Sofologiotatos
RetroActive
- Αντιδράσεις
- 40
Φίλτατε telamonas.stokos, βλέπω με χαρά μου ότι δίνεις σημασία στη λεπτομέρεια. Καλά κάνεις λοιπόν και ασκείς κριτική, και σ' ευχαριστώ για την επισήμανση σχετικά με την Kim Basinger. Είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν είχα δει το επώνυμό της σωστά γραμμένο και δεν μπήκα στον κόπο να το ψάξω. Πράγματι, έχεις απόλυτο δίκιο. Αν και είμαι τρελαμένος με τις γλώσσες και την ετυμολογία, εδώ έπεσα θύμα παρετυμολόγησης (ουδείς αναμάρτητος). Επομένως, αγαπητέ μου Starbuck, μπορείς να επιστρέψεις στα σύννεφα, τουλάχιστον όσον αφορά την Kim... Σου ζητώ συγγνώμη για την άσκοπη πτώση σου. Σύντομα θα επανορθώσω!telamonas.stokos είπε:Επειδη ο Sean Connery δεν ειναι Ιρλανδος - ειναι Σκωτσεζος - το ονομα του δεν γραφεται με τονο στο a οπως το αντιστοιχο Ιρλανδικο - παραταυτα προφερεται χοντρικα οντως ως "Σον"
Τωρα για την Kim Basinger - το επιθετο της προφερεται οντως bay-sing-er αλλα δεν παραπεμπει σε bass και singer μιας και αφ'ενος γραφεται με ενα s και αφ'ετερου γιατι ολα τα σε -singer (Kissinger) Αμερικανικα ονοματα ειναι αυτουσια μεταφερμενα απο τα Γερμανικα (ή τα Ελβετικα) - καθως τα κρατησαν οι μεταναστες απο την Ευρωπη.(το ανεφερε αυτο πλαγιως ο Nemo)
Όσον αφορά τον Σων Κόννερυ, σαφώς και είναι Σκωτσέζος. Απλώς, επειδή έχω ασχοληθεί μόνο με μία Γοϊδελική γλώσσα, την Ιρλανδική, και επειδή ξέρω ότι έχει πολύ μεγάλες ομοιότητες με τη Σκωτική Γοϊδελική, προσέγγισα το όνομα Sean μέσω της πρώτης. Βεβαίως το όνομα είναι κοινό στην Ιρλανδική και στη Σκωτική γλώσσα, με τη γραπτή διαφορά της οξείας που επισήμανες.