Ρετρό ρολόγια που είχατε (και ίσως ακόμα τα έχετε!)

εγώ ήμουν φανατικός με τα ρολόγια μέχρι το 2001 περίπου.Από κει και μετά χάθηκε το ενδιαφέρον,ακόμα και στο στρατό με το ζόρι είχα ένα ρολόι και αυτό στην τσέπη μου (πρίν τα κινητά να έχουν ρολόι πάνω)..Από το 2002 που πήρα κινητό που είχε την ώρα,δεν ξαναφόρεσα ρολόι..Πάντως θυμάμαι το 1994 είχε πέσει στα χέρια μου ένας κατάλογος με τα ρολόγια της swatch εκείνης της χρονιάς...Είχε απίστευτα σχέδια πολύ καλλιτεχνικά και πρωτότυπα..Επίσης πολύ της μόδας εκεί στα 1990-91 ήταν τα ρολόγια Camel Trophy όποιος τα θυμάται..Vetex είχα και εγώ κλασικά εκεί στα μέσα 80ς ενώ τα Χριστούγεννα του 1986 μου έκαναν δώρο ένα Casio ηλεκτρονικό πλαστικό,που η οθόνη του ήταν κάπως διαγώνια...και βέβαια στις αρχές 90ς έπαιζαν πολύ τα Q&Q τα πλαστικά,με το συρόμενο λουράκι που άλλαζε εύκολα...
 
Μερικά από τα δικά μου ρολόγια, χειρός ή επιτραπέζια. Αρχίζω με ένα αρκετά περίεργο επιτραπέζιο που βρήκα σε παλαιοπωλείο τη 10ετία του '80. Έχει πλαίσιο με σφαίρες (στυλιζαρισμένους πλανήτες ή άτομα) και πύραυλο, ενώ το ρολόι είναι σε μπλε βάση με τους αστερισμούς περιμετρικά και με υδρόγειο. Μέσα από την υδρόγειο περνάει ο δείκτης για τα δευτερόλεπτα, στην άκρη του οποίου σε σύρμα υπήρχε αεροπλανάκι (το οποίο δυστυχώς δεν διασώθηκε) και γύριζε γύρω-γύρω από την υδρόγειο.... Είναι γερμανικό της εταιρείας Gebr. Staiger, η οποία παρήγαγε στον Μέλανα Δρυμό για 100 περίπου χρόνια ποιοτικά ρολόγια. Έκλεισε το 2000. Από την ονομασία των χωρών στην υδρόγειο (Βελγικό Κονγκό που έπαψε να υπάρχει με αυτό το όνομα μετά το 1960) αλλά και άλλων (π.χ. Σιάμ αντί Ταυλάνδης), αλλά και από τα αεροσκάφη Lockheed Super Constellation που φαίνονται πετούν πάνω από τους ωκεανούς (παρήχθησαν μεταξύ 1951 και 1958), το ρολόι αυτό θα πρέπει να παρήχθη στα τέλη '50ς έως αρχές '60ς.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg
 
Πάρα πολύ μοναδικό και ενδιαφέρον! Δεν έχω ξαναδει παρόμοιο. Βέβαια δεν ξέρω πόσο πρακτικό ήταν να δεις την ώρα. Τι κρίμα που δεν σώθηκε το αεροπλανάκι του.
 
Σειρά έχουν:

Ρολόι με τις φάσεις της σελήνης/ήλιου από το 1984. Ήταν της μόδας τότε για έναν καιρό.

Ρολόι της ελβετικής Fispa του 1990, επετειακό για τα 50 χρόνια από τη μάχη της Αγγλίας με το σήμα της RAF.

Ρολόι με το λογότυπο της CIA και το κατασκοπευτικό αεροπλάνο U2.

Λειτουργούν και τα τρία.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg
 
Δεν σταματας να μας εκπλησεις....ευχαριστα βεβαιως-βεβαιως!!! :worship:

Το ρολογακι με την υδρογειο, ομολογω οτι το ζηλεψα (με την καλη εννοια... #) ) ειναι πανεμορφο, οχι βεβαια οτι τα αλλα πανε πισω!!! :dribble:
 
Αφού ευχαριστήσω τον φίλτατο stayros, να προχωρήσω σε ένα άλλο ρολόι-υδρόγειο, διαστημικό, της άλλης πλευράς. Πρόκειται για επετειακό επιτραπέζιο ρολόι αναφορικά με την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα από τον Γιούρι Γκαγκάριν, η φωτογραφία του οποίου δεσπόζει στο καντράν. Είναι φτιαγμένο σαν σφαίρα, με το πρόσθιο τμήμα διαφανές ώστε να βλέπει κανείς την ώρα, ενώ το πίσω μεταλλικό ημισφαιρικό κάλυμμα έχει χάρτη της Σοβιετικής Ένωσης και από κάτω του τα κουρδιστήρια. Το ρολόι δουλεύει πολύ καλά και πρέπει να είναι από τη 10ετία του '60 αν κρίνω από το θέμα, το πλαστικό και την πατίνα. Στην τελευταία φωτογραφία το έβαλα μαζί με τα υπόλοιπα σχετικά αντικείμενα ίδιας εποχής και προέλευσης, όπως τα έχω στη βιτρίνα.

Και εμένα Σταύρο είναι από τα αγαπημένα μου κομμάτια και το έχω δίπλα στο γραφείο μου. Χρόνια ψάχνω να βρω το αντίστοιχο να δω πως ήταν το αεροπλανάκι που γύριζε με τα δευτερόλεπτα, μήπως μπορέσω και το αντικαταστήσω με παρόμοιο, αλλά δυστυχώς δεν βρήκα τίποτα. Σε μία αναζήτηση έπεσα σε θολωτό ρολόι της Staiger, το οποίο τελικά και αγόρασα και θα παρουσιάσω στη συνέχεια.


1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg
 
Και δύο ρολόγια τσέπης:

Το πρώτο το αγάρασα στην Κωνσταντινούπολη από καλό κατάστημα με αντίκες το 1986. Είναι κουρδιστό με κλειδάκι και γράφει Κ. Serkisoff & Co Constantinople!!!! (ο λόγος που το πήρα...). Πρέπει επομένως να κατασκευάσθηκε πριν το 1922, ένας ωρολογοποιός που το συντήρησε μου είπε ότι πρέπει να είναι αρχών του 1900. Επίσης σε λογότυπο στα καλύμματα και στο μηχανισμό αναγράφει Billodes. Λειτουργεί.

Το δεύτερο είναι του πατέρα μου, έχει θαμπώσει το τζάμι του και δεν διέκρινα μάρκα. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι..... Νομίζω είναι προπολεμικό. Το είχε σε ιδιόμορφη μεταλλική θήκη για προστασία, στην οποία αναγράφεται η λέξη Argus. Δεν λειτουργεί και χρειάζεται συντήρηση, όπως και η θήκη (που είχε επισκευασθεί παλιά πρόχειρα).

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg
 
Η θηκη εχει την επιγραφη "Argus depose" και δεν φαινεται να ειναι πολυ σπανια γιατι βρηκα καμποσες με μια αναζητηση στο web. Δες εδω, εδω κλπ.
 
freaktmp είπε:
Η θηκη εχει την επιγραφη "Argus depose" και δεν φαινεται να ειναι πολυ σπανια γιατι βρηκα καμποσες με μια αναζητηση στο web. Δες εδω, εδω κλπ.
Ευχαριστώ πάρα πολύ φίλτατε. Από ότι είδα στις παραπομπές σου είναι γαλλική (1910 έγραφε μία ιστοσελίδα). Ο πατέρας μου είχε αναφέρει ότι ήταν προπολεμική, αλλά δεν γνώριζα περισσότερα.
 
να και τα δικα μου ρολογια

image.JPG

οι μαρκα ειναι αντιστοιχα (εκτος απο το πρωτο ρολοι που δεν φαινεται η μαρκα)

-casio

-mexx

-swatch

-Boy London

-bks time (αγορασμενο απο τηλεπωλήσεις!!!)
 
Και μερικά ρολόγια αναμνηστικά της πρώτης πτήσης χωρίς σταθμό πάνω από τον Ατλαντικό (Νέα Υόρκη - Παρίσι) που πραγματοποίησε ο Charles Lindbergh με το αεροπλάνο του Spirit of St. Louis στις 21 Μαίου 1927. Έχουν όλα το λογότυπο Spirit of St. Louis και την ημερομηνία πτήσης και μοιάζουν με αεροπορικά όργανα.

Τα συγκεκριμένα κυκλοφόρησαν από τις αρχές των '90ς

Πρόκειται για:

- Ρολόι ταξιδίου με ξυπνητήρι που διπλώνει σε αλουμινένια θήκη. Έχει και χάρτη με τα δεδομένα της συγκεκριμένης πτήσης.

- Ρολόι χειρός με δείκτη δευτερολέπτων σαν έλικα αεροσκάφους

- Ρολόι γραφείου που μοιάζει με χειριστήριο παλιού αεροσκάφους

- Ρολόι ενταγμένο σε κάσα φορητού ραδιοφώνου με διακόπτες/χειριστήρια που μοιάζουν με αεροπορικό κόκπιτ (θα αναρτήσω φωτογραφίες του εσωτερικού στο θέμα με τα ραδιόφωνα)

Λειτουργούν όλα.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg
 
Από επιτραπέζια ρολόγια επίσης ένα Junghans του παππού μου (μάλλον από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια), ένα Staiger με θόλο πλεξιγκλάς από τα '80ς, ένα με διαστημικό θέμα από τα '90ς και ένα γαλλικό με εσωτερικό εκκρεμές Charvet Lyon από το 1858 (όπως μου είπε ο ωρολογοποιός που το συντήρησε) από την οικογένεια της συζύγου.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg
 
Κατι μου λεει οτι και αυτη η συλλογη θα ειναι ανεξαντλητη... ::) ..... :eek:

Ευγε φιλτατε!!! :thumbup:
 
Πανέμορφη και ξεχωριστή και η συλλογή ρολογιών της οικογένειας!

Πολύ ιδιαίτερο το ρολόι με τον Γκαίτε, από τον πίνακα του Τισμπάιν!
 
stayros είπε:
Κατι μου λεει οτι και αυτη η συλλογη θα ειναι ανεξαντλητη..
Όχι stayros δεν είναι μεγάλη, διότι δεν συλλέγω συστηματικά ρολόγια, είναι απλά τα χρηστικά της οικογένειας (δεν πετάω τίποτα!!!!!). Τα ρετρό τελειώνουν λοιπόν σε λίγο.... Βέβαια έχω μία συλλογή από ρολόγια πιλότων του ΒΠΠ (το πάθος για την αεροπορία βλέπεις), αλλά είναι αντίγραφα που παρήχθησαν από το 2008 και τρέχουν και σήμερα, οπότε δεν θα τα παρουσιάσω διότι είναι εκτός χρονικών ορίων του φόρουμ, όπως και μερικά ακόμα σύγχρονα.

NIOBH είπε:
...........Πολύ ιδιαίτερο το ρολόι με τον Γκαίτε, από τον πίνακα του Τισμπάιν!
Δεν εκπλήσσομαι, επεσες πάλι διάνα ΝΙΟΒΗ!!! Η οικογένεια της συζύγου έχει ισχυρούς δεσμούς σε ότι αφορά στον Γκαίτε, μια και ο πατέρας της χρημάτισε γενικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Γκαίτε σε διάφορες χώρες, οπότε το επετειακό ρολόι ήταν must.....

---------------------------

Και να συνεχίσω με το πρώτο μου ρολόι μάρκας CAMY. Μου το χάρισε ο παππούς μου το 1968. Έχει 25 ρουμπίνια (αντί 18-21 που είχαν συνήθως τα άλλα), ημερομηνία (σπάνιο για την εποχή), όπως και αυτόματο μηχανισμό, αλλά και αντικραδασμική ανάρτηση, 3.500 δρχ τότε.... Λειτουργεί άψογα, ο δε ωρολογοποιός που το συντήρησε μου είπε ότι έχει εξαιρετικό μηχανισμό, εφάμιλο των Rolex. H CAMY ήταν μία από τις φημισμένες ελβετικές εταιρείες παραγωγής ρολογιών, όμως με το θάνατο του ιδρυτή της το 1975 και την ψηφιακή εποχή, επήλθε ο μαρασμός.....

Επίσης σε μία φωτό και τα παλιά μου Swatch της περιόδου 1982 έως '90ς (τα νεώτερα μοντέλα Swatch που έχω θα αναρτηθούν αργότερα, όταν γίνουν ρετρό.....).

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και ένα παιδικό ρολόι τοίχου, το οποίο είναι κατασκευή σε κιτ. Όπως αναγράφεται στις οδηγίες συναρμολόγησης, κατασκευάζοντάς το τα παιδιά κατανοούν τις μηχανικές ιδιότητες των ρολογιών. Είναι αυστριακής προέλευσης, χρονολογείται από την εποχή 1930-40 και αναφέρεται ως Tik-Tak, die Maerchen Uhr (= Τικ-Τακ, το παραμυθένιο ρολόι). Μπορεί κανείς να βάλει εναλλακτικά διάφορες προσόψεις (σκηνή από παραμύθι, κουκουβάγια κλπ.). Το κιτ είναι πλήρες, το έχω χρόνια, να δω πότε (ή μάλλον αν) θα το φτιάξω...........

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg
 
Απιστευτο κομματι!!! :eek:

Eagle 1 είπε:
Το κιτ είναι πλήρες, το έχω χρόνια, να δω πότε (ή μάλλον αν) θα το φτιάξω...........
Ταπεινη μου γνωμη, να το φτιαξεις. #)

Μονο και μονο η ικανοποιηση του να φτιαξεις/συναρμολογησεις κατι τοσο παλιο, αξιζει πολλα!!! ;)

Ασε που θα εχεις και κατι μοναδικο να επιδικνυεις σε μουσαφιρηδες, φιλους κλπ... :D
 
stayros είπε:
Ταπεινη μου γνωμη, να το φτιαξεις.

Μονο και μονο η ικανοποιηση του να φτιαξεις/συναρμολογησεις κατι τοσο παλιο, αξιζει πολλα!!!

Ασε που θα εχεις και κατι μοναδικο να επιδικνυεις σε μουσαφιρηδες, φιλους κλπ...
Έχεις δίκιο φίλτατε, απλά έχω κάποια άλλα θέματα στη μέση που είναι πολύ χρονοβόρα και επείγοντα*.

Με έβαλες πάντως σε φυτίλια, το έβγαλα μόλις από το κουτί του και έκανα μερική συναρμολόγηση των βασικών μηχανισμών (όχι των λεπτεπίλεπτων) και πραγματικά ο βαθμός ικανοποίησης είναι μεγάλος. Ευτυχώς πολύ λίγα μέρη του έχουν οξειδωθεί και θα πρέπει να τα καθαρίσω. Επίσης δεν ξέρω αν η αυθεντική κλωστή που έχει στα βάρη θα είναι μετά από 70-80 χρόνια ακόμα ικανή να τα σηκώσει, ωστόσο η αντικατάσταση είναι εύκολη, πρέπει βέβαια να μετρήσω το μήκος πριν κοπούν. Έχει και το κλειδάκι για το σφίξιμο των βιδών, στυλ ΙΚΕΑ!!!! Εντύπωση μου προκάλεσαν και οι δύο πλάκες πάνω στις οποίες εφαρμόζεται ο μηχανισμός. Είναι από κάποιο είδος πρεσσαριστού τσιμέντου, βαριές και ανθεκτικές. Αποφάσισα να το φτιάξω σιγά-σιγά και θα αναρτήσω σχετικές φωτογραφίες.

*Ψηφιοποιώ παλιά φιλμ S-8 και βίντεο, τα οποία άρχισαν να φθείρονται. Είναι και πολλά, πρέπει να γίνουν και αντίγραφα μετά από μοντάζ για συγγενείς.... δουλειά να έχεις.....
 
Ακόμα να ανέβουν οι πρώτες εικόνες από την συναρμολόγηση? :D

Νομίζω το top κομμάτι της συλλογής σου Αετέ. Τώρα μένει να μας δείξεις και ένα Cuckoo Clock να μας αποτελειώσεις.
 
Πίσω
Μπλουζα