Όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν δηλ. τα ξυσμενα μολύβια, οι αρωματικές σβήστρες, η λαδομπογιά στους τοίχους, η μυρωδιά των καινούργιων βιβλίων, το βρεγμένο χώμα, τα παλιά αντηλιακά, τα παλιά αποσμητικά κλπ. τα έχω ακόμη στη μνήμη μου ως αγαπημενες ρετρό μυρωδιές. Υπάρχει όμως και μια που δεν θα την ξαναβρώ ποτέ (πιστεύω) και που μόνο η
@αριαδνη και ίσως κάποια άλλα μέλη που έζησαν σε καπνούπολη μπορούν να νοιώσουν την απώλειά της. Η μυρωδιά των καπναποθηκών! Μοιάζει αρκετά με αυτή που μυρίζεις όταν ανοίγεις ένα πακέτο με καπνό από το περίπτερο αλλά ήταν πολύ πιο γήινη γιατί ανακατευόταν με τη μυρωδιά των παλιών ξύλινων δαπέδων, των πέτρινων τοίχων και την υγρασία της πόλης. Για κάποιο λόγο αυτή η μυρωδιά μου δημιουργούσε πάντα ένα αίσθημα ζεστασιάς και οικειότητας, σαν να ανήκω κάπου απ' όπου κατά βάθος δε θα ήθελα να ξεκόψω ποτέ. Βέβαια έχω φύγει άπειρα χρόνια από την πόλη αλλά επίσης τώρα πια έχουν φύγει και τα περισσότερα καπνά από τη Δυτική Ελλάδα οπότε και η μυρωδιά έχει μείνει μόνο ως γλυκιά ανάμνηση.
*Σημ.: Δεν υποστηρίζω το κάπνισμα παρ' όλο που υπήρξα για πολλά χρόνια καπνίστρια. Κάνω μόνο αναφορά στη μυρωδιά των αποξηραμένων φύλλων του φυτού και στην όλη ατμόσφαιρα των χώρων που φυλλάσονταν.