εξαρτώνταν από την περιοχή αλλά και τη γενιά των μαθητών.Συμμορίες ανηλικων, εκφοβισμός, παιδιά που κουβαλάνε μαχαίρια στο σχολείο, ωραία πάμε. Γιατί τέτοια κατάντια; ευτυχώς που μεγαλώσαμε 80' ,90' πιστεύω ότι μπροστά στα σημερινά παιδια εμείς ημασταν γατάκια. Δεν θυμάμαι πότε στο σχολείο το δικό μας τουλάχιστον κάποιο παιδί να καταλήξει σε νοσοκομείο από ξύλο μεταξύ συμμαθητητων.
Σε μας γενικά ήταν ήσυχα τα πράγματα στην επαρχία και το αποδίδω σε δύο γεγονότα: 1. Γιατί στην επαρχία δεν βλέπεις πολλά ασχημα πράγματα που έχουν οι μεγαλούπολεις, ωριμάζεις πιο αργα και δεύτερον οι πατεράδες μας ήταν πολύ αυστηροί, δεν ήθελαν τα παιδιά τους να δινουν δικαιώματα με τίποτα οπότε δεν σε έπαιρνε για πολλά, πολλά.εξαρτώνταν από την περιοχή αλλά και τη γενιά των μαθητών.
Ενας μακροχρόνιος φίλος μου πχ μου έλεγε πως είχε μεγαλώσει δεκαετία 80 στην Τούμπα. Ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του που μεγάλωσε στο ίδιο σχολείο δεν είχε τέτοιες περιπτώσεις, ο φίλος μου έτυχε στη χειρότερη γενιά μαθητών στο Γυμνάσιο αρχές 90. Μιλάμε για περιστατικα επιστράτευσης χούλιγκαν από εξωσχολικους, ναρκωτικά, βία, παραβατικοτητα εντος και εκτός σχολείου, ξυλοδαρμοι και φοβερες στους καθηγητες κλπ Κάναν και δίμηνη κατάληψη που για Γυμνάσιο είναι πάρα πολύ
Αφού κάθε τάξη είχε τους δικούς της αρχηγούς. Αυτός που έκανε κουμάντο και τον τρεμαν ολοι ήταν ένας εξωσχολικος με το παρατσούκλι "Χαρακωμενος" να φανταστείς
Ηταν τόσο χάλια τα πράγματα που οι γονείς του αγόρασαν σπίτι στην Καλαμαριά και μετακόμισαν, κυρίως για να γλιτώσει ο γιος τους από αυτούς.
Όταν ήρθε στην Καλαμαριά στον "πολιτισμό", το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να δει ποιοι μαθητές έκαναν κουμάντο στο σχολείο και στις τάξεις αλλά γρήγορα διαπίστωσε πως ήταν "φλώροι" σε σχέση με της Τούμπας, ακόμα και οι λεγόμενοι νταήδες.
Συνέχισε να πηγαινοερχεται Καλαμαριά - Τούμπα για να συναντιέται με τους παλιούς, αλλά στο Λύκειο (Ευκλείδης) ξεκοψε κυρίως γιατί κανένας τους δεν κατάφερε να μπει Λύκειο. Έμαθε πως άλλοι πεθάναν από ναρκωτικά όπως ο παραπάνω, άλλοι κάναν φυλακή κλπ
Aπο Αθήνα είσαι; δεν έχω τι να πω, λυπάμαι πραγματικά για όλα τα θύματα εκφοβισμό και μπουλινγκ, πλέον σε στέλνουν και νοσοκομειο, εκεί φτάσαμε. Τι να πω δόξα τον Θεό που δεν είχαμε τέτοια περιστατικά, σαν παιδιά οκ έκανες πλάκες αλλά όχι κακόβουλες. Θυμάμαι έναν συμμαθητή μου που είχε απλά σπρώξει ένα θρανίο και είπε τον καθηγητή μακακα στην α' λυκείου. Πήγε στο γραφείο του διευθυντή και έκλαιγε να μην καλέσουν τον πατερα του γιατί προφανώς δεν θα περνούσε καλά στο σπίτι μετά την αποβολή. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερα πραγματικά αλλά οι γονείς νομίζουν πλέον ότι τα παιδιά τους έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις προς τους άλλους .Σχολικός εκφοβισμός - bullying , πάντοτε υπήρχε και όχι μόνο στα σχολεία , αλλά και σε πανεπιστήμια και σε χώρους εργασίας και όπου μπορείτε να φανταστείτε , το bullying δεν περιορίζεται μόνο στην εφηβεία , δεν γνωρίζει από ηλικίες , εθνικότητες , οικονομικές καταστάσεις . Από πάντα υπήρχε , ο κόσμος φρόντιζε να το κρύβει κάτω από το χαλί αλλά γνωστοποιήθηκε ευρέως ως φαινόμενο από τον άδικο θάνατο του φοιτητή της γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων , του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη που αφορμή για τον θάνατο του στάθηκε το άδικο bullying που του έκαναν οι νταήδες εκεί .
Θα μιλήσω και εγώ ως πρώην θύμα bullying από το Δημοτικό μέχρι τα πρώτα έτη του Πανεπιστημίου . Δεν θα αφηγηθώ περιστατικά γιατί θα μας βρει η μεθεπόμενη χρονιά , αλλά θα αναφέρω ενδεικτικά μόνο δυο ένα από τα σχολικά χρόνια και ένα από τα φοιτητικά .
Παραμένω ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος και αρχή μου ήταν πάντα να κοιτάω τη δουλειά μου και να μην κάνω κακό στους άλλους . Βέβαια αυτό το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι '' τετραπέρατοι '' και θρασύδειλοι , οι οποίοι μου κόλλαγαν παρατσούκλια χοντρά και μάλιστα παρότρυναν και τους άλλους να το κάνουν και το κακό είναι ότι η πλειοψηφία τους άκουγε και ακολουθούσαν τη τακτική τους , δηλαδή να κάνουν κακό σε μένα (χωρίς να τους έχω κάνει εγώ κάτι άσχημο πρώτα) . Επίσης έχω δεχτεί και σωματική βία και ψυχολογική . Δοκίμασα τα πάντα , να μιλήσω στους καθηγητές , να μιλήσω στους γονείς μου , να τους αντιμιλάω , πότε να τους αγνοώ , μέχρι και ξύλο είχα παίξει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου , αλλά εκείνοι πότε σταμάταγαν για λίγο αλλά συνέχιζαν με ακόμα μεγαλύτερη μανία και μένος εναντίον μου .
Αμ το άλλο που με έπιαναν και με απειλούσαν να μη μιλήσω ούτε στους καθηγητές , ούτε στους γονείς μου για το bullying που μου έκαναν ; Και εγώ πολύ που τους άκουσα , ήθελαν να μου φιμώσουν το στόμα και τη ψυχή και να με τρελάνουν με το έτσι θέλω . Πλήρωνα τα απωθημένα και τα κόμπλεξ του καθενός και της καθεμιάς . Μιλούσα για όλα σε γονείς και καθηγητές . Το κακό είναι πως εκείνοι έφταιγαν , ήθελαν να βγουν κι από πάνω και πήγαν να με βγάλουν τρελή σε μια καθηγήτρια μας . Και μην αναρωτηθείτε γιατί δεν άλλαξα σχολείο : Γιατί νόμιζα πως κάποια στιγμή θα σταματούσαν αυτό το ''κακόγουστο αστείο'' .
Και στο Πανεπιστήμιο που πήγα , που νόμιζα πως θα άλλαζαν τα πράγματα , τα ίδια και τα ίδια . Έχω γεννηθεί στα 90s όσοι απορείτε για την ηλικία μου . Άδικο μίσος εναντίον μου από άτομα που τα έβλεπα για πρώτη φορά , χωρίς να χω προηγούμενα μαζί τους , ειρωνείες , χοντροκομμένες πλάκες που ήταν στην ουσία bullying . Εκεί πικράθηκα ακόμα περισσότερο και σιώπησα , βέβαια μιλούσα για αυτά τα περιστατικά σε γονείς και σε πολύ δικά μου άτομα , ποτέ όμως δεν έπιασα κάποιες να τους ζητήσω το λόγο γιατί όταν το έκανα σε Γυμνάσιο και Λύκειο με έβγαζαν τρελή , αλλά λίγες φορές στο Πανεπιστήμιο που ζήτησα το λόγο στριμώχτηκαν και προσπαθούσαν να δικαιλογηθούν , και καλά .
Ενδεικτικό περιστατικό bullying από τα χρόνια του Γυμνασίου : 2003 με 2004 , επέστρεφα στη τάξη μου για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών , ο θεός με φώτισε και βλέπω πάνω στη καρέκλα που καθόμουν μια πινέζα γυρισμένη προς τα επάνω , δηλαδή άμα καθόμουν θα καταστρεφόμουν ολοκληρωτικά , ο θεός με φώτισε και την είδα , την πέταξα στο καλάθι των σκουπιδιών , ποτέ δεν ζήτησα το λόγο ούτε έψαξα να βρω ποιος το έκανε αλλά υποψιαζόμουν 2-3 άτομα .
Ενδεικτικό περιστατικό bullying 2ο έτος Πανεπιστημίου : Επειδή αντέδρασα δυναμικά σε μια κακόγουστη πλάκα , που στην ουσία ήταν bullying , με πέρασαν γενεές 14 και με έδιωξαν κακήν κακώς από τη παρέα επειδή δεν σήκωνα τις χοντράδες τους που τις βάφτιζαν '' πλάκες '' . Μετά από καιρό αυτά τα άτομα μου έκαναν τους καλούς , μου έκαναν κοπλιμέντα , μάλιστα ο ''αρχηγός'' της ομάδας με κάλεσε επίμονα να πάω να πιω καφέ μαζί του αλλά εγώ δεν πήγα . Ποιος ξέρει τι θα χε προσχεδιάσει με τα άλλα τα φυντάνια .
Είδα και έπαθα να ξεπεράσω μόνη μου αυτά τα περιστατικά χωρίς τη βοήθεια ειδικών . Αλλά όταν τύχει να δω στο δρόμο αυτά τα εν λόγω άτομα που κατέστεψαν τα εφηβικά και φοιτητικά μου χρόνια , ακολουθώ με πείσμα αυτό το σλόγκαν : Δεν τους κοιτάω , δεν τους μιλάω , δεν τους χαιρετάω , ακόμα και αν οι ίδιοι με δήθεν μελιστάλαχτη φωνή και ψεύτικο χαμόγελο μου μιλήσουν , εγώ κάνω πως δεν υπάρχουν , απλά τους αγνοώ .
Αυτά από μένα .
Υ.Γ : Τα άτομα που περνάνε bullying να μιλάνε , σε γονείς , σε δασκάλους , σε καθηγητές και όχι να κρύβονται πίσω από τη σιωπή που θέλουν να τους επιβάλλουν με το έτσι θέλω οι τύραννοι τους .
@αριαδνη Κοντά στην Αθήνα μένω αλλά όχι επαρχία , ναι , αλλά οι κακόβολες πλάκες στην ουσία είναι bullying , γιατί μια πλάκα (σε νορμάλ πλαίσια) γίνεται μια φορά , δεν γίνεται επανειλημμένως .Aπο Αθήνα είσαι; δεν έχω τι να πω, λυπάμαι πραγματικά για όλα τα θύματα εκφοβισμό και μπουλινγκ, πλέον σε στέλνουν και νοσοκομειο, εκεί φτάσαμε. Τι να πω δόξα τον Θεό που δεν είχαμε τέτοια περιστατικά, σαν παιδιά οκ έκανες πλάκες αλλά όχι κακόβουλες. Θυμάμαι έναν συμμαθητή μου που είχε απλά σπρώξει ένα θρανίο και είπε τον καθηγητή μακακα στην α' λυκείου. Πήγε στο γραφείο του διευθυντή και έκλαιγε να μην καλέσουν τον πατερα του γιατί προφανώς δεν θα περνούσε καλά στο σπίτι μετά την αποβολή. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερα πραγματικά αλλά οι γονείς νομίζουν πλέον ότι τα παιδιά τους έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις προς τους άλλους .
Όχι ήταν περισσότερο παιδικές πλάκες. Οπότε γεννήθηκες το 90 και πήγες σχολείο κοντά στην Αθήνα μάλιστα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχουν στο κεφάλι τους κάποιοι γονείς που μαθάινουν ότι τα βλαστάρια τους ασκούν βία σε άλλα παιδιά και κάνουν γενικα παραβατικες πραξεις και δεν κάνουν κάτι. Μια μέρα θα τους χτυπήσει την πόρτα η αστυνομία αν τώρα τους χτυπά το τηλέφωνο το σχολείο και το αγνοούν.@αριαδνη Κοντά στην Αθήνα μένω αλλά όχι επαρχία , ναι , αλλά οι κακόβολες πλάκες στην ουσία είναι bullying , γιατί μια πλάκα (σε νορμάλ πλαίσια) γίνεται μια φορά , δεν γίνεται επανειλημμένως .
@αριαδνη Η παιδεία ξεκινά από το σπίτι και οι συγκεκριμένοι που χα γω για συμμαθητές και συμφοιτητές άντε να μη πω σε τι σπίτια μεγάλωσαν και φάω ban από το φόρουμ ...Όχι ήταν περισσότερο παιδικές πλάκες. Οπότε γεννήθηκες το 90 και πήγες σχολείο κοντά στην Αθήνα μάλιστα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχουν στο κεφάλι τους κάποιοι γονείς που μαθάινουν ότι τα βλαστάρια τους ασκούν βία σε άλλα παιδιά και κάνουν γενικα παραβατικες πραξεις και δεν κάνουν κάτι. Μια μέρα θα τους χτυπήσει την πόρτα η αστυνομία αν τώρα τους χτυπά το τηλέφωνο το σχολείο και το αγνοούν.
Όχι αυτά δεν είναι πλάκες, πλάκα είναι μέχρι ενός σημείου και όχι να προκαλείς κακό. Δεν ξέρω πραγματικά τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει όλο αυτό, να υπάρχει ένας καθηγητής μπαμπούλας από πίσω, ένας πατέρας μπαμπούλας το θέμα είναι πως ζούμε ότι η Αμερική είκοσι χρόνια πριν και τι έρχεται να λέτε , κριμα στα καλα ευαισθητα, εσωστρεφή παιδιά. Εγώ τώρα μιλάω εκ του ασφαλούς γιατί παιδιά δεν έχω και μπορεί να ήμουν χειρότερη.@αριαδνη Η παιδεία ξεκινά από το σπίτι και οι συγκεκριμένοι που χα γω για συμμαθητές και συμφοιτητές άντε να μη πω σε τι σπίτια μεγάλωσαν και φάω ban από το φόρουμ ...
Ναι , αλλά οι πλάκες γίνονται μια φορά , δεν γίνονται συνεχώς και κακότροπα , που από πάντα σχεδόν το bullying το βάφτιζαν ''πλάκα'' , αλλά η νορμάλ πλάκα είναι μέχρι ενός σημείου και όχι να σε σπρώχνει ο άλλος επίτηδες να χτυπάς στο ντουβάρι του τοίχου και να ρίχνει άλλους επάνω σου συννενοημένους από πριν με αυτόν και να φτιάχνουν σκίτσα - γελοιογραφίες που να μου εύχονται να πάθω τα χειρότερα
Αυτος ειναι και ο κυριος λογος την σημερινη κατασταση. Και περναει και στην νοοτροπια των παιδιωνοι γονείς νομίζουν πλέον ότι τα παιδιά τους έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις προς τους άλλους .
Και όλα αυτά μετά το 90' βασικά προοδευτικά φτάσαμε εδώ, τουλάχιστον για την επαρχία ίσως στην ΑΘΉΝΑ και πιο πριν.Αυτος ειναι και ο κυριος λογος την σημερινη κατασταση. Και περναει και στην νοοτροπια των παιδιων
@αριαδνη Άσε μη το ψάχνεις , παντού τα πάνταΚαι όλα αυτά μετά το 90' βασικά προοδευτικά φτάσαμε εδώ, τουλάχιστον για την επαρχία ίσως στην ΑΘΉΝΑ και πιο πριν.
έχουν χαθεί οι κοινωνικοί δεσμοί και ιεραρχίες. Περισσότερο πλέον νοιάζει κάποιον τι λέει και τι επιτάσσει κάποιος ή κάποιοι άγνωστοι και άσχετοι χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά, παρα κάποιος κοντά του.Η ελευθερία έγινε ασυδοσία