Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Σημείωση: This feature may not be available in some browsers.
Και εγώ έναν 500 SATA WD.Mόλις έχασα ένα 250άρη IDE WD (και πάλι WD,μα τι σύμπτωση!!! ),με 200GB δεδομένων πάνω του...
Ακριβώς αυτό, και μάλιστα online την ώρα που δουλεύει το μηχάνημα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο controller κι εσύ δουλεύεις κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν παίζεις παιχνίδια ή δεν κάνεις κανένα conversion από DVD σε DIVX γιατί δουλεύουν και οι 2 δίσκοι στο 100%. Βέβαια παίζει και ρόλο σημαντικό τί μοντέλο είναι ο Raid controller, γιατί μερικοί θέλουν restart το πισί για να δουν το δίσκο που έβαλες. Αμα κανείς θέλει να αγοράσει μητρική και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει σοβαρά το Raid, ας αγοράσει μια μητρική που να έχει Promise ή Intel Matrix controller.pooky(1) είπε:Rygar (ή όποιος γνωρίζει) αν έχεις συστυχία raid 1 και σου σκάσει ο ένας δίσκος, απλά βάζεις έναν άλλο πάνω και ξεμπέρδεψες;
Πιστευω πως ενας τριτος θα ακολουθηθει και απο εναν τεταρτο ετσι οπως το πας...phil_vr είπε:...με εχει αποτρεψει και για τριτο εξωτερικο που σκεπτομουν σαν τελικο backup.
Στο "μεγάλο" σύστημα έχω Promise και σκεφτόμουν να βάλω άλλον έναν 500άρη για να είμαι σίγουρος από κανένα κρασσάρισμα.Rygar είπε:Ακριβώς αυτό, και μάλιστα online την ώρα που δουλεύει το μηχάνημα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο controller κι εσύ δουλεύεις κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν παίζεις παιχνίδια ή δεν κάνεις κανένα conversion από DVD σε DIVX γιατί δουλεύουν και οι 2 δίσκοι στο 100%. Βέβαια παίζει και ρόλο σημαντικό τί μοντέλο είναι ο Raid controller, γιατί μερικοί θέλουν restart το πισί για να δουν το δίσκο που έβαλες. Αμα κανείς θέλει να αγοράσει μητρική και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει σοβαρά το Raid, ας αγοράσει μια μητρική που να έχει Promise ή Intel Matrix controller.
bspus είπε:Α ρε Μανο. Εσυ εφταξες το thread πριν ενα χρονο και μετα απο τοση συζητηση δεν ειχες backup των δεδομενων σου και καπου αλλου? Ελπιζω τουλαχιστον να μην ηταν critical.
pooky(1) είπε:Μάνο γκαντεμιά ρε φίλε...!!!!
Aρκετά (~50-60GB) από τα 200GB αυτά τα έχω και σε κάποιο δίσκο στο άλλο PC μου,απλά χάθηκαν άπαντα τα αρχεία του αδερφού μου (μουσική-ταινίες-videos),που (θέλει,δε θέλει) θα πρέπει να κάτσει να τα ξανασυγκεντρώσει,όπως βέβαια και κάποια δικά μου...phil_vr είπε:Μανο, sorry για την χασουρα σου ρε φιλε.. ελπιζω να μην εχασες τιποτα σημαντικο απο τα δικα σου αρχεια, γιατι ολα τα αλλα (μουσικη, ταινιες) βρισκονται ευκολα..
Πρέπει να πω κατι. Εαν εχεις ένα Χ σύστημα με ενα δίσκο π.χ. 500GB και θέλεις να τον κάνεις RAID προσθέτοντας ακόμα εναν, θα χάσεις όλα τα δεδομένα του υπάρχοντος 500άρη!!! Για να μην τα χάσεις, πρέπει να πάρεις 2 500άρηδες (ή μεγαλυτερους αν θες), να κάνεις αυτούς RAID1 και να κοπιάρεις τα δεδομένα από τον παλιό 500άρη στον νέο 500άρη (2x500GB σε RAID1=500GB όχι 1ΤΒ!!!), ή, εάν ο παλιός 500άρης περιέχει και λειτουργικό ή πολλα partitions, να τον κλωνοποιήσεις με τη χρήση π.χ. του GHOST ή του Acronis.pooky(1) είπε:Στο "μεγάλο" σύστημα έχω Promise και σκεφτόμουν να βάλω άλλον έναν 500άρη για να είμαι σίγουρος από κανένα κρασσάρισμα.
Σαν δίσκος boot είναι ένας παλαιότερος Segate 500 .11 (αυτός με το πρόβλημα αλλά του έχω περάσει νέο firmware) χωρισμένος στη μέση. Στο πρώτο partition έχω XP και στο δεύτερο Windows 7. Σκέφτομαι όμως να μπει ένας WD 500 raid edition.
Θα υπάρξει πρόβλημα με τα δύο λειτουργικά και τα partitions; Εννοείται πως ο νέος δίσκος θα μπει πάνω με το μηχάνημα κλειστό και θα ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία του boot.
Υπάρχει πρόβλημα αν ξεκινήσει με XP ή 7; Στο πρώτο partition πάντως έχω XP.
Ταπεινέ μου χρήστηMaddog είπε:Το RAID δεν είναι κατάλληλη λύση για οικιακό περιβάλλον κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Καθόλου ψευδή, ίσα ίσα. Εμένα με έχει σώσει στο παρελθόν ήδη 2 φορές. Και φυσικά αναφερόμαστε στο κοινό σενάριο απώλειας δίσκου του χρήστη, και ουχί καταστροφής της οικίας του και/η απώλεια της γεωγραφικής θέση όπου διαμένει λόγω σεισμούMaddog είπε:Πρώτον, προκαλεί μια ψευδή αίσθηση "ασφάλειας" για την οποία όμως υπάρχουν και αρκετά σενάρια πλήρους καταστροφής.
ΓΙ'αυτό και εγώ τονίζω στο τέλος, ότι αν ο χρήστης είναι άπειρος, ας καλέσει κάποιον που το έχει κάνει κάποιες φορές και έχει εμπειρία γενικά με τον όρο RAID και όχι μονο τυφλοσούρτικη γνώση των λειτουργιών κάποιου controller. Η μόνη απαίτηση είναι να γνωρίζει ο χρήστης ότι οι 2 δίσκοι που θα δει εάν ανοίξει ποτέ το κουτί του, είναι στην ουσία ένας.Maddog είπε:Δεύτερον, ορισμένες απαιτήσεις του είναι μάλλον υπερβολικές για τον καθημερινό χρήστη.
Η παρακλησή σας γίνεται δεκτή και θα απαντηθεί πάραυτα. Σε περιπτώσεις βλάβης του RAID controller, αγοράζεις την ίδια μητρική και είσαι ΟΚ. Το υπογράφω. Σε περιπτώσεις data corruption έχεις χάσει και τους 2 δίσκους σε επίπεδο filesystem και όχι σε επίπεδο hardware, δηλαδή φορματ και φτου κι απ'την αρχή. Σε περιπτώσεις κεραυνού, θες UPSMaddog είπε:Παρακαλώ λοιπόν τον φίλτατο κ. Rygar πριν συστήσει ανεπιφύλακτα home RAID, να μας απαντήσει τι γίνεται σε περιπτώσεις κάποιας βλάβης του RAID controller που μπορεί να προκαλέσει data corruption ταυτόχρονα και στους δύο δίσκους ή σε περίπτωση βλάβης PSU ή πτώσης κεραυνού με overvoltage που μπορεί άνετα να "κάψει" ότι ηλεκτρονικό κύκλωμα υπάρχει μέσα στο PC. Μην μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ για τέτοια περίπτωση...
Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κλαις και τους δύο δίσκους του RAID ταυτόχρονα και αρχίζεις από το μηδέν.
Κάνεις RAID ΜΟΝΟ τα ευαίσθητα δεδομένα.Maddog είπε:Και αν έχεις 3-4 δίσκους όπως έχουν πλέον αρκετοί μετά την έλευση του broadband; (μην πάω σε εμένα που έχω 5...) Θα χώσεις άλλους τόσους επάνω για να έχεις RAID;
Εννοείται καλύτερο απ'αυτό που έχεις, και σίγουρα θα καις παραπάνω, αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσους δίσκους θα κάνεις RAID. Βλέπε ανωτερωMaddog είπε:Πάνω σε τι PSU, μέσα σε τι case, με τι περισσευούμενη άσκοπη θερμότητα και με τι άσκοπη κατανάλωση;
Ποιός μας διαβεβαιώνει ότι μια γυναίκα που μόλις πήρε δίπλωμα δε θα σε πατήσει στο δρόμο; Ουδείς!Maddog είπε:Και πόσοι χρήστες είναι τόσο έμπειροι ώστε να ξαναστήσουν το array σε περίπτωση βλάβης χωρίς να χαλάσουν μόνοι τους τα εναπομείναντα δεδομένα, στήνοντας το λάθος; Ο ίδιος μας λέει ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.
Σαφώς! Εγώ είμαι ενας εκ των IT freaks. Αλλά να σου πω κάτι; Πόσους ραλλιάρηδες με φτιαγμένα αμάξια βλέπεις καθημερινά στην Πατησίων. Εκατοντάδες. Δε σε περιορίζει ο χώρος και κάποιες ελλειπείς ανέσεις/δυνατότητες. Και φτηνά UPS υπάρχουν και δίσκοι σε ξεφτίλα τιμή και μητρικές επίσης.Maddog είπε:Σε εργοστασιακό περιβάλλον μπορεί να έχεις IT technicians, μπόλικα τετραγωνικά με racks για δίσκους και λοιπό hardware, UPS ή ακόμα και δικό σου υποσταθμό, μεγάλο budget για αγορά επιπλέον hardware και δεν συμμαζεύεται. Όλα τους πράγματα που διευκολύνουν την χρήση RAID και την κάνουν πιο αποτελεσματική. Στο σπίτι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.
Οι προτάσεις σου δε με αφορούν γιατί εγώ τα λέω πιο σωστάMaddog είπε:Τις προτάσεις μου για οικιακό backup τις έχω γράψει αναλυτικά και με τεκμηρίωση εδώ. Ακολουθείστε τις και δεν θα χάσετε...![]()