Πρωτοδεσμιτης ....
Αλλωστε κι αν ηθελα να επιλεξω οτιδηπωτε αλλο (Β',Γ')ο βαθμος δυσκολιας θα ηταν μεγαλος ( γιατι χωλαινα καπως στην εκθεση ) ,παρολο (το λεω και μου ακουγεται σχεδον σαν ανεκδοτο) καποια στιγμη στη πρωτη λυκειου η φιλολογος ειχε πει στη μητερα μου οτι μπορω καλλιστα να επιλεξω τριτη δεσμη
oints: , μια και τα πηγαινα αριστα στα αρχαια (καλυτερα απο τους προοριζομενους για τριτη δεσμη -(ρες μπας και ηταν πρωιμη εκδηλωση των retromaniax ανακλαστικων μου )) ....
Οσο για την Δ' θα πω κατι χωρις καμια διαθεση προκαταληψης ,απλα οπως λεγοταν και πιστευονταν τοτε απο την πλειοψηφια των συμμαθητων και καθηγητων την περιοδο εκεινη , που εδινα πανελλαδικες :
"Οτι εκει πηγαιναν στην τεραστια πλειοψηφια τους, οσοι πιστευαν οτι δεν μπορουσαν να τα καταφερουν στις αλλες δεσμες ή απλα ήθελαν να τελειωσουν την τριτη λυκειου και να παρουν απολυτηριο".
Βεβαια ολα αυτα τα λεγαμε, χωρις να "βροντοφωναζουμε" καποια αλλα οτι π.χ. στην Α' δεσμη περνουσε περιπου 1 στους 2 και κατι (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και περιπου 1 στους 4 και κατι σε καποιο ΑΕΙ .
Ενω στην Δ' αν θυμαμαι καλα ηταν 1 στους 7 ....
Παντως εχει ενδιαφερων ,ως κεντρικη σχεδιαση των εκαστοτε υπουργων Παιδειας,και ως κοινωνικο συμπτωμα , η σχετικη υποτιμηση/απαξιωση αυτη της Δ΄ Δεσμης της οποιας κεντρικοτατες σχολες ειναι οι (Χρηματο)Οικονομικες σχολες και σε σχεση και με την σημερινη γενικοτερη οικονομικη κατασταση ...