Ρετρό τρόφιμα - Αναμνήσεις!

Πω πω ! τυχαια σας βρήκα αλλα εδω και ωρα που διαβαζω τα θεματα το μυαλο μου παει στα παλια! Τι τρωγαμε? Ισως απο αγνοια? Ισως απο αθωότητα?Μηπως τοτε δεν υπηρχαν μεταλλαγμένα?

Θυμαμαι τις ιον καραμελες ιδιως τις βουτυρου που ισως να κυκλοφορουν ακομη!

Θυμαμαι καθε Σαββατο βραδυ μας βγαζανε βολτα οι γονεις μας για πιτσα και περναμε καθε φορα απο το περιπτερο μια σουπερ μινι βανιλια σε ενα μικρουλι βαζακι και ειχε κολλημενο και ενα πλαστικο κουταλακι και ενα σακουλακι με μια σκονη που εσκαγε στο στομα!\

Στο σχολειο δε απο εξω ειχαμε ενα περιπτερο και περναμε ενα καλαμακι που ειχε μεσα σουπερ μινι καραμελιτσες και ειχε κολλημενο και εναν ελικα που οταν ετρωγες τις καραμελες εβαζες τον ελικα στη μια πλευρα του καλαμακιου!! και το εκανες ελικοπτερο!

Ετρωγα μανιωδως τα τι και τι με γευση πιτσα οπως και τα φοφικο (πω πω τι μου θυμησατε!)Για καποιο χρονικο διαστημα ειχαν βγαλει και καποια αλλα σνακ τυπου πακοτινι και ειχαν στο σακουλακι μια μεριδα κετσαπ ή μουσταρδα!

Τα κοκκορακια γλυφιντζουρια που περνουσε απο το δρομο ενας πλανοδιος και ουρλιαζε κο κο ράααααακια γλυ φι ντζουυυυυρια!

Θυμαμαι και το χυμο πορτοκαλι φλωρινα! Ξεπλυμα πορτοκαλιου!50 γρ. ζαχαρη και δυο σταγονες πορτοκαλι!Μισο κουτακι πορτοκαλι και το υπολοιπο πρασινο! Ακομη και τα γαριδακια φλωρινα (τα μπαστουνακια) τα οποια τα εβαζα μεσα στο ψωμι και τα εκανα μπαλακια και τα ετρωγα!Λιαξ! Χα χα!
 
mo_pg είπε:
Θυμαμαι τις ιον καραμελες ιδιως τις βουτυρου που ισως να κυκλοφορουν ακομη!
Τελευταία φορά που βρήκα ΙΟΝ καραμέλες βουτύρου ήταν γύρω στο '94 στο περίπτερο στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, και είχα αγοράσει 5 πακετάκια. Τώρα υπάρχουν μόνο οι Ο-ΜΑΜΥ βουτύρου που είναι παρόμοιες.

Έκανα ήδη αναζήτηση και δε βρήκα τίποτα σχετικό, ποιος θυμάται τα Jax Donuts? Το πρώτο που έφαγα περίπου το '78 ήταν με γέμιση μαρμελάδα φράουλα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα τυράκια λέγονταν BERGER (=βοσκός στα γαλλικά)
 
Rookie είπε:
5. Κάτι τυράκια σαν τα Lavache αλλά σε χρυσαφί χαρτί και απέξω είχαν προβατάκια η αγελαδίτσες (νομίζω το πρώτο).
Τα τυράκια λέγονταν "BERGER" (= βοσκός, στα γαλλικά) και ήταν πιο λεπτά, μισά σχεδόν από τα La Vache qui rit.

Eπίσης το τελευταίο Jax Donuts (που τουλάχιστον διατηρούσε την ταμπέλα) θα πρέπει να ήταν στο Χαλάνδρι, Βάρναλη απέναντι από το Kitcheh Gallery, στην πίσω πλευρά ενός εμπορικού κέντρου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
panp είπε:
Eπίσης το τελευταίο Jax Donuts (που τουλάχιστον διατηρούσε την ταμπέλα) θα πρέπει να ήταν στο Χαλάνδρι, Βάρναλη απέναντι από το Kitcheh Gallery, στην πίσω πλευρά ενός εμπορικού κέντρου.
Ναι, το θυμάμαι ότι αγόραζα από εκεί ντόνατς με γέμιση κρέμα λεμόνι και άχνη από πάνω.

Σήμερα επίσης βρήκα και αγόρασα συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα Ήβη, που νόμιζα ότι έχει εξαφανιστεί.

Και κάτι σχετικό που θυμήθηκα, τα πορτοκαλί μηχανήματα με τις δύο γυάλες που είχαν μέσα λεμονάδα και πορτοκαλάδα, και πετάγονταν σαν συντριβάνι και κυλούσαν στο εσωτερικό τοίχωμα της γυάλας. Έριχνες ένα εικοσάρικο, έπεφτε το ποτήρι, και πάταγες το ανάλογο κουμπί για να γεμίσει χυμό.

Επίσης είδα ότι υπάρχουν ακόμα τα στρογγυλά αλμυρά κράκερς με τα ζώδια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
manos311 είπε:
Και κάτι σχετικό που θυμήθηκα, τα πορτοκαλί μηχανήματα με τις δύο γυάλες που είχαν μέσα λεμονάδα και πορτοκαλάδα, και πετάγονταν σαν συντριβάνι και κυλούσαν στο εσωτερικό τοίχωμα της γυάλας. Έριχνες ένα εικοσάρικο, έπεφτε το ποτήρι, και πάταγες το ανάλογο κουμπί για να γεμίσει χυμό.

Επίσης είδα ότι υπάρχουν ακόμα τα στρογγυλά αλμυρά κράκερς με τα ζώδια.
Καλά, τι θυμήθηκες ! Συνομήλικη της μηχανής αυτής ήταν και η παγωτομηχανή CARPIGIANI (υπάρχει ακόμα), με τους τρεις μοχλούς, που έβγαζαν χωνάκι παγωτό, σοκολάτα, κρέμα ή ανάμικτο. Απαραίτητο αξεσουάρ όμως, η μαρμίτα με την καυτή σοκολάτα-κερί, στην οποία αν ήθελες σου βούταγαν το παγωτό για να αποκτήσει επικάλυψη (πάντα απορούσα πώς γυρνούσαν τόσο επιδέξια το παγωτό ανάποδα που δεν έφευγε από το χωνάκι...).

Ακόμα, μια που πιάσαμε τις μηχανές, υπήρξε και αυτή που σου έβγαζε στρογγυλή τσιχλίφουσκα ρίχνοντας κέρμα και γυρνώντας τον μασσίφ μεταλλικό μοχλό μισή στροφή.
 
Πω πω τα λάτρευα τα Jax Donuts. Αν θυμάμαι καλά υπήρχε ένα στο δρομάκι πίσω από τη μικρή πλατεία στην αρχή της Μιχαλακοπούλου (μόλις τσέκαρα στο Google Maps και το δρομάκι λέγεται Οδός Βρασίδα, και εκεί δίπλα είναι ένα εστιατόριο Αλάτσι). Κάθε φορά που περνούσα απ' έξω με το αυτοκίνητο έπρεπε να δίνω μάχη με τον εαυτό μου να μη σταματήσω και πάρω καμιά ντουζίνα.

Τσιχλοφουσκομηχανές όπως αυτές που περιγράφει ο panp υπάρχουν ακόμη εδώ, και το στριφτό μαλακό παγωτό εξακολουθεί να είναι το μόνο χωνάκι που παίρνω, και έχω την ίδια απορία για τη λυωμένη σοκολάτα.
 
Starbuck είπε:
σωστός! αυτό πράγματι ρετρό.. το Twix ήτανε τότε Raider (κι η πείνα θα κοπεί)..

Omenforever είπε:
Όταν το φαγητό αργεί πολυυυυύ, Raider!Κι η πείνα θα κοπεί! Με δυό τραγανά μπισκοοοοότα!

:afro:

crimson είπε:
αν το στομάχι είναι άδειο raider! απόλαυση διπλή!
Οταν το φαγητό αργεί πολύ, RAIDER

κι η πείνα θα κοπεί

με δυο τραγανά μπισκότα.

Αν το στομάχι είναι άδειο RAIDER

κι η πείνα θα κοπεί

καραμέλα και σοκολάτα RAIDER

απόλαυση διπλή.

Το ίδιο τραγούδι χρησιμοποιήθηκε και όταν άλλαξε η ονομασία σε TWIX.

Η πρώτη διαφήμιση της RAIDER έλεγε:

RAIDER τραγανιστή διπλή

με καραμέλα διπλή

και σοκολάτα, κι αυτή διπλή,

RAIDER κρατάει πιο πολύ.

RAIDER

απόλαυση διπλή

κρατάει πιο πολύ.

Hera είπε:
θυμάστε τα παγωτά ΑΣΤΥ? η διαφήμηση ήταν μ ένα ζευγάρι σ ένα παγκάκι οπου ο νεαρός προσπαθούσε να αγκαλιάσει την κοπέλα κι αυτή τραβιόταν ανόρεχτα. Εκεί ακουγόταν απ το υπερπέραν μία φωνή "Αστηηη πάρε, ΑΣΤΥ"
Ήταν η διαφήμιση για τον πύραυλο-γίγα ΑΣΤΥ. Στην αρχή έδειχνε ένα μικρό αγόρι και ένα κορίτσι, μετά ένα νεαρό με μια κοπέλα, μετά έναν ηλικιωμένο με μια ηλικιωμένη, και στις 3 περιπτώσεις προσπαθούσε ο άντρας να πλησιάσει τη γυναίκα, αυτή απομακρυνόταν ή αντιστεκόταν, και ακουγόταν η φωνή να λέει "Άστη, πάρε Άστυ".

exetlaios είπε:
Θυμάμαι επίσης ένα παγωτό "ξυλάκι", αν και το όνομά του μου διαφεύγει.Η ιδιαιτερότητά του ήταν ότι αντί το "ξυλάκι" να ήταν ξύλινο, ήταν πλαστικό.

Νομίζω μπλε χρώματος, μάλλον όμως είχε και άλλα χρώματα.

Τα πλαστικά αυτά ξυλάκια, είχαν διάφορες εσοχές,

ώστε να έχεις πολλά "ξυλάκια" να τα "κουμπώνεις" μεταξύ τους,

και να κάνεις κατασκευές.

Δε θυμάμαι μάρκα, αλλά μάλλον ήταν κάποια "μικρή". Όχι ΕΒΓΑ ή ΔΕΛΤΑ.
Το ξυλάκι λεγόταν Fruttidoro, και ανήκε στα παγωτά Tartuffo, όπως και το γνωστό Marengata, και βρίσκονταν στα ψυγεία ΕΒΓΑ. Κάπου στο φόρουμ υπάρχει μια έντυπη διαφήμιση αυτής της σειράς παγωτών.

gapan είπε:
Εγώ πάλι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα με το που είδα τη συζήτηση δεν ήταν κάποιο εμπορικό προϊόν, αλλά οι καταπληκτικές αυγόφετες που μου έφτιαχνε η μάνα μου. Αν δεν ξέρετε τι είναι: βάζετε αυγά στο τηγάνι και βουτάτε φέτες ψωμί και τις γυρνάτε τούμπες έτσι ώστε να τηγανιστούν πάνω στο ψωμί. Όταν είναι έτοιμες και τραγανές λοιπόν, ρίχνετε μπόλικη ζάχαρη και στις δύο πλευρές σε κάθε φέτα. Μου φαίνεται θα φτιάξω μερικές! :dribble:

Static είπε:
Ετσι ετσι..

Αλλα πρωτα τις βουταω στο γαλα πριν τις ριξω στο τηγανι. Ενδυκνειται να ειναι ξερο το ψωμι επισης!
Στο στρατό οι αυγόφετες ήταν στάνταρ στο πρωινό. Αν τις βουτήξεις σε γάλα και μετά σε αυγό, είναι το "γαλλικό τοστ" που φτιάχνουν στην Αμερική. Εμείς φτιάχνουμε γαλλικό τοστ και το τρώμε με σιρόπι από νερό και ζάχαρη με λίγο μέλι για άρωμα, και πασπαλισμένο με κανέλα.

little_p1nk είπε:
και μια γρανιτα μιση λεμόνι μισή φράουλα..

αχ.........
Ξυλάκι γρανίτα Lollipop, υπάρχει ακόμα "στα πράσινα ψυγεία"

maxouli είπε:
Melody Pops ήταν η μάρκα από τα γλυφιτζούρια που σφυρίζανε, επίσης αν τράβαγες το εσωτερικό από το "ξυλάκι" σφύριζανε σε διαφορετική τονικότητα. Οπως και στη φωτογραφία των whistle, το ένα είναι τραβηγμένο
Τώρα υπάρχει στη γειτονιά σου

το γλειφιτζούρι το πιο γευστικό

βρες το και παρ' το, στο στόμα βαλ' το

και βγάλε ήχο σφυριχτό

Melody Pops

Melody Pops

Melody Melody Melody Melody

Melody Melody Pops

joe είπε:
Το γαλα στην τριγωνη χαρτινη συσκευασια ειναι τρελλη αναμνηση. Το παιρναμε απο το Σκλαβενιτη και θυμαμαι πως ηταν αρκετα μεγαλη (για μενα) συσκευασια. Το επινα και φουσκωνα κανονικα. Η ειρωνια ειναι πως σκετο γαλα (χωρις Hemo) δεν επινα (και δεν πινω) ποτε! Το σκασμενο το επινα επειδη μου την δαραγε η συσκευασια.
Γάλα Ennstal, υπάρχει ακόμα αλλά σε κανονική τετράγωνη συσκευασία.

katascopos είπε:
Διαβάζοντας όλες αυτές τις λιχουδιές άρχισε να γουργουρίζει το στομάχι μου . Αυτό που δε διάβασα και αν το θυμάται κάνεις να μου το επιβεβαιώσει είναι μια γκοφρέτα που ήταν σε λευκό περιτύλιγμα και λεγόταν κουπερ και επίσης η γκοφρέτα προπομπός της kit Kat που λεγόταν Leo και ήταν σε μοβ περιτύλιγμα .
Leo υπάρχουν ακόμα, κυκλοφορούν από τη Milka.

sputnik είπε:
- Lipton soup-a-snack: σούπες σε σκόνη που τις διέλυες σε ζεστό νερό. Θυμάμαι είχα δοκιμάσει την μινεστρόνε, αλλά ήταν μάλλον αποτυχία. Απλώς τις θυμήθηκα και είπα να το μοιραστώ μαζί σας!

- Drink Up, αραιό γιαούρτι σε πόσιμη μορφή (με υφή ξινόγαλου) με γεύση φράουλα. Η κατάληξη της διαφήμισης: "Είσαι down; Γίνε up, μ' ένα Drink Up!"
Η διαφήμιση του Lipton soup-a-snack μου φαινόταν πολύ περίεργη, γιατί έδειχνε να πίνουν τη σούπα από κούπα, όπως το τσαϊ, και δεν μπορούσα να το χωνέψω με τίποτα, για μένα η σούπα ήταν φαγητό και έπρεπε να την τρώμε σε πιάτο.

Αραιό πόσιμο γιαούρτι είχε κυκλοφορήσει και από την Yoplait, αλλά καταργήθηκε.

neueregel είπε:
3) Κάτι το οποίο λεγόταν "Sweet Delight', όμως δε θυμάμαι λεπτομέρεις εκτός του τηλεοπτικού σποτ: "Sweet delight σημαίνει γλυκιά απόλαυση. Καί είναι". θυμάται κανεις περισσότερες λεπτομέρειες??
Ήταν μια διαφήμιση-μυστήριο στην αρχή, βλέπαμε κάποιες κοπέλες να μας λένε "είστε για Sweet Delight?", χωρίς να μας λένε τι είναι, μετά βγήκε ολόκληρη. Ήταν ένα γλυκό στιγμής, αγόραζες το κουτί με τη σκόνη και νομίζω το χτύπαγες με γάλα. αν θυμάμαι καλά ήταν περίπου σαν mousse αλλά πιο πλούσιο και πιο βαρύ.

Maria Tsitiridou είπε:
Η μικρή συσκευασία των μιράντα.

Ξέρει κανεις αν υπαρχουν ακόμη?
Μιράντα υπάρχουν ακόμα, μικρή και μεγάλη συσκευασία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
μολις ανεβηκε η τηλεοπτικη διαφημιση της Μερεντας :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers:

attachment.php


m.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάστε που κάποτε αρχες 90 νομίζω είχαν βγάλει και Μερέντα αμυγδάλου; αντί για μπλε ετικέτα που είχε αυτή του φουντουκιού,η ετικέτα ήταν ροζ-φούξια!!! Δεν ήταν όμως το ίδιο νόστιμη κ αρωματική..

Για πείτε....
 
Patapoufa είπε:
Θυμάστε που κάποτε αρχες 90 νομίζω είχαν βγάλει και Μερέντα αμυγδάλου; αντί για μπλε ετικέτα που είχε αυτή του φουντουκιού,η ετικέτα ήταν ροζ-φούξια!!! Δεν ήταν όμως το ίδιο νόστιμη κ αρωματική..Για πείτε....
θυμαμαι οχι αμυγδαλου αλλα φραουλα επισης ενα κρουασαν (νομιζω μολτο) σε κιτρινη συσκευασια που υποτιθεται οτι ειχε πολυ γαλα μεσα μου αρεσε πολυ και κατι σοκολατενιες γκοφρετες που ηταν πολλες στην συσκευασια και ηταν μαρκας cadburry αν θυμαμαι καλα και ειχαν απιθανη γευση αλλα οσο κι αν εψαξα δεν βρηκα πουθενα εχουν σταματησει να βγαινουν (η μπορει να βγαινουν και να μην τις φερνουν ελλαδα πια) θυμαμαι το παστακι Yes με την διαφιμηση ταινιοβιος??yes και κατι γκοφρετακια με αμυγδαλα σε μπλε-κιτρινη συσκευασια που μεσα ειχε 21 αν θυμαμαι καλα αλλα και αυτα εχω πολλα χρονια να τα βρω επισης τωρα που μου ρθε θυμαμαι ενα σακουλακι που ειχε μεσα καρδουλες απο σοκολατα με γεμιση gingerbread και μαρμελαδα αλλα δεν θυμαμαι τι εγραφαν πανω ουτε καν τι μαρκα ηταν
 
βρηκα την διαφιμηση απ τα καβουρακια (νομιζω οτι στην αρχη ειναι η μαρι κυριακου)

 
θανος είπε:
βρηκα την διαφιμηση απ τα καβουρακια (νομιζω οτι στην αρχη ειναι η μαρι κυριακου)
ειναι σιγουρα η Μαρι Κωνσταντατου/Κυριακου , το γραφει η bambinella εδω και πιο πριν μας εξηγησε οτι και στη διαφημιση με το γλυκισμα dream ειναι και παλι η Μαρι(στη συγκεκριμενη διαφημιση ειχαμε μπερδευτει)
 
Καλησπέρα και από εμένα στην όμορφη παρέα.

Θυμήθηκα κάποιες μικρές στρογγυλές καραμέλίτσες σε κουτί που έμοιαζε με αναψυκτικού που όταν τις έτρωγες πολλές πάντα μαζί, είχαν πολύ έντονη γεύση,έμοιαζε σαν να τρως κάτι πολύ παγωμένο.

Σας θυμίζουν κάτι?

Επίσης θυμήθηκα κάποιες καραμέλες νομίζω σε μπλε συσκευασία που λεγονταν ΜΕΖ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
2 πράγματα..

1. Αναψυκτικά σε πλαστικά μπουκαλάκια. κάτι σαν αυτό όμως πιο μικρό.. http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?14061-%D1%E5%F4%F1%FC-%F3%F5%F3%EA%E5%F5%E1%F3%DF%E5%F2-%F0%F1%EF%FA%FC%ED%F4%F9%ED-%F3%F4%E1-%F1%DC%F6%E9%E1-%F4%F9%ED-S-M-%F0%EF%F5-%EC%E1%F2-%F4%E1%EE%E9%E4%E5%FD%EF%F5%ED-%F0%DF%F3%F9-%F3%F4%EF-%F7%F1%FC%ED%EF&p=236480&viewfull=1#post236480

Το πιο χαρακτηριστικό που θυμάμαι από αυτά ήταν ότι το αλουμινόχαρτο που είχε για καπάκι δεν έβγαινε ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! Και φυσικά τα άπειρα κομμένα δάχτυλα, ως και μύτη (Πως το κατάφερα αυτό, είναι άλλο θέμα.. :p )

Τελικά είχαμε καταλήξει η να τρυπάμε το αλουμινόχαρτο (Και ξανά να κοβόμαστε..), ή να τα δαγκώνουμε από κάτω και να ρουφάμε ανάποδα..

2. Κουραμπιεδάκια συσκευασμένα, και τυλιγμένα σε χαρτάκι... Αυτά σαν όνειρο θυμάμαι να μου δίνει τέτοια μία γειτόνισα.. Και φυσικά εγώ δεν υπήρχε μέρα που να μην πάω για να πάρω την "δόση" μου!:biglaugh:
 
1. Παγωτό μόκα από την ΑΓΝO μέσα σε πλαστικό καφέ κυπελλάκι με χερούλι. Θυμάμαι το λιώναμε και υποτίθεται πίναμε καφέ

2. Μαστίχες STIMOROL

3. Πλαστικά ζωάκια με διάφανη κοιλιά γεμάτη kinder μικρά αυγουλάκια. Stimorol-logo-E24651B9B6-seeklogo_com.gif

masteractors-reddit-christmas-1324623924.jpg
 
η διαφημιση της σοκολατας/γκοφρετας Raider προστεθηκε εδω
 
Κρουασάν Chipicao (δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα, εδώ με το παλιό του λογότυπο)

1.jpg
 
lass είπε:
Κρουασάν Chipicao (δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα, εδώ με το παλιό του λογότυπο)Προβολή συνημμένου 58305
Το κρουασάν Chipicao δεν πρέπει να είναι στα χρονικά πλαίσια του ρετρό, όπως ορίζονται από το φόρουμ. Πρέπει να κυκλοφόρησε γύρω στο 1996-1997. Όμως, είναι εξαιρετικά ρετρό το τραγούδι που έπαιζε στις διαφημίσεις του Chipicao τα πρώτα χρόνια. Ήταν το Get ready for this των 2 Unlimited. Τρελή 90ίλα!
 
Δεν το ήξερα! Sorry!
 
Πίσω
Μπλουζα