμαι να παιζει ηταν το Ραμπο Ι και κατι ελληνικες του Ψαλτη.Τωρα πλεον στον ιδιο χωρο εχει γινει πολυκατοικια και διαφορα μαγαζια.

Επισης παλι στα Ιλισια υπηρχε ενα μικρο σινεμα που βρισκοταν κοντα στην 5η σταση και στην ανηφορα που βρισκεται ακριβως απεναντι της.

Απο τα χαρακτηριστικα του ηταν οτι ενω σαν οψη το εβλεπες μικρουλι μολις εμπαινες στην αιθουσα η κατασταση αλλαζε αρκετα.Δυστηχως το γκρεμισαν και αυτο και εγινε γκαραζ!!! Οι φιλοι που θυμουνται το ονομα ας με βοηθησουν, αν και νομιζω οτι λεγοταν ''Ελενα'' χωρις να ειμαι σιγουρος.
 
Καταπληκτικής αισθητικής κινηματογράφος ήταν ο χειμερινός "ΚΑΛΥΨΩ", Γρηγόρη Λαμπράκη και Καλυψούς, κοντά στο γήπεδο "Ελ Πάσο" στην Καλλιθέα. Ο κινηματογράφος απ' ότι διαβάζω δεν έχει κλείσει, αλλά περιήλθε στο Δήμο και εγκαινιάστηκε ως Δημοτικός, τον Οκτώβριο του 2009. Γνωρίζει κανείς αν λειτουργεί ακόμα (με βάση όλα αυτά που συμβαίνουν το ρωτάω...);
 
Dragon_K. είπε:
Ένας καλοκαιρινός κινηματογράφος (ή σινεμάς όπως λέγαμε κάποτε :) ) που δεν υπάρχει πια, ήταν η "'Αννα" στη Νέα Ερυθραία. Λίγο απόμερος από το κέντρο, μέσα σε μια γειτονιά, μας έδωσε μεγάλες χαρές.
Πριν μερικά χρόνια τον γκρέμισαν, οι αναμνήσεις όμως έμειναν.
To 'Αννα λειτούργησε για τελευταία χρονιά το καλοκαίρι του 98. Όπως ακούστηκε τότε εδώ στην Νέα Ερυθραία ο ιδιοκτήτης το έδωσε στο παρα5 που θα μπορούσε να θεωρηθεί διατηρητέο και να μην γκρεμιστεί. Δυστυχώς στην περιοχή είχαμε και πέρυσι άλλη απώλεια , τα ιστορικά "Αστέρια". Ύστερα από μισό αιώνα ζωής έγινε μαγαζί με ηλεκτρικά είδη. Κρίμα γιατί με την άνθηση που γνωρίζει εδώ και δυο χρόνια η Νεα Ερυθραία, η αίθουσα θα γνώριζε επιτυχία. Πάντως τα Β.Π δεν είχαν μεγάλες απώλειες. Η μεγάλη σφαγή έγινε στους Αμπελοκήπους και στα Πατήσια. Τι να πενθήσει κανείς ; Το Πλάζα, την Ανδόρα, το χειμερινό Άνεσις, την Αρζεντίνα, την Ζίνα ; Και βέβαια τα αγαπημένα καλοκαιρινά "Αμίκα", "Αλάμπρα" και "Κάρμεν". Το τελευταίο είναι αποθήκη άρα ίσως κάτι γίνει, τα δυο προηγούμενα έχουν γκρεμιστεί και έχουν γίνει πολυκατοικίες.
 
spyrosd είπε:
Η μεγάλη σφαγή έγινε στους Αμπελοκήπους και στα Πατήσια. Τι να πενθήσει κανείς ; Το Πλάζα, την Ανδόρα, το χειμερινό Άνεσις, την Αρζεντίνα, την Ζίνα ; Και βέβαια τα αγαπημένα καλοκαιρινά "Αμίκα", "Αλάμπρα" και "Κάρμεν". Το τελευταίο είναι αποθήκη άρα ίσως κάτι γίνει, τα δυο προηγούμενα έχουν γκρεμιστεί και έχουν γίνει πολυκατοικίες.
Toυλάχιστον το Άνεσις λειτουργεί το χειμώνα σα θέατρο και το καλοκαίρι σαν σινεμά. Το Άστρον στέκει έρημο, περιμένοντας (τι ? ....άγνωστο) ενώ η αγαπημένη Πλάζα ήταν κρίμα να τη βλέπεις να μετατρέπεται σε super market! Πάντως για να είμαστε και ρεαλιστές, με το μεγάλο αριθμό αιθουσών που είχε η περιοχή, κάποια στιγμή θα ερχόταν και η παρακμή (δυστυχώς)... :(
 
ο κιν/φος στην πλατεια αμερικης που γρεμιστηκε ονομαζονταν αττικη. επισης ενας αλλος ηταν απεαντι απο το παρκακι της κυπρου, αλλα δεν θυμαμαι ονομα. και κει που ειναι το θεατρο χωρα υπηρχε σινεμα το οποιο δεν λειτουργουσε, ηδη απο το 1988.
 
Στα Κάτω Πατήσια, εκεί που τώρα δεσπόζει ο «Μαρινόπουλος», υπήρχε η ΓΩΓΩ! Με τον αδερφό μου είχαμε ξεσκιστεί να βλέπουμε ελληνικές ταινίες του ʼ80 (επιλογές για τις οποίες αργότερα μετανιώσαμε). Έκλεισε απρόσμενα, απροειδοποίητα!

Ακριβώς απέναντι από τον ίδιο σταθμό, το «Όσκαρ» που συντρόφευσε κι αυτό τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες της εποχής, εκτός από ταινίες, ανέβαζε συχνά και παιδικό θέατρο. Εξακολουθεί να στέκει εκεί˙ ευχή μου είναι να παραμείνει!

Δυστυχώς, τα Ster Αγίου Ελευθερίου, όπως και τα Μπρόντγουει και Ίλιον δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

Διαβάστε σχετικά:http://www.athinorama.gr/cinema/newsroom/?edtId=15689

http://www.athinorama.gr/cinema/newsroom/?edtId=15689

quote_icon.png
Αρχικό μήνυμα απο Domenica 1. Μπροντγουει μέσα στη στοά Μπροντγουει Αγίου Μελετίου και Πατησίων.

2. Αθηνά επί της Πατησίων.

3. Ράδιο Σίτυ

(ένα απο τα δύο νομιζω ειναι πλέον σουπερ μαρκετ)

4. Ο κινηματογράφος με τις δυο αίθουσες επί της πλατείας Αμερικής-δεν θυμάμαι ονομα

5. Art Studio στη Σταυροπούλου κατω από την Πατησιων.

6. Ο θερινός κοντά στην πλατεία Καραμανλάκη προς Αγιο Νικόλαο.

7. Ιλιον

8. Αναρωτιέμαι αν το ΄Νανά᾽ στη Νάξου υπάρχει ακόμα.

1. νομίζω δεν λειτουργεί, είχε πάντως ωραίο εσωτερικό διάκοσμο

2. κατάστημα ρούχων

3. σούπερ μάρκετ

4. περιφραγμένο αδόμητο οικόπεδο στη φάση των εκσκαφών υπογείου

7. λειτουργεί κανονικά

8. μάλλον πρέπει να εννοείς το "Lila" στη Νάξου το οποίο λειτουργεί κανονικά
4. Αττενέ

5. θα περάσω και θα σας πω

6. Άττικα- παραμένει γιαπί

7. Όχι πια

Επίσης, στην οδό Μαδούρη, στην πλατεία του Αγ. Νικολάου, υπήρχε ο θερινός Μον Ρεπό. Εκεί είχα δει το "Robocop"

Για θυμήστε μου, το Select που ακριβώς βρισκόταν;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
foutix είπε:
ο κιν/φος στην πλατεια αμερικης που γρεμιστηκε ονομαζονταν αττικη. επισης ενας αλλος ηταν απεαντι απο το παρκακι της κυπρου, αλλα δεν θυμαμαι ονομα. και κει που ειναι το θεατρο χωρα υπηρχε σινεμα το οποιο δεν λειτουργουσε, ηδη απο το 1988.
Ο κιν/φος στην πλ.Αμερικής δεν ήταν το "Αττική". Εχω την εντύπωση πως ήταν το "Αττικα" ή κάπως έτσι. Το "Αττική" ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα το θέατρο χώρα (σίγουρα) και λειτουργούσε έως και το '91 προβάλλοντας τσ... ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Προσπαθώ να θυμηθώ το όνομα από τον κιν/φο απέναντι από το παρκάκι της κύπρου & πατησίων... που ήταν και δίπλα από την discotheque ABC...

@walkerYannis

Το select ήταν επί της πατησίων μετά την γαλατσίου (κατεύθυνση α.πατήσια) απέναντι από το πάρκο ΦΙΞ (στάση κλωναρίδου σήμερα). Το οποίο με την σειρά του μου θύμησε αφενός ένα μικρό κιν/φο γωνία πατησίων και Ροσταν (διατηρητέο ως προς τις όψεις) αφετέρου μία άλλη αίθουσα (πατησίων & χάνσεν νομίζω) στην ίδια περιοχή που μετέδιδε ο αντ1 κάποια live στις αρχές του προγράμματός του αλλά δεν θυμάμαι ονόματα... Σε 100 μέτρα υπήρχαν 3 αίθουσες! :)
 
Διάβασα σε τοπική εφημερίδα ότι η σύζυγος του ιδιοκτήτη του κινηματογράφου "ΑΘηνά" στα Ιλίσια, δώρισε μεγάλο χρηματικό ποσό για να ανακατασκευαστεί ο κινηματογράφος και να λειτουργήσει ξανά. Το σχέδιο είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέσα στο 2013.
 
ntsmrtz είπε:
Ο κιν/φος στην πλ.Αμερικής δεν ήταν το "Αττική". Εχω την εντύπωση πως ήταν το "Αττικα" ή κάπως έτσι. Το "Αττική" ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα το θέατρο χώρα (σίγουρα) και λειτουργούσε έως και το '91 προβάλλοντας τσ... ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Προσπαθώ να θυμηθώ το όνομα από τον κιν/φο απέναντι από το παρκάκι της κύπρου & πατησίων... που ήταν και δίπλα από την discotheque ABC...
O κινηματογράφος που λες ήταν ο "Αχιλλέας" . Μάλιστα στα 80ς που είχε γίνει ένα μικρό comeback του 3d , είχε προβάλει τον "Ηρακλή" με τον Λου Φερίνο . Πρέπει να ήταν Όκτωβριος του 83.

Και αφού βρισκόμαστε σε Πατησιώτικο mood να αποτείσουμε φόρο τιμής και στο Άλμα στην Πιπίνου και στο Φίλιπ που δυστυχώς πέρυσι δεν λειτούργησε. Και βέβαια το Αμαλία στην Δροσοπούλου που άνοιγε στα πλάγια και γινόταν καλοκαιρινός και που στα 90ς στέγασε το New channel.

Και το "Άντζελα" που το χειμώνα είδα να το φτιάχνουν, αλλά δεν πιστεύω να λειτουργήσει σαν κινηματογράφος. Ήταν προς το τέρμα Πατησίων και όπως έλεγε ο Νίκος Καλογερόπουλος στο "Άρπα κόλλα" του Περάκη, "όσοι διαβάζουν ΕΣΤΙΑ, πηγαίνουν στο Άντζελα"
 
ισως ηταν και αττικα. ο αλλος με τις αισθησιακες λειτουργουσε σιγουρα μεχρι 91; παντοτε τον θυμαμαι σε φαση εγκαταλλειψη και πριν απο τοτε.
 
Αττική λεγόταν ο κινηματογράφος που πρόβαλε στο τέλος αισθησιακές ταινίες που έκλεισε τέλος δεκαετία του 80. Βρισκόταν Αμαργού και Νάξου, Μετά μετατράπηκε σε θέατρο «Χώρα».
 
ναι vox και γω συμφωνω οτι ηταν πριν απο το 1990 που εκλεισε. Ετσι θυμαμαι.
 
Ο κιν/φος Αττική λειτούργησε έως και λίγο αρχές 90s, για αυτό είπα 91. Εμενα τότε πολύ κοντά (και τώρα μένω κοντά) και περνούσα καθημερινά από μπροστά.

Δεν τον θυμάμαι στην εποχή των κανονικών προβολλών γιατί από αρχές 80s οπότε και έχω αναμνήσεις πρόβαλλε ερωτικές ταινίες.

Οι εργασίες εσωτερικών διαρυθμίσσεων και ανακαίνισης ξεκίνησαν το καλοκαίρι του '96 και μετά το '97 λειτούργησε ως θεατρικός πολυχώρος "Χώρα Αττική"

Πριν 6-7 χρόνια νομίζω πετάχθηκε το Αττική από τον τίτλο και παραμένει πλέον μόνο το Χώρα. Ετσι σήμερα είναι το θέατρο "Χώρα" εκεί που κάποτε ήταν ο κιν/φος "Αττική"

(Οι παλιοί γνώριμοι όμως της ευρύτερης γειτονιάς και οι καμιά δεκαετία μεγαλύτεροί μου πατησοκυψελιώτες ΠΟΤΕ δεν τον είπανε ή τον λένε με την κανονική του ονομασία... Για αυτούς παραμένει ο... "Ναός" ;) :D :D)
 
Πίσω
Μπλουζα