Δεν βλέπω να υπάρχει κάτι σχετικο και είπα να κανω ένα θρεντ με τα γαστρονομικά εγκλήματα περασμένων χρὀνων. Βέβαια τα γούστα ειναι υποκειμενικά αλλά κάποια πράγματα ειναι πλέον εντελώς ξεπερασμένα για αρκετούς λόγους (υγείας, οικονομικούς, καλού γούστου). Ας ανοιξουμε λοιπόν τα ρετρό βιβλία μαγειρικής μας, ας ξεσκονισουμε τις παιδικές και εφηβικές μας μνήμες και ας θυμηθούμε συνταγές και συνήθειες που ευτυχώς πλέον δεν ειναι δημοφιλής. Ξεκινώ και 70ς και 80ς και ολιγον απο 90ς και συμπληρώστε / διορθώστε κ.τ.λ.
Ορεκτικά και φαγητό για πάρτυ
1. Αβοκαντο γεμιστό με γαριδες -φαγητό εξωτικο και σπάνιο που μπορούσε να βρεθεί μονο σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία.
2. Γαριδες κοκτέιλ- φρικαλεότητα όπου οι γαριδες κολυμπάνε σε μειγμα μαγιονέζας με κέτσαπ (οι γαριδες ηταν πάντα καθαρισμένες και κατεψυγμένες και άγευστες).
3. Καναπεδάκια και βολωβάν- τα καναπεδάκια ηταν συνήθως αλμυρά μπισκότα τα δε βωλοβάν κατεψυγμένες φωλιες απο σφολιάτα. Και τα δυο γεμίζονταν με ρετρό ᾽σαλάτες᾽ σε μορφή κρέμας (π.χ. ρωσικη), ή με μαγιονέζα και απο πάνω αναπαύοταν κάτι σε αλλαντικο ή σε πολύ λουξ στιγμές καπνιστός σολομός.
4. Κάτι με ανανά σε αλμυρο -π.χ. πίτσα Χαβάη με ανανά και ζαμπόν, σουβλάκια με ανανά και τυρί και άλλα ευφανταστα.
5. Κρέπες με μερέντα ή αλμυρές με οτι μπορεις να φανταστεις πολλές φορές φτιαγμένες μέ ετοιμα μειγματα -πάντως η κρεπ Σουζετ αν φτιαχτεί καλά παραμένει εκπληκτικό γλυκο εδω αναφέρομαι στις φτηνές απομιμήσεις.
6. Βραστά αυγα γεμιστά με διάφορα.
Σπιτικά φαγητά
1. Ρολο κιμά με γέμιση απο βραστά αυγά-εκρηξη πρωτεινης!
2. 'Καρμπονάρα᾽ -η κανονική καρμπονάρα φτιάχνεται με κρόκους αυγών και πανσέτα. Εδώ ομως εννούμε μακαρόνια με κρέμα γάλακτος και μπέικον και τυρί.
3. Συνταγές με κρέμα γάλακτος, μπεσαμέλ και βούτυρο σε ποσότητες για έμφραγμα.
4. -π.χ. μανιτάρια αλά κρεμ και μανιταρια γενικώς κυριως κατεψυγμένα και κομμένα.
5. Γαρνιτούρα απο κατεψυγμένα λαχανικά ως συνοδευτικο για κρεας-συνολο απο φασολάκια, καροτα και φυσικά μανιτάρια.
6. Κοτοπουλο Κιέβου-νοστιμο πλην θανατηφόρο, ουσιαστικά πρόκειται για δυο σνιτσελ κοτόπουλο, ανάμεσα τους τυρί και ολο αυτό τηγανισμένο.
7. Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί.
8. Κανελόνια γεμιστά με κιμά και κοκκινη σάλτσα (μέχρι εδώ καλά) αλλά απο πάνω μπεσαμέλ -και τυρί. Νοστιμο πλην αντιθετο με κάθε έννοια υγιεινής διατροφής.
Στο καλο εστιατόριο
1. Διάφορα νοστιμα πλην παχυντικά που αν δεν φτιαχτούν καλά δεν τρώγονται με τιποτα π.χ. Στρογγάνωφ, Φιλετο με σως Μαδέρα και άλλα αριστοκρατικά. (70ς και 80ς)
2. Αστακομακαρονάδα-το πιάτο που κυριάρχησε στα 90ς ως συμβολο δύναμης και στάτους. Παραγγέλνοταν με υφος εκατό καρδιναλίων σε νησιά. 9 στις 10 φορές ο αστακος ειχε φτάσει απο μακρινές θάλασσες κατεψυγμένος και σαν λάστιχο.
3. Γαριδες σαγανάκι- φτηνότερη εκδοχή του παραπάνω αλλά στην σάλτσα πλέει και φέτα (ή κατσικισιο που ειναι και φτηνότερο)
4. Η συνοδός των δυο προηγουμενων σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα με ρόδι -ωραιότατη αρκεί τα υλικά να ειναι καλά συνηθως ομως την χρέωναν πανάκριβα οποταν καλύτερα να ξεχαστεί.
Επιδορπια (μονιμως σε ολα βρισκουμε το καλτ πλαστικό κερασάκι)
1. Μπανάνα σπλιτ-μια μπανάνα σε κτηνώδεις διαστάσεις (ειδος δυσευρετο στα 80ς) ανάμεσα σε μπάλες παγωτού κρέμα ή μπανάνα.
2. Κομμένα φρούτα γεμιστά με παγωτό.
3. Παγωτο σπέσιαλ-μπάλα σοκολάτα, κρέμα, φυστικι και φράουλα με απο πάνω σαντιγι, αμυγδαλα φιλέ, φρούτα γλασέ, σιρόπι, ομπρελίτσες και αλλά διακοσμητικά -συνηθως μετατρεποταν σε μια γλυκιά σουπα πριν καταναλωθεί
4. Γλυκά με ανανά απο κονσέρβα -ανανάς παντου σε κέικ, σε ζελέ και φυσικά σε ᾽φρουτοσαλάτες᾽
3. Κομποστες με φυτικη κρέμα απο πάνω - γνωστο γλυκο και ως ᾽φρουτοσαλάτα᾽.
4. Γλυκά με φρουτα γλασέ -οπου φρουτα γλασέ χρωματιστά κομματάκια απο κάτι που κάποτε ισως να ηταν φρούτο.
5. Ντεκοτο δηλ. ωμος κροκος αυγού χτυπημένος με κακάο και ζάχαρη-εγώ το αγαπάω πολύ αλλά πλεον δεν το φτιάχνουν ως επικινδυνο για την υγεια ειδικά αν το αυγο δεν ειναι φρεσκότατο.
Ορεκτικά και φαγητό για πάρτυ
1. Αβοκαντο γεμιστό με γαριδες -φαγητό εξωτικο και σπάνιο που μπορούσε να βρεθεί μονο σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία.
2. Γαριδες κοκτέιλ- φρικαλεότητα όπου οι γαριδες κολυμπάνε σε μειγμα μαγιονέζας με κέτσαπ (οι γαριδες ηταν πάντα καθαρισμένες και κατεψυγμένες και άγευστες).
3. Καναπεδάκια και βολωβάν- τα καναπεδάκια ηταν συνήθως αλμυρά μπισκότα τα δε βωλοβάν κατεψυγμένες φωλιες απο σφολιάτα. Και τα δυο γεμίζονταν με ρετρό ᾽σαλάτες᾽ σε μορφή κρέμας (π.χ. ρωσικη), ή με μαγιονέζα και απο πάνω αναπαύοταν κάτι σε αλλαντικο ή σε πολύ λουξ στιγμές καπνιστός σολομός.
4. Κάτι με ανανά σε αλμυρο -π.χ. πίτσα Χαβάη με ανανά και ζαμπόν, σουβλάκια με ανανά και τυρί και άλλα ευφανταστα.
5. Κρέπες με μερέντα ή αλμυρές με οτι μπορεις να φανταστεις πολλές φορές φτιαγμένες μέ ετοιμα μειγματα -πάντως η κρεπ Σουζετ αν φτιαχτεί καλά παραμένει εκπληκτικό γλυκο εδω αναφέρομαι στις φτηνές απομιμήσεις.
6. Βραστά αυγα γεμιστά με διάφορα.
Σπιτικά φαγητά
1. Ρολο κιμά με γέμιση απο βραστά αυγά-εκρηξη πρωτεινης!
2. 'Καρμπονάρα᾽ -η κανονική καρμπονάρα φτιάχνεται με κρόκους αυγών και πανσέτα. Εδώ ομως εννούμε μακαρόνια με κρέμα γάλακτος και μπέικον και τυρί.
3. Συνταγές με κρέμα γάλακτος, μπεσαμέλ και βούτυρο σε ποσότητες για έμφραγμα.
4. -π.χ. μανιτάρια αλά κρεμ και μανιταρια γενικώς κυριως κατεψυγμένα και κομμένα.
5. Γαρνιτούρα απο κατεψυγμένα λαχανικά ως συνοδευτικο για κρεας-συνολο απο φασολάκια, καροτα και φυσικά μανιτάρια.
6. Κοτοπουλο Κιέβου-νοστιμο πλην θανατηφόρο, ουσιαστικά πρόκειται για δυο σνιτσελ κοτόπουλο, ανάμεσα τους τυρί και ολο αυτό τηγανισμένο.
7. Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί.
8. Κανελόνια γεμιστά με κιμά και κοκκινη σάλτσα (μέχρι εδώ καλά) αλλά απο πάνω μπεσαμέλ -και τυρί. Νοστιμο πλην αντιθετο με κάθε έννοια υγιεινής διατροφής.
Στο καλο εστιατόριο
1. Διάφορα νοστιμα πλην παχυντικά που αν δεν φτιαχτούν καλά δεν τρώγονται με τιποτα π.χ. Στρογγάνωφ, Φιλετο με σως Μαδέρα και άλλα αριστοκρατικά. (70ς και 80ς)
2. Αστακομακαρονάδα-το πιάτο που κυριάρχησε στα 90ς ως συμβολο δύναμης και στάτους. Παραγγέλνοταν με υφος εκατό καρδιναλίων σε νησιά. 9 στις 10 φορές ο αστακος ειχε φτάσει απο μακρινές θάλασσες κατεψυγμένος και σαν λάστιχο.
3. Γαριδες σαγανάκι- φτηνότερη εκδοχή του παραπάνω αλλά στην σάλτσα πλέει και φέτα (ή κατσικισιο που ειναι και φτηνότερο)
4. Η συνοδός των δυο προηγουμενων σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα με ρόδι -ωραιότατη αρκεί τα υλικά να ειναι καλά συνηθως ομως την χρέωναν πανάκριβα οποταν καλύτερα να ξεχαστεί.
Επιδορπια (μονιμως σε ολα βρισκουμε το καλτ πλαστικό κερασάκι)
1. Μπανάνα σπλιτ-μια μπανάνα σε κτηνώδεις διαστάσεις (ειδος δυσευρετο στα 80ς) ανάμεσα σε μπάλες παγωτού κρέμα ή μπανάνα.
2. Κομμένα φρούτα γεμιστά με παγωτό.
3. Παγωτο σπέσιαλ-μπάλα σοκολάτα, κρέμα, φυστικι και φράουλα με απο πάνω σαντιγι, αμυγδαλα φιλέ, φρούτα γλασέ, σιρόπι, ομπρελίτσες και αλλά διακοσμητικά -συνηθως μετατρεποταν σε μια γλυκιά σουπα πριν καταναλωθεί
4. Γλυκά με ανανά απο κονσέρβα -ανανάς παντου σε κέικ, σε ζελέ και φυσικά σε ᾽φρουτοσαλάτες᾽
3. Κομποστες με φυτικη κρέμα απο πάνω - γνωστο γλυκο και ως ᾽φρουτοσαλάτα᾽.
4. Γλυκά με φρουτα γλασέ -οπου φρουτα γλασέ χρωματιστά κομματάκια απο κάτι που κάποτε ισως να ηταν φρούτο.
5. Ντεκοτο δηλ. ωμος κροκος αυγού χτυπημένος με κακάο και ζάχαρη-εγώ το αγαπάω πολύ αλλά πλεον δεν το φτιάχνουν ως επικινδυνο για την υγεια ειδικά αν το αυγο δεν ειναι φρεσκότατο.
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: