Σπάνιες φωτογραφίες της Αλίκης!

Παντως μια εκ των εν λογω φωτογραφιών κυκλοφορεί ηδη στο διαδίκτυο... Τωρα αν υπάρχουν άλλες ή όχι, ουδείς γνωρίζει...
 Προσωπικά αμφισβητώ οτι στην εν λόγω φωτογραφία είναι η Βουγιουκλάκη στη γέννα. Η δε σελίδα που τη δημοσιοποίησε είναι απο αυτές με τους τρανταχτούς τίτλους και τα άρθρα άχυρα για τ άλογα. Καμία αξιοπιστία. 
 
ali.JPG

"Η Αλίκη συγχαίρει τον Δημήτρη Χορν στα καμαρίνια του "Κεντρικον" στις 10 Οκτωβρίου του 1963 για την συγκλονιστικη του ερμηνεία στο "Ημερολόγιο ενός τρελού" που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές του επιτυχίες". 

πηγη

φωτο απ το περιοδικο "Κατερινα" , τις βρηκα στο διαδικτυο

kat618aliki.JPGkat618.JPGalikii.JPG
 
οι σχολιασμοι κατω απ τις φωτογραφιες παρουσιαζουν ενδιαφερον

aral1.JPG

"Δύο σπάνιες φωτογραφίες της Αλικης την δεκαετία του '60 από δύο σημαντικές και αγαπημένες της οικογενειακες στιγμές. Αριστερά, Δεκέμβριος του 1960 στον γάμο του αδερφού της Τάκη Βουγιουκλάκη με την Μπετυ Νικολακοπουλου στον Αγιο Δημήτριο Λουμπαρδιαρη. Πίσω απο τον γαμπρό διακρίνεται και η μητέρα τους Εμυ μια υπέροχη γυναίκα με φίνα παρουσία που στάθηκε κυριολεκτικά σαν "βράχος" όλα τα χρόνια στην οικογένεια. Το ζευγάρι γνωρίστηκε στην Ρώμη το 1959 όταν ο Τάκης σπουδάζει σκηνοθεσία και η Μπετυ φθάνει για σπουδές. Ο έρωτας ειναι κεραυνοβολος, την επόμενη χρονιά παντρεύονται, αποκτούν ένα γιο και το 1963 επιστρέφουν στην Ελλάδα. Δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη στον "Ηλία του 16ου" πριν φύγει για Ιταλία και στο "Η γυναίκα να φοβάται τον άνδρα" με την επιστροφή του στην Αθήνα. Στην συνέχεια γίνεται Δ/ντης φωτογραφίας στην "Κόρη μου την Σοσιαλιστρια" και στο "Επιχείρηση Απόλλων" με την Έλενα Ναθαναήλ.Το 1969 τον καλεί ο Φινος όπου ξεκινά την σκηνοθετική του καριέρα στον κιν/φο δίπλα στην Αλίκη στα θρυλικά "Ένα αστείο κορίτσι", "Σ'αγαπω" και "Η Αλίκη δικτατωρ" με τεράστια επιτυχία. Μετά τον χωρισμό του από την πρώτη του σύζυγό πραγματοποιει και ένα δεύτερο γάμο το 1986 με την γνωστή ηθοποιό Έφη Πικουλα με την οποία παραμένουν αγαπημένοι και ευτυχισμένοι. Στην φωτο δεξιά, το 1964 η Αλίκη Νονά βαφτίζει τον γιο του τον Γιάννη, με τον κόσμο να κατακλύζει την εκκλησία για να θαυμάσει από κοντά το κιν/φικο του είδωλο. Η Αλίκη αγαπά πολύ τον ανιψιό και πρώτο εγγονι της οικογένειας και στα παιδικά του χρόνια τον έχει καθημερινά κοντά της σαν δικό της παιδί. Ένα βράδυ στο καμαρίνι προσπαθώντας να αναφέρει το όνομα της, την προσφωνει "Καλικα" ένας χαρακτηρισμος που της αρέσει πολύ και την ακολουθεί για καιρό από δικούς της ανθρώπους. Υπήρξε πολύ δεμένη με την οικογένεια, όταν από την τρυφερή ηλικία των εννέα ετών με τον χαμό του πατέρα της, προσπάθησε να τους στηρίξει και συνέχισε τα επόμενα χρόνια με την ψυχή της σε όλα τα επίπεδα μέχρι και το "φευγιό" της. Ήταν γι αυτήν "ένα σημείο αναφοράς", μια "σταθερά" στην ζωή της που την βοήθησε να αντεπεξέλθει, να δημιουργήσει και να ισορροπήσει ανάμεσα σε μια ασύλληπτη για τα ελληνικά χρονικά δημοσιότητα και μια όμορφη προσωπική ζωή". 

aral2.JPG

" Η Αλίκη με τον μεγάλο θεατρανθρωπο Αλέξη Σολομο, κατά την διάρκεια των προβων της "Λυσιστρατης" του Αριστοφάνη που ανεβάζει στις 4 Ιουλίου του 1986 στην Επίδαυρο. Είναι η πρώτη φορά όπου η αγαπημένη ηθοποιός εμφανίζεται στον συγκεκριμένο χώρο και παρά τις ποικίλες αντιδράσεις, με τις έξοχες σκηνοθετικες οδηγίες του Σολομού, αποθεώνεται στο κατάμεστο αρχαίο θέατρο. Γνωρίζονται αρχές της δεκαετίας του '50, εκείνος ως καθηγητής και η Αλίκη ως μαθήτρια του Εθνικού και την ερωτευεται από τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους. Υπήρξε ο πρώτος άντρας στην ζωή της που την γοητεύει για την προσωπικοτητα, την βαθιά καλλιέργεια και την πνευματικοτητα του. Ο πρώτος που διακρίνει το μεγαλο ταλέντο και την "ξεχωριστή της γοητεία" όπως χαρακτηριστικα ο ίδιος αναφέρει και ο πρώτος που την βοηθά ουσιαστικά στα πρώτα της βήματα στο θέατρο. Το 1954 ως δευτεροετης φοιτήτρια, της προτείνει να αντικαταστησει την Άννα Συνοδινου που αποχωρεί για λόγους υγείας, ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικο ρόλο στον "Ρωμαιο και την Ιουλιέτα" που σκηνοθετεί ο ίδιος. Στην συνέχεια αναλαμβάνει την καριέρα της ο δεύτερος μέντορας της Μάριος Πλωριτης, όπου βλέπει και την δημοτικότητα της να εκτινάσσεται κυριολεκτικά στα ύψη. Ο Αλέξης Σολομός αποτελεί μια από τις σημαντικοτερες θεατρικές μορφές του 20ου αιώνα, ο οποίος διαγράφει μια λαμπρή πορεία ως σκηνοθέτης, μεταφραστής, συγγραφέας θεατρικών κειμένων, σκηνογράφος και ενδυματολογος. Ο σκηνοθέτης που ανεβάζει με μοναδική μαεστρία σχεδόν όλα τα έργα του Αριστοφάνη και το αρχαίο δράμα και υπηρετεί με απαράμιλλο επαγγελματισμο και σεβασμό όλα τα είδη θεάτρου από τραγωδία μέχρι μιούζικαλ. Η ιδιοφυΐα, το απίστευτο χιούμορ, η ταπεινοτητα και η βαθιά αγάπη προς τους συναδέλφους του, τον κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό και ξεχωριστό στον χώρο του. Για την συνολική του προσφορά στον πολιτισμό λαμβάνει τιμητικές διακρίσεις και αναγορευεται επίτιμος Διδάκτωρ του Παν/μιου Αθηνών. Με τον "χαμό" του το 2012 σε ηλικία 94 ετών, αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη από μεταφράσεις, σκηνοθεσίες και εκδόσεις και ένα μεγάλο κενό από την τεράστια προσωπικοτητα του στον χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού. "

aral3.JPG

" Το καλοκαίρι του '74 η Αλίκη αποφασίζει να ανεβάσει για την επόμενη χειμερινή περίοδο, το ιστορικό έργο του Γιώργου Ρούσσου "Μαντώ Μαυρογενους". Στις 20 Ιουλιου κατά την διάρκεια των προβων, βγαίνει στους δρόμους με τα κοστούμια της ηρωιδας που θα ερμηνεύσει, για να πανηγυρίσει με τον κόσμο την νίκη της δημοκρατίας (αριστερά πάνω). Στην πρενς κομφερανς που ακολουθεί για την ανακοίνωση του έργου (πάνω δεξιά), δίπλα της οι συντελεστές που αποτελούν και την "αφρόκρεμα" των μορφών της τέχνης και του πολιτισμού της εποχής. Αριστερά ο συμπρωταγωνιστης της Μάνος Κατρακης και διπλα ο Μίκης Θεοδωράκης που "ντύνει" μουσικά την παράσταση. Δεξιά ο Γιώργος Ρούσσος σημαντικός συγγραφέας και δημ/φος της εποχής, σύζυγος της ηθοποιού Καιτης Λαμπροπουλου και ο δημιουργός της θρυλικής "Μανταλενας". Στο κέντρο ο ενδυματολογος και σκηνογραφος της παράστασης Σπύρος Βασιλείου, ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες εικαστικούς, ζωγράφος, σκηνογράφος και συγγραφέας. Ένα από τα έργα του που εμπνεύστηκε από την αγαπημένη ηθοποιό είναι και "Η λάμπα της Αλικης" (κάτω αριστερά), το οποίο η ίδια λάτρεψε και αγόρασε το 1965 την χρονιά του γάμου της με τον Δημήτρη και "κοσμουσε" το σαλόνι της για πολλα χρόνια. Η Μαντώ Μαυρογενους κάνει πρεμιέρα στις 19 Οκτωβρίου του '74 στο θέατρο "Αλίκη" και γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Πέντε μήνες αργότερα τον Μάρτιο του '75, ενδιδει στην πρόταση της ΕΡΤ να πρωταγωνιστησει σε σήριαλ ενσαρκωνοντας την "Βασίλισσα Αμαλία" και πάλι του Γιώργου Ρούσσου, ένα ιστορικό έργο που γραφει για την ίδια με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο πλάι της(κάτω δεξιά) . Αν και οι σχέσεις τους είναι τεταμενες με το διαζύγιο να βγαίνει τον Ιούλιο του '75, ως άψογοι επαγγελματιες συνεργαζόνται με επιτυχία. Όπως αναφέρεται, η αμοιβή της "υπερογκη" για τα ελληνικά δεδομένα και η παραγωγή, τα κοστούμια και τα σκηνικά από τα ακριβότερα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Η σειρά κάνει μεγάλη επιτυχία με το κοινό καθηλωμένο να δει και τηλεοπτικά το κιν/φικο του είδωλο. Όλες οι ηρωίδες των ιστορικών ρόλων που ενσάρκωσε στην πολυχρονη καριέρα της άφησαν εποχή, γιατί απαιτούσαν αίγλη, λάμψη και ακτινοβολία, στοιχεία που ήταν απόλυτα συνυφασμένα με την μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικοτητα της. "

aral4.JPG

" Το 1964 αποτελεί μια χρονιά "σταθμό" για την Αλίκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς αναγγελουν την θεατρική τους συνεργασία στην σκηνή του "Κεντρικον" με το υπέροχο έργο του Ζαν Ανουιν "Κολομπ" όπου αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ τους και μια ιδιαίτερη συμπάθεια. Στην φωτο (πάνω αριστερά) την ημέρα της αναγγελιας με τους θεατρικους επιχειρηματιες Τάκη Μακριδη και Νίκο Σοφιανοπουλο. Το συγκεκριμένο καλοκαίρι κάνουν και τα γυρίσματα της "Μοντέρνας Σταχτοπούτας" στην Ρώμη και εκεί αρχίζει ένα τρυφερο ειδυλλιο των αγαπημενων ηθοποιων που καταλήγει σε έναν από τους μεγαλύτερους έρωτες στα κιν/φικα και θεατρικά χρονικά. Στην πρόβα τζενεράλε της παράστασης σε μια από τις σκηνές, το φιλί που ακολουθεί μετά το Σ' αγαπώ του Δημήτρη προς την Αλίκη, είναι για όσους το έζησαν από κοντά από τα πιο έντονα και αληθινά στο ελληνικό θέατρο. Στην πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου του 1964, λίγο πριν βγουν στην σκηνή, της προσφέρει ένα δακτυλίδι αρραβώνων με την Αλίκη έκπληκτη να αποδέχεται την πρόταση. Μετά την πενταετή συνεργασία τους με αρκετές κόντρες και διαμάχες, η είδηση του γάμου πέφτει σαν βόμβα στους καλλιτεχνικους κύκλους. Κατά την διάρκεια της πρενς κομφερανς που ακολουθεί στις 11 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους για την αναγγελία του γάμου (πάνω δεξιά), η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ηλεκτρισμένη. Οι καλλιτεχνικοι συντάκτες έντονα δυσαρεστημενοι γιατί θεωρούν ότι το ζευγάρι δεν τους εμπιστευθηκε και έδωσε την είδηση του γάμου σε ελάχιστες εφημερίδες αγνοώντας τους υπόλοιπους. Σε κάποιες επίμονες και με υπαινιγμούς ερωτήσεις, ο Δημήτρης θίγεται και ακολουθεί έντονος διαπληκτισμος με την Αλίκη απογοητευμενη από αυτή την κατάληξη. Μία από τις παραστάσεις του έργου προσφέρθηκε ως δώρο για τον γάμο τους μαζί με την τότε πριγκίπισσα Ειρήνη (φώτο κάτω), για τους σκοπούς του Συλλόγου Προνοιας Κωφαλαλων Ελλάδος. Στο "Κεντρικον" υπήρχε πάντα η φήμη για τα γνωστά ειδυλλια των πρωταγωνιστων του όπως Λογοθετιδη -Λιβυκού, Λαμπετη-Χορν και τώρα Αλικης -Δημήτρη. Ποτέ δεν χυθηκε τόσο μελάνι, δεν απασχόλησε τόσο τον τύπο και δεν αγαπήθηκε τόσο έντονα απο το κοινό όσο το μυθικό αυτό ζευγάρι που η ζωή και το έργο του παραμένουν μέχρι και σήμερα μοναδικά και αξεπέραστα. "

aral5.JPG


 


"Το καλοκαίρι του 1976, η Αλίκη ανεβάζει με μεγάλη επιτυχία στο κηποθεατρο με το όνομα της (στο Πεδίον του Άρεως), το έργο του Γρήγορη Ξενοπουλου "Πειρασμός". Ένα από τα βράδια του Ιουλίου όπου το θέατρο αργεί, η Εταιρεία θεάτρου με όλα τα μέλη της και επί κεφαλής την Αλίκη και την Τζένη, διοργανώνουν στο φουαγιέ του θεάτρου δεξίωση προς τιμή του Ηλία Καζάν (σπανια φωτο). Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης υπήρξε μια σημαντική μορφή στην εξέλιξη του Αμερικανικού θεάτρου και κιν/φου. Γεννημένος από Έλληνες μετανάστες της Αμερικής, σπούδασε υποκριτική στο Γεηλ αλλά δεν ασχολήθηκε ως ηθοποιός. Το 1942 σκηνοθετεί για πρώτη φορά παράσταση στο Μπροντγουει με το έργο του Ουαιλντερ "Με τα δόντια" σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Για περίπου 30 χρονια ανεβάζει στο θέατρο με τρόπο μοναδικό, τα σημαντικότερα αριστουργηματα Αμερικανών συγγραφέων όπως Άρθουρ Μίλερ και Τενεσί Ουίλιαμς με τον οποίο υπήρξαν και στενοί φίλοι. Το 1945 ξεκινά και την κιν/φικη σκηνοθεσία με ταινίες που αφήνουν εποχή όπως "Το λιμάνι της αγωνίας", "Βιβα Ζαπατα", "Λάσπες στ'αστρα", "Αμερικα Αμερικα". Το 1951 μεταφέρει στο σινεμά το "Λεωφορείο ο πόθος" με την εκπληκτική Βίβιαν Λη και τον άγνωστο τότε Μαρλον Μπραντο, ο οποίος ήταν ανακάλυψη δική του και της εταιρείας Actor's Studio που ίδρυσε το '47 με φίλους του. Το 1955 σκηνοθετεί τα "Ανατολικά της Εδέμ" με τον θρυλικο Τζέιμς Ντιν άλλη μια δική του ανακάλυψη και της εταιρείας του και το 1961 συστηνει τον Γουόρεν Μπιτι με το "Πυρετός στο αίμα". Με τις έξοχες σκηνοθετικες του οδηγίες, καταφέρνει να αποσπα μυθικές ερμηνείες από "μεγαθήρια" της έβδομης τέχνης όπως Μαρλον Μπραντο, Κερκ Ντάγκλας, Ρόμπερτ Μίτσαμ, Ζαν Μορο, Τζακ Νίκολσον. Κερδίζει δύο Όσκαρ σκηνοθεσίας και άλλες τρεις φορές υποψήφιος. Στην τελευταία του ταινία το 1976 "Ο τελευταίος μεγιστάνας", σημαντικές υπήρξαν οι ερμηνείες των πρωταγωνιστων όπως Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζακ Νίκολσον και Τόνι Κέρτις. Το 1999 η Αμερικανική Ακαδημία Κιν/φου του απονέμει τιμητικό Όσκαρ για το συνολικό του έργο το οποίο παραλαμβάνει με την συνοδεία των Ντε Νίρο και Μάρτιν Σκορσέζε. Μια μεγάλη φυσιογνωμία στο παγκόσμιο θέατρο και κιν/φο με πραγματικά διεθνή καριέρα. "Εφυγε" σε ηλικία 94 ετών το 2003."

aral6.JPG

" Η Αλίκη σε μία από τις σπάνιες φωτογραφίες κατά την επίσκεψη της το 1960 σε ορφανοτροφειο της Αθήνας. Από τις ελάχιστες φορές όπου η αγαπημένη ηθοποιός φωτογραφιζεται σε ευαίσθητες και ιδιαίτερες γι αυτήν στιγμές, της αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Από νεαρή ηλικία έζησε την απόλυτη δόξα και επιτυχία μέσα σε μία πορεία ασύλληπτης δημοτικοτητας και λατρείας από το κοινό. Κάθε προσωπική και επαγγελματικη της κίνηση αποτελούσε και ένα γεγονός, ένα παγκόσμιο φαινόμενο συνεχούς πρωτειας στην χώρα του για τέσσερις δεκαετίες. Κρίθηκε και αδικήθηκε ανελέητα πολλές φορές από τους "λίγους", αγαπήθηκε και λατρευτηκε όσο κανείς απ'τους πολλούς. Υπήρξε όμως και μια πλευρά της την οποία κράτησε κρυφή και μυστική από όλους παρά μόνο για τον εαυτό της και τους πολύ δικούς της ανθρώπους. Για πολλά χρόνια η "κρυφή" Αλίκη με σκυμμένο το πρόσωπο, τεράστια γυαλιά και μαντήλι για να μην την αναγνωρίσει κανείς, έμπαινε στην πόρτα ιδρυμάτων με εγκαταλελειμμενα παιδιά. Εκεί, γεμάτη όχι μόνο δώρα και υλικά πρώτης ανάγκης, αλλά κυρίως με την παρουσία, το τεράστιο χαμόγελο και την συμπαράσταση της, φωτιζε κυριολεκτικά την ζωή τους. Στα παιδιά αυτά όπου η ζωή έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο, η Αλίκη υπήρξε η πριγκίπισσα του παραμυθιού που ήταν δίπλα στις έγνοιες, τις στενοχωριες, τις χαρές ακόμη και στις σπουδές τους. Η τόσο σημαντική και ανθρώπινη αυτή πλευρά έγινε γνωστή χρονια μετά το "φευγιό" της καθώς η ίδια δεν θελήσει ποτέ να δημοσιοποιηθει. Ο ξαφνικός και αναπαντεχος χαμός της συγκλόνισε τις ψυχές των πλασμάτων αυτών που αισθανθηκαν ότι έχασαν έναν πολύ δικό τους άνθρωπο. Ακόμη και η τελευταία της παράσταση η "Μελωδία της ευτυχίας" ήταν αφιερωμένη στα παιδιά που τόσο αγάπησε και λάτρεψε σε όλη την πορεία της ζωής της. Μια μεγάλη καλλιτεχνική προσωπικοτητα αλλά κυρίως ένας μεγάλος άνθρωπος. "Αιώνιο αγαπημένο είδωλο" μην φοβάσαι, δεν σε ξέχασε ποτέ κανείς. Και πως θα μπορούσε άλλωστε.. "

aral7.JPG

" Μια από τις σπάνιες φωτο της Αλικης τον Μάρτιο του 1976 με τον σημαντικό συγγραφέα και ποιητή Μενελαο Λουντεμη στα παρασκήνια του θεάτρου "Αλίκη". Ο συγγραφέας μόλις έχει επιστρέψει από το Βουκουρέστι όπου είχε εκπατριστει από το 1956 για πολιτικούς λόγους και συγχαίρει την ηθοποιό για την ερμηνεία της στο θρυλικό μιούζικαλ "Καμπιρια". Μεγάλος θαυμαστής από τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, εξέφραζε πάντα την εκτίμηση και τον θαυμασμό του με διθυραμβικές κριτικές όπου εξυμνουσε το ταλέντο και την προσωπικοτητα της. Ένας από τους πιο πολυδιαβασμενους Έλληνες συγγραφείς και ένα μεγάλο κεφάλαιο στην λογοτεχνία του Μεσοπολέμου. Με πλούσιο έργο σε περισσότερα από σαράντα βιβλία, καλύπτει όλα τα είδη από ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο, μεταφράσεις μέχρι παιδικό θέατρο με πολύ γνωστο και αγαπημένο το "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα". Κατέγραψε στοιχεία της κοινωνικής πραγματικότητας όπως η αδικία, η μοναξιά, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες με λιτό και κατανοητό τρόπο αλλά ταυτόχρονα απίστευτα λυρικό και ρεαλιστικό. Τον Νοέμβριο του 1976, μετά την πρεμιέρα της Αλικης με το "Νυφικό κρεββάτι" όπου υποδύεται μοναδικά μια γυναίκα σε όλες τις ηλικίες, χαρακτηριστικη είναι και η κριτική του: "Γράφτηκαν πολλές σελίδες για το όνομά της. Έγινε εξώφυλλο ούτε η ίδια ξέρει πόσες φορές. Έδωσε συνεντεύξεις, θύμωσε όταν παραποιηθηκαν, κατηγορήθηκε και αγαπήθηκε από δημ/φους αλλά εκεί που παραμένει αδιαφιλονικητη βασίλισσα είναι στο κοινό. Το "Νυφικό κρεβάτι" γεμίζει κάθε βράδυ 950 θέσεις και το κοινό την λατρεύει για δεκαετίες. Έχει άραγε άλλο ορισμό η λέξη ταλέντο?".Τον Οκτώβριο του '74 οταν διεμενε ακομη στο Βουκουρεστι γραφει και ένα υπέροχο ποίημα για εκείνη.."Έφυγε" τον Ιανουάριο του '77 έμεινε όμως για πάντα στην καρδιά της αγαπημένης του φίλης και όλων εκείνων των αναγνωστών που ταξίδεψαν μέσα από τα βιβλία και τα ποιήματά του. "

aral8.JPG

" Το 1957, η Αλίκη στα πρώτα χρόνια της θεατρικής και κινηματογραφικης της παρουσίας, έχει ήδη ξεχωρίσει με το ταλέντο και την ιδιαίτερη λάμψη της. Το καλοκαίρι της ίδιας χρόνιας όπου ηδη γυριζει δύο ταινίες, δέχεται και άλλη μία πρόταση από μία σχετικά άγνωστη εταιρεία παραγωγής της εποχής. Η Adams Films των αδερφών Αδαμη της προτείνει την ταινία "Θολά Νερά" (Η ζαβολιαρα) με συμπρωταγωνιστες τον Γιώργο Φούντα και Παντελή Ζερβό. Τα γυρίσματα ξεκινούν, όμως το "αδύναμο" και "χλιαρό" σενάριο καθως και η σκηνοθεσία, όπως και πολλα προβλήματα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ταλαιπωρούν την αγαπημένη ηθοποιό η οποία σε δηλώσεις της σε εφημερίδες της εποχής εκφράζει παράπονα για τις παραλείψεις στην συγκεκριμένη ταινία. Η εταιρεία παραγωγής την κατηγορεί για αθετηση των όρων συμβολαίου και μηνύει την ίδια και τους υπεύθυνους των εφημερίδων όπου έγιναν οι δηλώσεις, για συκοφαντική δυσφήμιση και η υπόθεση καταλήγει στα δικαστήρια. Στην σπάνια αυτή φωτο η Αλίκη στο "εδώλιο" των κατηγορουμενων, με τον "θεατρικό της μέντορα" στο πλευρό της και σπουδαίο Μάριο Πλωριτη (όρθιος αριστερά) και τους συγκατηγορουμενους, Κ. Νιτσο (Αρχισυντακτης των "Νέων"), Π. Κοκκα (Δ/ντης "Ελευθερίας ") και Κ.Αθανασοπουλο (Δ/ντης "Οθόνης"). Η δίκη γίνεται τον Απρίλιο του 1961 διαρκεί πολλές ώρες με την κατηγορία να κρίνεται αβάσιμη και όλοι οι κατηγορουμενοι αθωωνονται πανηγυρικά. Η ταινία παρά το γεγονός ότι γυρίστηκε το 1957 προβλήθηκε στους κιν/φους στις 4 Απριλίου του 1960 χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και με την φωνη της Αλίκης "ντουμπλαρισμενη" από άλλη ηθοποιό που όπως αναφέρεται ίσως ήταν και η "εκδίκηση" της εταιρείας στο πρόσωπο της. Το γεγονός αυτό δεν την πτοεί καθώς εκείνη την περίοδο ανήκει ήδη στην Φινος Φιλμ, σαρώνει με το "Κλωτσοσκουφι" το οποίο προβάλλεται δύο εβδομάδες πριν, ενώ έχει ήδη θριαμβεύσει με το "Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο" πέντε μήνες πριν τον Νοέμβριο του '59. Γίνεται στην πορεία περισσότερο προσεκτική στις συνεργασίες της και έχοντας απόλυτη επίγνωση του μεγάλου ταλέντου και της τεράστιας δύναμης που διαθετει, διαπραγματευεται πλέον με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα που την οδηγεί στην κορυφή και στις καρδιές του κοινού που την λάτρεψε όσο καμία άλλη.. "

aral9.JPG

" Τέλη της δεκαετίας του '50, η καριέρα και η δημοτικότητα της Αλικης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και καθιερώνεται πλέον ως η πιο αγαπημένη Ελληνίδα πρωταγωνιστρια. Με τις ταινίες και τις παραστάσεις της να "σπάνε" κυριολεκτικά τα ταμεία και να σχηματίζουν ουρές από κόσμο, η αγαπημένη ηθοποιός ζει στιγμές πρωτοφανους για τα ελληνικα χρονικά λατρείας στο πρόσωπο της σε κάθε δημόσια εμφάνιση αλλά και σε πολλές επαγγελματικες της στιγμές. Καθαρά Δευτέρα του 1958 (αριστερά πάνω) βρισκεται καλεσμένη στο εξοχικό σπίτι της σπουδαίας Κυρίας του θεάτρου Κατερίνας Ανδρεάδη στην Νέα Μάκρη, στο πλαι της οποίας έζησε και τις πρώτες σημαντικές θεατρικές της στιγμές. Μόλις αντιλαμβανεται ο κόσμος της περιοχής την παρουσία της, προσπαθεί με κάθε τρόπο να την προσεγγίσει και να την αγγιξει με τέτοιο ενθουσιασμό που εντυπωσιάζει απίστευτα όλους τους καλεσμένους, όπως και κάθε βράδυ μετά την παράσταση (κάτω αριστερά) οπου οι εκδηλώσεις θαυμασμού είναι κάτι το ασύλληπτο και το πρωτοφανές. Χαρακτηριστικο είναι και το γεγονός του Δεκεμβρίου του 1960, όταν στο θέατρο "Διονύσια" το περιοδικό "Φαντασία" διοργανώνει μια εκδήλωση για τα βραβεία των δημοφιλεστερων ηθοποιών της χρονιας με νικητές την Αλίκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Με την άφιξη του καλλιτεχνικου ζευγαριού είναι τέτοιο το "παραλήρημα"του κόσμου που έχει πλημμυρίσει την οδό Αμερικής, ώστε με την δύναμη της Αστυνομίας καταφθάνουν στις θέσεις τους και στο τέλος της εκδήλωσης αναγκάζονται να διαφύγουν από τον φεγγίτη του θεάτρου. Αρχές του 60, αποτελεί και πηγή έμπνευσης σε γνωστό ζαχαροπλαστειο του Συντάγματος με τον αρχιζαχαροπλάστη της εποχής Νικόλαο Νικολτσουδη (δεξια), να δημιουργει και "πάστα" με το όνομα της με πέντε στρωσεις απο παντεσπανι, αμύγδαλο, νουγκατινα, κρέμα, μαρέγκα, σαντιγί, κερασια και καμμενη ζάχαρη, αλλά και το καλοκαιρι επίσης το παγωτό "Αλίκη", στοιχεία που αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως υπήρξε ένα μοναδικό και ασυναγωνιστο φαινόμενο συνεχούς πρωτιάς σε όλα τα επίπεδα στην χώρα του, που δεν ξεπεράστηκε και δεν θα ξεπεραστεί ποτέ.. "

aral10.JPG

" Ο βετεράνος Δημ/φος-Συγγραφεας Δημήτρης Λιμπεροπουλος τέλη της δεκαετίας του '50 με την Αλίκη (αριστερά) σε ζαχαροπλαστειο των Αθηνών, με τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση (δεξιά) και την φίλη του Έλενα Ναθαναήλ σε βραδινή εξοδο αρχες της δεκαετίας του '60. Ο Δημ/φος "Θρύλος", ξεκίνησε την καριέρα του αρχές του '50 στις μεγαλύτερες εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, με ξεχωριστές τις συνεργασίες του με το "Έθνος" την "Απογευματινή" και το περιοδικό "Εικόνες". Συγγραφέας δέκα βιβλίων, μυθιστορηματων και βιογραφιων με εκείνες του Νιαρχου και του Ωνάση να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, αλλά και με έντονη τηλεοπτική παρουσία με την εκπομπή του "Ελεύθερος Ρεπόρτερ". Γνωριζει, συναναστρεφεται και κερδίζει την εκτίμηση, την φιλία και την εμπιστοσύνη μεγάλων και σημαντικών μορφών του 20ου αιώνα, της τέχνης του θεάτρου, του κιν/φου και της πολιτικής, όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς σκηνής. Με την προσωπικοτητα του καταφέρνει να αποσπα συνεντεύξεις-εξομολογησεις καρδιάς,"ξεκλειδωνοντας" μοναδικά τις ζωές και σημαντικές στιγμές της καριέρας τους με πολλές αποκλειστικοτητες τις περισσότερες φορές. Είναι ο δημ/φος ο οποίος το 1959 όταν ο Ωνάσης με την Καλλας φεύγουν κρυφά από όλους τους φωτογραφους με την θαλαμηγό "Χριστίνα" για ταξίδι, να βρισκεται πάνω στο σκάφος και να παίρνει αποκλειστική συνέντευξη. Το 1962 ο μόνος καλεσμενος από τους συναδέλφους του στην Ελλάδα, στα στούντιο της Τσινετσιτα για τα γυρίσματα της "Κλεοπάτρας" με την Λίζ Τέιλορ. Το 1963 στα γυρίσματα της "Ψευτρας" με την Αλίκη, συστήνει στον Γιάννη Δαλιανίδη την 16χρονη φίλη του Έλενα Ναθαναήλ ο οποίος μένει έκπληκτος με την ομορφιά της και της προτείνει συμβόλαιο με τον Φίνο. Το 1967 βρίσκεται στο Μπροντγουει στις πρόβες του μιούζικαλ"Ίλια Νταρλινγκ" να κάνει παρέα με τον Μάνο και την Μελίνα και ένα χρόνο μετά ο Ωνάσης να τον καλεί να κατέβει στον Σκορπιο να καλύψει τον γάμο του με την Τζάκι Κένεντι. Σήμερα στην ένατη δεκαετία της ζωής του παραμένει με το ίδιο κέφι και τον ενθουσιασμό της νιότης του και ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα, να μας θυμίζει μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες και τις νοσταλγικες περιγραφές του μια εποχή που δεν θα ξανάρθει γεμάτη αίγλη, λάμψη, τεχνη και σπουδαίους ανθρώπους. "

aral11.JPG

" Η Αλίκη σε ένα από τα ωραιότερα εξώφυλλα της για το περιοδικό ΝΤΟΜΙΝΟ στις 27 Οκτωβρίου του 1960, ενα περιοδικό που διεγραψε μια μεγάλη πορεία στον χώρο των εκδόσεων από το 1958 που κυκλοφόρησε το πρώτο του τεύχος έως και το 1994, με τα μεγαλύτερα αστέρια του θεάματος να "φιγουράρουν" στο εξώφυλλο του και με υπέροχα ένθετα αφιερώματα και συνεντεύξεις. Τον Ιούνιο του 1960 η Αλίκη κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της "Μανταλενας" στην Αντίπαρο, ταξιδεύει για λίγες μέρες στην Σύρο για να βαφτίσει το παιδί του φίλου της δικηγόρου του νησιού Κωνσταντίνου Κριτσινη (φωτο), με πλήθος κόσμου να την υποδέχεται στο λιμάνι και να ακολουθεί γλέντι μετά το μυστήριο στην περιοχή του Φοίνικα. Το όνομα της μικρής, "Μανταλενα", εμπνευσμένο από την θρυλική ταινία και στο κάτω δεξιά μέρος του εξωφύλλου να αναγράφει η "Αλίκη βαφτίζει την Μανταλενα" με ένθετο αφιερώμα και φωτογραφίες από το γεγονός. Το συγκεκριμένο καλοκαίρι ετοιμάζεται και για τις πρόβες της παράστασης "Ο πριγκιψ και η χορεύτρια" πρωταγωνιστρια πλέον στο πλευρό του Κώστα Μουσουρη που κάνει πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου, ένας τίτλος που πολλοί τον συνδέουν με το φημολογουμενο ειδύλλιο της με τον τότε πρίγκηπα Κωνσταντίνο. Ενα ειδύλλιο που επίσημα δεν επιβεβαιωθηκε ποτέ, χυθηκε όμως αφθονο μελάνι από τον τύπο και τα περιοδικά οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και του εξωτερικού. Ο Κωνσταντίνος λαμβάνει μέρος το καλοκαιρι αυτο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης όπου κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους ιστιοπλοΐκους και οπως αναφερεται, το γεγονος αυτο μαζί με τις διακοπές της Αλικης στην Ιταλική πρωτεύουσα εκείνες τις μέρες αποτελούν το επίκεντρο του Ιταλικού τύπου. Η Αλίκη απτόητη ζει την χρονιά "σταθμό" της καριέρα της με την αγαπημένη της "Μανταλενα" να σπάει ταμεία και να της χαρίζει τον Σεπτέμβριο βραβείο Α' γυναικείου ρόλου σε ένα υπέρλαμπρο Φεστιβάλ και στο θέατρο μεγάλες θεατρικές στιγμές. Τίποτα πλέον δεν μπορεί να σταματήσει την θριαμβευτική και παραμυθένια πορεία που διανύει, η οποία όπως ολα τα παραμύθια έχει και αυτή τους δικούς της "Πριγκηπες και Βασιλιάδες" σε "απλή όμως συμμετοχή" και με πρωταγωνιστρια όπως πάντα την ίδια.. "

aral12.JPG

" Τέσσερις γενιές της οικογένειας της Αλικης μαζί, σε μια τρυφερή και σπάνια (με την γιαγιά της) φωτογραφία, στο δωμάτιο του Μαιευτηριου Αθηνών στις 4 Ιουνίου του 1969 όπου γίνεται Μητέρα στον μονακριβο γιο της Γιάννη. Στην φωτο η Αλίκη με τον Δημήτρη και το νεογέννητο μωρό, η μητέρα της Εμυ Βουγιουκλάκη (δεξιά) και η Γιαγιά της (κέντρο) κ. Μ. Κουμουνδουρου (απογονη της οικογένειας Αλέξανδρου Κουμουνδουρου, Πρωθυπουργού της Ελλάδος). Τον Αύγουστο του '68, η μεγάλη επιθυμία και λαχτάρα της να αποκτήσει παιδί μετά από πολλές προσπάθειες, την οδηγεί με την Μητέρα της στην Παναγία της Τήνου να προσκυνήσει. Όπως λέγεται, λίγο πριν μπει στην εκκλησία μια μαυροντυμενη και ξυπόλυτη γυναίκα κρατώντας ένα παιδί στην αγκαλιά, την συμβουλεύει να προσευχηθει "όσο περισσότερο αντέχει η ψυχή της" και πριν προλάβει η Αλίκη να μιλήσει στην Μητέρα της, η γυναίκα αυτή έχει εξαφανιστεί απο τον χωρο γεγονός που προκαλεί απίστευτη έκπληξη και στις δύο. Όπως η ίδια εκμυστηρευεται στους δικούς της ανθρώπους αργότερα, βαθιά μέσα της πιστεύει πως είναι το όραμα της Παναγιάς που ήταν πάντα και η προστάτιδα της..Προσεύχεται μόνη για δεκατέσσερις ολόκληρες ώρες και βγαίνοντας από τον Ναό αισθάνεται απίστευτη γαλήνη και συγκίνηση. Λιγους μήνες μετά η πολυπόθητη εγκυμοσύνη είναι πλέον πραγματικότητα. Το γεγονός της γέννησης προκαλεί "χαλασμό" στα ΜΜΕ με δεκάδες πρωτοσέλιδα, εξώφυλλα, αφιερώματα και συνεντεύξεις για αρκετό καιρο. Τον Αύγουστο του '69 εκπληρώνει το τάμα της ενα ολοχρυσο καντήλι στον Αγιο Νικολαο στον Πλάτανο Ναυπακτιας, γενέτειρα του γυναικολόγου της Ν. Παπανικολάου ο οποίος την βοήθησε απίστευτα να αποκτήσει παιδί καθώς και σε όλη την διάρκεια της δύσκολης εγκυμοσύνης, ακολουθώντας μετά μεγάλο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς με όλους τους κατοίκους του χωριού. Η Αλίκη διανύει την ομορφότερη περίοδο της ζωής της και καμια επιτυχία, χειροκρότημα και θεατρικός ή κιν/κος της ρόλος δεν μπορεί πλέον να συγκριθεί με τον πιο σημαντικό, τον πιο ανθρώπινο και τον πιο αληθινό..Τον ρόλο της Μάνας.. "

aral13.JPG

" Την δεκαετία του '60 η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών El Greco μετά από μία επιτυχημένη σειρά από λουτρινα ζωάκια, επιθυμει να επεκτείνει τις δραστηριοτητες της και στο κομμάτι της παιδικής κούκλας. Επιδιώκει να βρει ένα πρόσωπο που θα καταφέρει να εκτοξεύσει τις πωλήσεις του προϊόντος στην αγορά και τι καλύτερο από το δημοφιλεστερο και πιο αγαπητό πρόσωπο στην Ελλάδα εκείνη την εποχή και κυρίως στα μικρά παιδιά, την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Πάντα μπροστά από την εποχή της σε όλα τα επίπεδα, είχε το χάρισμα με ότι είχε ασχοληθεί να το κάνει μόδα και μια μόνο δήλωση ή φωτογραφία της με κάποιο προϊόν, ήταν ικανή να το φτάσει στην κορυφή της αγοράς. Η ιδια είχε γνώση της δύναμης της και προσπαθούσε σε κάθε συμφωνία να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Η αρχική συνάντηση με την συγκεκριμένη εταιρεία λόγω των οικονομικών της απαιτήσεων δεν έφερε αποτέλεσμα, στην πορεία όμως αποδέχτηκε την πρόταση για μια κούκλα με το όνομα και τα χαρακτηριστικα της. Επειδή η εταιρεία στην Ελληνική μονάδα δεν είχε ακόμη τα απαραίτητα μηχανήματα, το πρόσωπο της κούκλας φτιάχτηκε στην Ιταλία και το υπόλοιπο στον εργοστάσιο στην Ελλάδα. Για να τελειοποιησει το προϊόν της, προτείνει στον διάσημο σχεδιαστή Γιάννη Ντεσε (Jean Desses-φωτο) που ήταν και από τους αγαπημένους της Αλικης, να ράψει ρούχα υψηλής ραπτικής στην κούκλα, εμπνευσμένα από το στυλ αλλά και τα θεατρικά της ρούχα. Ένας σπουδαίος σχεδιαστής με πελάτισσες μεγάλες μορφές της εγχώριας και της διεθνούς σκηνής, ο "Βασιλιάς της μουσελινας" οπως τον αποκαλουσαν και ο δημιουργός που ανακάλυψε τους Valentino και Guy Laroche. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, οι κούκλες βγήκαν στην αγορά το 1967 και έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστες. Άλλη μια πρωτιά της και ήταν απόλυτα φυσικό καθως πάντα υπήρξε η πρώτη των πρώτων.. "

aral14.JPG


 


"Τελη του 1965 η Αλίκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ πραγματοποιουν ένα ταξίδι -εξπρές για μια μέρα στο Παρίσι ως επίσημοι προσκεκλημενοι για την πρεμιέρα της ταινίας τους "Η Αλίκη στο ναυτικό" με τον γαλλικό τίτλο "La fille de l'Amiral" (Η κόρη του ναυάρχου). Η Αλίκη εντυπωσιάζει τους πάντες με μια λευκη γουνα ετολ και ένα εκπληκτικό βραδινό σύνολο του γνωστού σχεδιαστή Ντιμη Κρίτσα και γίνεται πρωτοσέλιδο για την γαλλική εφημερίδα "Φρανς -Σουαρ" με τον τίτλο "Το Παρίσι ανακαλύπτει την Ελληνίδα Μπε-μπε" ( Μπριζίτ Μπαρντό). Ακολουθεί μεγάλο γλέντι με το ζευγάρι να ξεσηκώνει τους καλεσμένους με ελληνικούς χορούς και τραγούδια μέχρι το πρωί. Στην μεγάλη "Νύχτα του κινηματογραφου" στο Παρίσι, η αγαπημένη ηθοποιός για την συγκεκριμένη ερμηνεία επρόκειτο να βραβευτεί με το γαλλικό βραβείο "Τριομφ", όμως ο απαράμιλλος επαγγελματισμος της να μην ακυρωθεί η παράσταση στην Αθήνα και να δυσαρεστήσει το κοινό που τόσο πιστά την ακολουθούσε, την κάνει να αρνηθεί να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Η επιτροπή ενοχλημένη δινει το συγκεκριμένο βραβείο στην ηθοποιό Μόνικα Βιττι. Η Αλίκη με τον Δημήτρη εκείνη την περίοδο σχεδόν ένα χρόνο μετά τον γάμο τους, στο απόγειο της καριέρας τους απολαμβάνουν την μεγαλη επιτυχία στον κινηματογραφο με την "Μοντερνα Σταχτοπουτα" και θεατρικα στο Κοτοπουλη-Rex, ανεβάζουν το υπέροχο έργο " Ο κόσμος της Σουζυ Βογκ" το οποίο κάνει πρεμιέρα τον Οκτωβριο του ιδιου χρονου με πολύ καλές κριτικες χωρίς όμως την αναλογη εισπρακτική επιτυχία, γεγονός που τους αναγκάζει λίγους μηνες μετά να ανεβάσουν την κωμωδία του Αλέκου Σακελλαριου "Η κόρη μου η σοσιαλιστρια" με τεράστια επιτυχία. Κάθε κίνηση του μυθικου αυτού ζευγαριού που λατρευτηκε οσο κανενα, αποτελούσε για χρονια και ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός όχι μονο την περίοδο που ήταν μαζί αλλά και όταν τράβηξαν χωριστούς δρόμους, γεγονός που καταδεικνυει και το μέγεθός της μεγάλης καλλιτεχνικης τους αξίας."

aral15.JPG

" Ο αξέχαστος Αλέκος Σακελλαριος με την αγαπημενη του Αλίκη σε διάλειμμα των γυρισμάτων της θρυλικής του ταινίας "Η Αλίκη στο Ναυτικό" το 1961 και σε παιδική ηλικία (δεξια) τελη της δεκαετίας του 1910, σε μια υπέροχη πραγματικά φωτογραφια (από την βιογραφία του "Λες και ήταν χθες"), που αποτυπώθηκε και σε πίνακα του γνωστού ζωγράφου της εποχής Πάνου Αραβαντινου με τον τίτλο "Το παιδάκι με την γάτα". Πολύπλευρο ταλέντο από μικρό παιδί, απίστευτα ευφυής και χαρισματικός, αν και σπούδασε Νομικά ασχολήθηκε για περισσότερο από μισό αιώνα με την δημοσιογραφια και εργάστηκε στις μεγαλύτερες Αθηναϊκές εφημερίδες. Η αγάπη του για το θέατρο και τον κιν/φο, τον έκανε να εξελιχθεί στον σημαντικοτερο θεατρικό συγγραφέα της μεταπολεμικής κωμωδίας, δημιουργωντας και σκηνοθετωντας δεκάδες σενάρια για αξέχαστες και κλασικές πλεον ταινίες, εκατοντάδες θεατρικά έργα και υπέροχους στίχους για περισσότερα από δύο χιλιάδες τραγούδια του ελαφρού τραγουδιού. Η απογείωση της καριέρας του ήρθε κυριολεκτικά με την γνωριμία του με τον Φίνο, ο οποίος του πρότεινε εκτός απο το θέατρο να ξεκινήσει την συγγραφή και για τον κιν/φο και με την μοναδική και ανεπανάληπτη πένα του έγραψε πανέξυπνα, ευρηματικά, καλογραμμένα και "πανουργα" πολλές φορές σενάρια με απίστευτες ατάκες και καυστικους σχολιασμούς για θέματα της εποχής, επίκαιρα μετά από τόσες δεκαετίες μέχρι και σήμερα. Καθιέρωσε στο σινεμά πρωταγωνιστρια την Τζένη στην "Λατερνα φτώχεια και γαρύφαλλο", την Αλίκη με το "Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" και τα "Χτυποκαρδια", τον "Μπριλη" Γιάννη Γκιωνακη στα "Κίτρινα Γάντια", εκτοξευσε την καριέρα της Βασιλειάδου και του Ορέστη Μακρη, του θρυλικού "Ηλία του 16ου" με τον Χατζηχρήστο και πολλούς άλλους μεγάλους ηθοποιούς. Και μόνο η εμφάνισή του θρυλικού σήματος της Φινος Φιλμ και του ονόματός του στους τίτλους αρχής των ταινιων του, είναι ικανά να δημιουργησουν σε όλους μας απέραντα συναισθήματα χαράς και νοσταλγίας των παιδικών μας χρόνων. Μια μεγάλη και ανυπέρβλητη θεατρική μορφή.. "

aral16.JPG

" Η Αλίκη σε μια από τις σπάνιες φωτο της, μαθήτρια στην Δ' τάξη του Δημοτικού στην Σχολή Σαλβανου στο κέντρο της Αθήνας την σχολική περίοδο 1943-44. Μια χρονιά που "στιγματισε" με τον πιο σκληρό τρόπο την μικρή Αλίκη με τον θάνατο του Πατέρα της δικηγόρου Ιωάννη Βουγιουκλάκη την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1944. Είχε διατελέσει και Νομάρχης Τρίπολης από το 1941-43 όπου έμεινε εκεί όλη η οικογένεια και με τον χαμό του η μητέρα της Εμυ αναλαμβάνει πλέον την ανατροφή της Αλίκης και των δύο μικρότερων αδερφών της Αντώνη και Τάκη σε μια μονοκατοικια κοντά στον σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα. Μια ευγενική, σεμνή και αριστοκρατικη κυρία η οποία από την ηλικία των 33 ετών που έμεινε χήρα προσπάθησε να μεγαλώσει μόνη της τρια μικρα παιδιά με τρομερές οικονομικές δυσκολίες και σε δύσκολα χρονια, δίνοντας απλόχερα τρυφερότητα, φροντιδα και απίστευτη αγάπη. Η Αλίκη αναγκαστικά στην τρυφερή ηλικία των εννέα ετών αναλαμβάνει μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την ηλικία της, γεγονός που την "ωριμάζει" νωρίτερα και όπως είχε αναφέρει και η ίδια την βοήθησε στην διαμόρφωση και εξέλιξη της προσωπικοτητας της. Απο το 1946 έως το 1952 η οικογένεια μετακομίζει στο Μαρούσι όπου η Αλίκη περνά τα γυμνασιακα της χρόνια, αρχίζει να ξεχωρίζει από ολα τα παιδιά με την πληθωρικοτητα, την λαμψη και το μπριο της, πρωταγωνιστει σε όλες τις μαθητικές παραστάσεις και με τους περισσότερους συμμαθητές να είναι ερωτευμένοι μαζί της. Εκεί στο εξοχικό τότε Μαρούσι με τις γραφικές αυλές, το αγιοκλημα και τα γιασεμι, έζησε τα πρώτα φλερτ, τις πρώτες αγωνίες της και έκανε σημαντικές και πολύτιμες φιλίες που κράτησε μέχρι το τέλος. Με την εισαγωγή της στο Εθνικό το 1952 η οικογένεια επιστρέφει ξανα στο κέντρο της Αθήνας και η πορεία της ζωής και της καριέρας της προς το "όνειρο" είναι πλέον γνωστή... "

aral17.JPG

" Η Αλίκη με την Τζένη σε ένα από τα ωραιότερα κοινά τους εξώφυλλα για το περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ στις 12 Σεπτεμβρίου του 1990. Η φωτογραφία είναι από δεξίωση στο σπίτι της Αλικης τον Νοέμβριο του '89, όπου μαζι με αγαπημένους και καλούς φίλους γλεντησαν και ξεφάντωσαν κυριολεκτικά μέχρι το πρωί. Η Τζένη εκείνη την περίοδο ήδη ταλαιπωρημενη από την ασθένεια, ετοιμάζεται για το "κύκνειο άσμα" της θριαμβευοντας με τα "Διαμάντια και μπλουζ" και η Αλίκη μετά από έναν "κυκεωνα" σκληρών κριτικών για την "Αντιγόνη" ετοιμάζεται να πάρει την "ρεβάνς" δυο μήνες μετά ως μοναδική Αλεξάνδρα Ντελ Λανγκο στο "Γλυκό πουλί της Νιότης". Το πόσο παράλληλες ζωές και βιους είχαν τα μαγικα αυτα πλασματα είναι κάτι το συγκλονιστικο και το ασύλληπτο..Γεννήθηκαν με διαφορά ενός έτους, μπήκαν στο Εθνικό επίσης με ένα έτος διαφορά, συμμετείχαν και οι δυο την δεκαετία του '50 σε σπουδαία έργα του Εθνικού και χριστηκαν πρωταγωνιστριες στο πλευρό του ίδιου θεατρανθρωπου Κώστα Μουσουρη. Το '61 η Αλίκη θιασαρχης, το '62 η Τζένη, μέντορας της Αλικης ο Μάριος Πλωριτης, της Τζένης ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η Αλίκη μουσικά με τον Μάνο η Τζένη με τον Μίκη, κοινοί σκηνοθέτες, συγγραφείς, παραγωγοί, ανεβάζουν και οι δυο όλα τα είδη ρεπερτορίου και "κόβουν" κάθε χρονιά τα περισσότερα εισιτήρια στο σινεμά. Το 1965 εμφανίζονται με το ίδιο θρυλικό καρέ μαλλί στην "Μοντέρνα Σταχτοπούτα" και την "Τρελή τρελή οικογένεια" σπάζοντας ταμεία και μαγευοντας τον φακό και το κοινό με τα ανυπέρβλητα "γκρο πλαν" τους.. Παντρεύονται συναδέλφους συμπρωταγωνιστες, γίνονται μητέρες τον ίδιο χρόνο με δύο μήνες διαφορά και παρά κάποιες αντιπαλοτητες τα πρώτα χρόνια, στην πορεία η μία χαίρεται με την επιτυχία και συμπαραστεκεται στην αποτυχία της άλλης. "Έφυγαν" από την ίδια ασθένεια, καλοκαίρι τον ίδιο μήνα με διαφορά τεσσάρων ετών.. Η όποια σύγκριση τους για το μέγεθος του ταλέντου, "άστοχη" και "άσκοπη" καθώς η κάθε μία είχε την δική της χαρη, μοναδικότητα και προσωπικοτητα, εξεφραζαν διαφορετικό τύπο γυναίκας, είχαν όμως κοινό στοιχείο το τεράστιο ταλέντο και την απαράμιλλη λάμψη και ακτινοβολία "λουσμενες" πάντα μέσα στο φως και στην αξεπέραστη λατρεία από το κοινό όσο κανείς άλλος καλλιτέχνης στα ελληνικά χρονικά.. "

aral18.JPG

" Την θεατρική περίοδο 1991-92 η Νονικα Γαληνεα με τον Αλέκο Αλεξανδράκη ανεβάζουν με μεγάλη επιτυχία την "Κυρία του Μαξιμ" στο θέατρο τους "Ιλίσια", με καλεσμένους αγαπημένους φίλους, συναδέλφους και όλη την κοσμική και καλλιτεχνική Αθήνα. Στην λαμπερή πρεμιέρα (φωτο), συγχαιρουν την πρωταγωνιστρια ο σημαντικός σκηνοθέτης Κώστας Τσιανος (αριστερά), η αγαπημένη Αλίκη και ο αξέχαστος Φρέντυ Γερμανός (δεξιά) που υπήρξε και στενος φίλος των λαμπερων ηθοποιών. Μια απο τις σπουδαιότερες και εμβληματικοτερες μορφές της Ελληνικής δημοσιογραφιας ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 20 ετών, συνεργάστηκε με τις μεγαλύτερες εφημερίδες και διακρίθηκε για τα αξεπέραστα άρθρα του αλλά και τα περίφημα χρονογραφηματα και ευθυμογραφηματα του. Πήρε συνεντεύξεις από τις μεγαλυτερες μορφές της τεχνης και της πολιτικής οχι μόνο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς σκηνής και από το 1966 ξεκίνησε την τηλεοπτική του καριέρα ως παρουσιαστής ειδήσεων. Από το 1970 και για έξι χρόνια παρουσίασε με τεράστια επιτυχία την εκπομπή "Ορόσημο" για την ελληνική τηλεόραση "Αλάτι και πιπέρι" με συνεντεύξεις -εξομολογησεις καρδιάς των μεγαλυτέρων αστεριών οπως ο ίδιος μοναδικα και μαγικα ήξερε. Από το 1964 ξεκίνησε και την συγγραφή υπέροχων βιογραφιων και μυθιστορηματων τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με την λιτή, "αερινη" και κατανοητή για τον αναγνώστη γραφή και πολλά από τα οποία μεταφέρθηκαν στο θέατρο και την τηλεόραση με εξίσου μεγάλη επιτυχία. Ξεχωριστή η βιογραφία της Έλλης Λαμπετη όπου αποτύπωσε μαγικα προσωπικές και επαγγελματικες στιγμές της μεγάλης ηθοποιού με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα. Άφησε εποχή με το σπάνιο ήθος του, την βαθιά μόρφωση,το μεγάλο ταλέντο, την απαράμιλλη γοητεία και την απίστευτη ευγένεια του.. "

aral19.JPG

" Στις 24 Ιουνίου του 1959 στο 9ο Φεστιβάλ Κιν/φου στο Βερολίνο, την Ελλάδα εκπροσωπεί η ταινία "Αστερω" με την Αλίκη στον πρωταγωνιστικο ρόλο. Είναι η πρώτη διεθνής εμφάνιση της, σε μια από τις σπανιες φωτο της (απο αριστερά, Χαμμερλ Ματζ, Τζουλιεττα Μασινα, Ντων Άνταμς, Αλίκη, Σαλμε Καρπινεν, Ανρυ Βινταλ). Η ερμηνεία της όπως και η ταινία προκαλουν ενθουσιώδη σχόλια από κοινό και κριτικούς με τον Γερμανικό τύπο να την αποκαλεί "η ωραιότερη και μικρότερη πρωταγωνιστρια του Φεστιβάλ". Η "Αστερω" έκανε πρεμιέρα στους Αθηναικους κιν/φους στις 23 Φεβρουαρίου του 1959 και ήρθε πρώτη σε εισιτήρια ανάμεσα στις 51 ταινίες της σαιζόν. Σε ένα απο τα γυρίσματα που έγιναν στο σπήλαιο των Ιωαννίνων και στην "καρδιά" του χειμώνα, η Αλίκη βρίσκεται για πολλές ώρες με ένα νυχτικο προσπαθώντας να δώσει με απαράμιλλο επαγγελματισμο το καλύτερο αποτέλεσμα στην συγκλονιστικη σκηνή που τρελαίνεται και το πετυχαίνει απόλυτα.. Σε μια άλλη σκηνή στις "Πηγές του Μαυροποταμου" στον Ορχομενο όπου πέφτει στο ποτάμι, τα δυνατά νερά την παρασύρουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και με την άμεση επέμβαση του συνεργείου σώζεται από τον πνιγμό. Πολλοί θεώρησαν ότι εγινε για διαφημιστικους λόγους ηταν όμως ένα πραγματικό ατύχημα. Η πρώτη φορά που συνεργάζεται με τον πρώην συμμαθητή της από την δραματική σχολή Δημήτρη Παπαμιχαήλ, η πρώτη συνεργασία της με την Φινος Φιλμ και η ταινία όπου πήρε για πρωτη φορα τον τίτλο της "Εθνικής Σταρ" από την σημαντική δημοσιογραφο- Εκδοτρια Ελένη Βλαχου. Όπως η ίδια είχε αναφέρει στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολαου το 1993 είχε ζητήσει ποσοστά από τον Φινο, σε κάθε εκατομμύριο κέρδος της ταινίας το ποσό των είκοσι χιλιάδων δραχμών και ήταν τέτοια η επιτυχία πανελλαδικά που πήρε πολλά από αυτά..Ήταν και η αρχή των μεγάλων θριαμβων και στο πανί και στο θεατρικό σανίδι, η αρχή του μεγαλου ονείρου που έζησε και θα αποτελεί κέντρο συζητήσεων, μελετών και θαυμασμού για πολλά χρόνια.. "

aral20.JPG

" Η αγαπημένη Αλίκη με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Μινωα Βολανάκη (αριστερά) και τον σημαντικό θεατρικό παραγωγό Γιώργο Λεμπεση (δεξιά) το 1989, την χρονια που ανέβασε τον θεατρικό μονόλογο "Σιρλευ Βαλενταιν"(σκηνοθεσία Βολανάκη), σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας σαρώνοντας επί δύο ώρες μόνη της την σκηνή, αποθεώνεται κυριολεκτικά από κοινό και κριτικούς και καταγράφει μια από τις σπουδαιότερες θεατρικές της ερμηνείες. Ο Γιώργος Λεμπέσης ξεκίνησε την πορεία του ως ηθοποιός στα "μπουλουκια" της εποχής, εμφανίστηκε το 1961 στην σκηνή του "Κεντρικον", από την δεκαετία του '60 άρχισε να ασχολείται με τις θεατρικές επιχειρήσεις και για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες θεατρικους παραγωγούς. Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας ανεβάζοντας σπουδαίες παραστάσεις σε όλα τα είδη ρεπερτορίου από κωμωδία μέχρι αρχαία τραγωδία και με κόστος πολλές φορές την προσωπική του περιουσία. Ανέδειξε με απίστευτη γενναιοδωρία πολλούς πρωταγωνιστες από τα πρώτα τους βήματα και στεκόταν δίπλα τους με διακριτικοτητα και ευαισθησία και στις δύσκολες αλλά και τις όμορφες στιγμές τους. Ένας "εργάτης" του θεάτρου με σπάνιο ήθος, ευγενεια, απόλυτη γνώση όλων των θεατρικών έργων αλλά και πλήρη ενημέρωση όλων των παραστάσεων κάθε σαιζόν στις θεατρικές πρωτεύουσες του κόσμου. Δίπλα σε όλη την πορεία του η σύζυγός του Νινετα, μια επίσης σημαντική και εμβληματική μορφή στο χώρο των θεατρικών παραγωγών η οποία συνεχίζει και μετά τον "χαμό" του μαζί με την υπερταλαντουχα κόρη τους Νταιζη και τον γιο τους το σημαντικό αυτό έργο με απαράμιλλο επαγγελματισμο, αγάπη και συνέπεια. Με την απουσια του ο θεατρικός χώρος έχασε σίγουρα ένα μέρος από την λάμψη και την ακτινοβολία που εξέπεμπε η προσωπικοτητα του και "αποτυπωνοταν" σε όλες τις παραστάσεις που έστηνε με τόσο μερακι.. "

aral21.JPG

" Μια από τις σπάνιες φωτο της Αλικης στις αρχές της δεκαετίας του '60 σε διακοπές της στην Ύδρα. Στην αρχή της θριαμβευτικής της πορείας στον κιν/φο με τις ταινίες να "σπάνε " κυριολεκτικά τα ταμεία και στο ξεκίνημα μιας απιστευτα επιτυχημενης θιασαρχικης καριέρας, απολαμβάνει τις διακοπές της στον απόλυτο τότε καλοκαιρινό προορισμό την κοσμοπολίτικη και πανέμορφη Ύδρα. Στην φωτογραφία συναντιέται με τον Γιαννη Μαρη, τον δημοσιογράφο και κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορηματων, ο οποίος ξεκίνησε την συγγραφή το 1953 όπου στο εβδομαδιαιο περιοδικό "Οικογένεια" δημοσιευοταν το έργο του "Έγκλημα στο Κολωνάκι" που στην συνέχεια εκδόθηκε και σε βιβλίο και μετά από επτά χρόνια μεταφέρθηκε και στον κιν/φο. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αρχή για μια σειρά πολλών και επιτυχημένων αστυνομικών μυθιστορηματων και σεναρίων για το σινεμά και την τηλεόραση, όπως το "Έγκλημα στα παρασκήνια", "Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιωτη", "Ο θάνατος του Τιμοθεου Κώνστα" και πολλά άλλα. Δημιουργός του θρυλικού "Αστυνομου Μπεκα", έγραψε ιστορίες γεμάτες μυστήριο, πλοκή και ενδιαφέρον για την αποκάλυψη κάθε φορά του δολοφόνου, εστίασε όμως σημαντικά και στις σχέσεις των ηρώων, στον κοσμοπολιτικο "αέρα" της εποχής και στην αποτύπωση της εικόνας της μεταπολεμικής Ελλάδας με τρόπο εκπληκτικά ατμοσφαιρικό. Τα έργα του μέχρι και σήμερα παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών και του τηλεοπτικού κοινού. "

aral22.JPG

" Φωτο με την Αλίκη στα τέλη της δεκαετίας του '50 με τον τότε σύντροφο της Μάριο Πλωριτη (αριστερά) να διασκεδάζουν με τις επιτυχίες του σπουδαίου Βασίλη Τσιτσανη (δεξιά) στο κοσμικό κέντρο "Φαληρικον" στις Τζιτζιφιες. Ένα από τα θρυλικοτερα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1958 και μεσουρανησε για είκοσι πέντε χρόνια, με τα μεγαλύτερα αστέρια του λαϊκού και ρεμπετικου τραγουδιού να έχουν περάσει από το παλκο του. Για την Αλίκη ο Μάριος Πλωριτης υπήρξε ο θεατρικός της μέντορας, ο μεγάλος θεατρανθρωπος που με τις γνώσεις και τις πολύτιμες συμβουλές του, της δίδαξε σημαντικά πράγματα και βοηθησε στην εξέλιξη της καριέρας της. Ήταν αυτός που την προέτρεψε να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών της και την πρότεινε στον σημαντικό ηθοποιό Κώστα Μουσουρη σε μεγάλες παραστάσεις ως συμπρωταγωνιστρια, εκτοξευοντας έτσι την καριέρα της στην κορυφή και το έναυσμα τρία χρόνια μετά ως μεγάλη θιασαρχης. Υπήρξε θεατρικος κριτικος, μεταφραστής, λογοτέχνης, με σπουδές σε χώρες του εξωτερικού, καθηγητής σε Παν/μιο στο Παρίσι, στο τμήμα θεατρολογιας στην Αθηνα και Ιστοριας θεατρου στην σχολη Καρολου Κουν. Ένας απίστευτα ευφυής άνθρωπος με ήθος, ευγένεια, εκπληκτική άρθρωση και χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, μέσα από μια υπέροχη και καθαρια φωνή που μαγευε τους μαθητές του. Παντρεύτηκε το 1950 την Έλλη Λαμπετη με την οποία χώρισαν τρία χρόνια μετά όταν εκείνη ερωτευθηκε τον Δημήτρη Χορν, παρέμεινε όμως ο "αιώνιος" και παντοτινος της φίλος που στάθηκε δίπλα της μέχρι και το τέλος της. Έζησε για τριάντα πέντε χρόνια με την σημαντική Κάτια Δανδουλακη όπου τα τελευταία δέκα μέχρι το "χαμό" του το 2006, έζησαν μαζί ως σύζυγοι σε ένα μεγάλο και δυνατό έρωτα τον οποίο η αγαπημένη ηθοποιός δεν ξεπέρασε ποτέ. Μια πραγματικά μυθιστορηματικη ζωή μιας μεγάλης θεατρικής φυσιογνωμίας που παραμένει μέχρι και σήμερα αναντικαταστατη στον ελληνικό θεατρικό χώρο. "

aral23.JPG

" Τον Ιούλιο του 1986, η Αλίκη ποζάρει για το περιοδικό "ΠΡΟΣΩΠΑ" του γνωστού δημοσιογράφου, στιχουργου και ραδιοφωνικού παραγωγού Άρη Δαβαρακη, σε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή και πρωτοτυπη φωτογράφιση με τον φακό του Τάκη Διαμαντοπουλου, styling του Τάκη Τσαντιλη και μακιγιάζ του Νίκου Μπιτζανη ,τριών κορυφαίων δημιουργών στο είδος τους. Προηγήθηκε τρεις μέρες πριν και μια συνέντευξη για το περιοδικό στο αρχοντικο της στην Στησιχορου, με τον δημοσιογράφο και τους συνεργάτες του απίστευτα ενθουσιασμενους μετά την θετική της απάντηση σε ένα μικρής κυκλοφορίας περιοδικό. Παρά το γεγονός ότι ήταν τρομερά πιεσμένη χρονικά απο τις πολύωρες πρόβες για το ανέβασμα σε λίγες μέρες της "Λυσιστρατης" στην Επίδαυρο, επί ώρες αφέθηκε στα χέρια των σπουδαίων δημιουργών με χιούμορ, υπομονή και απαράμιλλο επαγγελματισμο αφήνοντας τους όλους άφωνους οι οποίοι χειροκροτουσαν εντυπωσιασμενοι σε κάθε κλικ του Διαμαντοπουλου. Λόγω περιορισμένου χρόνου είχε αρνηθεί σε μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες λέγοντας χαρακτηριστικα στους συνεργάτες του συγκεκριμένου περιοδικού "Δεν θα το έκανα για κανένα αλλά έχετε χάρη που γουστάρω το underground"..Λίγες μέρες μετά αποθεώνεται στο κατάμεστο θέατρο της Επιδαύρου, τον Αύγουστο διακοπές στον αγαπημένο Θεολόγο και μετά ατέλειωτες πρόβες για το ανέβασμα το φθινόπωρο του '86 της θρυλικής "Φιλουμενα Μαρτουρανο" μια από τις σπουδαιότερες θεατρικές ερμηνείες της. Η Αλίκη εκτός από μια μεγάλη ηθοποιός ήταν ιδιαίτερα χαρισματική και πανέξυπνη να διαλέγει τους καλύτερους συνεργάτες σε όλες τις επιλογές της μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, δεν είχε ποτέ manager ήταν η ίδια manager του εαυτού της και συγκεντρωνε στο πρόσωπο της όλη την εγχώρια βιομηχανία της show biz για τέσσερις δεκαετίες με τρόπο μοναδικό όπως εξάλλου ήταν και η ίδια.. "

aral24.JPG

" Λονδίνο χειμώνας 1981: Η Αλίκη στην Αγγλική πρωτεύουσα για την απόκτηση των δικαιωμάτων της θρυλικης ροκ όπερας "Εβίτα" που επιθυμεί να ανεβάσει στο θέατρο της την περίοδο 1981-82. Στην φωτο με τον αγαπημένο και σύζυγό της τον επόμενο χρόνο Γιώργο Ηλιαδη (δεξιά), την φίλη της την ξεχωριστή και αξέχαστη Μαλβινα Καραλη με τον τότε σύζυγό της τον σπουδαίο σκηνογράφο-ενδυματολογο και επί σειρά ετών συνεργάτη της Γιώργο Πατσα (δεξιά). Όπως αναφέρει η Μαλβινα στο βιβλίο που έγραψε για την Αλίκη ένα χρόνο μετά το "φευγιό της" το 1997, το ταξίδι αυτό αποφασίστηκε γρήγορα με την Αλίκη έξαλλη καθώς "άνθρωποι" μιας Ελληνίδας πρωταγωνιστριας που ήθελε να αποκτήσει το συγκεκριμένο έργο, έστελναν γράμματα στους Άγγλους παραγωγούς ότι η Αλίκη είναι ηλικιωμένη, ατάλαντη και φάλτσα.."Τον ρόλο θα τον πάρω" αναφέρει το ξανθό είδωλο...Δίνει οντισιόν και τους εντυπωσιάζει." Όχι μόνο τους τραγούδησα σήκωσα και την φούστα μου να δουν τα πόδια της ηλικιωμένης"..Είχαν επίσης εντυπωσιαστει και από την ερμηνεία της στην "Υπολοχαγό Νατάσα". Η "Εβίτα είναι επάξια δική της.. Η 26χρονη τοτε Μαλβινα, αβαφη, νυσταγμενη και κουρασμένη μένει έκπληκτη με την ενέργεια και την απίστευτη ζωντάνια της. Από τις εννιά το πρωί η κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερη της Αλίκη, φρέσκια, άψογα βαμμένη με όλες τις γούνες της Σαμαρα και ψηλοτάκουνα σαρώνει το Λονδίνο, ατελείωτα ψώνια, καλλιτεχνική ενημέρωση, αγορές για την παράσταση από τις περούκες μέχρι την λεπτομέρεια στο τελευταίο κοστούμι και το βράδυ θεατρικές παραστάσεις...Όλοι τους εξουθενωμενοι, το ξανθό είδωλο ακούραστο και αγέρωχο..Η "Εβίτα" ανεβαίνει τον επόμενο χειμώνα και αποτελεί τον μεγαλύτερο θεατρικό της θρίαμβο με τις ουρές να φτάνουν από το θέατρο της μέχρι την Σταδίου.."Αιώνιο" ξανθό είδωλο μην ανησυχείς.. δεν σε ξέχασε ποτέ κανείς.. "

aral25.JPG

" Η Αλίκη αρχές της δεκαετίας του '70 διασκεδάζει στην ιστορική ταβέρνα του "Κρικελα" στην Θεσσαλονίκη, ένα μαγαζί που ξεκίνησε το 1940 από τον 22χρονο τότε Γιώργο Κρητικο μέχρι και το 2011 που έκλεισε οριστικά. Το παρατσούκλι "Κρικελας" του δόθηκε από ένα παιδικό παιχνίδι της γειτονιάς όπου έριχναν κρίκους σε σίδερα που είχαν τοποθετήσει στην άμμο. Από τα τραπέζια του πέρασαν οι μεγαλύτερες προσωπικοτητες της ελληνικής και διεθνούς σκηνής και της πολιτικής, με την Αλίκη, την Τζένη, την Μελίνα, την Ζωή, την Παξινου, μέχρι τον Σεφέρη, την Ρίτα Χειγουορθ και τον Γιούρι Γκαγκαριν να απολαμβάνουν τις υπέροχες σπεσιαλιτέ του. Ακόμη και ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης έστελνε με το αεροπλάνο του άνθρωπο από τον Σκορπιο να παραλαμβάνει τα φαγητά του Κρικελα για τους εκλεκτούς του καλεσμένους. Με την αγαπημένη Αλίκη η οποία κάθε φορά που επισκεπτόταν την συμπρωτευουσα είχε ρεζερβέ στο μαγαζί "το μικρό σαλονακι" με μυθικά και αξέχαστα γλέντια, ανέπτυξε μια μεγάλη φιλία η οποία επισφραγιστηκε με κουμπαρια βαφτιζοντας έναν από τους γιους του. Αξέχαστη έχει μείνει στους ντόπιους η συγκεκριμένη βάφτιση στις 6 Μαΐου του 1968, όπου καταφθάνει στην εκκλησία η Νονά Αλίκη με λευκό παριζιανικο σύνολο στο πλευρό του Δημήτρη Παπαμιχαήλ παρουσία χιλιάδων θαυμαστών τους. Όπως αναφέρεται χρειαστηκε να κινητοποιηθει σχεδόν ολόκληρη αστυνομική δύναμη καθώς το παραλήρημα του κόσμου από την αγάπη του για το ζευγάρι ήταν τέτοιο που έπρεπε να τους φυγαδευσουν για να αποφευχθεί το ποδοπατημα και ο χαλασμός. Καθε της ενεργεια και ενα γεγονος...Μοναδική και αξεπέραστη σε όλα της.. "

aral26.JPG


 


"Τον Δεκέμβριο του 1986 οι υπέροχοι Αλέκος Αλεξανδράκης και Νονικα Γαληνεα εγκαινιάζουν την καινούργια θεατρική τους στέγη το θέατρο "Ιλίσια" με το έργο "Ευαίσθητη ισορροπία" και καλεσμένη όλη την κοσμική και καλλιτεχνική Αθήνα εκτός του αγαπημένου και καλού τους φιλου Δημήτρη Χορν. Στην προσκληση που ελαβε απο την ταξιθετρια του θεατρου να παρευρεθει στην πρεμιερα, οπως αναφερει η Νονικα στην βιογραφια της, ο μεγαλος ηθοποιος απαντα "Πως τολματε? καθως ηταν απολυτα αντιθετος με τις πολιτικες πεποιθησεις της Μελινας η οποια ως Υπουργος Πολιτισμου τότε θα εκανε τα εγκαινια του θεατρου. Ανάμεσά τους στην πρεμιέρα (φωτο), ο μεγάλος ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, η αγαπημένη Αλίκη η οποία για τις αναγκες του εργου "Φιλουμενα Μαρτουρανο" αλλάζει το χρώμα των μαλλιών της και η Μελίνα Μερκούρη. Ένα υπέροχο θέατρο, ένα πραγματικό "στολίδι" στην θεατρική Αθήνα από το αγαπημένο ζευγάρι, με μεράκι κόπους και μεγάλες προσπάθειες δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής. Για τα επόμενα χρόνια ανεβάζουν σπουδαία έργα με σημαντικούς συνεργάτες και συγκλονιστικες ερμηνείες που άφησαν την δικη τους θεατρική ιστορία. Εποχές όπου το ελληνικό θέατρο και οι πρεμιέρες του είχαν την πραγματική αίγλη και την ακτινοβολία μεγάλων και χαρισματικων μορφών της τέχνης και του πολιτισμού που σφραγισαν με την παρουσία και το έργο τους τον 20ο αιώνα.. "

aral27.JPG

" Σπανια φώτο από τα γυρίσματα της θρυλικής "Μανταλενας" το καλοκαίρι του 1960 στην Αντίπαρο, μια υπέροχη ταινια πλημμυρισμενη από τις μαγικές μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι και τις εκπληκτικές ερμηνείες των σπουδαίων πρωταγωνιστων. Η αγαπημενη Αλίκη σε μια από τις καλύτερες δραματικές κινηματογραφικες της ερμηνείες, η οποία της έδωσε και το Α' βραβείο γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποδεικνυοντας τις μεγάλες υποκριτικές της δυνατότητες και στην κωμωδία και στο δράμα. Η επιλογή του ήσυχου και απομακρυσμενου εκείνη την εποχή νησιού έγινε καθώς ήταν ο τόπος καταγωγής του σεναριογράφου της ταινίας και συγγραφέα Γιώργου Ρουσου, συζύγου της γλυκυτατης γνωστής ηθοποιού που συμμετείχε και στην ταινία Καιτης Λαμπροπουλου. Ο Φινος μετέφερε με το καράβι γεννήτριες καθώς δεν υπήρχε ρευμα και το τζιπ του το οποίο ήταν από τα πρώτα αυτοκίνητα στο νησί και απαραίτητο για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Η Αλίκη παρά την σαρωτική επιτυχία την προηγούμενη χρονιά με "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" δεν ήταν γνωστή στο νησι από την ταινία γιατί δεν υπηρχε κιν/φος αλλά από τσίχλες της εποχής όπου είχε δανείσει το πρόσωπο της στην συσκευασία και στην πορεία των γυρισμάτων αγαπήθηκε και δεθηκε πολύ με ολους τους κατοίκους. Μετά την προβολή της "Μανταλενας" και την τεράστια επιτυχία της, η Αντίπαρος έγινε ένας γνωστός και υπέροχος καλοκαιρινός προορισμός και για εμας μια αξέχαστη ταινία που την βλέπουμε ευχάριστα και νοσταλγικά κάθε φορά.. "

aral28.JPG

Η Αλίκη σε στιγμές ξεκούρασης σε διάλειμμα των γυρισμάτων της ταινίας "Το δόλωμα" καλοκαίρι του 1964 στην πανέμορφη Ρόδο. Μια από τις ωραιότερες και πιο δροσερές ταινίες της Φινος Φιλμ με υπέροχα πλάνα, μοναδική μουσική του Κώστα Καπνιση, μαγικές ομορφιές του νησιού, απίστευτα χρώματα και την αγαπημένη Αλίκη φινετσάτη και ομορφότερη από ποτέ. Η ταινία έκανε πρεμιερα στις 28 Οκτωβριου του 1964 με μεγαλη επιτυχία, προβλήθηκε και στο εξωτερικό με τον τίτλο "The bait"(Το δόλωμα) και "Aces of Spades"( Άσος μπαστούνι) και κυκλοφόρησε από το περιοδικό "Θησαυρός" για 12 εβδομάδες με την μορφή σινερομαντζου. Την ίδια εβδομάδα προβλήθηκε και η ταινία της "Σοφερινα" με εξίσου μεγάλη επιτυχία και με τον τύπο να αναφέρει "Αλίκη εναντίον Αλικης". Όπως είχε αναφέρει ο Μέγας Αλέκος Σακελλαριος στο βιβλίο του "Το ταλεντο βγήκε από τον παράδεισο" ήταν τόσο φυσική και πειστική όταν έκλαιγε που δεν χρειαζόταν ποτέ τεχνιτα δάκρυα. Στην σκηνή όπου έτρεχε στον υπέροχο διάδρομο με τα ψηφιδωτά και τις μπουκαμβιλιες στην Καλλιθέα της Ρόδου για να αγκαλιάσει με αναφιλητα τον Βαγγέλη Βουλγαριδη, χρειάστηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων να γυριστεί έξι φορές με την Αλίκη να κλαίει ασταμάτητα κάθε φορά χωρίς κανένα πρόβλημα. Όταν την τελευταία φορά πήγαν όλα καλά αλλά ο υπεύθυνος διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει να τοποθετησει το φιλμ στην μηχανή τότε η ηθοποιός έκλαιγε πραγματικά από την ταλαιπωρία.. Άλλο ένα φαινόμενο εκτός από το ταλέντο, την λάμψη και την ασυλληπτη ακτινοβολία, απίστευτου επαγγελματισμου και μακροχρόνιας σκληρής προσπάθειας για να κατακτήσει για σαράντα ολόκληρα χρόνια την απόλυτη κορυφή..

aral29.JPG

" Απόκριες του 1987 σε κοσμικό μασκέ πάρτι της Αθήνας με την Αλίκη και την Νορα Βαλσαμη ντυμένες με κοστούμια από την θεατρική παράσταση "Βίκτωρ -Βικτόρια" πού ανέβασε η κορυφαία ηθοποιός την περίοδο 1983-84, τον σύζυγό της Νορας και σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου, τον Γρηγορη Βαλτινο και την φίλη τους Μαρλεν Καρερ (δεξιά). Η Μαρλεν Καρερ με καταγωγή από αρχοντικη οικογένεια της Ζακύνθου υπήρξε μία από τις πιο χαρισματικες και εμβληματικές μορφές της κοσμικής Αθήνας και αγαπημένη φίλη πολλών και λαμπερων προσωπικοτητων από την δεκαετία του 50 μέχρι και τον "χαμό" της πριν τέσσερα χρόνια. Μεγαλωμένη σε αρχοντικη μονοκατοικία της Στησιχορου, οπου από το 1960 έγινε μια από τις αριστοκρατικοτερες πολυκατοικιες της Αθήνας και με την Αλίκη της οποιας ηταν και πολυ αγαπημενη φιλη, να αγοράζει δύο από τα διαμερίσματα της και την ίδια να μένει στο ρετιρέ του κτιρίου. Στο ρετιρέ αυτό φιλοξενεί μετά από επιθυμία της Μελίνας τον Μαρλον Μπραντο, ατελείωτες συζητήσεις με την Τζένη, έζησε από κοντά τον έρωτα Νονικας -Αλέκου Αλεξανδράκη, στο Παρίσι παρέα με τον Άλεν Ντελον, παρηγοριά στην Μαρία Κάλλας στους τσακωμούς της με τον Ωνάση, καθώς και φίλη αγαπημένη του Χορν και της Λαμπετη ..Η πρώτη που έφερε Porche στην Ελλάδα και η πρώτη που άνοιξε prive club με dj στην Αθήνα. Μια λαμπερή και αρχοντικη μορφή που σφράγισε με την παρουσία της την αυθεντική κοσμική εποχή πολλών δεκαετιών. "

aral30.JPG

" Την περίοδο 1961-62 η Αλίκη γίνεται για πρώτη φορά θιασαρχης και πραγματοποιει την πιο θριαμβευτική περιοδεία που έχει γίνει ποτέ στα ελληνικά θεατρικά χρονικά. Η περιοδεία ξεκινά τον Οκτώβριο του 1961 από την Θεσσαλονίκη και διαρκεί έξι μήνες ανεβάζοντας τα έργα "Ωραία μου Κυρια", "Τόπο στα νιάτα", "Πειρασμός", "Φτωχό σαν σπουργιτακι" και "Τρελό καλοκαίρι". Απόκριες του 1962 οι ηθοποιοί του θιάσου μεταμφιεζονται με την Αλίκη ντυμένη αγόρι και διοργανώνουν διαγωνισμό καλύτερης αμφιεσης επί σκηνής. Πάνω αριστερά η Αλίκη, Κλέαρχος Καραγιωργης, Μπάμπης Κατσουλης και κάτω αριστερά Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώργος Παντζας, Βασίλης Μαυροματης και Κώστας Θέμος. Η Αλίκη μετά το "Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" "το κλωτσοσκουφι" την "Μανταλενα" και την "Αλίκη στο Ναυτικό", στην περιοδεία αυτή σε όλη την Ελλάδα γνωρίζει πρωτογνωρες για Έλληνα καλλιτέχνη στιγμές λατρείας και αγάπης τις οποίες θυμόταν πάντα με μεγάλη χαρά και απέραντη ευγνωμοσύνη προς το κοινό της. "

aral31.JPG

" Στις 11 Αυγούστου του 1965, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ερμηνεύει συγκλονιστικα στο αρχαίο θέατρο Θάσου τον "Ιππολυτο" στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη με το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και αποθεώνεται από κοινό και κριτικούς. Η Αλίκη βρίσκεται κοντά του (φωτο) για να τον συγχαρει επτά μήνες μετά τον γάμο τους στους Δελφούς στις 18 Ιανουαρίου του 1965. Δύο μήνες αργότερα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ανεβάζουν μαζί στο θέατρο Κοτοπουλη -Rex τον "Κόσμο της Σουζη Βογκ" μια επιλογή της Αλικης χωρίς όμως εισπρακτική επιτυχία και ετσι μετά από λίγο το έργο κατεβαίνει. Την ίδια περίοδο ο Αλέκος Σακελλαριος γράφει για τον κιν/φο την "Κόρη μου την σοσιαλιστρια" ένα έργο το οποίο ο Δημήτρης του προτείνει να ανεβάσουν και στην σκηνή ως μουσική παράσταση, προτείνοντας στον Γιώργο Ζαμπετα να γράψει τα τραγούδια του έργου. Η Αλίκη διστάζει αρχικά θεωρώντας ρίσκο μετά τις συνεργασίες της με Χατζιδάκι, Ξαρχακο και άλλους συνθέτες να μπει σε πιο "λαϊκά μουσικά μονοπάτια" ακούγοντας όμως τα τραγούδια όπως το θρυλικό "Σηκω χόρεψε συρτάκι" το οποίο ζήτησε και να τραγουδήσει και τα υπόλοιπα (Δημήτρη μου Δημήτρη μου - Ωραία που ναι η Κυριακή -Το χελιδόνι), τα λάτρεψε κυριολεκτικά όπως και τον συνθέτη. Το έργο "σπάει" ταμεία όλη την χειμερινή περίοδο και μεταφέρεται και το καλοκαίρι στο θέατρο του Εθνικου κήπου. Μυθική και μυθιστορηματικη η καριέρα τους μυθική και μυθιστορηματικη και η ζωή τους.. "

aral32.JPG

" 27 Νοεμβρίου 1977: Μια συμβολική και σημαντική μέρα για την Αλίκη και τον αγαπημένο της Γιώργο Ηλιαδη καθώς γιορτάζουν την επέτειο της γνωριμίας τους (ένα ακριβως χρόνο πριν), σε μια μεγάλη γιορτή στο ζεστό αρχοντικό της στην Στησιχορου με καλούς και αγαπημένους φίλους. Πιο όμορφη ήρεμη και ευτυχισμένη από ποτέ, διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής της και προσωπικά και επαγγελματικα στο πλευρό ενός ανθρώπου που αγάπησε βαθιά και αληθινά. Στην φωτο από την συγκεκριμένη βραδιά, με τον Κώστα Καζακο, τον Γιωργο Ηλιαδη και μια από τις πιο αγαπημένες της φίλες την αρχαιολόγο -Αιγυπτιολογο Μουμου Ηλιόπουλου, μια από τις πιο φινετσατες και αριστοκρατικες κυρίες της Αθήνας την οποία γνώρισε το 1973 στο σπίτι των κοινών τους φίλων, του ηθοποιού Γιώργου Μουτσιου και της συζύγου του και επίσης ηθοποιού Δέσποινας Νικολαΐδου. Η Μουμου που στάθηκε σαν βράχος και στις επιτυχίες και στις δύσκολες στιγμές, που ήξερε όλα της τα μυστικά όσο κανείς, από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κρυφό της γάμο, με τα αμέτρητα κοινά τους ταξίδια στο εξωτερικό, η φίλη που δεν την πρόδωσε ποτέ και ηταν διπλα της μέχρι και τις τελευταίες μέρες στο δωμάτιο του νοσοκομείου. Μια παροιμιώδης, σπάνια και αληθινή φιλία.. "

aral33.JPG


 


"Η Αλίκη ποζάρει στον φακό το 1961 με υπέροχο φόρεμα τύπου charleston στο ατελιέ του οίκου μόδας "Ευαγγελιδη-Κουρτιδου", ένας γνωστός οίκος της εποχής επί της Παν/μιου και Βουκουρεστιου με πελάτισσες πολλές κυρίες της κοσμικής και καλλιτεχνικής Αθήνας. Το ίδιο φόρεμά επέλεξε και σε μια από τις εμφανίσεις της στην ταινία "Η Λίζα καί η άλλη" που έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά. Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις μου, η αξεπέραστη και λατρεμένη ηθοποιός αποτέλεσε ένα παγκόσμιο φαινόμενο συνεχούς πρωτειας στην χώρα του για σαράντα χρόνια και μια γυναίκα που σφράγισε με το στυλ της μια ολόκληρη εποχή. Έστειλε χιλιάδες κορίτσια να ξανθινουν του μαλλιά τους, καθιέρωσε τα ατελείωτα ψαθινα καπέλα της ως απαραίτητο αξεσουάρ και έδειξε πως τα μικροσκοπικά της μάτια με την τέχνη του μακιγιάζ να τα μετατρέπει σε λαμπερά και τεράστια. Αμετρητα καλοκαιρινά παρεο στον Θεολόγο, υπέροχες βραδινές τουαλέτες και κλασατα αντρικά κοστούμια, απενοχοποιησε σε πολλές ταινίες της τις πληθωρικές καμπύλες και καλυπτε με τρόπο αριστοτεχνικο τις όποιες ατέλειες της. Ένα μοναδικο πλάσμα "λουσμενο" πάντα στο φως.. "

aral34.JPG


 


"Σπανια φωτο απο την Καθαρά Δευτέρα του 1953 με τους μαθητές της σχολής του Εθνικού θεάτρου να γιορτάζουν στην αυλή του σπιτιού του καθηγητή τους και σπουδαίου συγγραφέα, δραματουργου, δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Σπύρου Μελά. Ανάμεσα στους μαθητές και οι νεαροί τότε, Αλίκη (με τα φυσικά μαύρα της μαλλιά και το γνωστό της νάζι, στο κέντρο), ο ηθοποιός Πέτρος Λοχαιτης (αριστερα), ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Ρίκα Διαλυνα (πίσω) και η Τζένη Καρέζη (δεξιά) όπου το πραγματικό της επώνυμο ήταν Καρπουζη και ο Καθηγητής της σχολής και μεγάλος λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης της το άλλαξε σε Καρέζη. Όλοι τους γεμάτοι νιατα, ομορφια, ταλεντο και όνειρα για το μέλλον, με την Αλίκη την Τζένη και τον Δημήτρη ούτε που θα μπορούσαν να διανοηθουν ότι τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα θα απασχολούσαν με την ζωή και την καριέρα τους μια ολόκληρη χώρα και θα αποτελούσαν τρεις από τις μεγαλύτερες και πιο αγαπημένες μορφές του ελληνικού θεάτρου και κινημ/φου."

aral35.JPG

" 2 Ιουλιου 1961: Η Αλίκη με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα ως μέλη της κριτικής επιτροπής στο τρίτο Φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας στον Φαληρικο ιπποδρομο, με συμμετέχοντες τα μεγαλύτερα αστέρια του ελαφρού τραγουδιού και καλεσμένη όλη την καλλιτεχνική και κοσμική Αθήνα. Το πρώτο βραβείο απονεμηθει στον Μίκη Θεοδωράκη με την "Απαγωγή" ερμηνευμένο υπέροχα από την βελούδινη φωνή της Μαίρη Λίντα και το δεύτερο στον Μάνο Χατζιδάκι με το "Κουρασμένο παλληκαρι" από την θεϊκή φωνή της Νανας Μούσχουρη. Η Αλίκη λάτρευε τον Λάμπρο και έβλεπε στο πρόσωπο του την "Πατρική φιγούρα" που της έλειπε καθώς είχε χάσει τον Πατέρα της από την ηλικία των δέκα ετών αλλά και ο Λάμπρος την αγαπούσε και την θαύμαζε απεριόριστα. Εκείνη την χρονιά συνεργαστηκαν με τεράστια επιτυχία στο σινεμά με την "Αλίκη στο Ναυτικό" και την "Λίζα και η άλλη" και κάθε εμφάνιση τους αποτελούσε πλέον ένα μεγάλο και κοσμικό γεγονός. "

aral36.JPG

" Η Μαρινελλα με τον Γιώργο Ζαμπετα χειμώνα του 1962 στο καμαρίνι της Αλικης στο θέατρο Κοτοπουλη-Rex για να την συγχαρουν για την ερμηνεία της στην παράσταση "Καίσαρ και Κλεοπάτρα". Η μεγαλη ερμηνεύτρια και ο αξέχαστος συνθέτης εκείνη την περίοδο συνεργαζονται στο θέατρο "Παρκ"στην ιστορική παράσταση του Μίκη Θεοδωράκη "Όμορφη πόλη" από το ομώνυμο τραγούδι του Μίκη. Η συγκεκριμένη παράσταση της Αλικης μια υπερπαραγωγή με την ονειρική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι τα συγκλονιστικα κοστούμια του Εγγονοπουλου και την σκηνοθεσία του σημαντικού Αλέξη Σολωμού δεν πήγε καλά εισπρακτικά. Ο κόσμος είχε αγαπήσει την ξανθιά Αλίκη και ο ρόλος της Κλεοπάτρας με το σκούρο μαλλί ήταν εντελώς κόντρα και έτσι η παράσταση κατέβηκε και αντικατασταθηκε από τα μυθικά "Χτυποκαρδια στο θρανίο" του Αλεκου Σακελλαριου και τις ουρές του κόσμου να φτάνουν μέχρι την Ομονοια..Η παράσταση αυτή όπως είναι γνωστό βγήκε και στο πανί με την ίδια σαρωτική επιτυχία. Η φιλία της Αλικης με την Μαρινελλα θα κρατήσει για πολλά χρόνια βαθιά και αληθινά με αμοιβαία εκτίμηση και απόλυτο θαυμασμό μέχρι το τέλος.. "

aral38.JPG

" Μια από τις σπάνιες και υπεροχες φωτο της αγαπημένης Αλικης στην Via Veneto της Ρώμης σε μια από τις επισκέψεις της στην ιταλική πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο του 1962, όπου και έγινε και αφιέρωμα στο πρόσωπο της από το ιταλικό περιοδικό Oggi. Είχε ολοκληρώσει τις εμφανίσεις της τον προηγούμενο μήνα στην μυθική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι "Οδός Ονείρων" αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Χορν για δύο Σαββατοκυριακα, καθώς και τα γυρίσματα της νέας της δραματικης ταινίας "Το ταξίδι" με τον Νίκο Κουρκουλο η οποία και έκανε πρεμιέρα στους κιν/φους δύο μήνες μετά. Η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά θριαμβευτική της πορεία στο σανίδι και στο πανί έχει ήδη ξεκινήσει τρία χρόνια πριν με "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" και συνεχίζεται για άλλα τριάντα πέντε χρόνια επιτυχιών και λατρείας στο πρόσωπο της. "

aral39.JPG

" Σπάνια φώτο με την Αλίκη τον δεύτερο σύζυγό της Γιώργο Ηλιαδη και τους κουμπάρους τους τον συνθέτη Μάικ Ροζακη και την σύζυγό του τραγουδιστρια Κρίστι Στασινοπουλου την βραδιά μετά το μυστήριο του γάμου τους στις 25 Ιανουαρίου 1982. Ένας γάμος μετά από πέντε χρόνια σχέσης, στο παρεκκλήσι δίπλα στην Μητρόπολη με άκρα μυστικότητα από όλους και καλεσμένους μόνο την πιστή της Νότα και τους κολλητούς της Τολη Σταματικο και Μουμου Ηλιόπουλου. Το βράδυ στο κοσμικό "Nine" γιορτάζουν με Τζένη, Καζακο, Ζωή, Νόνικα και άλλους φίλους χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν τίποτα. H οικογένεια της θα το μάθει έντεκα χρονια μετά σε εκπομπή του Χατζηνικολαου με την Αλίκη να αναφέρει χιουμοριστικα "Σας την έσκασα". Ένας μεγάλος έρωτας και ένα διαζύγιο με επίσης μυστικότητα λίγο μετά το γάμο λόγω σοβαρών οικογενειακων εκκρεμοτητων στην πατρίδα του την Κύπρο, γεγονός που καταρρακωνει κυριολεκτικά την Αλίκη. Τα επόμενα χρόνια όπως αναφέρεται, διατηρούν κάποια επικοινωνία και όταν τις τελευταίες της στιγμές στο νοσοκομείο τον καλεί αλλα λογω επαγγελματικων υποχρεώσεων εκείνος καθυστερεί, μόλις φθάνει η Αλικη έχει ήδη "φύγει"... Πολλοί είπαν ότι ήταν ο μεγαλύτερος έρωτας της, το σίγουρο είναι ότι αγαπήθηκαν βαθιά και αληθινά αλλά δυστυχώς κάποιες συγκυρίες δεν τους επέτρεψε να ζήσουν για πάντα μαζί.. "

aral40.JPG

" Η Αλίκη με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Φίνο καλοκαίρι του 1961 στο στούντιο για την ηχογράφηση των τραγουδιών για την ταινία "Η Λίζα και η αλλη" η οποία εκανε πρεμιέρα στις 13 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Σαν σήμερα το 1977 έφυγε ο Φιλοποιμην Φινος ο "Πατριάρχης" του ελληνικού σινεμά, ο άνθρωπος που με το πάθος και τις απίστευτες τεχνικές του γνώσεις αλλά και το καλύτερο υλικό από το εξωτερικό με κόστος όλη την προσωπική του περιουσία, δημιούργησε 175 υπέροχες ταινίες πολλές από τις οποίες είναι πλέον κλασσικές. Λάτρεψε την Αλίκη, επιθυμούσε να υιοθετήσει την Ζωή και "έχτισε" τα μεγαλύτερα αστέρια της μεγάλης οθόνης από τις αρχές του '40 μέχρι και τα μέσα του '70. Και μόνο η εικόνα με το σημα της FFilms από την έναρξη των ταινιών του, δημιουργεί τοσο γλυκά και υπέροχα συναισθήματα ακόμη και μισό αιώνα μετά και συνεχίζει από γενιές και γενιές με μεγάλη επιτυχία σε κάθε προβολή. "

aral41.JPG

" Θέατρο Αλίκη, περίοδος 1990-1991: Η Αλίκη υποδύεται συγκλονιστικα την Αλεξάνδρα Ντε Λαγκο στο αριστούργημα του Τενεσι Ουίλιαμς "Το γλυκό πουλί της νιότης" σε μια από τις ωραιότερες δραματικές της ερμηνείες με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Ανδρέα Βουτσινα. Στην πρεμιέρα της παράστασης (φωτο) Νοέμβριος του 1990, η αξεχαστη Μελίνα χαιρετά την αγαπημένη ηθοποιό σε ένα ρόλο τον οποίο και η ίδια είχε ερμηνεύσει δύο φορές, το 1960 με συμπρωταγωνιστη τον σημαντικό Γιάννη Φερτη και το 1980 πάλι με τον ίδιο ηθοποιό. Υπέροχες, μοναδικές.. "

aral42.JPG

" Θεατρο Αλικη, θεατρική περίοδος 1982-1983: Η Αλίκη μετά τον θρίαμβο της ροκ όπερας "Εβίτα", γίνεται μια ρομαντική και μαγική "Μαργαρίτα Γκωτιε" στο υπέροχο έργο του Αλέξανδρου Δουμα "Η κυρία με τις καμελιες" με τον Γιώργο Κιμουλη στον ρόλο του "Αρμανδου" σε μια παράσταση εποχής υπερπαραγωγή, μαγευοντας για άλλη μια φορά κοινό και κριτικούς. Στην φωτο η αξεπέραστη ηθοποιός στο καμαρίνι της με τους συμπρωταγωνιστες της παράστασης Γιωργο Κιμουλη και Πανο Μιχαλοπουλο και την αμπιγιεζ της να την βοηθούν στο κοστούμι εποχής που απαιτούσε η παράσταση. Η πίστη της Νότα ήταν το δεξι της χέρι, ο άνθρωπος που βρισκόταν δίπλα της για 25 συνεχή χρόνια γνωρίζοντας τα πάντα για αυτην, σε όλες τις επιτυχίες τις χαρές αλλά και στις δύσκολες περιόδους, μέχρι και τις τελευταίες της στιγμές.. "

aral43.JPG

" Η Αλίκη με τον Δημήτρη το 1967 σε μια σπάνια φωτο την περίοδο του εγγαμου βίου τους ερωτευμένοι και αγαπημένοι αλλά αθλητικά οι "αιώνιοι αντίπαλοι", ντυμένοι με την φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας. Όπως η ίδια είχε δηλώσει σε συνέντευξη της το 1966 στην εφημερίδα "Φως των Σπορ", ήταν "Παναθηναικια μέχρι το κόκκαλο" και ο Δημήτρης ως γνήσιος Πειραιωτης οπαδός του Ολυμπιακού από μικρό παιδί. Ήταν τέτοια η δημοτικότητα και η λατρεία του κόσμου στο πρόσωπο τους για πολλές δεκαετίες που κάθε κίνηση τους αποτελούσε και το γεγονός της εποχής. "

aral44.JPG

" Η Αλίκη και η Τζένη με τους αγαπημένους τους γιους Γιάννη και Κωνσταντίνο στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο του 1981 σε παράσταση του Νουρέγιεφ με το μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Δίπλα τους διακρίνεται ο Έλληνας μεγιστάνας Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος είχε φιλοξενήσει τον μεγάλο Ρωσο χορευτη για διακοπές στο ιδιωτικό του νησί την Σπετσοπουλα. Οι δύο κορυφαίες Ελληνίδες ηθοποιοί στην πιο ώριμη και καλλιτεχνικά δημιουργική περίοδο της ζωής τους, μακριά από ανταγωνισμους και αντιπαλότητες, απολαμβάνουν η μία την συντροφιά της άλλης με κοινή βάση την αγάπη τον θαυμασμό και την εκτίμηση. "

aral45.JPG

" Θέατρο Αλίκη 1986 Φιλουμενα Μαρτουρανο: Μια από τις καλύτερες θεατρικές στιγμές της Αλικης στο σπουδαίο αυτό έργο του Έντουαρντο Ντέ Φιλιππο με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο πλάι της και σε ένα κυριολεκτικά ρεσιτάλ ερμηνείας και των δύο. Η αγαπημένη ηθοποιός "τσαλακωνει" την ξανθιά λαμπερή της εικόνα, γίνεται μελαχρινή και υποδύεται μια πενηνταχρονη Ναπολιτανα με τρεις μεγάλους γιους αποδυκνειωντας με την ερμηνεία της για άλλη μια φορά ότι εκτός από μεγάλη σταρ πόσο σπουδαία ηθοποιός ήταν . Άλλη μια παράσταση που είχα την τύχη να δω ως παιδί και για δύο ώρες να ταξιδέψω και να ζήσω από την μαγεία των μοναδικών αυτων καλλιτεχνών. "

aral46.JPG

" Το 1987 η Αλίκη ανεβάζει στο θέατρο της το έργο "Λίγο πιο νωρίς λίγο πιο αργά" επιλέγοντας ανάμεσα σε 180 υποψηφίους ως συμπρωταγωνιστη της τον αριστούχο τότε του Εθνικού θεάτρου Κώστα Σπυροπουλο. Το έργο σημειώνει θριαμβευτική επιτυχία, συνεχίζεται το καλοκαίρι και μετά περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με μια Αλίκη εκτυφλωτικα λαμπερή και τον θεατρικό της παρτενέρ να βλέπει με το ξεκίνημα του τη καριέρα του να απογειώνεται κυριολεκτικά. Ένας σημαντικός και υπερταλαντουχος ηθοποιός από τους καλύτερους της γενιάς του, σκηνοθέτης και παραγωγός ο οποίος τα 30 αυτά χρόνια μέσα από τις επιλογές και τις δημιουργίες του, επιβεβαίωσε με τον καλυτερο τρόπο το ένστικτο της Αλικης, κουβαλώντας και ένα κομμάτι από την λάμψη και την ακτινοβολία της. "

aral47.JPG

" 3 Δεκεμβρίου 1962: Η Αλίκη με τον Νίκο Κούρκουλο στην πρεμιέρα της μοναδικής ταινίας στην οποία συνεργαστηκαν "Το ταξίδι" και με την αγαπημένη της μητέρας Εμμυ πάντα κοντά της σε όλες τις στιγμές της ζωής της. Από τις ωραιότερες ταινίες της Φινος Φιλμ και από τις καλύτερες δραματικές ερμηνείες της Αλικης μετά την "Μανταλενα". Η μουσική είναι του σπουδαίου Σταύρου Ξαρχακου και με το υπέροχο τραγούδι "Τα δάκρυα μου είναι καυτά" να έχει μείνει στην ιστορία.. "

aral48.JPG

" Αλίκη -Κάρολος Κουν 1983: Μια σπάνια φωτο από συναντηση της Αλίκης με τον μεγάλο θεατρανθρωπο. Ο κορυφαίος δάσκαλος που αφησε μεγάλη ιστορια στο ελληνικο θεατρο, την εκτιμούσε και την θαύμαζε πολύ και πολλές φορές παρακολουθουσε παραστάσεις της πάντα στην άκρη της τελευταίας σειράς. Εντυπωσιασμενος από το "φαινόμενο" Αλίκη και ακόμη περισσότερο απο την πρωτοφανή λατρεία στο πρόσωπο της και την μαγική σχέση με το κοινό της. "

aral49.JPG

" Εβίτα 1981-82. Ο μεγαλύτερος θεατρικός θρίαμβος της Αλικης στην πολύχρονη καριέρα της. Μια εκπληκτική και αξεχαστη παράσταση η οποία κυριολεκτικά "έσπασε ταμεία" με τις ουρές από τον κόσμο να φτάνουν από την Αμερικής μέχρι την Σταδίου. Η Αλίκη σαρωτική και ο Βλάσης Μπονατσος ως Τσε Γκεβάρα να κλέβει την παράσταση και το χειροκρότημα. Απεκτησε τα δικαιώματα του έργου με την αξία της μετά από οντισιόν από τους Άγγλους παραγωγούς στο Λονδίνο, οι οποίοι μετά την πρεμιέρα την ανακηρυξαν ως καλύτερη Εβίτα παγκοσμίως. Είδωλο απλά.. "

aral50.JPG


 


"Κλωτσοσκουφι 1960:Η ταινία αυτή γυρίστηκε την πρώτη φορά, με συμπρωταγωνιστη τον γοητευτικό ηθοποιό της εποχής Μιχάλη Νικολινακο. Όταν ο Φινος την είδε στην δοκιμαστική προβολή, θεώρησε ότι το ζευγάρι δεν "έδενε" όσο έπρεπε και ζήτησε να ξαναγυριστει από την αρχή με άλλο ηθοποιό..Απευθύνθηκαν στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ ο οποίος αρνήθηκε και ο ρόλος του εφοπλιστή δόθηκε τελικά στον υπέροχο Αλέκο Αλεξανδράκη. Μια αξέχαστη και ρομαντική ταινία με την μοναδική Αλίκη δροσερή και γλυκιά σαν καραμέλα.. "

aral51.JPG

" Αλίκη -Γιώργος Ηλιαδης στο Θεολόγο καλοκαίρι 1980: Ένας μεγάλος έρωτας.Τον ερωτεύτηκε τον παντρεύτηκε τον λάτρεψε..Πολλοί είπαν ότι ήταν και ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της. Ακόμη και όταν χώρισαν τους έδενε μια βαθιά αγάπη μέχρι και το τέλος. Μυθική η καριέρα της, μυθικη και η ζωή της.. "

aral52.JPG

" Αλίκη - Μαρινελλα : Το 1968 ο Γιώργος Ζαμπετας δίνει στην μοναδική Αλίκη ένα τραγούδι για την ταινία "Το κορίτσι του Λούνα παρκ". Η Αλικη αρνείται να το τραγουδήσει γιατί δεν της αρέσει και ο σπουδαίος συνθέτης το δίνει στην Μαρινελλα. Το τραγούδι αυτό είναι το υπέροχο και διαχρονικό "Σταλιά σταλιά ". Η μεγάλη ερμηνεύτρια το απογειώνει κυριολεκτικά και είναι ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη επιτυχία στην σόλο καριέρα που ξεκινά την περίοδο αυτή μετά την πολύχρονη συνεργασία της με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Δύο μεγάλες μορφές του θεάτρου και του τραγουδιού που συνδέθηκαν με πραγματική και αληθινή φιλία μέχρι το τέλος.. "

aral53.JPG

" Κάννες 1966: Η Αλίκη με τον Δημήτρη διοργάνωσαν στο Akou Akou Club το γνωστότερο τότε των Καννων, ένα πάρτι για την κυκλοφορία της ταινίας τους "Διπλοπεννιες". Το πάρτι όμως όπως αναφερεται, εξελίχθηκε σε έναν άγριο τσακωμο ανάμεσα στον ηθοποιό και έναν από τους παραγωγούς της ταινίας. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ θεώρησε ότι αδικηθηκαν με την Αλίκη καθως ο παραγωγός προσπαθούσε να προβάλλει περισσότερο μια άλλη ηθοποιό που συμμετείχε στην ταινία. Στην φωτο δίπλα στο αγαπημένο ζευγάρι και ο διάσημος ηθοποιός Ομάρ Σαριφ. "

aral54.JPG

" Θεολόγος Αύγουστος 1982: Η Αλίκη ζευγάρι πλέον με τον Βλάση Μπονατσο ξεκουραζονται Δευτεροτριτα στο εξοχικό της παίζοντας τις υπόλοιπες μέρες την θρυλική "Εβίτα" μετά και από την σαρωτική επιτυχία του χειμερινού της ανεβασματος. Αβαφη και όμορφη όσο ποτέ.. "

aral55.JPG

" Θέατρο Αλίκη 1990-1991: Άλλος ένας θεατρικός της θρίαμβος με την παράσταση "Το γλυκό πουλί της νιότης".  "

aral56.JPG

" Μην πεις ποτέ κακό για την Αλίκη γιατί είναι το κορίτσι που αντιπροσωπευει τα χρόνια της αθωότητας μας. Μάνος Χατζιδάκις "

aral58.JPG

" Ο ανεπανάληπτος Θανάσης Βέγγος με την σύζυγο του τον μοναχογιο του και την Αλίκη στα γυρίσματα της Μανταλενας στην Αντίπαρο Καλοκαίρι του 1960. "

aral59.JPG

" Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογραφου Θεσσαλονίκης 1960, με Αλίκη, Κατίνα Παξινου, Μάνο Χατζιδάκι, Παντελή Ζερβό και μια κριτική επιτροπή από Στρατή Μυριβήλη Μάριο Πλωριτη Γιάννη Μοραλη..Τι να λέμε, άλλη λάμψη, άλλα μεγέθη, άλλη ποιότητα.. "

aral60.JPG

" Η μοναδική θεατρική συνυπαρξη της Αλικης με την Ρένα Βλαχοπουλου το καλοκαίρι του 1962 στην θρυλική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι "Οδός Ονείρων" στο θέατρο Μέτροπολιταν.Η Αλίκη συμμετείχε σε τέσσερις παραστάσεις ένα Σαββατοκυριακο του Αυγούστου αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Χορν που πρωταγωνιστουσε στην συγκεκριμένη παράσταση. Τα τραγούδια της παράστασης αυτής έχουν μείνει στην ιστορία... "

aral61.JPG

" Από την δεξιωση του γάμου του μυθικου ζευγαριού στους Δελφούς τον Ιανουάριο του 1965. "

aral62.JPG

" Αλικη -Μάνος δύο θρυλικά πλάσματα την εποχή που γυριστηκε η ταινία τους "το Ξυλο βγηκε απο τον παραδεισο" και ήταν τέτοια η επιτυχία της ταινίας που χειμερινή περίοδο άνοιγαν και θερινά σινεμά για να ικανοποιήσει το πλήθος του κοινού. Οι συνεργασίες τους άφησαν εποχή. "

aral63.JPG


 


"Η Αλίκη με τον Βλάση Μπονατσο στο "λιμανάκι της" στην αγαπημένη της παραλία στον Θεολόγο καλοκαίρι του 1982 μετά την σαρωτική επιτυχία με την θεατρική Εβίτα. "

aral64.JPG

" Η Αλίκη με τον αδερφό της Αντώνη φορώντας παραδοσιακές στολές γιορτάζουν την 25η Μαρτίου. "

πηγη
 
Καλό θα ήταν να τις δημοσιεύσετε ξανά γιατί δεν μπορούμε να τις δούμε.
 
Πίσω
Μπλουζα