Άλλες ταινίες με ναυαγούς:
Survive the Savage Sea (1992): Τηλεταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία, που πρέπει να κυκλοφόρησε σε βίντεο επειδή την είχα δει στο Power καπου στα μισά της δεκαετίας του 90. Ένας περιπετιώδης τύπος αγοράζει ένα γιοτ με σκοπό να κάνει μια μεγάλη κρουαζιέρα με τη γυναίκα του, την κόρη του και τους τρεις μικρους γιους του. Την τελευταία στιγμή η κόρη αλλάζει γνώμη και στη θέση της προσλαμβάνουν έναν ψιλοακαματη και ανεύθυνο νεαρό περίπου στην ηλικία της. Εξαιτίας μιας πιθανής γκάφας του και μια επίθεση από όρκες, βούλιαξε το γιοτ και κατήντησαν όλοι τους να πλέουν σε μια φουσκωτή βαρκούλα στον ειρηνικό ωκεανό για πάνω από ένα μήνα χωρίς να έχουν σώσει φαγητό και νερό. Και όλα τους πήγαιναν στραβά. Είδαν ένα πλοίο στον ορίζοντα τις πρώτες μέρες, έριξαν φωτοβολιδα αλλά δεν τους είδαν. Η καταρρακτώδης βροχή τους έδινε μεν τη ευακιρία να πιουν νερό αλλά κόντεψε να τους βουλιάξει (συν το γεγονός ότι όλοι κόν τεψαν να πάθουν πνευμονία). Τα ψλαρια τα έπιαναν με χίλια ζόρια (ίσως επειδή δεν είχαν δολώματα) και όταν τα έπιαναν, αναγκάζονταν να τα τρώνε ωμα. Μια φορά, είδαν μια χελώνα να κολυμπάει, βούτηξε ο πατέρας και την έπιασα, την σκότωσαν με ένα μαχαίρι (παρά τις διαμαρτυρίες ενός από τα παιδιά), έφαγαν ό,τι μπορούσαν και τα εντόσθια τα χρησιμοποίησαν για δολώματα. Το ίδιο βράδυ ξεκίνησε μια μπόρα επικών διαστάσεων την οποία κάποιοι απο αυτους την είδαν ως την εκδίκηση της χελώνας. Και πως διασκέδαζαν εν τω μεταξύ; Γράφοντας αποχαιρετιστήρια γράμματα (ή τουλάχιστον μια φορά δοκίμασαν να το κάνουν η γυναίκα με τα παιδιά αλλά όταν είδε ο πατέρας τι κάνουν, αγρίεψε και πήγε να πετάξει τα χαρτιά στη θάλασσα-ευτυχώς που ένα από τα παιδιά είχε απλά ζωγραφίσει έναν καρχαρία). Τελικά τους βρήκαν μετα από 38 μέρες. Γιατί όχι νωρίτερα; Πρώτον επειδή πριν μπουν τη φουσκωτή βάρκα δεν έστειλαν μήνυμα ΣΟΣ και δέυτερον επειδή η κόρη που είχε μείνει πίσω, όταν είδε πως για μέρες δεν μπορεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά της, ζήτησε να πάνε να τους ψάξουν αλλά την αγνόησαν λέγοντας πως μάλλον η οικογένειά της σταμάτησε να κάνει διακοπές σε κάποιο απομονωμένο παραδεισένιο νησί τους Ειρηνικού Ωκεανού και δε θα θέλουν να τους ενοχήσει κανείς, παρά τις διαμαρτυρίες του κοριτσιού πως ο μπαμπάς της δεν τα συνηθίζει αυτά. Αλλά τέλος καλό, όλα καλά.
https://www.imdb.com/title/tt0105499/
Και για το αληθινο περιστατικό:
https://en.wikipedia.org/wiki/Dougal_Robertson
The Last Flight of Noah's Ark (1980): Μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες της Ντίσνευ όπου ένας γκρινιάρης και απαισιόδοξος πιλότος με το όνομα Νώε δέχεται να πεταξει με μια ιεραπόστολο και μερικά ζώα φάρμας σε ένα νησί όπου η ιεραπόστολος θα μαθαινε στους ντόποιους πως να εκτρέφουν ζώα. Η φάρμα από όπου προήλθαν τα ζώα ήταν σε ένα ορφανοτροφείο όπου δούλευε η ιεραπόστολος ήταν σε ένα ορφανοτροφεία και δυο παιδιά (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) του ορφανοτροφείου μπήκαν κρυφά στο αεροπλάνο και πήγαν μαζί τους (μη ρωτάτε, αυτα μόνο σε τέτοιες οικογενειακές ταινίες της Ντίσνευ γίνονται). Το πρόβλημα όμως ήταν πως η ιεραπόστολος άκουγε συνέχεια κλασική μουσική σε ένα τρανζιστοράκι ενώ καθόταν δίπλα στον πιλότο στη διάρκεια της πτήσης και κάποια στιγμή κατά λάθος το άφησε να παιζει δίπλα στις πυξίδες και το μαγνητικό του πεδίου τους έκανε να πάνε σε λάθος πορεία και όταν το αντιλήφθηκαν τους είχαν τελειώσει τα καυσιμα και κατέληξαν σε ένα άλλο, άγνωστο νησί όπου τυχαινε να ζούσαν αποκομένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και δυο Ιάπωνες στρατιώτες που ήταν εκεί 3-4 δεκαετίες επειδή δεν είχαν ενημερωθεί πως έχει τελειώσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Με τις προσπάθειες της ιεραποστόλου, έγιναν όλοι φίλοι και μιας και δεν υπήρχε περίπτωση να τους εντοπίσει κανείς εκει, μετέτρεψαν το αεροπλάνο σε σκάφος και, αφού επιβίβασαν τα ζώα και τους εαυτούς τους, έβαλαν όλοι μαζί πλώρη για τις ΗΠΑ. Πως το ονόμασαν το σκάφος; Κιβωτός του Νωε φυσικά. Εννοειται πως τελικά τους βρήκαν όλους ζωντανούς (και τα ζώα επίσης).Αν θυμάμαι καλά, αυτή η ταινία ήταν που μου έμαθε πως τα ψάρια πιάνονται καλύτερα τη νύχτα με φακό ή λάμπα.
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Last_Flight_of_Noah's_Ark
Μερικά αποσπάσματα από την ταινία:
Strange Holiday (1970): Ο,τι πλησιέστερο υπάρχει σε live-action εκδοχή του Δυο Χρόνια Διακοπές του Ιουλίου Βερν. H τουλάχιστον χρησιμοποιεἰ τη βασική ιδέα όπως έκανε και ο συγγραφέας του Lord of the Flies (μονο που ο τελευταίος πρόσθεσε και επιπλέον βία).
https://www.imdb.com/title/tt0065040/