Σε ποια δέσμη ανήκατε!

Γ' δέσμη και ήθελα να γίνω ψυχολόγος.
 
Αλλο.

Ημουν σε Πολυκλαδικο και επελεξα Κλαδο εφαρμοσμενων Τεχνων...

Εδωσα μονο δυο ειδικα μαθηματα στις Εξετασεις. :cool:

Δεν τα θυμαμαι καλα,ισως να ανηκει "κατ'επεκταση" στην Α δεσμη...
 
Πλάκα - πλάκα, μαζευτήκαμε πολλά τριτοδεσμιτάκια! :D (χαρά εγώ! :p )

Μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν πρόλαβε / ακολούθησε την 5η Δέσμη!....
 
Εγώ πάλι γιατί θυμήθηκα αυτό το τραγούδι?

 
Ανήκω στη γενιά των μαθητών που γνώρισαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (κάτσε καλά Γεράσιμε...!), ήμουν θεωρητική κατεύθυνση, άρα η παλιά Γ δέσμη λόγω του ότι δεν είχε θετικά μαθήματα (μου έφταναν ήδη τα Μαθηματικά, η Γεωμετρία, η Φυσική, η Χημεία...από τη γενική παιδεία με τα οποία είχα σχέση ''από μακριά και αγαπημένοι'').
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
D@redevil είπε:
Για μαθηματικά, φυσική, χημεία, έκθεση: Α' ΔέσμηΓια φυσική, χημεία, βιολογία, έκθεση: Β' Δέσμη

Για αρχαία, λατινικά, ιστορία, έκθεση: Γ' Δέσμη! :)

Για μαθηματικά, ιστορία, (νομίζω) πολιτική οικονομία, έκθεση: Δ' Δέσμη!

Τώρα, αν θυμάμαι καλά, είσαι μηχανικός - οπότε φαντάζομαι μάλλον 1η δέσμη είναι η αντιστοιχία! :)

[edit] Για τη Δ' δέσμη λάθος νομίζω. Κοινωνιολογία ήταν το μάθημα! :) )

Αρχικά ήταν τέταρτο μαθημα στην τέταρτη δέσμη η κοινωνιολογία αλλα σε καποια φαση θεωρήθηκε μάλλον ξεπερασμένο σαν μάθημα και είχε γίνει και κατι σαν σκανδαλο με ένα θέμα που του κολούσαν 2 πιθανες απαντησεις μεσα από το βιβλίο αλλα το υπουργείο είχε δώσει την μια μονο σαν σωστη οπότε μπερδευτικαν οι παπαγάλοι και δόθηκε η αφορμή να σταματήσει η εξέταση της κοινωνιολογίας (που έξακολουθούσε να διδάσκεται) και να αρχίσει η εξέταση της Πολιτικής Οικονομίας (πρώτη φορά το 1994). Ακόμα στη δεύτερη δεσμη διδασκόταν σαν μάθημα χωρίς εξέταση στις πανελλήνιες τα μαθηματικά της τέταρτης δέσμης.
 
Ουφ... ευτυχώς τις πρόλαβα στο τσακ τις Δέσμες (η τελευταία χρονιά ήταν η δική μου... 1999), αλλιώς θα ένιωθα πάλι πιτσιρικάς, όπως τις περισσότερες φορές που βρίσκομαι εδώ μέσα, σε αντίθεση με την καθημερινότητά μου που νιώθω γεροξεκούτης... Όποτε λέω σε άλλους (που γνωρίζουν την ελληνική παιδεία, τουλάχιστον) ότι μπήκα στο Πανεπιστήμιο με Δέσμες, με κοιτάζουν λες και τους είπα ότι πρόλαβα το... Κρυφό Σχολειό! (μάλλον γιατί νομίζουν πως οι Δέσμες ήταν τόσο πραγματικές όσο και το Κρυφό Σχολειό...)

//Α, εννοείται πως ήμουν Α'Δέσμη... :cool:

//...και εννοείται φυσικά πως δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε Ε'Δέσμη... :xm:
 
Α' Δέσμη, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για μένα.

Μετά από 2 χρόνια έδωσα και μαθηματικά Δ' δέσμης για να χαλαρώσω (όμως εδώ ψήφισα μόνο Α').
 
BETTY BOOP είπε:
Ανήκω στη γενιά των μαθητών που γνώρισαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (κάτσε καλά Γεράσιμε...!), ήμουν θεωρητική κατεύθυνση, άρα η παλιά Γ δέσμη.
Έλα ρε συντρόφισσα! Κι εγώ της ίδιας γενιάς είμαι! Κάτσε καλά Γεράσιμε κι έτσι!

Το δικό μας το σύστημα ήταν κι αυτό ψυχοβγαλτικό. Κατεύθυνση επέλεξα ήδη από την Γ' γυμνασίου, πριν καν εφαρμοστεί το σύστημα των Κατευθύνσεων. Φυσικά της Θεωρητικής κι εγώ, μιας και από μικρή άκουγα μαθηματικά και έβγαζα φλούμπες!

Έδωσα 14 (!!!) μαθήματα πανελλαδικά στη Β' λυκείου και 9 στη Γ' (τους έκοψε ότι ήταν κάτι παραπάνω από εξουθενωτικό να δίνεις επί ένα ολόκληρο μήνα πανελλήνιες και τα μείωσαν).
 
Εγώ πήγα στην Γ' Δέσμη λόγω ανεπάρκειας στα Μαθηματικά-Φυσικοχημεία και τελικά τα τελευταία 15 χρόνια δουλεύω ως βοηθός λογιστή!!!!
 
Μπορει εκεινα τα χρονια να απαξιωναν την Δ' Δεσμη και τις οικονομικες σχολες που υπηρχαν σ'αυτες, αλλα σημερα οι μαθητες με τις χαμηλοτερες βαθμολογιες μπαινουν κλασσικα σε ενα ΤΕΙ Λογιστικης...

=====

Ενα αλλο που εκανε εντυπωση ειναι οι διαφορες στο υφος των μαθητων της καθε δεσμης, τοσο.. που μπορουσες να ξεχωρισεις με μερικες ματιες σε ποια δεσμη πηγαινε καποιος.

Η Γ' δεσμη μαζευε κυριως κοπελες, και η Α' αγορια. Στην Δ' πηγαιναν οι πιο ανεμελοι, οσοι δεν ειχαν ορεξη να σπουδασουν (και το συνολο σχεδον του σχολειου). Διαφορετικες.. πιο μαζεμενες, πιο διαβαστερές και ισως με καποιο υφος (δικηγοριστικο μαλλον) οι κοπελες της Γ' δεσμης απο αυτες τις Δ' Δεσμης (που ηταν και οι κοκετες). Η Α' μαζευε το.. "μυαλο" και οι κοπελες της Α' θυμιζαν πιο πολυ αγοροκοριτσα (ακομη και οι πιο προσεγμενες φροντιζαν να εχουν το "επιμελως ατημελητο στυλ").

Εχει κανεις αλλος την ιδια αποψη..;
 
Α΄ δέσμη; Τι είναι αυτό; :p

Ακόμα και η Β΄ με Δ΄ δέσμη θέλουν κόπο για να θυμηθείς αν είχε πάει άνθρωπος :cool:

Καθολικό σχολείο θηλέων ... Η γαλλική φιλολογία χρόνια τώρα από μας τρώει ψωμάκι :D
 
Α Δέσμη και στη συνέχεια , αφού κάθησα στον άξονα των z για κάποια χρόνια, κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου από το Μαθηματικό Αθήνας...
 
Νομίζω ότι η σχετική απαξίωση της Δ' Δέσμης και η καθιέρωσή της ως "δέσμη του λαού" δεν είχε καμία σχέση με τις σχολές στις οποίες μπορούσες να περάσεις, ούτε θυμάμαι να θεωρούνται τα Οικονομικά Πανεπιστήμια κατώτερα. Απλά θεωρούταν ως η πιο ανώδυνη επιλογή για κάποιον που ήθελε μόνο να πάρει το απολυτήριο. Αν το ζητούμενο ήταν να περάσεις "όπου να'ναι", τότε όπως σωστά αναφέρθηκε νομίζω ότι η Α' Δέσμη είχε πιο πρόσφορο έδαφος με τα δεκάδες των δεκάδων των ΤΕΙ στα οποία μπορούσες να μπεις γράφοντας κάτω από τη βάση.

Διαβάζω με ενδιαφέρον τους λόγους που δηλώνετε για τους οποίους προτιμήσατε την δέσμη σας. Για μένα τα πράγματα ήταν απλά, ήθελα να εργαστώ όλη μου του ζωή σε υπολογιστές επομένως απλά κατευθύνθηκα εκεί όπου θα είχα αυτή την επιλογή. Αν κάποιος μου έλεγε ότι για να γίνω προγραμματιστής ή ηλεκτρολόγος μηχανικός που τελικά έγινα θα χρειαζόταν να μάθω Γιαπωνέζικα, βελονισμό και μασάζ σιάτσου αυτά θα είχα κάνει.
 
Οσο βρισκομουν στο δημοτικο, στα Μαθηματικα ημουν καλουτσικη.

Οταν πηγα γυμνασιο και το μαθημα αρχισε να ξεφευγει απο τη συνηθισμενη του φορμα και να εξελισσεται σε.......ζωνη του λυκοφωτος, καταλαβα οτι δεν ηταν για μενα, ουτε εγω για εκεινο.

Με Φυσικη και Χημεια ειχα επισης αθλια σχεση και δεν μπορουσα να καταλαβω γιατι επρεπε να βασανιζομαι τοσο πολυ με πραγματα που δεν αντεχα και που θα μου ηταν αχρηστα στην υπολοιπη ζωη μου, απο τη στιγμη που δεν τα καταλαβαινα.

Με εξαιρεση την Ιστορια που τη βαριομουν αφορητα, ειχα πολυ μεγαλη κλιση στα φιλολογικα μαθηματα και εγραφα παντα εκθεσεις που επαιρναν 19 - 20.

Τα Λατινικα με ξενισαν λιγο τον πρωτο καιρο, αλλα αργοτερα τα συνηθισα και μ' αρεσαν αρκετα, γιατι εχω εφεση στις ξενες γλωσσες.

Αγαπουσα πολυ τα Αρχαια Ελληνικα και με μαγευε να μαθαινω τη γλωσσα που χρησιμοποιουσαν οι αρχαιοι προγονοι μου. Θυμαμαι αρκετα πραγματα ακομα και σημερα και μπορω να πω οτι αυτα που θυμαμαι αποτελουν βαση για να μπορω να εκφερω σωστα τον Ελληνικο Λογο.

Τα Νεα Ελληνικα ηταν για μενα περισσοτερο διασκεδαση και χαρα, παρα μαθημα. Χανομουν με τις ωρες μεσα στα υπεροχα κειμενα Νεοελληνικης Λογοτεχνιας και διαβαζα το σχολικο βιβλιο ακομα και στις διακοπες!

Υστερα απο ολα αυτα, χρειαζεται να γραψω και σε ποια δεσμη ανηκα; :)
 
Αυτό που μου κάνει εντύπωση πάντως, είναι τα χαμηλά ποσοστά της Δ'Δέσμης στο poll... Στην εποχή μου οι Τεταρτοδεσμίτες ήταν παραπάνω από διπλάσιοι από τις υπόλοιπες τρεις Δέσμες μαζί, κυρίως γιατί όλοι τη θεωρούσαν ως την πιο εύκολη Δέσμη, άρα την έβλεπαν και ως καταφύγιο όσων δεν ενδιαφερόντουσαν να μπουν σε Ανωτερη/Ανώτατη σχολή και απλώς ήθελαν ένα απολυτήριο Λυκείου...

Αν θυμάμαι στο περίπου τα νούμερά στο σχολείο μου, ήμασταν κάπου 25 άτομα Α'Δέσμη, 5-6 στη Β', καμιά 10αριά στη Γ' και κάπου 80-90 στην Δ' (χωρισμένοι σε 3 τμήματα προφανώς)...

//Οκ, τώρα είδα ότι η ίδια απορία αναφέρθηκε και πιο πάνω... my bad... Δεν πρόλαβα να κάνω refresh... Όπως λέει ο Άλκης, η "υποβάθμιση" της Δ'Δέσμης είχε κυρίως να κάνει με το αντικειμενικά χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας των μαθημάτων της (σε σχέση με τις άλλες τρεις πάντα... θυμάμαι τα Μαθηματικά τους κάλυπταν περίπου το 20% της δικής μας ύλης) και όχι με τις σχολές που μπορούσες να περάσεις. Άλλωστε οι περισσότεροι που πήγαιναν εκεί, δεν πήγαιναν "για να περάσουν όπου να'ναι", αλλά "για να μην περάσουν πουθενά". Απλώς ένα απολυτήριο ήθελαν και ναι, η Δ'Δέσμη ήταν η πιο εύκολη από αυτή την αποψη...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
alkis21 είπε:
Νομίζω ότι η σχετική απαξίωση της Δ' Δέσμης και η καθιέρωσή της ως "δέσμη του λαού" δεν είχε καμία σχέση με τις σχολές στις οποίες μπορούσες να περάσεις, ούτε θυμάμαι να θεωρούνται τα Οικονομικά Πανεπιστήμια κατώτερα.

Olorin είπε:

Οκ, τώρα είδα ότι η ίδια απορία αναφέρθηκε και πιο πάνω... my bad... Δεν πρόλαβα να κάνω refresh... Όπως λέει ο Άλκης, η "υποβάθμιση" της Δ'Δέσμης είχε κυρίως να κάνει με το αντικειμενικά χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας των μαθημάτων της (σε σχέση με τις άλλες τρεις πάντα... θυμάμαι τα Μαθηματικά τους κάλυπταν περίπου το 20% της δικής μας ύλης) και όχι με τις σχολές που μπορούσες να περάσεις.
 


Μηπως βλεπετε κομματακι μονοσημαντα το θεμα .


 


Μονο σκεφτητε π.χ. πως το ολο κλιμα επηρρεαζε και προκαλουσε δυνητικα αρνητικες αντιδρασεις σε επιπεδο π.χ. γονεων/περιβαλλοντος ,οταν το πολυ ικανο /αριστουχο καμαρι τους τους ανακοινωνε, οτι επελεξε να παει Δ' Δεσμη,



ή και το επιπεδο των μαθητων (μιλαμε για τους εισακτεους στα καλα ΤΕΙ και ΑΕΙ ) που προσελκυε και αρα μελλοντικους πτυχιουχους σε σχεση με τις αλλες δεσμες .


 

 

 

 


Νομιζω ομως οτι αρχιζαμε να ξεδρομιζουμε και βγαινουμε off topic με κινδυνο να "χαλασουμε" ενα πολυ ενδιαφερων thread.


 


Υ.Γ. Και να ζητησω συγνωμη απο τους οποιους Δ'δεσμητες πιθανον να ενοχλησε το σχολιο μου.


 

 

 

 

 

 


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Nemo για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις ή που ακριβώς έγκειται η διαφωνία σου (αν υπάρχει).
 
Όντως η τεταρτη δεσμη μαζευε και τους μαθητές που μόνο θέλανε να παρουν το απολυτήριο του Λυκείου. Και όντως οι καθηγητές είχαν ανάλογη στάση προς τους μαθητες της τεταρτης δεσμής (αν σε ενδιαφερει να περασεις θα κανεις φροντιστήριο και θα μαθεις εκει το μάθημα, αν δεν σε ενδιαφερει να περασεις δεν σε ενδιαφέρει και το μάθημα, οπότε εγω δεν θα σε αφήσω αλλα και δεν θα σου κάνω μάθημα). Από την άλλη μάζευε και παιδιά που ενδιαφέρονταν για τις σχολές της Δ δέσμης ή που τα ενδιαφεροντα τους τους έστρεφαν στα μαθήματα της Δ' δέσμης. Το να λέμε όμως ότι τότε (τουλάχιστον το 1995 που τελειωσα το λύκειο εγω) οι κακοί μαθητες μπαίναν στις λογιστικές είναι υπερβολή. Τότε στις ανθοκομείες και στα λοιπα παραγεωπωνικά ποιοι μπαίνανε; Και στην τελική αν σε κάποιον άρέσει η ανθοκομία και είναι επιτυχημένος σε αυτό έχει σημασία το ότι μπήκε με 9?
 
Πίσω
Μπλουζα