Ρετρό λέξεις/φράσεις που δε θα ξαναπούμε

Rygar

Apple Lover
Αντιδράσεις
2.891
Σημερα θυμήθηκα ότι πολύ παλιά στο χωριό του πατέρα μου τις κουκούλες των μπουφάν τις έλεγαν "κατσούλες". Ελεγε η θεία μου στην κρυουλιάρα ξαδέρφη μου "Βάλε την κατσούλα σ'" :D

Το θρεντ αυτό έχει βγει εκτός εδώ και πολλά χρόνια :D

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Αντιδράσεις
1.818
Rygar είπε:
Σημερα θυμήθηκα ότι πολύ παλιά στο χωριό του πατέρα μου τις κουκούλες των μπουφάν τις έλεγαν "κατσούλες". Ελεγε η θεία μου στην κρυουλιάρα ξαδέρφη μου "Βάλε την κατσούλα σ'" :D

Το θρεντ αυτό έχει βγει εκτός εδώ και πολλά χρόνια :D
Ενδιαφέρον! Στα κρητικά "κατσούλα" λένε τη γάτα. Καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει αν συναντηθούν δύο άνθρωποι από το χωριό σου και από την Κρήτη...

elephadas

MultiDimensional RetroDivinitY
Αντιδράσεις
14.370
Κατσούλα πρέπει να σήμαινε φέσι ή καπέλο γενικά. "Κατσουλιέρης" ήταν λαϊκή ονομασία του κορυδαλλού λόγω λοφίου.

Όσο για την παρεξήγηση με την Κρητική κατσούλα, θα γίνει απλώς μια δεύτερη Βαβυλωνία, όπως με τα "κουράδια" στην πρώτη. Και δη ο μεν Κρης τους οίας, κουράδια καλών, ο δ' Αλβανός τούμπαλιν το σκωρ ενενόει, αναστάς ο Αλβανός κάκτανε τον Κρήτα.

Imgema

Alien RetroDatabase
Αντιδράσεις
1.179
"Στο πιτς φιτίλι"

"και του πουλιού το γάλα"

Δεν ξέρω αν ειπώθηκαν ήδη

angel_grig

KAT Resurrector
Αντιδράσεις
456
Η κατσιουλα δεν ειναι ρετρο λεξη,αλλα ρουμανικη λεξη που σημαινει αυτο που λεει ο rygar και ο ελεφαντας δηλ.σκουφι.Επισης με τον ιδιο ορο στα Ρουμανικα περιγραφεται και ενα ειδος περισπωμενης στην ορθογραφια τους..

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Αντιδράσεις
1.396
Rygar είπε:

:D

Για καποιο λογο μου εκανε κλικ και το εψαξα ετσι λιγο

-κατσουλα κατσουλι = γατα μικρο γατακι στην κρητη (αλλα και στη πελλοπονησο) παραφθορα απο την γατουλα ????

-κατσουλα ειναι ειναι η κουκουλα στην Βορεια Ελλαδα

-Calceus, Latin for shoe or boot, was hobnailed footwear secured by laces in ancient Rome. Mulleus calceus were a red or purple shoe worn by the three highest magistrates in Ancient Roman.[1]

(απ οπου και η καλτσα)

αλλα και το (κοκκινο ) λειρι στα αλβανικα

επισης υπαρχει και ενα κοκκινο ,κοκκινιζων ψαρι που ονομαζεται κατσουλα

δηλαδη συσχετιζεται με κατι που θυμιζει στο σχημα καλτσα/κουκουλα/λειρι κατι που ειναι συνηθως στο κεφαλι ή κοκκινωπο ???

Ας δουμε τι λεει το κερκυραικο λεξικο εκει που γεωγραφικα ολα τα παραπανω συναντιουνται

(Κερκυραικο λεξικο 5000 λέξεων

Το Κερκυραικό Λεξικό αφορά λέξεις που χρησιμοποιούσαν στην Γλώσσα τους οι Κερκυραίοι από την πρώτη Ενετική περίοδο έως την Ένωση των επτανησίων με την Ελλάδα.)

http://kerkiraikolexiko.blogspot.gr/2008/07/o.html

Κατσούλα (η): Κουκούλα ρούχου .

Κατσούλα (η): Κουκούλα .

Κατσουληνάρης (ο): Τσαλαπετεινός (Εξʼ αιτίας του λοφίου).

Κατσούλι (το): Η κορυφή . « πήγε και έκατσε απάνω στο κατσούλι».

Κατσούλι (το): Κορφή (Ital. Caciula – Ρουμάνικο;;; ;) .

Κατσούλι η Καβιάδο (το): Τρόπος πλεξίματος των μαλλιών η Η Κορυφή.

Κατσουλοπετείναρος (ο): Τσαλαπετεινός.

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Αντιδράσεις
1.396
Rygar είπε:

angel_grig είπε:
Η κατσιουλα δεν ειναι ρετρο λεξη,αλλα ρουμανικη λεξη που σημαινει αυτο που λεει ο rygar και ο ελεφαντας δηλ.σκουφι.Επισης με τον ιδιο ορο στα Ρουμανικα περιγραφεται και ενα ειδος περισπωμενης στην ορθογραφια τους..

johnny19818 είπε:
Ενδιαφέρον! Στα κρητικά "κατσούλα" λένε τη γάτα. Καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει αν συναντηθούν δύο άνθρωποι από το χωριό σου και από την Κρήτη...

elephadas είπε:
Κατσούλα πρέπει να σήμαινε φέσι ή καπέλο γενικά. "Κατσουλιέρης" ήταν λαϊκή ονομασία του κορυδαλλού λόγω λοφίου.
Όσο για την παρεξήγηση με την Κρητική κατσούλα, θα γίνει απλώς μια δεύτερη Βαβυλωνία, όπως με τα "κουράδια" στην πρώτη. Και δη ο μεν Κρης τους οίας, κουράδια καλών, ο δ' Αλβανός τούμπαλιν το σκωρ ενενόει, αναστάς ο Αλβανός κάκτανε τον Κρήτα.

Για καποιο λογο μου εκανε κλικ και το εψαξα ετσι λιγο

-κατσουλα κατσουλι = γατα μικρο γατακι στην κρητη (αλλα και στη πελλοπονησο) παραφθορα/τσιτακισμο απο την γατουλα ????

-αλλα και το (κοκκινο ) λειρι στα αλβανικα

-επισης υπαρχει και ενα κοκκινο ,κοκκινιζων ψαρι που ονομαζεται κατσουλα

δηλαδη συσχετιζεται με κατι που θυμιζει στο σχημα κουκουλα/λειρι /που ειναι στο κεφαλι ψηλα ???

Ας δουμε τι λεει το κερκυραικο λεξικο (εκει που γεωγραφικα ολα τα παραπανω κατα καπιο τροπο συναντιουνται )

(Κερκυραικο λεξικο 5000 λέξεωνΤο Κερκυραικό Λεξικό αφορά λέξεις που χρησιμοποιούσαν στην Γλώσσα τους οι Κερκυραίοι από την πρώτη Ενετική περίοδο έως την Ένωση των επτανησίων με την Ελλάδα.)

Κατσούλα (η): Κουκούλα ρούχου .

Κατσούλα (η): Κουκούλα .

Κατσουληνάρης (ο): Τσαλαπετεινός (Εξʼ αιτίας του λοφίου).

Κατσούλι (το): Η κορυφή . « πήγε και έκατσε απάνω στο κατσούλι».

Κατσούλι (το): Κορφή (Ital. Caciula β Ρουμάνικο;;; ;) .

Κατσούλι η Καβιάδο (το): Τρόπος πλεξίματος των μαλλιών η Η Κορυφή.

Κατσουλοπετείναρος (ο): Τσαλαπετεινός.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Αντιδράσεις
1.396
Rygar είπε:

angel_grig είπε:

johnny19818 είπε:

elephadas είπε:

Για καποιο λογο μου εκανε κλικ και το εψαξα ετσι λιγο ερασιταχνικα παντα

-κατσουλα κατσουλι = γατα μικρο γατακι στην κρητη (αλλα και στη πελλοπονησο) παραφθορα απο την γατουλα ????

,,,,,,

-αλλα και το (κοκκινο)λειρι στα αλβανικα

-επισης υπαρχει και ενα ψαρι που ονομαζεται κατσουλα (λογω του προεξεχοντως κεφαλιου σε συνδιασμο ισως με το κοκκινο του χρωμα?)

δηλαδη συσχετιζεται με κατι που θυμιζει στο σχημα κουκουλα/λειρι κατι που ειναι συνηθως στο κεφαλι/ψηλα (ή/και κοκκινωπο) ???

Ας δουμε τι λεει το κερκυραικο λεξικο (εκει που γεωγραφικα ολα τα παραπανω κατα καπιο τροπο συναντιουνται )

Κερκυραικο λεξικο 5000 λέξεων

Το Κερκυραικό Λεξικό αφορά λέξεις που χρησιμοποιούσαν στην Γλώσσα τους οι Κερκυραίοι από την πρώτη Ενετική περίοδο έως την Ένωση των επτανησίων με την Ελλάδα.)

- Κατσούλα (η): Κουκούλα ρούχου .

- Κατσούλα (η): Κουκούλα .

- Κατσουληνάρης (ο): Τσαλαπετεινός (Εξʼ αιτίας του λοφίου).

- Κατσούλι (το): Η κορυφή . « πήγε και έκατσε απάνω στο κατσούλι».

-Κατσούλι (το): Κορφή (Ital. Caciula β Ρουμάνικο;;;.

-Κατσούλι η Καβιάδο (το): Τρόπος πλεξίματος των μαλλιών η Η Κορυφή.

-Κατσουλοπετείναρος (ο): Τσαλαπετεινός.

Υ.Γ. Λογω ρουμανιας+κερκυρας/ενετοκρατιας δεν θα πρεπει λογικα να υπαρχει καποια λατινικη ριζα ????

Upd -

Το κατσούλι είναι το γυναικείο κάλυμμα της κεφαλής. Η λέξη «κατσούλι» με τη σημασία «κάλυμμα της κεφαλής» απαντά και στο αλβανικό kesule/kacule , στο βλαχο-ρουμανικό caciula και στο βενετσιάνικο caciola. Η ετυμολογία της λέξης δεν είναι βέβαιη, αλλά αυτή που περισσότερο συζητιέται είναι εκ του λατινικού casula = «σπιτάκι/καλυβάκι» (> «καλυμματάκι»).

https://smerdaleos.wordpress.com/2015/01/26/%CE%B7-%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%82-4/

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Rygar

Apple Lover
Αντιδράσεις
2.891
"Τράβα το τσοκ!" .Για να πάρει μπροστά το Ντάτσουν ντε! :D

ΦΖΠ1

RetroJunkie™
Αντιδράσεις
808
Καλά, με τα αυτοκίνητα, ολόκληρος ωκεανός..."Τρεμοσβήνει, θέλουν ρύθμιση οι πλατίνες"....

Περαστικός

RetroWannaBe
Αντιδράσεις
165
Μασάει η κατσίκα ταραμά;
:) Η ερώτηση ''μασάει η κατσίκα ταραμά;'' έπαιζε πολύ στην αργκό στη Θεσσαλονίκη γύρω στο 1980. Η σωστή απάντηση που έδειχνε πως κι εσύ ήσουν της πιάτσας αλάνι και καραμπουζουκλής ήταν ''Φτύνει και τα κουκούτσια απ τις ελιές!''

irmar

RetroN00b
Αντιδράσεις
31
"Το μάτι μου!"
Χρησιμοποιείται όταν ακούς κάτι άνω ποταμών. Συνοδεύεται από την κίνηση του ενός χεριού που γίνεται κούπα για να πάει κάτω από το μάτι να το μαζέψει.
Αντίστοιχο του σημερινού "κουφάθηκα" ή "μου πέσαν τ'αφτιά" (που κι αυτά μάλλον έχουν παλιώσει κάπως).

Always Somewhere

Human RetroDatabase
Αντιδράσεις
7.012
Εγώ Το λέω ακόμα! Την συνέχεια την ξέρεις;;;

Πιάνοντας το μάτι με το χέρι σου λες..

Ωχ! Το μάτι μου το αλληθωρο :wacko: που τρέχει στον κατήφορο και δεν σταματα πουθενά!! :biglaugh:

Uskoke

RetroAdept
Αντιδράσεις
5.168
το μάτι μου τ' αλλήθωρο που τρέχει στον κατήφορο και κάνει τρίκι-τράκα σαν μια σακαράκα.
πατάω ένα κουμπί και βγαίνει μια χοντρή και λέει στα παιδάκια νιξ φαΐ!
πατάω κι άλλο ένα και βγαίνει μια χοντρέλα και λέει στα παιδάκια, νιξ σαρδέλα!
(αυτά πρέπει να είναι από την κατοχή).
αγάπη μου λατρεία μου καμένη μπαταρία μου σε βλέπω στ' όνειρο μου... (δεν συνεχίζω γιατί θα φάω μπαν)

Μπλουζα