Ρετρό κολόνιες και αρώματα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Juanita
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Απο την προσωπικη μου συλλογη και παλι. Κλασικη Yardley και Lily of the Valley.
Mια γυναικεια κολωνια με κυριαρχη νοτα της τα κρινακια του αγρου. Την υπεροχη αυτη νοτα συνοδευουν το αχλαδι, ο μοσχος και η φρεζια. Θα μπορουσε να ειναι ενα οικονομικο Diorissimo, αν μη τι αλλο. :)
Η κολωνια αυτη της Yardley ειναι ολοδροση, καλοκαιρινη και φοριεται απο καθε γυναικα οποιαδηποτε ωρα της ημερας. Κυκλοφορει, μαλιστα, και σε πολυ καλη τιμη, για καθε τσεπη.

1724426455537.jpeg

Απο την προσωπικη μου συλλογη και παλι. Κλασικη Yardley και Lily of the Valley.

Την αγαπώ τη Yardley! Μια εταιρεία με ιστορία 270 χρόνων πίσω της που λίγες εταιρείες αρωμάτων και καλλυντικών μπάνιου θα μπορούσαν να την ανταγωνιστούν. Έγινε διάσημη για το σαπούνι και την κολώνια με άρωμα λεβάντας (και έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις από το Παλάτι όλα αυτά τα χρόνια) και από τότε συνεχώς εξελίσσεται.
Όσο κι αν μου αρέσει η λεβάντα σαν μυρωδιά, το πιο αγαπημένο μου άρωμα της Yardley είναι το τριαντάφυλλο.

fit.28204.jpg

Το αστείο είναι ότι δεν αντέχω το τριαντάφυλλο σαν κυρίαρχη νότα στα περισσότερα αρώματα γιατί μοιάζει πάντα με το γλυκό του κουταλιού τη ροδοζάχαρη. Αυτό εδώ όμως είναι το κάτι άλλο. Δροσερό, αέρινο, θηλυκό, ρομαντικό στο βαθμό που να το αντέχουμε κι εμείς οι -όχι και τόσο - ρομαντικοί, χωρίς υπερβολή είναι μια πολύ καλή απόδοση του αρώματος ενός ολόκληρου φρεσκοανθισμένου τριαντάφυλλου με τα φύλλα του και το κοτσάνι του πριν ακόμη κοπεί. Φέτος το καλοκαίρι μάλιστα είχα την τύχη να βρω και την κρέμα σώματος και λόγω του καύσωνα προτιμούσα να φορώ αυτή μετά το βραδινό μπάνιο παρά κάτι άλλο. Η μυρωδιά της μου έφτιαχνε τη διάθεση αμέσως και ηρεμούσε το μυαλό μου σε χρόνο ρεκόρ. Νομίζω ότι είναι από τις πιο ωραίες αρωματικές εμπειρίες που είχα αυτή τη σεζόν.

@Bambinella Το έχω δοκιμάσει το Lily of the Valley. Πολύ όμορφο και ναι, έχεις δίκιο, είναι πολύ κοντά στο Diorissimo κι αν μη τι άλλο, πολύ προσιτό για όσους δεν θέλουν να τα δώσουν στον Dior.

@Bajar To Lily of the Valley ειναι το μοναδικο αρωμα απο Υardley που εχω αποκτησει και μαλιστα, δεν ετυχε να δοκιμασω ποτε κανενα αλλο απο την εν λογω εταιρια. Υστερα ομως απο το τοσο ενδιαφερον σχολιο σου θα το κανω αυτο και θα προτιμησω και εγω το τριανταφυλλο. Το τριανταφυλλο που μεχρι πριν απο δυο - τρια χρονια με απωθουσε ως νοτα, αλλα τωρα πια το αγαπω και με ευχαριστει αφανταστα. Εχω μαλιστα και λιγα αρωματα που το εχουν μεσα στις νοτες τους και καποια απο αυτα ως νοτα κυριαρχη.
Στις αρχες του καλοκαιριου αγορασα στην μικρη συσκευασια των 30ml το Rumeur 2 Rose του Lanvin και το λατρεψα. Το τελειωνω οπου να' ναι και θα το ξαναγορασω μαζι με το τριανταφυλλενιο Yardley που προτεινεις.
Αλλαζουν τα γουστα του ανθρωπου τελικα...:)

@Bajar To Lily of the Valley ειναι το μοναδικο αρωμα απο Υardley που εχω αποκτησει και μαλιστα, δεν ετυχε να δοκιμασω ποτε κανενα αλλο απο την εν λογω εταιρια. Υστερα ομως απο το τοσο ενδιαφερον σχολιο σου θα το κανω αυτο και θα προτιμησω και εγω το τριανταφυλλο. Το τριανταφυλλο που μεχρι πριν απο δυο - τρια χρονια με απωθουσε ως νοτα, αλλα τωρα πια το αγαπω και με ευχαριστει αφανταστα. Εχω μαλιστα και λιγα αρωματα που το εχουν μεσα στις νοτες τους και καποια απο αυτα ως νοτα κυριαρχη.
Στις αρχες του καλοκαιριου αγορασα στην μικρη συσκευασια των 30ml το Rumeur 2 Rose του Lanvin και το λατρεψα. Το τελειωνω οπου να' ναι και θα το ξαναγορασω μαζι με το τριανταφυλλενιο Yardley που προτεινεις.
Αλλαζουν τα γουστα του ανθρωπου τελικα...:)

Με έχει ιντριγκάρει το σχόλιό σου για το Rumeur2 Rose. Θα το αναζητήσω. Ούτε κι εγώ τρελαινόμουν για τα τριαντάφυλλα και ξαφνικά τα τελευταία δυο χρόνια μου αρέσουν πολύ. Όντως αλλάζουν τα γούστα του ανθρώπου. Αν και στην περίπτωση μου νοιώθω ότι τα χρειάζομαι σε περιόδους που είμαι μάλλον αγχωμένη με κάτι και βρίσκω τη μυρωδιά τους να με ηρεμεί.
Θα σου πρότεινα αφού έχεις το Rumeur rose, να ξεκινήσεις το Εnglish rose της Yardley σε body lotion (αν είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείς γενικώς) για να πάρεις μια ιδέα για τη μυρωδιά και αν σου αρέσεις προχωράς και στο άρωμα. Αν θες να σου πω πού να το βρεις, στείλε μου μήνυμα.

@Bajar Τελικα πηρα το Yardley English Rose σε αποσμητικο σπρεϊ για το σωμα οπως σου ελεγα. Το βρηκα σε καλη τιμη, ουτε 5 ευρω δεν εδωσα καλα - καλα, για Yardley, και ετσι επρεπε να γινει για να το δοκιμασω.
Eιναι ενα απο τα πιο αυθεντικα τριανταφυλλα που μυρισα ως τωρα σε αρωμα. Γλυκο, δροσερο, αναλαφρο, σπινθηροβολο και αναζωογονητικο. Περα απο την ευωδια του, το αλλο ευχαριστο ειναι πως δεν εχει βλαβερα χημικα προσθετα και αποτελειται κατα 95% απο φυσικα συστατικα. Η τουλαχιστον ετσι λεει. :)
Τωρα λοιπον που το δοκιμασα και μου αρεσει μπορω σε λιγο καιρο να προβω και στην αγορα του eau de toilette που οπωσδηποτε θα ειναι και πιο εντονο.

Yardley.jpg

Θυμάμαι όμως το Aline, το οποίο είχε πολύ ωραία μυρωδιά για τα τότε (παιδικά) γούστα μου και το διαφήμιζαν στην τηλεόραση και τα περιοδικά.

3d72f8e6478ce6375441dfc1614304799028cfc5.jpg

"Τώρα φοράς Aline στα όνειρά του!"
Βγήκα για αρωματο-σαφαρι, όπως λέει κι ένας φίλος, στην πόλη που βρίσκομαι αυτό το ΣΚ, κυρίως για να αναζητήσω παλιά ως συνήθως. Έπεσα πάνω σ' αυτό και γύρισα πολλά πολλά (δε λέω πόσα) χρόνια πίσω. Η Aline του Jacques Grenel, εμφανιζόταν και στα δικά μου όνειρα κάποιες φορές και αναρωτιομουν αν κάποια φορά τη συναντούσα στην πραγματικότητα, πράγμα που θεωρούσα εντελώς απίθανο, αν θα μπορούσα να πω ότι θυμάμαι ακόμη το άρωμα της.
Η μυρωδιά είναι όντως ρετρό. Γήινο, ανατολίτικο αλλά κομψό, με αρκετά εσπεριδοειδή, ξύλα και λουλούδια στη σύνθεση, μου θυμίζει κάπως το Madame Rochas αλλά όχι τόσο κραυγαλέο. Πιστεύω ότι μπορώ να το φορέσω και στη δουλειά γιατί είναι πολύ θηλυκό και συνάμα "καθώς πρέπει".
Το περίεργο είναι ότι έχει αλλάξει μόνο κουτί και μάλιστα από κάτω έχει το όνομα και το site της εταιρείας που το διαθέτει. Έψαξα για το site αλλά δεν υπάρχει καν. Τι να έχει συμβεί τελικά; Πάντως το άρωμα φαίνεται να είναι αυτό που θυμόμουν από τότε και το μπουκάλι είναι ίδιο απ' ότι συνέκρινα με σχετικές εικόνες στο διαδίκτυο. Το σημαντικότερο είναι ότι μου αρέσει πολύ και θα το φοράω αυτό το φθινόπωρο συχνά πυκνά γιατί ταιριάζει στην εποχή.

IMG_20241005_141757.jpg

Όσο είμαι εδώ θα κοιτάξω μήπως βρω και το Flower Collection που ψάχνει η @marysuz73 . Ποτέ δεν ξέρεις...

@Bajar Δεν ξερω πως μου ξεφυγε εμενα το Aline και δεν το θυμαμαι καθολου... Φαινεται θαυμασιο, παντως! Και τι ομορφα που το περιγραφεις!
Οι δικες μου αναμνησεις προερχονται απο το Tramp, μια αγγλικη δημιουργια της Lentheric που αργοτερα την πηρε η Mayfair.
Ηταν το πρωτο αρωμα που απεκτησα στην ζωη μου. Μεχρι τοτε δοκιμαζα της μαμας. Εντονο, πορτοκαλενιο, θηλυκο, συναρπαστικο!
Το περιγραφουν ως ανατολιτικο, αλλα δεν ειναι. Τουλαχιστον οχι στην δικη μου μυτη γιατι αν ηταν, δεν νομιζω να μου αρεσε.
Το φορεσα παρα πολυ, ολα τα χρονια της εφηβειας μου και το αγαπησα οσο ελαχιστα αρωματα στην ζωη μου. Αφου ακομα εχω στα ρουθουνια μου την ευωδια του!
Δυστυχως, καποια στιγμη καταργηθηκε στην Ελλαδα και απο τοτε μονο το ονειρευομαι...

images.jpg

Τελευταία επεξεργασία:
Βγήκα για αρωματο-σαφαρι, όπως λέει κι ένας φίλος, στην πόλη που βρίσκομαι αυτό το ΣΚ, κυρίως για να αναζητήσω παλιά ως συνήθως. Έπεσα πάνω σ' αυτό και γύρισα πολλά πολλά (δε λέω πόσα) χρόνια πίσω. Η Aline του Jacques Grenel, εμφανιζόταν και στα δικά μου όνειρα κάποιες φορές και αναρωτιομουν αν κάποια φορά τη συναντούσα στην πραγματικότητα, πράγμα που θεωρούσα εντελώς απίθανο, αν θα μπορούσα να πω ότι θυμάμαι ακόμη το άρωμα της.
Η μυρωδιά είναι όντως ρετρό. Γήινο, ανατολίτικο αλλά κομψό, με αρκετά εσπεριδοειδή, ξύλα και λουλούδια στη σύνθεση, μου θυμίζει κάπως το Madame Rochas αλλά όχι τόσο κραυγαλέο. Πιστεύω ότι μπορώ να το φορέσω και στη δουλειά γιατί είναι πολύ θηλυκό και συνάμα "καθώς πρέπει".
Το περίεργο είναι ότι έχει αλλάξει μόνο κουτί και μάλιστα από κάτω έχει το όνομα και το site της εταιρείας που το διαθέτει. Έψαξα για το site αλλά δεν υπάρχει καν. Τι να έχει συμβεί τελικά; Πάντως το άρωμα φαίνεται να είναι αυτό που θυμόμουν από τότε και το μπουκάλι είναι ίδιο απ' ότι συνέκρινα με σχετικές εικόνες στο διαδίκτυο. Το σημαντικότερο είναι ότι μου αρέσει πολύ και θα το φοράω αυτό το φθινόπωρο συχνά πυκνά γιατί ταιριάζει στην εποχή.

Προβολή συνημμένου 286042

Όσο είμαι εδώ θα κοιτάξω μήπως βρω και το Flower Collection που ψάχνει η @marysuz73 . Ποτέ δεν ξέρεις...
ευχαριστώ που το θυμήθηκες!!

εν τω μεταξύ, ψάχνοντας για το flower collection βρήκα κι ένα άλλο αγαπημένο από τα μαθητικά χρόνια του 1987-1988

πηγή: Facebook/Screenshot_20241006_104049_Facebook.jpg

Τελευταία επεξεργασία:
@marysuz73 Το θυμάμαι καλά το My Melody! Νομίζω μου το είχαν φερει δώρο κιόλας αλλά μου φαινόταν πολύ γλυκό σε σχέση με αυτά που φορούσαν η μητέρα μου και οι θείες και που τα προτιμούσα κι εγώ. Είναι πολύ πιθανό να το έδωσα σε κάποια ξαδέλφη. Σχετικά με το Flower Collection, δυστυχώς δεν μπόρεσα να το βρω εκεί που ήμουν.

Βρήκα ωστόσο Giovanna (1987)

368428031_tcimg_8717F5D3.jpg

και Janine D. (1976) της Mülhens (αυτη που φτιάχνει την 4711)

69745_ab1723f44a7021932f387a0c27cdd594_janine_d_parfumkette.jpg

της οποίας επίσης θυμάμαι την τηλεοπτική διαφήμιση. Αν την βρω στο τιουμπ θα την ανεβάσω.

Σκεφτόμουν να τις πάρω κι αυτές (ειδικά τη δεύτερη που θυμίζει πολύ έντονα το Chanel No. 19) αλλά δεν είχα άλλο χώρο στην αποσκευή. Πάντως δε θα μου γλυτώσουν.

@marysuz73 Το θυμάμαι καλά το My Melody! Νομίζω μου το είχαν φερει δώρο κιόλας αλλά μου φαινόταν πολύ γλυκό σε σχέση με αυτά που φορούσαν η μητέρα μου και οι θείες και που τα προτιμούσα κι εγώ. Είναι πολύ πιθανό να το έδωσα σε κάποια ξαδέλφη. Σχετικά με το Flower Collection, δυστυχώς δεν μπόρεσα να το βρω εκεί που ήμουν.

της οποίας επίσης θυμάμαι την τηλεοπτική διαφήμιση. Αν την βρω στο τιουμπ θα την ανεβάσω.

Σκεφτόμουν να τις πάρω κι αυτές (ειδικά τη δεύτερη που θυμίζει πολύ έντονα το Chanel No. 19) αλλά δεν είχα άλλο χώρο στην αποσκευή. Πάντως δε θα μου γλυτώσουν.

Το Giovanna το είχα, μου το είχαν φέρει δώρο συμμαθητής μου που η μαμά του είχε κατάστημα καλλυντικών το 1989!!!

εν τω μεταξύ, ψάχνοντας για το flower collection βρήκα κι ένα άλλο αγαπημένο από τα μαθητικά χρόνια του 1987-1988

πηγή: Facebook/Προβολή συνημμένου 286113
Ωωω η εικόνα ήρθε από τα τρίσβαθα της μνήμης! Το είχα ξεχάσει ότι το είχα. Το είχα πάρει πάνω από δύο φορές σίγουρα. Γλυκό άρωμα, θυμάμαι βανίλια με εξωτικό λουλουδιού άρωμα. Το φορούσα στα δεκατεσσερα με δεκαπέντε μου, αλλά θυμάμαι ότι κρυφός μου πόθος την ίδια περίοδο ήταν το Charlie της Revlon που φορούσε η μαμά. Ένας άλλος πόθος, γύρω στο 1983-86, ήταν το Babe του Fabergè. Λατρεία.
αρχείο λήψης-1.jpegzFTuVzgn3NArKLIP.jpg
Το διαφήμιζε η Margaux Hemingway που ήταν μια κούκλα, θύμιζε κάτι από την Γκρέις Κέλι όσο ήταν αυτό δυνατόν την δεκαετία του εβδομήντα και του ογδόντα. Δυστυχώς οι καταχρήσεις ήταν πολλές και βαριές και τις πλήρωσε με το να σπαταλήσει την ζωή της: πέθανε το 1996 μόλις σαράντα δύο ετών από υπερβολική δόση.
32436-faberge-perfumes-1977-babe-82729ceecdae-hprints-com-1.jpg
Η Hemingway ήταν ουσιαστικά το πρώτο σουπερ μοντελ αφού έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για το συμβόλαιο με την Fabergè για να είναι το πρόσωπο του Babe. Στην φήμη της συνέβαλε και το επίθετο της αφού ήταν η εγγονή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και έτσι την ήξεραν και οι πέτρες.
Κρίμα που σπατάλησε άσχημα την ζωή της αφού στα σαράντα της έμοιαζε πολύ πολύ μεγαλύτερη και είχε πραγματικά χάσει την ομορφιά της.
images.jpegimages-1.jpegimages-3.jpeg

@laura ingalls Εκπληκτικα ομορφη η Μαργκο και μαζι με την Λωρην Χατον ηταν ενα απο τα πιο διασημα φωτομοντελα του '70.
Την Μαργκο την απολαυσα στην κινηματογραφικη ταινια "Lipstick" του 1976 και ως ηθοποιο. Εκει υποδυεται ουσιαστικα τον εαυτο της αφου εχει τον ρολο ενος φωτομοντελου το οποιο ομως κακοποιειται σεξουαλικα. Μαλιστα, στην ταινια παιζει και η μικρη αδελφη της, η Μαριελ, που παλι την αδελφη της υποδυεται. Οικογενειακα πραγματα, δηλαδη! :)
Η ταινια δεν μπορω να πω πως μου αρεσε, αφου ειχε πολλα στραβα για τις δικες μου αντιληψεις. Την εχω δει ομως δυο φορες για να χαρω εκεινη την ατμοσφαιρα με τα φωτομοντελα, τα αρωματα και τα καλλυντικα της εποχης εκεινης που μου θυμιζαν ολα τα πρωτα παιδικα μου χρονια.

Diorissimo, ενα αρωμα απο την προσωπικη μου συλλογη και μια δημιουργια του 1956 απο τον Οικο του Christian Dior.
Tο αγαπησα οσο λιγα αρωματα στην ζωη μου, το λατρεψα και το φορεσα πολυ. Κυριαρχη νοτα του ειναι τα κρινακια του αγρου στην πιο φινα εκδοχη τους. Μεχρι πριν απο λιγους μηνες ηταν το αρωμα της υπογραφης μου, αλλα τωρα καποιο αλλο αρωμα εχει την πρωτη θεση στην καρδια μου.

diorissimo.jpg

Diorissimo, ενα αρωμα απο την προσωπικη μου συλλογη και μια δημιουργια του 1956 απο τον Οικο του Christian Dior.
Tο αγαπησα οσο λιγα αρωματα στην ζωη μου, το λατρεψα και το φορεσα πολυ. Κυριαρχη νοτα του ειναι τα κρινακια του αγρου στην πιο φινα εκδοχη τους. Μεχρι πριν απο λιγους μηνες ηταν το αρωμα της υπογραφης μου, αλλα τωρα καποιο αλλο αρωμα εχει την πρωτη θεση στην καρδια μου.

Προβολή συνημμένου 286810
Τι θυμήθηκα....το Diorissimo δεν ειχε κάνει δώρο ο Κωνσταντάρας στη Κοντού, στο 《Γεροντοκόρο》;;;

Φοβερά ευρήματα!!! Μου αρέσει Janine D. - Έχει μια πραγματικά ιδιαίτερη γεύση.

Τι θυμήθηκα....το Diorissimo δεν ειχε κάνει δώρο ο Κωνσταντάρας στη Κοντού, στο 《Γεροντοκόρο》;;;
Ούτε που το είχα παρατηρήσει! Πάντως δεν θυμάμαι αν έχουμε κάνει σχετική συζήτηση για τα αρώματα που έχουμε εντοπίσει στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Μόνο κάποια σποραδικά posts μου έρχονται στο μυαλό.

Φοβερά ευρήματα!!! Μου αρέσει Janine D. - Έχει μια πραγματικά ιδιαίτερη γεύση.

Καλώς ήρθες! Και τι γεύση έχει; αλμυρή ή γλυκιά;

(ελπίζω να μην παρεξηθήγηκες. Αστειεύομαι βέβαια. Είναι πολύ όμορφο το Janine D. Παρεμπιπτόντως πώς και το γνωρίζεις σε τόσο νεαρή ηλικία; ψάχνεις κι εσύ τα vintage;)

Ούτε που το είχα παρατηρήσει! Πάντως δεν θυμάμαι αν έχουμε κάνει σχετική συζήτηση για τα αρώματα που έχουμε εντοπίσει στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Μόνο κάποια σποραδικά posts μου έρχονται στο μυαλό.

Αν ειχαμε κανει!....
Αρωματικο κουιζ

Ου γαρ έρχεται μόνον, Βιβή μου... Μ' αρέσει που έχω σχολιάσει κιόλας στο θρεντ αυτό!
Ωστόσο σκεφτόμουν ένα χωριστό "υπο-θέμα" αποκλειστικά με ταινίες/σειρές που εμφανίζονται ή αναφέρονται κάποια αρώματα της εποχής κι όχι τόσο για το τι φορούσαν ή διαφήμιζαν οι ηθοποιοί εκτός πλατώ. Ξέρω ότι αυτό ενδεχομένως να χρειάζεται τόση παρατηρητικότητα όση και για το πού γυρίστηκαν οι ελληνικές ταινίες και ίσως κατά βάθος να το θέλω επειδή έχω την πετριά με τα παλιά αρώματα. Εννοείται ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί κιόλας.

Ου γαρ έρχεται μόνον, Βιβή μου... Μ' αρέσει που έχω σχολιάσει κιόλας στο θρεντ αυτό!
Ωστόσο σκεφτόμουν ένα χωριστό "υπο-θέμα" αποκλειστικά με ταινίες/σειρές που εμφανίζονται ή αναφέρονται κάποια αρώματα της εποχής κι όχι τόσο για το τι φορούσαν ή διαφήμιζαν οι ηθοποιοί εκτός πλατώ. Ξέρω ότι αυτό ενδεχομένως να χρειάζεται τόση παρατηρητικότητα όση και για το πού γυρίστηκαν οι ελληνικές ταινίες και ίσως κατά βάθος να το θέλω επειδή έχω την πετριά με τα παλιά αρώματα. Εννοείται ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί κιόλας.

Στο Αρωματικο Κουιζ παντως, εχουν γινει ερωτησεις για αρωματα που αναφερονται μεσα σε ταινιες. Ενδεικτικα θυμαμαι το Diorissimo στον Γεροντοκορο, το Amour στην Μοντερνα Σταχτοπουτα και το Je Reviens στο Επτα χρονια γαμου.

Πίσω
Μπλουζα