Ρετρό φωτογραφικές μηχανές

Eagle 1

RetroMasteR
Joined
31 Ιαν 2016
Μηνύματα
952
Αντιδράσεις
2.477
Συνέχεια με μία προπολεμική γερμανική Box-Camera, την Altissa-Βοx τύπος 210 (ή ίσως D). Πρόκειται για μία μεταλλική μηχανή με επικάλυψη δερματίνης που απέβλεπε να καλύψει ανάγκες για φτηνή και απλή φωτογραφία. Παρήχθη στο διάστημα 1935-1958 σε διάφορους τύπους με τον συγκεκριμένο να παράγεται μεταξύ 1938 και 1941.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1904 στη Δρέσδη με την επωνυμία „Photographische Manufaktur Ingenieur Richard Knoll“ και άλλαξε αρκετά ονόματα, έως το 1941 οπότε και ονομάσθηκε Altissa. Μετά τη λήξη του Β'ΠΠ άρχισε πάλι την παραγωγή στην κατεστραμένη από τους βομβαρδισμούς Δρέσδη, ενώ το 1952 κρατικοποιήθηκε με την επωνυμία VEB OPTIK Altissa-Camera-Werk. Το 1959 ενσωματώθηκε στην εταιρεία VEB Kamera- und Kinowerke Dresden, τη μετέπειτα VEB Pentacon.

Η συγκεκριμένη μηχανή παρήχθη και μετά τον πόλεμο στην Αν. Γερμανία, ωστόσο η επωνυμία Altissa στο κουτί είναι πλέον αποτυπωμένη με λοξή γραφή, με εξαίρεση τον τύπο D.

Βασικά χαρακτηριστικά:
Φιλμ: 120 (6x6cm), 12 στάσεις
Διάφραγμα: 8 & 11 (κατά άλλες πηγές 16) που ενεργοποιείται με μοχλό πάνω από τον φακό.
Ταχύτητα: 1/25 και παρατεταμένη έκθεση Β
Φακός: Altissar Periskop, 1:8, δύο στοιχείων, σταθερής εστίασης
Σκόπευτρo: Τηλεσκοπικού τύπου ενσωματωμένο στο πάνω μέρος
Υποδοχή για τρίποδο: Ναι
Οπή για ενσύρματο τηλεχειριστήριο (ντεκλασέρ): Ναι
Υποδοχή για φλας: Όχι
Η μηχανή είναι λειτουργική, ωστόσο το κλείστρο επαναφέρει με καθυστέρηση και θέλει καθάρισμα για σωστή λειτουργία.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg4a.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg
 

Uskoke

RetroAdept
Joined
9 Φεβ 2011
Μηνύματα
1.538
Αντιδράσεις
1.092
κατάφερα και έκανα το φλας να δουλέψει με όλες του τις δυνατότητες οι 4 επαφές που γινόταν η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ φλας και κάμερας εείχαν οξειδωθεί επειδή ήταν στο ράφι όπως και το αφεντικό της και τις έτριψα.με το εργαλείο που βλέπετε σε χαμηλές στροφές με τη συρματόβουρτσα. ενώ τώρα ζουμάρει η κεφαλή του φλας όπως ζουμάρει και ο φακός και φαίνεται η εμβέλεια του φλας σε μέτρα στην οθόνη του στην προτεραιότητα διαφράγματος.(edit:) επίσης ήθελα να προσθέσω ότι το auto focus της Canon είναι έτη φωτός σε σχέση με την ψηφιακή όχι επειδή η ψηφιακή είναι κακή ούτε επειδή είναι....γνωστού φτηνού σούπερμαρκετ που με κορόιδευε και ο Ρύγκαρ αλλά επειδή της αναλογικής είναι phase autofocus με ειδικό αισθητήρα ενώ όλων των ψηφιακών είναι contrast autofocus με ορισμένα πίξελ του αιθητήρα, σχεδόν πάντα στο κέντρο. οι dSLR είχαν phase autofocus αλλά τώρα δεν ξέρω τι παίζει, νομίζω ότι έχουν πάλι phase autofocus από κάποια πίξελ του αισθητήρα;δεν ξέρω;εγγενής αδυναμία των ψηφιακών μιας και δεν μπορούσαν να ευθυγραμμίσουν τον αισθητήρα του autofocus με το επίπεδο του αισθητήρα εικόνας. άρα για να τραβήξουμε καθαρή φώτο με κόμπακτ ψηφιακή πρέπει να εστιάσουμε σε σημείο με υψηλό κόντραστ (πχ επιφάνεια μεταξύ μαύρου και άσπρου). επίσης ένα μειονέκτημα των ψηφιακών κόμπακτ ότι οι αναλογικές ήταν full frame (24X36) ενώ οι ψηφιακές έχουν αισθητήρα μέγεθους φακής. επίσης οι αναλογικές είχαν active autofocus με υπέρυθρες ακτίνες ενώ οι ψηφιακές έχουν αυτό που περιγράψαμε. ακόμη η δικιά μου έχει το eye control όπου η μηχανή "βλέπει" ποιο από τα σημεία autofocus βλέπει το μάτι του φωτογράφου και εστιάζει σε αυτό. προφανώς με κάποιο υπέρυθρο αισθητήρα. αυτή η ακριβή τεχνολογία δεν πέρασε στις ψηφιακές μηχανές.DSCI0746.JPGDSCI0747.JPGDSCI0748.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπλουζα