Σπάνιες Ελληνικές ταινίες

Την είδα πρόσφατα στο youtube αν ψάχνετε ακόμα..Μάλιστα διάβασα οτι ήταν η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Λάκη Κομνηνού!

Ευχαριστώ για την πληροφορία cheetara.
 
Την έχω την ταινία. Πολύ σπάνια

Πολύ σπάνιες είναι ο Δρόμος Χωρίς Σύνορα με τον Κακαβά και Στο κατώφλι της αμαρτίας με τον Μπάρκουλη. Ευτυχώς μετά από χρόνια αναζήτησης κατάφερα να τις βρω.
Καλησπέρα...Με καθυστέρηση είδα το post κάνοντας μια γενική αναζήτηση για τις ταινίες του Μάνου Κατράκη. Η ταινία "Μαρίνος Κονταράς "(1948) θεωρείται χαμένη εξ όσων γνωρίζω. Αν την έχεις, θα ήταν ωραίο ν' ανεβάσεις αποσπάσματα της στο youtube ώστε να την χαρούν κι άλλοι. Το ίδιο ισχύει και το "Δρόμος Χωρίς Σύνορα". Καλή συνέχεια.
 
Εδώ θα βρείτε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση σπανίων και μη αλλά πάντως σημαντικών ταινιών της περιόδου 1969-70.
 
Τώρα ή ταινία " φτωχό σπουργιτακι" θεωρείται σπάνια ρετροσυναδερφοι;
 
Η πρώτη εμφάνιση του Χαρρυ Κλυνν στην Μμικρού μήκους ταινια Σύγχυσις του 1960 με συμπρωταγωνιστή τον Αρτέμη Μάτσα.Υπάρχει ωσ τμήμα της βιντεοταινίας Η φάπα της χρονιάς(1987):
ευτυχώς έστω και με αυτή την αλχημεία (ενσωμάτωση ως σκέτς στην βιντεοκασέτα) σώθηκε αυτή η σπάνια ταινία μικρού μήκους,με την πρώτη εμφάνιση του Χάρρυ Κλύνν
 
Ναι, ειναι πολυ της μοδας να τα στριβεις οταν γεραζεις και να αποποιεισαι τις ταινιες που σε εκαναν διασημο. Αντιθετα, κατι κουλτουριαρικες ψωριαρικες και κακομοιριασμενες θεωρουνται ταινιες υψηλης αισθητικης και νοηματων.
νομίζω έγινε αριστερή κι αυτή,κάπου το διάβαζα πολλά χρόνια τώρα νομιζω την περίοδο που επέστρεψε τηλεοπτικά με τα "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά" και τις "φιλενάδες"
 
Την ταινία " Ευα" την έχετε δει; Με μανο κατρακη και Αλεξανδρακη; Του 53'
 
Πολλά χρόνια έχει να προβληθεί και "ο κύριος σταθμάρχης" με τον Τσιβιλίκα σε έναν απ' τους ελάχιστους πρωταγωνιστικούς ρόλους του στον παλιό κινηματογράφο.
 
Παιδια ποια ηταν αυτη η κοπέλα στους ερωτες στην λέσβο ( μεταγενέστερος τιτλος, παιδια διοτι ειχε και μεταγενέστερο, "ο θάνατος έχασε το παιχνίδι" πολύ πιο ταιριαστός), σίγουρα ντουμπλαρίστηκε η φωνη της, ωραια σαν αγγελος ενω δεν καταλαβαινω ποια ηταν και η μις ελλας που επαιξε στην ταινια! Μελό η σκηνη οπου ζωγραφιζει το ημιγυμνο πορτραιτο του Αλεξαντερ και του λεει "πως τυχερος ο ηλιος διοτι βασιλεύει κάθε βραδυ" και αυτος της ανταπαντα " τυχερός μονο ο ανθρωπος γιατι σκοτεινιάζει μόνο μια φορά , την τελευταια μέρα του"

Προβολή συνημμένου 179182
Η ηθοποιός αυτή είναι η Κλόντι Λανγκ, (Claudie Lange) με καταγωγή από το Βέλγιο, ηθοποιός και μοντέλο, και κυρίως έπαιξε στον ιταλικό κινηματογράφο. Η Λάνγκ μπήκε στον κινηματογράφο όταν γνώρισε τον Φεντερίκο Φελίνι και μάλιστα έλαβε μέρος - σε έναν μικρό ρόλο - στην "Ιουλιέτα των πνευμάτων" το 1965, και στη "Βίβλο" το 1966. Η πρώτη της ταινία ήταν: "The Invincible Brothers Maciste (1964)".
 
Πολύ σπάνια ταινία είναι "το πέρασμα" του 1974 σε σκηνοθεσία Άγγελου Παπαηλία με Λάμπρο Κοτσίρη,Πέρυ Ποράβου. Την είδα πρόσφατα και σίγουρα δεν έχει προβληθεί ποτέ στην τηλεόραση. Για την συγκεκριμένη ταινία γράφει ο Φώντας Τρούσσας στην σελίδα του "Δισκορυχείον" (αλλά χωρίς να αποκαλύπτει τον τίτλο της συγκεκριμένης ταινίας) :
"Τελείως απίθανη, από πάσης πλευράς, κοινωνικοπολιτική αντιχουντική (ελληνική) ταινία, γυρισμένη εκείνα τα χρόνια, που απαγορεύτηκε με συνοπτικές διαδικασίες και που προβλήθηκε, για λίγο, επί μεταπολίτευσης..."
Εμένα προσωπικά μου θύμισε σκηνοθετική γραφή Γιάννη Κοκκόλη με πολλές παράξενες και εμβόλιμες σκηνές. Είναι κι αυτή απ' τις ταινίες που δεν κατατάσσονται ούτε στον εμπορικό κινηματογράφο της εποχής εκείνης ούτε όμως στον νέο ελληνικό κινηματογράφο. Πάντως ο Κοτσίρης σε αυτή την κατά τα άλλα μέτρια ταινία, δίνει ρεσιτάλ παράνοιας στον χαρακτήρα που ερμηνεύει,ίσως ο πιο παρανοϊκός χαρακτήρας που έχω δει σε ελληνική ταινία .
Τέλος στην ταινία συμμετέχουν σε μικρούς ρόλους και οι Μιχάλης Μόσιος και Γιώργος Μυλωνάς (ο μετέπειτα σκηνοθέτης σε βιντεοκασέτες).
Αυτό που θα πω δεν πιστεύω να δημιουργεί θέμα με τα πνευματικά δικαιώματα, γιατί την ταινία την έχει στην ιστοσελίδα του για προβολή ο ίδιος ο σκηνοθέτης, οπότε όποιος έχει περιέργεια να την δει υπάρχει αναρτημένη απ' τον ίδιο τον σκηνοθέτη Άγγελο Παπαηλία.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Την έχει σήμερα η ΕΡΤ , δεν την έχω ξαναδεί στα σίγουρα
 
Την έχει σήμερα η ΕΡΤ , δεν την έχω ξαναδεί στα σίγουρα
Αξιζει να τη δεις για την ανυπερβλητη αισθητικη που ειχαν τα τελη δεκαετιας του '50 - αρχες του '60.
Για την ατμοσφαιρα που αποπνεει.
Για τα υπεροχα ροδιτικα τοπια της.
Για τους νεαροτατους ηθοποιους σε μια απο τις πρωτες τους εμφανισεις: Ντεπη Μαρτινη, Ζωζω Σαπουντζακη, Κωστας Πρεκας, Βαγγελης Βουλγαριδης.
Το σεναριο ειναι ετσι κι ετσι. Ο,τι πρεπει παντως για ρομαντικες καρδουλες. :)
 
Αξιζει να τη δεις για την ανυπερβλητη αισθητικη που ειχαν τα τελη δεκαετιας του '50 - αρχες του '60.
Για την ατμοσφαιρα που αποπνεει.
Για τα υπεροχα ροδιτικα τοπια της.
Για τους νεαροτατους ηθοποιους σε μια απο τις πρωτες τους εμφανισεις: Ντεπη Μαρτινη, Ζωζω Σαπουντζακη, Κωστας Πρεκας, Βαγγελης Βουλγαριδης.
Το σεναριο ειναι ετσι κι ετσι. Ο,τι πρεπει παντως για ρομαντικες καρδουλες. :)
Και τι διαβάζω ταινία με εμιρηδες
 
@bambinella 100 , μην σου πω πως τον καλύτερο ρόλο τον έχει η Ζωζώ ως καπριτσιοζαΤζιν Λομπάρντ με το σκυλάκι της και δεν θυμάμαι να την έχω δει πιο όμορφη! Τώρα το σενάριο μπαζει ολίγον τι έως πολυ :)ο Βουλγαρίδης πολύ παιδαρελι στην ταινία τον άλλο που αγαπά την Γιούλη δεν τον ξέρω. Παίζει και ο Πρέκας βλεπω
 
Tελικα, βιάστηκα να μιλήσω , συμπαθητική ήταν η ταινία ειδικά εκεί που εμφανίζεται και ο εμίρης του Αραντ και αρχίζουν τα μπερδέματα με τις δύο αδερφές και τα φτωχοπαιδα από την Ρόδο.
 
Σήμερα από την ΕΡΤ το " έκλεψα την γυναίκα μου" δεν θυμάμαι να το έχω ξαναδεί.
 
Πίσω
Μπλουζα