Εγώ ανήκω στην κατηγορία των παιδιών που αλλάξανε πολλούς τόπους κατοικίας - άρα και σχολεία - εξαιτίας μεταθέσεων του πατέρα μου.
Κι επειδή είμαι 40+, καταλαβαίνετε πως μιλάμε για εποχές που η απομακρυσμένη επικοινωνία βασιζότανε κυρίως στην κλασσική αλληλογραφία που αργά ή γρήγορα σταματούσε. (Τα υπεραστικά τηλεφωνήματα ήτανε ακριβά άρα όχι και καλοδεχούμενα από τους γονείς, τόσο τους δικούς μου όσο και των παλιών συμμαθητών μου).
Παρ' όλ' αυτά, το πρώτο reunion που πήγα δεν ήτανε μέσω facebook αλλά από πρωτοβουλία 2 συμμαθητών. Ήταν από το τελευταίο σχολείο, εκεί που τελείωσα το λύκειο, και με βρήκανε μέσω της αδελφής μου η οποία εξακολουθεί να ζει στην περιοχή. Φεύγοντας για σπουδές, ακολούθησα την (αναπόφευκτη; ) συνήθεια και σιγά σιγά έχασα κάθε επαφή και με αυτούς τους συμμαθητές μου. ΟΚ, βρισκόμασταν στη χάση και στη φέξη, όταν πήγαινα να δω τους γονείς, αλλά μέχρις εκεί.
Η αδελφή μου ήτανε εκείνη που με έπεισε να πάω. Κι επέμεινε επειδή επιμένανε πάρα πολύ και οι διοργανωτές να πάω! Πήγα λίγο μουδιασμένη. Και γύρισα... το επόμενο πρωί!!! Ναι! Το reunion ήτανε τόσο επιτυχημένο που δεν θέλαμε να τελειώσει! Ήμασταν γύρω στους 110-115. Απίστευτη επιτυχία! Όχι μόνο είδα όλους τους συμμαθητές του τμήματός μου αλλά γνώρισα (ναι! ναι! γνώρισα!) και συμμαθητές από άλλα τμήματα που ούτε τους θυμόμουν και ούτε με θυμόντουσαν. Και όμως, ακόμη και τώρα, λίγα χρόνια μετά, κρατάμε επαφή. Φάγαμε, ήπιαμε, ανταλλάξαμε νέα, κυκλοφορούσε και μια φωτογραφία από ένα δημοτικό όπου ήτανε πολλά από τα παιδιά εκεί. Και όταν έφτασε στα χέρια μου και προσπαθούσα να τους αναγνωρίσω (άλλους με επιτυχία, σε άλλους δεν είχα καμία τύχη

), τους δήλωσα ξεκάθαρα πόσο πολλοί τους μισώ που έχουνε κοινές αναμνήσεις απ' τα γεννοφάσκια τους. Ενώ εγώ δεν έχω καμία τύχη να μαζέψω όλη τη ζωή μου στον ίδιο χώρο. Και πέσανε όλοι επάνω μου και μ' αγκαλιάσανε (στα διάλα.. με συγκινήσανε τόσο πολύ τα παλιόπαιδα). Χορέψαμε. Τραγουδήσαμε. Φωτογραφηθήκαμε.
Κι επειδή δεν θέλαμε να τελειώσει, πήγαμε μετά για ποτό. Κι επειδή δεν θέλαμε ούτε αυτό να τελειώσει, πήγαμε μετά για πρωινό. Κι επειδή είχε πια ξημερώσει για τα καλά και τα τηλέφωνα ολονών μας χτυπούσανε ασταμάτητα.... ε, πήγαμε κι εμείς πια στα σπίτια μας. Να 'τανε 9; το πρωί;
ΔΕΝ υποσχεθήκαμε να το ξανακάνουμε σύντομα. Το ευχαριστηθήκαμε τόσο που δεν θελήσαμε να το χαλάσουμε με ψεύτικα λόγια. Θεωρώ όμως πως μπορούμε να έχουμε τη σιγουριά πως όταν ξανασυμβεί, θα είναι εξίσου όμορφο και ειλικρινές! Και φυσικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που πλέον εξακολουθούμε να επικοινωνούμε και να βρισκόμαστε.
Τώρα τελευταία αρχίσαμε να βρισκόμαστε και στο facebook. Και ναι, τώρα χαίρομαι που τους βλέπω εκεί. Και μιλάμε. Αν δεν είχε προηγηθεί το reunion, μπορεί να 'τανε διαφορετικά τα πράγματα...
Το reunion αυτό στάθηκε η αφορμή να εντείνω τις προσπάθειές μου να βρω και κάποιους απ' τους παλιότερους συμμαθητές μου. Όχι ολόκληρες τάξεις αλλά τα παιδιά που ήτανε φίλοι μου και εκτιμούσα περισσότερο. Και, άλλους ευκολότερα, άλλους δυσκολότερα, τους βρήκα! Πού ξεκίνησα να ψάχνω; μα πού αλλού τη σήμερον ημέρα; Στο facebook!!!!
Το αντιμετώπιζα κι εγώ με πολύ σκεπτικισμό αρχικά. Επειδή όμως πιστεύω πως το κάθε μέσο σου δίνει και σου παίρνει μόνον ό,τι ζητάς και ό,τι δίνεις, απολύτως τίποτε περισσότερο (αλλά ούτε και λιγότερο...), αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω για τον σκοπό που ήθελα. Και πέτυχε! Και τους βρήκα τους περισσότερους. Και συναντηθήκαμε. Και πάλι δεν υπήρχε αμηχανία. Και από αυτούς βρήκα και τους επόμενους. Και όχι απλά ήτανε σα να μην πέρασε μια μέρα αλλά μέχρι και κουμπαριά κανονίσαμε!!!
Ήτανε, και εξακολουθεί να είναι δύσκολο να έχεις ζήσει σε πολλούς τόπους και να έχεις αλλάξει πολλά σχολεία. Δεν μπορώ να φανταστώ όμως πώς θα ήτανε η ζωή μου αν δεν τους είχα γνωρίσει όλους τους και δεν με είχανε επηρεάσει ο καθένας τους με τον δικό του, μοναδικό τρόπο.
Και όχι απλά χαίρομαι, αλλά είμαι ευτυχισμένη που τους ξαναβρήκα. Ανεξαρτήτως του τρόπου/μέσου.