Σίγουρο κι αξιόπιστο backup των δεδομένων μας...Πώς ;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας manos426f
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Το δοκίμασα ήδη δεν..μου άφησαν χρόνους αμφότερα (controller κ δίσκοι) (οι δίσκοι δεν κάνουν report καν..σαν να μην υπάρχουν!)

Τεχνικός είμαι κ εγώ (; ) κ ξέρω :) τετελεσμένο..αλλά παράδοξο βέβαια..τέλος πάντων.. κυκλώματά είναι κ χαλάνε.. ευτυχώς ήταν σε εγγύησή και το κακό ήταν "μικρό"

Αμα δεν έχασες πολύτιμα data και έχεις και εγγύηση, ας πανε στο καλό!!

Το ένα τέρα το είχα πατήσει αλλά ευτυχώς δεν ήταν υλικό που δεν το είχα ξαναδεί ;)

Αν οι δίσκοι σου αναγνωρίζονται κανονικά συνδέοντάς τους στις sata υποδοχές του motherboard τότε υπάρχει πιθανότητα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου.

Αν όχι:

Το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξεις στον controller είναι οι κολλήσεις στις sata υποδοχές και πιθανή χαλάρωσή τους από τραβήγματα και βάλε βγάλε των δίσκων. Αν φαίνονται εντάξει δοκίμασε να βάλεις έναν άλλο δίσκο sata (όχι τους 2 που είχες επάνω) να δεις αν τον αναγνωρίζει. Δοκίμασέ τον και στις υπόλοιπες υποδοχές του controller που είχες τους δίσκους. Αν δεν αναγνωρίζεται, άλλαξε την θέση του controller σε διαφορετική pci του motherboard και ξαναδοκίμασε. Αν όχι,τοτε πας στους δίσκους και κάνεις έλεγχο. Τοποθέτησε τους δίσκους σου στις sata υποδοχές του motherboard. Αν δεν ξεκινούν καν, τότε κάνε έλεγχο:

Κολλήσεις στις sata υποδοχές των δίσκων καθώς και στην τροφοδοσία. Αν έχεις adaptor για κανονική τροφοδοσία των sata δοκίμασέ τον. Τεστάρισε τα καλώδια των δίσκων. Αν όλα φαίνονται ok αλλά οι δίσκοι σου δεν περιστρέφονται καν, τότε πας στο κάτω μέρος της πλακέτας.Οι Seagate είχαν εργοστασιακό πρόβλημα στις κολλήσεις από την σειρά Seagate Barracuda 7200,10 320GB και μετά. Ελέγχεις και το κάτω μέρος της πλακέτας. Αν καταφέρεις και ξεκινήσεις τους δίσκους είσαι σε καλό σημείο.

Έναν έναν ξεχωριστά θα τους ελέγχεις στην motherboard.

Το θέμα είναι να καταφέρεις να αναγνωριστούν από το bios. Αν τους αναγνωρίσει, και στα windows τους δεις κενούς μην ανησυχείς. Θα προμηθευτείς έναν controller και θα τους δεις στην συστοιχία αν φταίει ο controller σου.

Αν προμηθευτείς ίδιο controller και οι δίσκοι είναι αναγνωρίσιμοι από τον controller αλλά δεν έχουν δεδομένα μην ανησυχείς. Το μόνο που πρέπει να ξέρεις είναι σε τι mode είχες σετάρει το raid σου. 0,1,1-0,jbod. Αν θυμάσαι αυτό το mode οι πιθανότητες να πάρεις πίσω τα δεδομένα σου είναι 90%.

Βήματα με ίδιο καινούργιο controller:

1). Συνδέεις τον controller και τους δίσκους ακριβώς όπως τους είχες πρώτα.

2).Δημιουργείς το mode της συστοιχίας raid που είχες πρώτα.

3).Φορμάρεις τη συστοιχία στο mode αφού τριπλοτσεκάρεις ότι αυτό ήταν το αρχικό mode της συστοιχίας!!!

Τώρα το μόνο που χρειάζεσαι είναι το getdataback, και ένα σκληρό δίσκο (ή 2) με χωρητικότητα που να καλύψει το restore σου.

Η μέθοδος αυτή καθώς και τα τσεκαρίσματα είναι δοκιμασμένη και έχει επαναφέρει 1.2TB από κατεστραμένη συστοιχία RAID 0!!!

ΤIPS:

Αν ο ένας από τους δυο δίσκους σου είναι τελείως κατεστραμένος ή χτυπημένος ή λιωμένος και καμμένος, πάλι μην ανησυχείς. Αρκεί να είναι σε mode 0. Αν είναι σε mode 1 δεν έχεις πρόβλημα. Σε mode 0 μερικά από τα δεδομένα του δεύτερου γράφονται στην κρυφή πλευρά του πρώτου δίσκου και το αντίστοιχο για να πετυχαίνεται η μεγαλύτερη ταχύτητα σε mode 0. To μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις έναν ολοιδιο δίσκο με τον κατεστραμένο και να τον βάλεις στην θέση του χαλασμένου. Τα δεδομένα που έχουν γραφτεί είναι αρκετά για να ξαναδημιουργήσουν τον κατεστραμένο δίσκο από την αρχή. Μπορεί να σου φαίνεται μαγικό αλλά πολλές εταιρίες recovery raid το κρατάνε για τον εαυτό τους πλουτίζοντας για τα την επιθυμία μας για επαναφορά. Καλή επιτυχία.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
vp74 10 ημέρες νωρίτερα να μου το έλεγες..:\

Αν διαβάσετε καλά, ολη η τελευταία κουβέντα περί Raid αφορά το Raid1, που δεν απαιτεί hotspare. Ολοι οι άλλοι τύποι, Raid0, 5,10 απαιτούν hotspare (ή δεν παρέχουν ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας δίσκου, χωρίς την ύπαρξη hotspare) και δεν ενδείκνυνται επ ουδενί για οικειακή χρήση!!
Φυσικά και θα σε ακολουθήσουμε στον δρόμο που χάραξες master:bow2:

Όποιος θέλει προστασία (όσο γίνεται φυσικά) βάζει το χέρι στην τσέπη, παίρνει 2 δίσκους (ή και παραπάνω) , στήνει RAID-1 και παίρνει και ένα καλό UPS.
Τελικά αυτό θα ακολουθήσω και εγώ. Ήδη έχω ένα UPS Mustek Powermust 2000, και περιμένω 2 σκληρούς του 1Τ της Samsung. Να δω πως θα πάει. :xm:

Δεν το είχα δει 10 μέρες πριν :)

Το μόνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η μόνη περίπτωση για να χαθούν προσωπικά αρχεία είναι να καταστραφεί η πλακέτα και οι εσωτερικές επιφάνειες των δίσκων. Για κάθε άλλη περίπτωση υπάρχει τρόπος ανάκτησης, είτε φθηνός όταν υπάρχει λόγος, είτε πανάκριβος για εμάς τους καταναλωτές. Αυτοί που τους έφτιαξαν γνωρίζουν το λόγο. Βέβαια το software για το backup καθώς και οι σκληροί δίσκοι δεν ήταν επινόηση για ταινίες και mp3 για τους κοινούς θνητούς. Το backup απλά χρησιμοποιήθηκε όχι για την ασφάλεια των δεδομένων μας ως καταναλωτές, αλλά για την ασφάλεια των υποκλοπέων σε περίπτωση πχ μιας πυρκαγιάς ή καταστροφής σε μια στρατιωτική βάση ή σε χρηματιστήριο, φακέλους αστυνομίας, εταιρείες που ... ανακυκλώνουν τους υπολογιστές τους χωρίς να καταστρέφουν τελείως τους δίσκους οι οποίοι καταλήγουν στην εφορία και υπουργείο οικονομικών αν η εταιρεία είναι σε παρακολούθηση.

Αλήθεια σε πόσες εταιρείες αποσυνδέεται το δύκτιο και η ασφάλεια των backup αρχείων μας μέχρι να αντικατασταθούν οι ελατωματικοί δίσκοι; Σε καμμία. Backup όμως μπορούμε να πάρουμε και διαδυκτιακά. Όπως υπάρχει και μεγάλη περίπτωση να τους δούμε και στις ταμειακές μηχανές σε λίγα χρόνια ;)

Κον Rygar: άλλη φορά να ακούς τον γέρο-Maddog που λέει και ξαναλέει "Όχι Raid για οικιακή χρήση". Η΄τουλάχιστον όχι έτσι ανεπιφύλακτα όπως το πρότεινες. Δεν μίλαγα στον αέρα...έχω γνώση για συγκεκριμένα περιστατικά σαν αυτό που μόλις περιέγραψε ο φίλος.

Το να επικαλείσαι μόνο την ατομική σου εμπειρία (που δεν αμφισβητώ καθόλου!) ως απόδειξη απόλυτης ασφαλείας και μάλιστα εμπειρία αποκτημένη σε ένα εργοστασιακό χώρο προφανώς ξένο προς το μέσο οικιακό χρήστη δεν είναι επαρκής απόδειξη, όπως αποδείχθηκε ελάχιστες ημέρες αργότερα. Από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε στην Ιατρική είναι ότι η ατομική εμπειρία ακόμα και του πιό έμπειρου γιατρού μπορεί πολύ εύκολα να είναι πλανημένη (πχ το οτί εγώ δεν έχω δει ποτέ μου ελονοσία δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η πάθηση ή ότι δεν πεθαίνουν κάποιοι από αυτήν) καθώς και ότι εμπειρία από πειραματόζωα στην καλύτερη περίπτωση είναι ενδεικτική για το τι ίσως συμβαίνει στους ανθρώπους, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ίδιες βιολογικές συνθήκες.

Βάλε στην θέση της ελονοσίας "πλήρη καταστροφή RAID 1", στην θέση του πειραματόζωου "εργοστάσιο" και στην θέση του ανθρώπου "σπίτι" και θα δεις την προφανή αντιστοιχία των λέξεων και το λογικό λάθος που έκανες. :)

Για ακόμα μια φορά θα τονίσω ότι το οικιακό περιβάλλον δεν έχει σχεδόν ποτέ χρήστες με μεγάλη εμπειρία σε software και κολλήσεις πλακετών για να στήνουν και να ξεστήνουν συστοιχίες RAID και να επισκευάζουν βλάβες πλακετών παίζοντας, δεν έχει απαραίτητα UPS που θα προστατεύσουν τα ηλεκτρονικά από τα κέφια της ΔΕΗ όταν πέσει κεραυνός, δεν έχει ποτέ έτοιμους 10 ανταλλακτικούς controllers και motherboards για να βάλει έναν ίδιο όταν τυχόν καεί ο πρώτος (και αν έχουν περάσει και 2-3 χρόνια από την αγορά δεν θα βρίσκει καν ίδιο μοντέλο να βάλει) και βέβαια δεν έχει και λόγο να έχει διπλάσιους δίσκους σε συνεχή λειτουργία με την προφανή εκπομπή θερμότητας και κατανάλωση ενέργειας για να κρατά συνεχές backup RAID 1.

Αν έχετε από όλα αυτά, είστε προφανώς τόσο έμπειρος χρήστης που δεν χρειάζεται καν να διαβάσετε τις προτάσεις του Rygar και τις δικές μου. Έχετε σίγουρα προσωπική άποψη για το τι backup σας βολεύει! :)

Άν όμως δεν έχετε όλα τα ανωτέρω:

Πάρτε απλά έναν-δυο μεγάλους εξωτερικούς δίσκους, αντιγράψτε overnight όλα τα απαραίτητα που δεν θα θέλατε να χάσετε και παρκάρετε τους σε ένα ασφαλές σημείο. Επαναλάβετε ανά 10-15 ημέρες (ή ακόμα συχνότερα αν έχετε πιό κρίσιμα δεδομένα από ταινίες και mp3 ή κατεβάζετε αβέρτα) και είστε επαρκώς ασφαλείς για οικιακή χρήση με το ελάχιστο δυνατό κόστος, εμπειρία και χρόνο. Αν έχετε σημαντικά δεδομένα ή κάνετε συχνές αλλαγές σε κάποια από αυτά, προφανώς τα παίρνετε καθημερινό backup και όχι ανά 10ήμερο. Αλλά για ταινίες πχ, δεν είναι δα και τόσο σημαντικό αφού είναι στατικά δεδομένα που δεν αλλάζουν διαρκώς.

Just my 2 cents...

Η ατομική μου εμπειρία έχει να κάνει με ένα μεγάλο φάσμα σε πολλά είδη raid, με διαφόρων ειδών δίσκοι, διαφόρων ειδών controllers, σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες από 5-50C βαθιμούς κλπ κπ. Επίσης μη συγκρίνεις την ιατρική με αυτό που συζητάμε. Το ανθρώπινο σώμα είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο και συμπεριφέρεται διαφορετικά, ενώ π.χ. ένας adaptec 39320Α είναι ο ίδιος σε όλο τον κόσμο και συμπεριφέρεται το ίδιο, ΕΚΤΟΣ από πολύ εξαίρετες περιπτώσεις. Ο,τι γράφω τόσες μέρες αφορούν τον έμπειρο χρήστη ή αυτόν που ενδιαφέρεται να προσθέσει έξτρα ασφαλεια στα ευαίσθητα δεδομένα του. Επιμένω, δεν είχα ποτέ μου πρόβλημα και έχω κάνει άπειρα RAIDs. Δεν τα λέω για να πείσω κάποιον, απλώς εξήγησα πώς έχει το θέμα. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι έχω αρκετά ασφαλισμένα τα δεδομένα μου και το μονο λάθος που έχω κάνει είναι ότι και οι 2 δίσκοι μου είναι της Seagate ενώ θα έπρεπε να είναι από διαφορετικούς κατασκευαστες. Οσοι δεν έχει διάθεση να ξενυχτήσετε όπως σας προτείνει ο γερο-γιατρός :P , μπορείτε να κάνετε ένα RAID1 άφοβα, αρκεί να ξέρετε τί κάνετε. Ο,τι και να κάνετε όμως, με τον τρόπο που δουλεύει η ΔΕΗς, χρειάζεστε πανω απ'ολα ενα αρκετά μεγάλο σε ισχύ UPS.

Αυτιά....

Δεν έχω UPS, δεν με ενδιαφέρει να πέσει το ρεύμα και να σβήσει το pc. Δεν θα χάσω και τίποτε.

ΑΛΛΑ, έχω σταθεροποιητές τάσης παντού, οι οποίοι με έχουν σώσει στο παρελθόν από πολλά χιλιάρικα ζημιά........

manos426f είπε:
Mόλις έχασα ένα 250άρη IDE WD...
...Η ειρωνεία είναι ότι η εγγύησή του (που φυσικά είναι το τελευταίο πράγμα που θα μ' ενδιέφερε,τα δεδομένα με νοιάζουν πάντα,όχι ο ίδιος ο δίσκος) λήγει στις 3 Σεπτεμβρίου.....
Οφείλω -γιατί πρέπει να λέμε και τα θετικά των καταστημάτων,όταν αυτά συμβαίνουν,κι όχι μόνο τ' αρνητικά- να πω ότι:Αφού είδα ότι δεν υπήρχε ελπίδα διάσωσης δεδομένων,παρέδωσα τελικά τον χτυπημένο δίσκο σ' ένα κατάστημα e-shop την Τρίτη 18/08.Σήμερα Παρασκευή 21/08,ειδοποιήθηκα πως μπορώ να παραλάβω τον καινούργιο.Μπράβο τους,άψογη και ταχύτατη εξυπηρέτηση !

Εκπλήσσομαι ευχάριστα. Μακάρι να άλλαξαν μια και το Πλαίσιο είναι μακράν μπροστά στο θέμα εγγύησης και αντικατάστασης.

Ρε παιδιά μην εκπλήσσεστε για το αυτονόητο. Ούτε καν ευχαριστώ δεν πρέπει να λέτε, όταν ο άλλος είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να το κάνει....

Ναι ρε συ Νίκο, στην Ελλάδα είμαστε. Από πότε τα αυτονόητα είναι αυτονόητα εδώ.

Ευχαριστώ δεν λέμε, αν κάτσει στραβή και πάμε να μας δουλέψουν θα τα κάνουμε λαμπόγιαλο στο μαγαζί τους. Αλλά είναι ευχάριστο να αλλάζουν οι καταστάσεις προς το καλύτερο. Όποιος έχει εμπειρία από το Ram shop, που έκλεισε τελικά και πολύ έμεινε ανοιχτό, χαίρεται ιδιαίτερα με τέτοιες εξελίξεις.

pooky(1) είπε:
Εκπλήσσομαι ευχάριστα. Μακάρι να άλλαξαν μια και το Πλαίσιο είναι μακράν μπροστά στο θέμα εγγύησης και αντικατάστασης.
Και γω το ίδιο, άλλη εντύπωση μου είχε δοθεί για το eshop.

Συμφωνώ και για το Πλαίσιο.

Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια μου παρουσίασε πρόβλημα ένα σκληρός που ήταν μόλις δύο μηνών παλιός.

Πάω στον τεχνικό του Πλαίσιο.

-Γειά σας, έχει πρόβλημα ο σκληρός μου.

-Μάλιστα, θα μου τον αφήσετε για έλεγχο.

-Πόσο καιρό θα πάρει;

-Το πολύ μια βδομάδα.

-Ξέρετε, έκανα τα διαγνωστικά και μου βγάζει αυτό, αυτό κι αυτό...

-Κατάλαβα, πάρτε αυτό το χαρτάκι και πηγαίνετε στο συνάδελφό μου απέναντι να σας δώσει καινούριο...

:D :D

Σε πέντε λεπτάκια είχα στα χέρια μου καινούριο σκληρό! Τον παλιό δεν τον κοίταξε καν!

Ούτε μα, ούτε μου, ούτε να δούμε κλπ... Αυτά σε κερδίζουν τελικά...

Ψηλέ, δυστυχώς ή ευτυχώς, για πράγματα που είναι ακριβά και μπορεί να σκάσουν δεν παίρνω τίποτε από το e-shop.

Πέρυσι είχα πάρει μια 4870 από το Πλαίσιο και έσκασε σε 5 ώρες. Λογικό είναι, αστοχία υλικού συμβαίνει παντού. Θυμάμαι ότι στο e-shop είχε 10 ευρώ φτηνότερα και είχα πει "άσε κι αν σου κάτσει;"

.....Και έκατσε.

Την πήγα πίσω, την άφησα το βραδάκι και το πρωί μου έδωσαν νέα.

Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με μια 8600 παλαιότερα, σε μια μέρα είχα άλλη.

Οπότε χαλάλι και τα 2 ευρώ που τα έχει ακριβότερα.....

Εμένα το πλαίσιο μου έχει κάνει κακή εντύπωση σε πολλές περιπτώσεις που αγόραζα πράγματα και ήταν όλα τα κουτιά ανοιγμένα. Επίσης πολλά απ'αυτά που πουλάνε, ειδικά σε bulk συσκευασίες φαίνονται "ταλαιπωρημένα". Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αλλά κάτι μου λέει ότι παίρνουν πράγματα από το μαγαζί οι υπάλληλοι και κάνουν δικές τους δοκιμές ή προϊόντα που επιστρέφουν πελάτες τα ξαναβάζουν προς πώληση. Οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν ανά καιρούς που πράγματα για υπολογιστή χαλούσαν σχεδόν αμέσως ή δεν δούλευαν ποτέ σωστά (και αυτό έχει συμβεί μόνο στο Πλαίσιο και σε διάφορα προϊόντα ενώ αγοράζω ανά καιρούς πράγματα και από multirama). Ευτυχώς δεν είχα ποτέ πρόβλημα με εγγύηση. Σας προτείνω, ότι μαγαζί κι αν επιλέξετε να κοιτάτε πάντα αν έχουν ανοιχθεί οι συσκευασίες.

Πάντως εγώ προτιμώ e-shop γιατί ότι έχω πάρει έρχεται πάντα σε σφραγισμένη συσκευασία (ακόμα και οι δίσκοι).

Οσο για το backup που αναφέρθηκε είναι εύκολο να βάλετε άλλον ένα δίσκο στο μηχάνημά σας και να τον κάνετε raid 1 για mirroring του βασικού δίσκου. Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες συσκευές όπως η παραπάνω.

Μιχάλης

manos426f είπε:
Mόλις έχασα ένα 250άρη IDE WD (και πάλι WD,μα τι σύμπτωση!!! ),με 200GB δεδομένων πάνω του... :( :( :( Ο δίσκος πάει να ξεκινήσει και ακούγεται αυτός ο χαρακτηριστικός επαναλαμβανόμενος θόρυβος από την κεφαλή.... :(
Και με....καθυστέρηση 6 μηνών,έχασα απόψε και τον 80άρη WD δίσκο μου! :( :(

Η ειρωνεία βέβαια είναι το πώς και πότε τον έχασα!Παίζοντας και δοκιμάζοντας το νέο AvP για PC για λογαριασμό του περιοδικού PC MASTER και έχοντας φθάσει στο 95% του παιχνιδιού!

Το παιχνίδι -και όλο το PC γενικότερα- σε μια στιγμή κόλλησε.Έκανα restart,αλλά στα windows δεν έμπαινα.Ο δίσκος μόλις είχε παραδώσαει πνεύμα!

Μαζί με τον δίσκο έχασα και όλα τα saves και screenshots από το παιχνίδι,όπως και ένα κείμενο που είχα γράψει το μεσημέρι,για άλλη στήλη του περιοδικού.

Δε μπορείτε να φανταστείτε ΠΟΣΑ νεύρα είχα προ κάποιων ωρών φυσικά!

Ο δίσκος,αφού έκανα ΤΙΣ προσπάθειες για να λειτουργήσει και να τραβήξω τα παραπάνω σημαντικότατα αρχεία,άνευ αποτελέσματος βέβαια,σύντομα βρέθηκε κάτω από ένα σφυρί και το...αντίκρισε επανειλλημένως στη συνέχεια.Κάπου έπρεπε να ξεσπάσω... ;)

Με την νέα αυτή απώλεια -και αφού βρήκα έναν Seagate δίσκο από ένα φίλο,για να σηκώσω το image του λειτουργικού,που ΕΥΤΥΧΩΣ είχα ανανεώσει,ακριβώς πριν την εγκατάσταση του παιχνιδιού- έληξε και η σχέση μου με τους WD δίσκους,αλλά την ίδια ώρα και όλους τους IDE,μια και οι εννιά δίσκοι μου στα 2 PC είναι πλέον συνδεσμολογίας SATA2...

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
29000 ώρες δεν είναι και λίγες Μάνο!!!!!!!!!!

Αντίθετα με σένα εγώ ποτέ δεν είχα πρόβλημα με WD αλλά με Seagate. Είχα 2 500άρηδες της σειράς .11 και ο ένας παρέδωσε το πνεύμα. Βέβαια μέσα είχε torrents και ένα σωρό άλλα που τα είχα περασμένα και σε άλλο δίσκο, ο οποίος είναι εκτός ρεύματος.

Σκέφτομαι σοβαρά, στο server μου να βάλω WD της σειράς green 2 Χ 1,5 terra σε mirroring (raid 1) .

Πάντως, στους μόνους δίσκους που ποτέ μου δεν αντιμετώπισα πρόβλημα είναι οι σκληροί των φορητών. Ο server μου λειτουργεί τώρα με σκληρό από φορητό. Σε σχέση με έναν "κανονικό" σκληρό, αργεί παραπάνω για να εκτελέσει κάποια πράγματα μια και είναι 5400 στροφές, αλλά έχω ησυχάσει κυριολεκτικά. Πάντως, χτες το βράδυ έπειτα από τη συζήτηση με το Μάνο για το δίσκο του από το τηλέφωνο, είχα επικοινωνία με δύο καλούς φίλους οι οποίοι μου είπαν και αυτοί το ίδιο. Δίσκο από φορητό και τα προβλήματα στην ουσία γίνονται μηδενικά.

Για την ιστορία, ο δίσκος από φορητό στο server μου αυτή τη στιγμή είναι στους 22 βαθμούς, ενώ ο δεύτερος (προσωρινός) 250άρης στους 28. Ψύχονται από τον ίδιο ανεμιστήρα και διαβάζουν και οι δύο συνεχώς εδώ και βδομάδες μια και το pc αυτό δεν σβήνει ποτέ.

Για την ιστορία ο μικρός σκληρούλης είναι και αυτός Seagate.

Πίσω
Μπλουζα