Ρετρό ραδιοφωνικές εκπομπές

"Ρεμπέτικη καληνυχτιά" με τη Θέσια Παναγιώτου, Σάββατο 11-12 το βράδι, αρχές δεκαετίας του 90' από το πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ , "Τα τραγούδια της παρέας" Δευτέρα-Παρασκευή 6-7 το απόγευμα στο δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΑ, "Το μικρόφωνο στο μικρόφωνο" μια εκπομπή, που πρόλαβα στο τέταρτο πρόγραμμα της ΕΡΑ (νυν ΕΡΑ ΣΠΟΡΤ) με το συχωρεμένο παλιό, μεγάλο στιχουργό Νίκο Μουρκάκο, μια εκπομπή για πάνω από 40 χρόνια στο κρατικό ραδιόφωνο από τέλη του 50, που ο Νίκος Μουρκάκος υπήρξε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού ενόπλων δυνάμεων (νυν ΕΡΑ ΣΠΟΡΤ), "Λαϊκοί Βάρβοι" με τον Πάνο Γεραμάνη, μια εκπομπή που ανάκαλυψα Ιούνιο του 90 και άκουγα μέχρι το 2005, που οι Νίκος Μουρκάκος και Πάνος Γεραμάνης μάς χαιρετίσαν οριστικά. Αυτές ήταν εκπομπές. Εκπομπές, που στήριξαν τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό και δεν θα υπάρξουν όμοιες, ειδικά οι 2 τελευταίες...
 
Θυμαται κανεις σας μια εκπομπη καθε μεσημερι στο δευτερο προγραμμα της κρατικης ραδιοφωνιας που λεγοταν "Τρεις στην μπανιερα, και ενας απ'εξω" με τους Λακη Λαζοπουλο, Δημητρη Πιατα και Μινα Αδαμακη? (δεν θυμαμαι ποιος ηταν "ο απ'εξω").Ο κυκλος αυτης της εκπομπης μεταδοθηκε μεσα στην δεκαετια του '80.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επανέρχομαι, γιατί νομίζω ότι πουθενά στα προηγούμενα post δεν αναφέρθηκε η εκπομπή "Ελεύθερα τη γνώμη σου". Μη με ρωτήσετε σταθμό, ήταν η μεταμεσονύκτια εκπομπή του Κώστα Μυλωνά. Κουβέντα, κουβέντα, μέχρι να γλαρώσουν τα μάτια...

Ο Μυλωνάς είχε και κάποια μεσημεριανή πιο "χαλαρή" εκπομπή, στον TOP FM νομίζω, με τα περίφημα "σπασίματα" : "Σπάστε μου κάτι ρε παιδιά, το έχω ανάγκη". Παίρναν κοριτσάκια που σπάγαν στο τηλέφωνο πιατάκι ατης μαμάς, αλλά μια μέρα κάποιος πήρε και του είπε : Έλα, βάζω μπροστά τη μπουλντόζα να γκρεμίσω το μαγαζί μου !.

Η μεσημεριανή εκπομπή είχε και ένα διαγωνισμό με επιλογή αριθμών, και σποτάκια αφηγημένα από την Ελεάννα Παγουρα : "Γεια σας. Είμαι η Ελεάννα. Ο αριθμός που επιλέξατε λέει έχασες(ή κέρδισες)", αν θυμάμαι καλά.

Άλλες ρετρό ραδιοφωνικές εκπομπές : "Οι συνωμότες της νύχτας στη συνωμοσία του πατσά". Πρώτη εκπομπή πάλαι ποτέ του Γιώργου Μητσικώστα, με παρταινέρ στο στούντιο του 984 τους Νίκο Ευαγγελάτο, Γιάννη Μακρή, Λάκη Μπέλλο, Μίμη Κανή. Ακολούθησε και το "Μίξερ του Σαββάτου".

- "Η πόλη της νύχτας" με το Στέλιο Χατζημιχαήλ : ελληνικό έντεχνο τραγούδι μετά το 60, και στοιχεία από ελληνικές ταινίες. Δε θυμάμαι τον τότε σταθμό, αλλά περίπου με το ίδιο περιεχόμενο συνεχίζει ως σήμερα ο ίδιος παραγωγός στον Alpha 989.

- Τα περίφημα "Κακά παιδιά" (Λάλας-Ταγματάρχης) : "Μειναμε με το αυτοκίνητο, δεν ξέρουμε από τι, παντα μαζί σας τα πρωϊνά, τα δυο κακά παιδιά". Με τις περίφημες φάρσες τους, επί δικαίους και αδίκους...(Μάλλον την αρχή του στίχου την έχω μπερδέψει από ραδιοφωνικό σποτάκι, στο οποίο επίσης συμμετείχαν τότε, λόγω της επιτυχίας τους).

- "Δούρειος ήχος" : Δεν πρόκειται ακριβώς για ρετρό εκπομπή, αφού σταμάτησε μόλις το τελευταίο καλοκαίρι, μετά την αναδιάρθρωση του Alpha 989. Φαντάζομαι ο Τζιμάκος θα βρει κάπου μια νέα στέγη για την εκπομπή του που μετράει κοντά δύο δεκαετίες...

- "Προφιλ" : το (ραδιοφωνικό) τίτλο αυτό είχε πρωτολανσάρει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στον 984, αν θυμάμαι καλά, για να μεταφερθεί στη συνέχεια η εκπομπή στον ΑΝΤ1 και να γίνει και τηλεοπτική.

- "Θερινή στολή" : Εδώ μιλάμε πραγματικά για απολίθωμα. Ήταν μια εποχιακή συνεργασία του Διονύση Σαββόπουλου με ένα κρατικό ραδιόφωνο (νομίζω το Δεύτερο), ένα καλοκάιρι της δεκαετίας του 80. Η εκπομπή ήταν μεταμεσονύκτια, με...γράμματα με ιστορίες ακροατών και άλλα θέματα, κι ακόμα θυμάμαι έναν τύπο που είχε ερωτευτεί μια Βασιλική, πολύ μεγαλύτερή του κοπέλα, στα Λιμενάρια της Θάσου, και του έστειλε μια τόσο καλογραμμένη ιστορία που με είχε κρατήσει ξάγρυπνο όλη τη νύχτα....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλησπέρα και από ένα ακόμα νέο μέλος της retroπαρέας!

Μόλις γράφτηκα και είδα την κατηγορία "ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ", έσπευσα να διαβάσω!!!

Ο συγχωρεμένος ο κύριος Γεραμάνης ήταν υπόδειγμα "ζωντανής εγκυκλοπαίδειας"! Ποταμός γνώσης γύρω από το ελληνικό, λαϊκό εν γένει και όχι μόνο ρεμπέτικο, τραγούδι. Μου (μας) λείπει ακόμα... Ο Γιώργος Τσάμπρας πλησιάζει νομίζω κάπως, αλλά τα "ιερά τέρατα" είναι δυσπρόσιτα...
 
Από τις πρώτες εκπομπές που έρχονται στο μυαλό είναι τού Γιάννη Πετρίδη / Ηλία Ξυνόπουλου / Μιχάλη Τσουσόπουλου(267) ο οποίος τελείωνε τις εκπομπές του τότε με ένα ανέκδοτο και το Studio 344 με τον Άκη Έβενη.Τις Κυριακές ήταν το "Αλεξικέραυνο ή αλεξήλιο" με τους Σωτήρη Τσόγκα,Κυριάκο Ντούμο και Νανά Τσόγκα - πάντα για κρατικό ραδιόφωνο και απο τις αρχές μέχρι τα μέσα του '80.

Στα τέλη του '80 "Φασόλια για δύο" με τον Κώστα Μανωλόπουλο και-αν θυμάμαι καλά -Γιάννη Μαργαρίτη στον Jeronimo Groovy. Κάπου μέσα στη δεκαετία τού '90 Rock Fm και Γιάννη Γιακουμάκη και τα Σαββάτα-1993 και μετά-το μεσημέρι 3ο Πρόγραμμα και Κώστα Γιαννουλόπουλο με new age μουσική-έγραφε και στον "Ήχο".

Αργότερα Ρόδον 94.4 απο το πρωί μέχρι το βράδυ και αργότερα Εν Λευκό επί εποχής Καββαθά(η συνέχεια του Ρόδον),με εκπομπές απο τον Κώστα Καββαθά και τις Κυριακές το βράδυ με τον Γ.Πίττα. Τέλη '90 Capital Fm και Τάσο Καρατζή,Αλέξανδρο Ριχάρδο μέχρι και το κλείσιμο του σταθμού και την μετατροπή του στον "άχρωμο" Red Fm...
 
θυμαμαι καποτε σε τοπικα ραδιοφωνα πριν 20 χρονια και βαλε εβγαινε μια εκπομπή με τιτλο με τον Αλεξη και οποιος αντεξει. αυτη επαιζε συνηθως σαββατοκυριακα και ειναι απο τις εκπομπές που ηχογραφουνταν Αθηνα και μετα τις εδιναν σε διαφορους σταθμους στην επαρχεια. Νομιζω σε τετοιο στυλ εκπομπή εβγαζε και ο Πολυχρονιου τοτε
 
mk193 είπε:
Καλησπέρα και από ένα ακόμα νέο μέλος της retroπαρέας! Μόλις γράφτηκα και είδα την κατηγορία "ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ", έσπευσα να διαβάσω!!!

Ο συγχωρεμένος ο κύριος Γεραμάνης ήταν υπόδειγμα "ζωντανής εγκυκλοπαίδειας"! Ποταμός γνώσης γύρω από το ελληνικό, λαϊκό εν γένει και όχι μόνο ρεμπέτικο, τραγούδι. Μου (μας) λείπει ακόμα... Ο Γιώργος Τσάμπρας πλησιάζει νομίζω κάπως, αλλά τα "ιερά τέρατα" είναι δυσπρόσιτα...
Όντως!!! Σε ποιον δε λείπει φίλε αλλά δυστυχώς ο Θεός κάνει λάθη με την ανθρώπινη λογική και μάς στερεί πρόωρα ανθρώπους που δεν θα έπρεπε :( Ποτέ δεν ευτύχησα να γνωρίσω από κοντά τον κ. Γεραμάνη ούτε τη γυναίκα του Ναυσικά αν και είχα μιλήσει άπειρες φορές μαζί τους αλλά βλέπετε όσοι είμαστε μακριά από την Αθήνα έχουμε στερούμαστε πολλά. Όποτε περνούσα από Αθήνα καλούσα στο τηλέφωνο τον κ. Γεραμάνη. Τόν έβρισκα στην ΕΡΤ ή στην εφημερίδα τα νέα, που δούλευε τότε. Φορτωμένος πάντα με βαλίτσες μού ήταν αδύνατο να τόν επισκεφτώ. Θυμήθηκα μια ακόμη εξαιρετική εκπομπή τού Πάνου Γεραμάνη. "Οι άσσοι τών γηπέδων". Μεταδιδόταν λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή ο Πάνος Γεραμάνης από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Μια ακόμη ένδειξη τών αστείρευτων γνώσεών του και στα αθλητικά δρώμενα τών τελευταίων 5-6 δεκαετιών. Σε αυτή την υπέροχη εκπομπή είχε καλέσει ο μέγιστος παραγωγός τής ΕΡΑ τότε δεκάδες παλιούς ποδοσφαιριστές και μιλούσαν για το έργο τους και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα τις δεκαετίες 50-60 ενώ συμετείχαν αυτοί ενεργά τις δεκαετίες αυτές στις μεγάλες και μικρότερες ελληνικές ομάδες τότε. Η εκπομπή ήταν πλαισιωμένη με πανέμορφα λαϊκά τραγούδια τής χρυσής δεκαετίας τού 60 από μικρά δισκάκια 45 στροφών. Σπάνια παίζαν στην εκπομπή αυτή και 78αρια από τα τέλη τού 50. Περισσότερα 78αρια παίζανε στους "Λαϊκούς Βάρβους". Έχω 100αδες εκπομπές σε κασσέτες, που κάποια στιγμή θα ψηφοποιηθουν αν και ακροατές τής εκπομποής "Λαϊκοί Βάρβοι" έχουν αρχείο από την 1η μέχρι εκπομπή, Φλεβάρη τού 90 μέχρι την τελευταία, μέσα τού 2005 που έφυγε από τη ζωή ο Πάνος Γεραμάνης. Αυτή η εκπομπή και ειδικά τα αφιερώματα στους εκατοντάδες καλλιτέχνες που περάσαν από αυτή πρέπει να ψηφοποιηθούν και να διατεθούν στον κόσμο ελεύθερα. Το δικό μου αρχείο δεν ευκαιρώ να το ψηφοποιήσω άμεσα αλλά πιστεύω στα επόμενα 5 χρόνια να γίνει εφικτό αν είμαστε καλά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όλα καλά, αλλά "Λαϊκοί Βάρδοι" η εκπομπή !
 
ΦΖΠ1 είπε:
Όλα καλά, αλλά "Λαϊκοί Βάρδοι" η εκπομπή !
Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση. Ωστόσο πληκτρολογώντας με το tablet, στη βιασύνη γράφτηκε Βάρβοι άντι Βάρδοι που είναι το σωστό και καλά έκανες και το διόρθωσες :)
 
Μια ερώτηση, για όποιον μπορεί να θυμάται:

κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '90, σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας που έπαιζε ελληνικά (ή Sfera ή Λάμψη ή Ciao, δεν έχω ιδέα), υπήρχε μια εκπομπή, σαν ραδιοφωνική σειρούλα, που λεγόταν "Προκόπης ο ανεπρόκοπος". Ήταν ένα παιδάκι δημοτικού, όπου σε κάθε επεισόδιο αφηγούταν μια περιπέτεια από την καθημερινότητά του (θυμάμαι, πχ, μια χριστουγεννιάτικη σχολική εορτή όπου είχε ντυθεί αγγελάκι και είχε ξεριζώσει το ένα του φτερό και χτύπαγε έναν συμμαθητή του... ή τη δασκάλα του... ή κάποιον, τέλος πάντων). Την αφήγηση έκανε όντως ένα παιδάκι, και με ύφος σα να διάβαζε έκθεση ιδεών. Οι ιστορίες ήταν αρκετά αστείες, και δεν ξεπερνούσαν σε διάρκεια τα 3 λεπτά. Νομίζω ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη ώρα μετάδοσης, αλλά έπαιζε σε διαφημιστικά διαλείμματα του σταθμού.

Θυμάται κανείς τίποτα;
 
stakovios είπε:
Θυμάμαι μια ραδιοφωνική εκπομπή με γνωστό παρουσιαστή. Θυμάμαι τον τίτλο της "Τώρα πια τα παιδιά μεγαλώσανε". Θα ήταν θαρρώ στον ΑΝΤΕΝΝΑ προς τα τέλη της δεκαετίας του ' 80.

6 χρόνια μετά την δημοσίευση, θυμήθηκα το όνομα: ήταν ο Ανδρέας Ρηγόπουλος!
 
Όταν ήμουν μικρός, ακόμα δηλαδή στο κρεββάτι ήμουν το πρωί, κάθε πρωί η μητέρα μου στο τότε κρατικό ραδιόφωνο (μιλάμε αρχές προς μέσα δεκαετίας του '80) άκουγε μια γυναικεία εκπομπή της οποίας τον τίτλο δε θυμάμαι αλλά θυμάμαι πολύ καλά το τραγουδάκι της που έλεγε: "Κάθε μέρα στις εννιά και δέκα, θέματα για τη σημερινή γυναίκα, ιδέες, θέσεις, προβληματισμούς, παντού στη συντροφιά μας θα μπορείς ν' ακούς, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη" (να υποθέσω τον γνωστό?). Τη θυμάται κανείς αυτή την εκπομπή;
 
"Χωρίς Ανάσα" με Κώστα Μυλωνά, TOP FM τέλη 80-αρχές 90.
 
Πώς λεγόταν η εκπομπή των δύο γυναικών, Λεμονιά-Καραμίχαλου, στον ΑΝΤ1, τα μεσημέρια; Είχε μεγάλη ακροαματικότητα τότε, γύρω στο 1995-96.
 
ΦΖΠ1 είπε:
Πώς λεγόταν η εκπομπή των δύο γυναικών, Λεμονιά-Καραμίχαλου, στον ΑΝΤ1, τα μεσημέρια; Είχε μεγάλη ακροαματικότητα τότε, γύρω στο 1995-96.
Λεγόταν "Τα κακά κορίτσια". Την ακούγαμε συστηματικά στο σπίτι, και έπαιζε όλες τις ποπ ελληνικές επιτυχίες, μαζί με μικρά κουτσομπολιά.
 
Στο ραδιοφωνικο σταθμο ANTENNA θυμάμαι το τραγουδάκι ''Ζουμ-Ζουμ'' (ήταν παιδικές φωνούλες που τραγουδούσαν) που άκουγα κάθε πρωί στο σχολικό καθώς πήγαινα στο σχολείο, στις 7 είχε ειδήσεις (καπου στις αρχες της δεκαετιας του 90...)

Δεν γνωριζα σε ποια εκπομπη ηταν το τραγουδακι αυτο, ανακαλυψα χαρη στο google, οτι η εκπομπη λεγοταν "Πρωινες Χειρηλασιες" και παρουσιαστης ηταν ο Γιαννης Καλαμιτσης.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΦΖΠ1 είπε:
Πώς λεγόταν η εκπομπή των δύο γυναικών, Λεμονιά-Καραμίχαλου, στον ΑΝΤ1, τα μεσημέρια; Είχε μεγάλη ακροαματικότητα τότε, γύρω στο 1995-96.
Βέβαια δεν υπήρχε ταξιτζής που να μην τις ακούει
 
Σωστά ! Τα κακά κορίτσια ! Μάλιστα σπικάριζαν οι ίδιες και το σποτάκι τους.

Στον ίδιο σταθμό, είχε βραδινή εκπομπή με κλασικό ελληνικό τραγούδι των '60s, η Ζωή Κουρούκλη (τραγουδίστρια εκείνης της εποχής), με τίτλο "Η Ζωή για τη ζωή σας".

Φυσικά δε θα ξεχάσουμε και την πρωϊνή εκπομπή του Νίκου Κακαουνάκη στον Flash, με τη χαρακτηριστικό μικρό μουσικό "χαλί" με τις 6 νότες... Απλώς δεν θυμάμαι, αν με αυτό ξεκίνησε και από τον ΣΚΑΪ, όπου πρωτοεμφανίστηκε.

Και μια που πήγα στον ΣΚΑΪ τέλους ΄80-αρχών '90, θυμάμαι απογευματινή εκπομπή με το Χρήστο Φερεντίνο ρεπόρτερ τους δρόμους, όπως επίσης και τις πρωτες εκπομπές του Γιώργου Τράγκα (κι αυτές απόγευμα πρέπει να ήταν), με "χαλί" από Enigma...(αυτό με τις Γρηγοριανές ψαλμωδίες).

Τέλος, για τον Πάνο Γεραμάνη, που αναφέρεται λίγο πιο πριν, να θυμίσω ότι είχαν κάνει μεταξύ τους έναν ιδιότυπο διαχωρισμό με τον άλλο Πάνο, το Σαββόπουλο, και ο δεύτερος πήγαινε από 60 και πίσω (χοντρικά το 60), προς το ρεμπέτικο. Έτσι ακριβώς συνυπάρχει ο Σαββόπουλος και με το Στέλιο Χατζημιχαήλ αυτά τα χρόνια στον Alpha 989, ο Σαββόπουλος είναι 10-11 με ρεμπέτικο, και ο Χατζημιχαήλ είναι 11-2 με έντεχνο λαϊκό (όχι εντελώς στο ύφος του Γεραμάνη) από 1960 μέχρι 2000.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάται κανείς από σας μια εκπληκτική εκπομπή με τίτλο "Για συλλέκτες μόνο" ; Σε κάποιο κρατικό ραδιόφωνο ή β ή γ πρόγραμμα μεταμεσονύκτια νομιζω,με παρουσιαστή τον Ιάκωβο Δρόσο,έναν τύπο με τεράστια δισκοθήκη.
 
O Iάκωβος Δρόσος είναι μουσικός επιμελητής, κι εδώ και 30 χρόνια έχει "ντύσει" πάμπολλες θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας, που δεν είχαν πρωτότυπη μουσική.
 
Πίσω
Μπλουζα