Σίγουρο κι αξιόπιστο backup των δεδομένων μας...Πώς ;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας manos426f
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Ολα καλα με τις Raid συστοιχιες, οταν υπαρχει ενα κεντρικο συστημα σε tower. Αλλα επειδη πολλοι απο εμας, για να μην πω οι μισοι, εχουν laptop μηχανηματα, οι τεραστιοι (σε χωρητικοτητα) εξωτερικοι δισκοι ειναι μια πολυ καλη λυση, ειδικα σε ενα setup με εναν εξωτερικο σκληρο που να παιζει τον ρολο του πασπαρτου δισκου που θα ενωνεται με ολα τα laptop του σπιτιου (και θα εχει πχ 3 κεντρικα folders για σωσιματα τριων διαφορετικων χρηστων - μια τυπικη οικογενεια πχ), εναν δευτερο που να ειναι το master backup και που θα αδειαζει εκει μεσα ο πρωτος δισκος σε τακτα χρονικα διαστηματα, και ενας τριτος που θα ειναι μονιμα μεσα σε κανενα συρταρι η ραφι και θα αποτελει το ultimatum backup του δευτερου.

Ετσι ακομα και να τα φτυσει ο πρωτος (η και ο δευτερος) παντα θα υπαρχει αντιγραφο των παντων και με μια η δυο αγορες απο νεα εξωτερικα δισκακια θα ειμαστε παλι ετοιμοπολεμοι και χωρις απωλειες δεδομενων. Δεν ειμαι υπερ των καλωδιων η των πολλων εξωτερικων συσκευων, αλλα απο την αλλη η αποθηκευση σε DVD προκαλει πονοκεφαλο και ειναι μανικι να φορτωνεις/ξεφορτωνεις/διαγραφεις και να ψαχνεσαι σε αρχειοθετηση.

Μιλαμε ασφαλώς για desktop συστήματα. Αν και υπάρχουν και λαπτοπ 17" που δέχονται 2 δίσκους και υποστηρίζουν RAID. Εγώ δεν είμαι στέλεχος, και δεν έχω λαπιτόπι :P

Rygar είπε:
Εάν δεν έχετε ξανακάνει RAID, μην το κάνετε μόνοι σας, γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ όσο ακούγεται.
Ως γνησιο πνευμα αντιλογιας, θα αναφερω και περιπτωση που ειναι σχετικα απλο.

Υπαρχει η λυση του software raid στα windows, χωρις ξεχωριστο controller. Δεν προτεινεται για raid 0 η 5 αλλα για 1 (mirror) ισως να βολεψει μερικους.

Επισης δεν θα το προτεινα για το boot δισκο. Καλυτερα να εχει κανεις το boot μονο του και αλλους 2 τεραστιους δισκους σε soft raid 1 για αποθηκη.

Το καλο ειναι οτι ο καθε δισκος του raid μπορει να χρησιμοποιηθει και ξεχωριστα, αν τυχον ο ενας χαλασει. Μπορειτε επισης και να βγαλετε ενα δισκο και να το βαλετε σε αλλο συστημα και παλι θα δουλεψει.

Τα βηματα ειναι εδω

http://www.netadmintools.com/art439.html

Τη διαδικασια την εχω κανει πειραματικα σε μηχανηματα με server 2003 και δουλεψε. Ενα θεματακι ειναι οτι τα XP... δεν υποστηριζουν αυτη τη λειτουργια! Αν δε φοβαστε να πειραξετε λιγα system files ωστε να ξεγελασετε τα windows οτι ειναι server εκδοση, οριστε οι οδηγιες

http://www.vttoth.com/mirror.htm

Αλλη μια ενδειξη οτι η MS ευνουχιζει τις λιγοτερο ακριβες εκδοσεις των λειτουργικων της. Ευτυχως το κανουν τοσο επιφανειακα που μπορουμε να ανακτησουμε τις κομμενες δυνατοτητες

bspus είπε:
Υπαρχει η λυση του software raid στα windows, χωρις ξεχωριστο controller.
Εάν κάποιος θέλει να τρέχει παιχνίδια, να ριπάρει ταινίες/βίντεο και γενικά να κάνει δουλειές που απαιτούν την μέγιστη δυνατή ταχύτητα του αποθηκευτικού του χώρου, ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ!!! Πολύ απλά γιατί το Raid το αναλαμβάνει το software, ένας driver των Windows για την ακρίβεια, κατά συνέπεια το Raid δε θα είναι τόσο αξιόπιστο λόγω μειωμένης ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων από τον έναν στον άλλο δίσκο. Διαδικασίες software είναι πάντα πιο αργές από τις αντίστοιχες hardware, παράδειγμα το ταχύτατο hardware compression που υποστηρίζουν οι μπακαπιέρες οι οποίες συμπιέζουν οι ίδιες τα δεδομένα όσο γράφονται, αντί να τα συμπιέσει το ίδιο το πρόγραμμα backup με καθυστέρηση κατά την εγγραφή. Από τη μια λοιπόν αυτό, και από την άλλη το hardware Raid το αναλαμβάνει το ίδιο το hardware, δηλαδή ο onboard controller, χωρίς την παρέμβαση του λειτουργικού.

Επαναλαμβάνω, ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ, και ουχί ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ! Αλλωστε όλες σχεδόν οι συγχρονες μητρικές διαθέτουν hardware raid controllers, οπότε η software διαδικασία καθίσταται άκυρη. Εχω διαβάσει βέβαια ότι το software raid του Linux είναι πολύ πιο γρήγορο, αλλά κι εδώ είμαι σίγουρος ότι δε θα προτείνεται όταν απαιτείται η μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής στο αποθηκευτικό μέσο.

bspus είπε:
Το καλο ειναι οτι ο καθε δισκος του raid μπορει να χρησιμοποιηθει και ξεχωριστα, αν τυχον ο ενας χαλασει. Μπορειτε επισης και να βγαλετε ενα δισκο και να το βαλετε σε αλλο συστημα και παλι θα δουλεψει.
Ξέχασα πιο πάνω να το αναφέρω αυτό! Αυτό που λες φίλε, ισχύει και για τους hardware raid controllers! Rygar speakin' :cool: . Καραδοκιμασμένο! Βγάζεις τον έναν εκ των δυο δίσκων, και βάζοντάς τον σε οποιοδήποτε μηχάνημα, τον αναγνωρίζει και διαβάζεις τα δεδομένα του με την προϋπόθεση να μην είναι Boot δίσκος γιατί πολυ πιθανόν να μην ξεκινήσει λόγω έλλειψης drivers (είπαμε, είναι διαφορετικό μηχάνημα)

bspus είπε:
Ενα θεματακι ειναι οτι τα XP... δεν υποστηριζουν αυτη τη λειτουργια!
ΑΚΡΙΒΩΣ! ;) Πόσοι θα έχουν Server σπίτι τους; Ελάχιστοι, ούτε το 1% από μας. Ειναι ακριβά να τα αγοράσει, χρειάζεται γερό σύστημα λόγω της πληθώρας των processes που εκτελούνται, και εάν τα έχει σπασμένα, δε μπορεί να κάνει Windows update ;) .

Ελπίζω να βοήθησα...

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ δεν είμαι στέλεχος, και δεν έχω λαπιτόπι
Ούτε εγώ είμαι, αλλά έχω δύο. :P :P

Αυτό που λες φίλε, ισχύει και για τους hardware raid controllers! Rygar speakin' . Καραδοκιμασμένο! Βγάζεις τον έναν εκ των δυο δίσκων, και βάζοντάς τον σε οποιοδήποτε μηχάνημα, τον αναγνωρίζει και διαβάζεις τα δεδομένα του με την προϋπόθεση να μην είναι Boot δίσκος γιατί πολυ πιθανόν να μην ξεκινήσει λόγω έλλειψης drivers (είπαμε, είναι διαφορετικό μηχάνημα)
Αυτό όντως με ανησυχούσε. Αλλά τώρα μου λύθηκε η απορία. Thanks m8. :thumb: :thanx2:

Εκπληκτικές πληροφορίες indeed!!!! Thanks Rygar!!!

Όσο για τα laptops εγώ είμαι στέλεχος της Ρεμπέλαρχος Α.Ε.!!!!! Γι' αυτό και έχω από δαύτο!!!!!!!!!!

bspus είπε:
Μπορειτε επισης και να βγαλετε ενα δισκο και να το βαλετε σε αλλο συστημα και παλι θα δουλεψει.
Αναλόγως τον τύπο raid. Σε περίπτωση καταστροφής του ενός σκληρού δίσκου της συστοιχίας raid, ο μόνος τρόπος επαναφοράς των δεδομένων όσο κ αν ακούγεται περίεργο, είναι η διαγραφή όλου του raid, επαναδημιουργία του και... format της συστοιχίας. Μόνο έτσι επαναφέρονται τα δεδομένα από τα προγράμματα επαναφοράς. Μια συστοιχία 4 δίσκων 320GB χρειάζεται 8-10 ώρες για την επαναφορά των δεδομένων της στην αρχική κατάσταση.

Οπότε αν χρησιμοποιείτε συστοιχία raid για backup, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι αν η συστοιχία είναι ρυθμισμένη για ταχύτητα και απόδοση, τα δεδομένα γράφονται διάσπαρτα στους δίσκους της συστοιχίας.

Ιδιαίτερα οι χρήστες asus motherboards καλό θα ήταν πριν δημιουργήσουν ένα raid να διαβάσουν πρώτα πολύ καλά της λειτουργίες του κάθε mode για να μην βρεθούν σε δυσάρεστη θέση. Το τέλειο backup δεν υπάρχει αλλά πάντα υπάρχει η τέλεια επαναφορά με software.

RAID modes are the different types of hard drive arrays you can set up, an array is away to make the use of more than one drive more efficient. There are two main types of array people may use, RAID 0 is striping it is a performance oriented non redundant system and it makes one large virtual drive out of two or more physical drives. RAID 1 is mirroring this is a system that writes data to two drives simultaneously so that when one drive fails the other can take over. You also have RAID 10 this combines mirroring and striping. RAID 5 is parity striping it is a striped array but one drive will hold parity on the data this brings some level of redundancy into striped arrays.You can also have a JBOD array (just bunch of disks) this is combining multiple drives of differnt sizes into one virtual drive there is no real performance advantage.

Εχω δοκιμασει καποιες μεθοδους Backup και τελικα αυτο που προτεινω κι εγω ειναι να εχεις ολα τα αρχεια 2 φορες σε 2 δισκους. Μια κοπια στον εσωτερικο σκληρο που χρησιμοποιεις οπου εχεις και αμεση προσβαση και αλλη μια σε εναν εξωτερικο ο οποιος θα λειτουργει μονο οταν ειναι να κανεις backup. Δεν χρειαζεται να καθεσαι να γραφεις δισκακια DVD (στην δικη μου περιπτωση θα χρειαζομουν πανω απο 100) και η ολη διαδικασια γινεται ευκολα και γρηγορα με ενα copy - paste. Οποτε και λιγα ΚΒ να κατεβασεις (που λεει ο λογος) μπορεις να τα κανεις backup αμεσως.

Μαλιστα τωρα που οι δισκοι ανω του ενος ΤΒ ειναι πολυ προσιτοι, σκεφτομαι να καταργησω τελειως τα δισκακια (εκτως των ταινιων), να τα πεταξω ολα αφου πολλες φορες μου βγαζουν read errors και οχι μονο στο δικο μου drive και να εχω ολα μου τα αρχεια 2 φορες σε 2 δισκους των 2 ΤΒ (και ενα φλασακι για να μεταφερω οτι θελω σε φιλους. Εχω χασει πολλα αρχεια κανοντας Backup σε DVD, αφου οταν χρειαστηκε να τα επαναφερω, πολλα δισκακια δεν διαβαζονταν). Το μονο κακο ειναι οτι στην ουσια χρησιμοποιεις τον μισο χωρο απο αυτον που εχεις αγορασει. Δηλ. εγω τωρα εχω συνολικα 2 ΤΒ δισκους αλλα ουσιαστικα μπορω να αποθηκευσω αρχεια μεχρι 1 ΤΒ αφου θα πρεπει καθε αρχειο να το εχω 2 φορες. Ομως καλυτερα να εχεις "λιγα" και σιγουρα παρα να εχεις πολλα και να φοβασαι οτι καποιος δισκος θα τα φτυσει και οτι εχει μεσα θα χαθει.

vp74 είπε:
Αναλόγως τον τύπο raid. Σε περίπτωση καταστροφής του ενός σκληρού δίσκου της συστοιχίας raid, ο μόνος τρόπος επαναφοράς των δεδομένων όσο κ αν ακούγεται περίεργο, είναι η διαγραφή όλου του raid, επαναδημιουργία του και... format της συστοιχίας. Μόνο έτσι επαναφέρονται τα δεδομένα από τα προγράμματα επαναφοράς. Μια συστοιχία 4 δίσκων 320GB χρειάζεται 8-10 ώρες για την επαναφορά των δεδομένων της στην αρχική κατάσταση.
Αν διαβάσετε καλά, ολη η τελευταία κουβέντα περί Raid αφορά το Raid1, που δεν απαιτεί hotspare. Ολοι οι άλλοι τύποι, Raid0, 5,10 απαιτούν hotspare (ή δεν παρέχουν ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας δίσκου, χωρίς την ύπαρξη hotspare) και δεν ενδείκνυνται επ ουδενί για οικειακή χρήση!!

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εγώ θα συμφωνήσω με τον Rygar.

Όποιος θέλει προστασία (όσο γίνεται φυσικά) βάζει το χέρι στην τσέπη, παίρνει 2 δίσκους (ή και παραπάνω) , στήνει RAID-1 και παίρνει και ένα καλό UPS. Αστοχία controller είναι σπάνια και στην τελική έχει στο eBay προσφορές από τέτοιους controllers, αγοράζεις 2-3 και σχολάς...

προστασία χωρίς κόστος δεν υπάρχει, ούτε και πλήρης 100% ... το RAID μπορεί μεν να το πληρώνεις αλλά δεν σπαταλάς χρόνο σε εγγραφές/αντιγραφές , κάτι ξέρουν και το εμπιστεύονται σοβαρές εταιρείες χρόνια τώρα

Στο εργοστάσιο έχω κάνει πάμπολλα RAID1 (και λιγότερα Raid0, αλλά επίσης πολλά Raid5 λόγω πληθώρας ΙΒΜ/ΗP servers) με διάφορες μητρικές είτε ASUS είτε Gigabyte, αλλά και με χρήση Adaptec controller. Ποτέ δεν έσκασε κανένας controller, όλοι μέχρι τώρα με βγάλαν ασπροπρόσωπο. Εχω χάσει αρκετούς δίσκους, ποτέ όμως και τους 2 ταυτόχρονα στο ίδιο πισί. Και αυτή ειναι και η τελευταία μου κουβέντα η οποία στηρίζεται στην, εκ των πραγμάτων, εμπειρία μου και χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω. Ας ανοιχτεί θρεντ περί Raid και το συζητάμε εκεί ή ας μεταφερθούν εκεί όλα τα σχετικά ποστς περί Raid, αν και νομίζω το εξαντλήσαμε υπερ του δέοντος.

Rygar είπε:
Στο εργοστάσιο έχω κάνει πάμπολλα RAID1 (και λιγότερα Raid0, αλλά επίσης πολλά Raid5 λόγω πληθώρας ΙΒΜ/ΗP servers) με διάφορες μητρικές είτε ASUS είτε Gigabyte, αλλά και με χρήση Adaptec controller. Ποτέ δεν έσκασε κανένας controller, όλοι μέχρι τώρα με βγάλαν ασπροπρόσωπο. Εχω χάσει αρκετούς δίσκους, ποτέ όμως και τους 2 ταυτόχρονα στο ίδιο πισί. Και αυτή ειναι και η τελευταία μου κουβέντα η οποία στηρίζεται στην, εκ των πραγμάτων, εμπειρία μου και χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω. Ας ανοιχτεί θρεντ περί Raid και το συζητάμε εκεί ή ας μεταφερθούν εκεί όλα τα σχετικά ποστς περί Raid, αν και νομίζω το εξαντλήσαμε υπερ του δέοντος.
ξινής πληγές αυτή τι στιγμή...της προάλλες έχασα 2 τέρα(τα) από αστοχία υλικού..με πρόδοκε ο adaptec..κ πήρε μαζί του και τους δίσκους.

Εννοείς ότι έσκασε ο controller και χάθηκε και το Raid ή καταστράφηκαν οι δίσκοι σε επίπεδο hardware; Αμα σου έσκασε o controller, βρίσκεις άλλον. Αλήθεια ποιος Adaptec είναι; Αμα έτυχε κατι τέτοιο, είσαι περίπτωση και θα είναι η πρώτη φορά που το ακούω. Πάντως το Raid δε χάνεται έτσι, άσχετα με το αν καταστράφηκε ο controller.

Όταν πάω σπίτι θα σου πω ακριβώς, σε κάηκε ο controller κ μαζί τους δίσκους...λίγο παράδοξη η περίπτωση αλλά θα σου πω μοντέλο κλπ.

Κ εμένα πρώτη φορά συνέβη adaptec δουλεύουμε σε κάμποσους πελάτες (servers κ workstations) κ ουδέποτε έτυχε κάτι (χτύπα ξύλο).

Αλλά μου έλαχε εμένα..

Γιατί εμένα μου βρωμάει "ρεύμα" στην όλη υπόθεση;

Ακριβώς! Το μονο σημείο σύνδεσης δίσκου/controller είναι το 68πινο καλώδιο από το οποίο δεν περνάει ρεύμα, μονο δεδομένα. Ας περιμένουμε το παληκάρι να μας δώσει νέα...

controller adaptec 1420

Αυτός είναι του οποίου ο λόγος τώρα έκδοση bios θα σας γελάσω :)

(Εντάξει δεν είναι κ ναυαρχίδα αλλά τη ζημιά μου την έκανε!)

κ ένα ζεύγος δίσκων Seagate ST31000528as

Δε αγοράστηκε από το συγκεκριμένο κατάστημα

Μια χαρά είναι ο controller, αν και PCI-X, δηλαδή για μητρικές με 64bit PCI slots. Αμα συνδέσεις εναν από τους 2 αυτούς δίσκους σε κάποιο από τα onboard SATA κανάλια, τον αναγνωρίζει το σύστημα; Εάν ναι, για αρχή είσαι ΟΚ. Μετά θα πρέπει να μπουτάρεις για να δεις και τα data. Εάν δε βλέπεις ούτε τα data και μάλιστα το filesystem φαίνεται σαν RAW ή unformatted, τότε πέσαμε σε περίπτωση data corruption!! Επιμένω όμως ότι είναι εξεζητημένη! Δεν το έχω δει ποτέ μου!

Πίσω
Μπλουζα