Ρετρό οικιακός κινηματογράφος (super 8)

Οπαδός του Super 8mm

Το 2008 και μετά από μια περιπέτεια με την υγεία μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με το Super 8mm. Σαν εικόνα το είχα από την πρώτη βουβή 8mm μηχανή που μου χάρισε ο πατέρας μου και από τη κατασκήνωση που πήγαινα μικρός. Τα αυτιά μου πάντα γλύκαινε ο θόρυβος μια μηχανής προβολής, ενός παλιού πικ απ ή ενός jukebox. Διάβασα, έμαθα, έψαξα και τώρα <παίζω> με τα ταινιάκια μου. Αρκετοί ενεργοί χρήστες βρίσκονται στο και στο

http://8mmforum.film-tech.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi

και ειδικότερα για Ελληνικά στο

http://8mmforum.film-tech.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=1;t=004336.

Μερικά κομμάτια της δικιάς μου τρέλας μπορείτε να δείτε στα παρακάτω χωρίς την ανάγκη να γίνεται μέλη.

http://www.facebook.com/album.php?aid=2001548&id=1300698462&l=80a022103b

http://www.flickr.com/photos/30477054@N03/

Να είστε καλά

Αντώνης
 
Επιτέλους Ελληνικό φόρουμ για φίλμ!

Επιτέλους δημιουργήθηκε ένα νέο φόρουμ για τους λάτρεις του κινηματογραφικού φιλμ και των μηχανών προβολής. Μιά Ελληνική προσπάθεια να βρεθούνε μεταξύ τους, άνθρωποι που αγαπάνε τα φίλμ (9.5mm, 8mm, super 8mm, 16mm, 35mm) και τον κινηματογράφο.

FCIG (Film Collectors In Greece)

http://fcig.niceboard.biz/forum.htm

Εγγραφείτε και δώστε του δύναμη και λόγο.
 
AA+ είπε:
TeleMax projector δεν έχω δυστυχώς. Εκτός κι'αν είναι κι'αυτός κάπου καταχωνιασμένος και δεν τον βρήκα. Ομως κασετούλες σαν τον SpiderMan της φωτό έχω πολλές αν σε ενδιαφέρουν...
Endiaferoun emena poly
 
To μοναδικο κομματι της συλλογης μου απο Super 8 ,απο οτι καταλαβα οι ταινιες πρεπει να βγαιναν σε chapters ,το δικο μου ειναι το νουμερο 2.

picture.php


Το οπισθιφυλλο με διαφημισεις.

picture.php


Μια διαφημιση της συγκεκριμενης ταινιας σε αυτο το φορματ.

picture.php


Και εδω το bluray για συκριση του παλιου με το καινουργιο!!

51biqiqt6sl-_sl500_aa300_.jpg


Ενα λινκακι για περισσοτερα.

http://hcc.techradar.com/feature/hcc+retro+blu+ray+and+videotape+there+was+forgotten+age+bootlace+cinema+11+10+09
 
Πόση διάρκεια είχε κάθε μπομπίνα ; Κάνα τέταρτο-εικοσάλεπτο ;
 
Δεν ξερω,λογικα ναι.
 
exetlaios είπε:
Πόση διάρκεια είχε κάθε μπομπίνα ; Κάνα τέταρτο-εικοσάλεπτο ;
Βάλε 3 - 5 λεπτά και είσαι μέσα. Μιλάμε για αποσπάσματα από ταινίες, σε καμμία περίπτωση δεν μπορούσε να χωρέσει ολόκληρο φίλμ σε super 8mm.
 
Super 8mm

Θυματε κανεις τις Κινηματογραφικες Μηχανες με φιλμ σουπερ 8???

Ψαχνω αν γνωριζει κανεις μαγαζι-εργαστηριο στην Αθηνα που να κανει εμφανιση του φιλμ...Εχω περασει σχεδον απ' ολα τα ''παλια'' μαγαζια στο κεντρο και δυστυχως δεν εχω βρει κατι ακομα...

Το καμαρι μου...Η Canon XL-S....P1010241.jpg
 
GI JOE είπε:
Θυματε κανεις τις Κινηματογραφικες Μηχανες με φιλμ σουπερ 8???
Ψαχνω αν γνωριζει κανεις μαγαζι-εργαστηριο στην Αθηνα που να κανει εμφανιση του φιλμ...Εχω περασει σχεδον απ' ολα τα ''παλια'' μαγαζια στο κεντρο και δυστυχως δεν εχω βρει κατι ακομα...

Το καμαρι μου...Η Canon XL-S....Προβολή συνημμένου 44731
Nομίζω ότι έστελνες το φιλμ απευθείας στην Kodak...αν όντως είναι έτσι... Νομίζω κάθε κασσέτα σούπερ 8 είχε μέσα και ειδικό φάκελλο, κάπως σαν το το θρυλικό φιλμ Kodachrome.
 
Uskoke είπε:
Nομίζω ότι έστελνες το φιλμ απευθείας στην Kodak...αν όντως είναι έτσι... Νομίζω κάθε κασσέτα σούπερ 8 είχε μέσα και ειδικό φάκελλο, κάπως σαν το το θρυλικό φιλμ Kodachrome.

Ειναι ετσι οπως τα λες..αλλα δυστυχως η Kodak επαψε να το κανει πλεον γυρω στο 2009...
 
Ο δικός μου οικιακός κινηματογράφος σε βάση Super 8 ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 1975 με την αγορά μίας μηχανής λήψεως Canon 318M αξίας 5.000 δρχ. Ήταν μία φανταστική μηχανή, μικρή σε μέγεθος με όλα τα βασικά για μία καλή λήψη και όχι μόνον. Ο φακός της ήταν στα 1.8/10-30mm (3xzoom) με λήψη στα 18 καρέ/δευτερόλεπτο. Είχε μάκρο στα 25mm, φίλτρο για λήψη με τεχνητό φωτισμό, ενσύρματη ενεργοποίηση λήψης, μετρητή φιλμ και φωτόμετρο εσωτερικά. Δεν είχε ήχο. Λειτουργούσε με 3 μπαταρίες ΑΑ, είχε εξολκέα για το φίλμ, το δε παράθυρο για τη σκόπευση έβλεπε μέσα από τον φακό και ήταν ρυθμιζόμενο για μύωπες. Πέραν της αξιοπιστίας της, της απλότητας χειρισμού και της ευκρίνειας στις λήψεις, ήταν και το μικρό της μέγεθος από τα πιό σημαντικά της προσόντα. Χωρούσε παντού και τράβηξα με αυτήν πάρα πολλές οικογενειακές ταινίες έως το 1982, οπότε αγοράσθηκε η ομιλούσα Bauer S709XL Microcomputer που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια. Τη δοκίμασα εχθές και λειτουργεί ακόμα!

Παραθέτω τις σχετικές φωτογραφίες:











1.jpg

2.jpg

4.jpg

3.jpg

5.jpg

6.jpg

8.jpg

12.jpg

7.jpg

9.jpg

10.jpg

13.jpg

11.jpg
 
Έχουμε την ίδια μηχανή λήψης!!! :)

Την είχε φέρει η μητέρα μου από την Ιαπωνία, γύρω στο ΄75, μαζί με τη μηχανή προβολής Canon Cine Projector S-400 και οθόνη προβολής σε τρίποδο, περίπου 1,5x1,5 μέτρα. Είναι ο πορτοκαλί κύλινδρος στη φωτογραφία δίπλα στη μηχανή προβολής, που διαθέτει και η ίδια μια μικροσκοπική οθόνη στο εσωτερικό της.

Μόλις πριν ένα μήνα, προβάλαμε και είδαμε ξανά μετά από πολλά χρόνια οικογενειακά φιλμάκια από τις δεκαετίες του 70 και του 80 και ήταν πολύ συγκινητικό!





DSC0000797b.jpg

DSC0000793b.jpg
 
Eagle 1 είπε:
Ο δικός μου οικιακός κινηματογράφος σε βάση Super 8 ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 1975 με την αγορά μίας μηχανής λήψεως Canon 318M αξίας 5.000 δρχ. Ήταν μία φανταστική μηχανή, μικρή σε μέγεθος με όλα τα βασικά για μία καλή λήψη και όχι μόνον...
Έχουμε την ίδια μηχανή λήψης!!! :D

Την είχαν φέρει οι γονείς μου από την Ιαπωνία, γύρω στο ΄75, μαζί με τη μηχανή προβολής Canon Cine Projector S-400 και οθόνη προβολής σε τρίποδο, περίπου 1,5x1,5 μέτρα. Είναι ο πορτοκαλί κύλινδρος δίπλα στη μηχανή προβολής, που διαθέτει και η ίδια μια μικροσκοπική οθόνη στο εσωτερικό της.

Μόλις πριν ένα μήνα, προβάλαμε και είδαμε ξανά μετά από πολλά χρόνια οικογενειακά φιλμάκια από τις δεκαετίες του 70 και του 80 και ήταν πολύ συγκινητικό!





DSC0000793b.jpg

DSC0000797b.jpg
 
NIOBH είπε:
Έχουμε την ίδια μηχανή λήψης!!!
Καλά, έμεινα άφωνος ΝΙΟΒΗ! Τέτοια σύμπτωση!!!! Εσείς βέβαια είχατε από την αρχή το πλήρες πακέτο (λήψη-προβολή-οθόνη)! Εγώ άρχισα με την λήψεως και περίπου 9 μήνες μετά πήρα την πρώτη μου μηχανή προβολής, μία μικρή και πολύ απλή από τη Βεντέξ (γνωστή για τα 24ωρα προϊόντα), που όμως παραδόξως έκανε καλά τη δουλειά της και κράτησε μέχρι που αγόρασα μία ιταλική 2 χρόνια μετά....

Όπως πάντως περιγράφεις, η ζωντανή προβολή των οικογενειακών στιγμών, με το στήσιμο, το κλείσιμο των φώτων, το γνωστό θόρυβο προβολής, το γύρισμα της μπομπίνας κλπ. είναι κάτι ανεπανάληπτο σε αναμνήσεις!!!!!!!!!!! Εγώ ψηφιοποίησα τις ταινίες μου, για να διατηρηθούν, ωστόσο όποτε μπορώ κάνω προβολή. Όσο ζούσαμε στην Ελλάδα κάναμε προβολές στην αυλή με την ευρύτερη οικογένεια σε μεγάλη οθόνη.... ήταν το κάτι άλλο. Ο πολύ αγαπητός μου ανηψιός πρωτοστατούσε ζητώντας κάθε λίγο προβολή, λέγοντάς μου ότι το όλο σκηνικό με το θόρυβο της μηχανής, τον έφερνε πίσω στα παιδικά του χρόνια. Δεν ήταν ο μόνος που σκεπτόταν έτσι......
 
Η αναβάθμιση στον οικιακό κινηματογράφο ήρθε το 1982 με την ομιλούσα πλέον γερμανική ημιεπαγγελματική μηχανή λήψεως Bauer S709 XL Microcomputer. Ήταν ότι πιό ώριμο της γερμανικής τεχνολογίας σε S8 και ήταν από τα τελευταία μοντέλα που παρήχθησαν, μια και το video είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος.

Είχε διαθέσιμο ότι επιθυμεί κανείς, από διάφορες επιλογές ταχυτήτων (με slow motion στα 40fps, λήψη μεμονωμένων καρέ για τίτλους κλπ), fade in-out, λήψη πάνω σε λήψη για ειδικά εφφέ (π.χ. να βγαίνει κάποιος από τοίχο), μάκρο, ζούμ 2 ταχυτήτων και τόσα άλλα. Επίσης είχε ειδικό βραχίονα στήριξης στον ώμο (λόγω μεγέθους-βάρους) και μικρόφωνο που εκτείνονταν για να μην ακούγονται οι θόρυβοι από την λήψη. Οι ομιλούσες ταινίες S8 είχαν δύο μαγνητικές ταινίες για τον ήχο, για στερεοφωνική απόδωση ή για επεγεργασία με προσθήκη έξτρα ήχων (μουσική, περιγραφή κλπ.). Ο φακός ήταν υψηλής ποιότητας και ευρυγώνιος (Bauer macro Neovaron 1.2/6-51). Η μηχανή ήταν σε αλουμινένια βαλίτσα με πολλά αξεσουάρ, το περιεχόμενο της οποίας θα δειχθεί στη συνέχεια.

Η αλήθεια είναι ότι είχα προβληματιστεί, αν θα έπρεπε να πάρω αυτήν ή μία από τις πρώιμες τότε βιντεοκάμερες, που ήταν σε δύο μέρη, με ογκώδη την κάμερα και χωριστό το φορητό βίντεο με την κασσέτα για εγγραφή που κρεμμόταν σαν τσάντα από τον ώμο. Κατέληξα στην Bauer , τόσο γιατί οι βιντεοκάμερες ήταν τότε ακριβές και δύσχρηστες, αλλά επίσης διότι ήμουν φανατικός του φίλμ S8.

Τη δοκίμασα προχθές και είναι πλήρως λειτουργική. Παραθέτω σχετικές φωτογραφίες.































5.jpg

1.jpg

6.jpg

2.jpg

4.jpg

3.jpg

7.jpg

11.jpg

13.jpg

12.jpg

9.jpg

8.jpg

14.jpg

10.jpg

15.jpg
 
Υπάρχει στο FB ειδικό group για κινηματογραφικές μηχανές λήψης - προβολής καθώς και για κινηματογραφικά φιλμ κυρίως σε Super 8mm, 8mm, 16mm. Το FB group αυτό δεν αναιρεί το παρόν forum παρά μόνο λειτουργεί συμπληρωματικά.

https://www.facebook.com/groups/108595572491977/
 
Να συνεχίσω με το περιεχόμενο που είχε το βαλιτσάκι της Bauer S709 XL Microcomputer. Εκτός της μηχανής ήταν πολλά τα παρελκόμενα για διάφορα κινηματογραφικά εφφέ, τίτλους κλπ. Όπως αναγράφεται στην εγγύηση αγοράσθηκε στις 15.3.1983, για δε την Ελλάδα εκπρόσωπος της Bauer και αρμόδια για σέρβις ήταν η εταιρεία Salcofot AE στη Βενιζέλου 15, Θεσσαλονίκη. Ίσως να μπορούν να μας πουν οι φίλοι Θεσσαλονικείς αν η συγκεκριμένη εταιρεία υπάρχει ακόμα.

Η μηχανή αγοράσθηκε από το μεγάλο και εξειδικευμένο κατάστημα PINI στο Μόναχο, το οποίο δεν υπάρχει πλέον...























































1.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

3.jpg

2.jpg

8.jpg

7.jpg

9.jpg

13.jpg

11.jpg

16.jpg

14.jpg

10.jpg

15.jpg

12.jpg

18.jpg

23.jpg

17.jpg

22.jpg

21.jpg

19.jpg

20.jpg

26.jpg

24.jpg

27.jpg

25.jpg
 
Mit umfangreichem Zubehoer που λένε και οι Γερμανοί :p Πραγματικά εκπληκτικό πάλι φίλε Αετέ 1. Μια και μοναδική φορά έχω τραβήξει ταινία με Super 8 και ήταν όταν ήρθαν οι συγγενείς μας από τον Καναδά το '85 και φέρανε μια λήψεως σούπερ 8 (βωβή) και τράβηξα ...την αδερφή μου να γκρινιάζει και μου λέγαν στοπ στοπ το φιλμ είναι ακριβό ακόμα και για τους Καναδούς. Και ο πατέρας ενός συμμαθητή μου είχε ομιλούσα προβολής ...και μας φαινόταν διαστημική τεχνολογία. Στο Muenchen είχα πάρει κι εγώ από ένα μαγαζί με φωτογραφικά χαρτί Ilfochrome (Cibachrome λεγόταν παλιά) που μπορείς να τυπώσεις απευθείας φωτογραφία από διαφάνεια. Μια και μοναδική πέτυχε και κρέμεται σε κορνίζα στο πατρικό μου. Φυσικά (θεωρητικά τουλάχιστον) μπορείς να τυπώσεις και μεμονωμένα καρέ από σούπερ 8. Όλα αυτά τα κάνει το Rollei scanner μου και ο φωτογραφικός εκτυπωτής. Μου φαίνεται αστείο που παιδευόμασταν με όλα αυτά παλιότερα και είμασταν και τρισευτυχισμένοι ενώ η κάμερα που έχω τώρα είναι μικρούλα και γράφει σε ένα απλό στικάκι SDץ
 
Uskoke είπε:
Mit umfangreichem Zubehoer που λένε και οι Γερμανοί :p Πραγματικά εκπληκτικό πάλι φίλε Αετέ 1. Μια και μοναδική φορά έχω τραβήξει ταινία με Super 8 και ήταν όταν ήρθαν οι συγγενείς μας από τον Καναδά το '85 και φέρανε μια λήψεως σούπερ 8 (βωβή) και τράβηξα ...την αδερφή μου να γκρινιάζει και μου λέγαν στοπ στοπ το φιλμ είναι ακριβό ακόμα και για τους Καναδούς. Και ο πατέρας ενός συμμαθητή μου είχε ομιλούσα προβολής ...και μας φαινόταν διαστημική τεχνολογία. Στο Muenchen είχα πάρει κι εγώ από ένα μαγαζί με φωτογραφικά χαρτί Ilfochrome (Cibachrome λεγόταν παλιά) που μπορείς να τυπώσεις απευθείας φωτογραφία από διαφάνεια. Μια και μοναδική πέτυχε και κρέμεται σε κορνίζα στο πατρικό μου. Φυσικά (θεωρητικά τουλάχιστον) μπορείς να τυπώσεις και μεμονωμένα καρέ από σούπερ 8. Όλα αυτά τα κάνει το Rollei scanner μου και ο φωτογραφικός εκτυπωτής. Μου φαίνεται αστείο που παιδευόμασταν με όλα αυτά παλιότερα και είμασταν και τρισευτυχισμένοι ενώ η κάμερα που έχω τώρα είναι μικρούλα και γράφει σε ένα απλό στικάκι SDץ
Πόσο σωστά το έθεσες αγαπητέ Uskoke, τι άλμα έχει κάνει η τεχνολογία, τι μας φαινόταν τότε διαστημικό και σύνθετο και πως είναι τώρα... Είπα μία φορά στα παιδιά μου, αν σας έβλεπε κανείς με τα σημερινά κινητά σας στη 10ετία των '70ς θα σας είχε πάρει για εξωγήινους.... Από την άλλη είναι τέτοια η νοσταλγία για εμάς που χρησιμοποιήσαμε τις παλιές τεχνικές.... με κυρίευσε κυριολεκτικά όταν έβγαλα τα παραπάνω εξαρτήματα ( και τα άλλα που θα ακολουθήσουν) από την αποθήκη για φωτογράφηση. Είναι κρίμα να ξέρεις ότι αυτός ο κάποτε τόσο εξελιγμένος εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ πια..... Παρεμπιπτόντως, φωτογραφίες από καρέ S8 έβγαλα με Scanner και εγώ!
 
Πίσω
Μπλουζα