Εγραφα απάντηση πάνω σε αυτό αλλά με πρόλαβε ο elephadas οποτε κάνω κάποιες αλλαγες στο κείμενο.
Πρέπει να λες για το North Sentinel Island που οι αρχές της Ινδίας έχουν κηρύξει απαγορευμένο για επισκέψεις από το 1956 μιας και οι κάτοικοι του νησιού έχουν ξεκαθαρίσει με τις πράξεις τους πως δεν συμπαθούν τους ξένους και δε θέλουν την παραμικρή επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Τον 19ο και 18ο αιώνα υπήρχαν περιστατικά όπου ξένοι είχαν πατησει στο νησί και τα αποτελέσματα κυμαίνονται από τραγικά ως όχι ιδιαίτερα θετικα. Υπήρξαν περιπτώσεις με ναυαγούς ή άλλους επισκέπτες π.χ. ανθρωπολόγους τους οποίους οι ιθαγενείς είτε αγνόησαν εντελώς χωρίς να επικοινωνήσουν καθόλου μαζί τους είτε επιτέθηκαν αφού ανέχτηκαν την παρουσία τους στην παραλία για 3 μέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν εξερευνητές προχώρησαν πιο μέσα στο νησί, βρήκαν άδειες καλύβες μιας και οι ιθαγενείς κρύφτηκαν πιο βαθεια στο νησί για να μην τους συναντήσουν. Σε ένα περιστατικό που θα μπορούσε άνετα να γίνει επεισόδιο στις Ιστορίες Από την Κρυπτη, ενας καταδίκος που το έσκασε από μια αποικία έφτασε με τη σχεδία του σε αυτό το νησί με αποτέλεσμα να βρεθεί από μια Βρετανική ομάδα αναζήτησης νεκρός με το λαρύγγι του κομμένο και το σώμα του γεμάτο βέλη μερικές μερες μετά. Ο ανθρωπολόγος Pandit που πήγε για πρώτη φορά στο νησί το 1967 προσπάθησε για χρόνια να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ιθαγενείς. Για χρόνια πήγαινε με την ομάδα του στη παραλία του νησιου και προσπαθούσε να τους προσεγγίσει αφήνοντάς τους δώρα. Οι ντόπιοι που έρχονταν στην παραλία, δεν τους πείραζαν αλλά αφού περνούσε η ώρα, τους έδειχναν με χειρονομίες που υποδήλωναν βίαιη ανταπόκριση πως καιρός ήταν να φεύγουν. Και όσον αφορά τα δώρα που τους άφηναν, οι ιθαγενείς ξετρελάθηκαν με τις καρύδες και τις έπαιρναν ευχαρίστως παρόλο που δεν έλεγαν ευχαριστώ. Αλλα κατι ζωντανά γουρούνια τα σκότωσαν αμέσως και τα έθαψαν στην άμμο και έκαναν το ίδιο σε κάτι πλαστικά κουκλακια. Από τη άλλη μεριά, ένας σκηνοθέτης που τραβούσε πλάνα του νησιού από τη βάρκα του για ένα ντοκυμαντέρ για το National Geographic δέχτηκε ένα ακόντιο στη γάμπα του το 1974. Από το 1996 απαγορεύονται οι επισκέψεις και για τους ανθρωπολόγους. Οι ινδικές αρχές στέλνουν αποστολές που και που μόνο για δημογραφικους λόγους και με ό,τι στοιχεία μπορούν να συγκεντρώσουν παρατηρώντας την ακτή ή πετώντας πάνω από το νησί, ο πληθυσμός του νησιού υπολογίζεται να είναι 15 άτομα το λιγότερο και 500 το πολύ.
Όσον αφορά το περιστατικό που ανέφερες με εκείνον τον νεαρό ήταν στις 17 Νοεμβρίου του 2018, τότε που η είδηση του θανάτου του έκανε τον γύρο του κόσμου και ήταν η πρώτη φορά που διάβασα γι αυτό το νησί. Ο συγκεκριμένος νεαρός ήταν 27 χρονών και λεγόταν John Allen Chau. Ανήκε σε κάποια χριστιανική οργάνωση και ήταν ιεραπόστολος που είχε εμμονή με το να κηρύξει τον λόγο του Κυριου στη φυλή αυτού του απομονωμένου νησιού. Παρόλο που ήξερε πως απαγορευεται να πλησιάσει το νησί στα 9 χιλιόμετρα, πλήρωσε κάποιους ψαράδες που αψήφισαν τους κανόνες και τον πήγαν κοντα στο νησί. Τις δυο πρώτες φορές που πάτησε στην παραλία, οι ντόπιοι τον υποδέχτηκαν με βέλη οπότε υποχώρησε. Τις δυο φορές που επέστρεψε στο σκάφος των ψαράδων, έγραψε στο ημερολόγιό του και, συμφωνα με τις πληροφορίες που άφησε, ένα από τα βέλη που εξαπέλυσε εναντίον του ένα παιδακι περίπου 10 χρονών πετυχε την Αγία Γραφή του που τον προστάτευσε από τραυματισμό. Την τρίτη φορά δεν ήταν τόσο τυχερός. Οι ψαράδες που τον πήγαν κοντά στο νησί είπαν ότι είδαν τους ιθαγενείς να σερνουν το σώμα του στην άμμο όπου και το έθαψαν. Οι Ινδικές αρχές συνέλαβαν τους ψαράδες επειδή πλησίασαν τον νησί. Έγιναν κάποιες προσπάθειες να πάρουν το σώμα του νεαρού από το νησί και να το παραδώσουν στην οικογένειά του, αλλά όταν η αποστολή πλησίασε με το σκάφος της, είδε οπλισμένους ιθαγενείς να τους περιμένουν στην ακτή. Σύμφωνα με τη συμβουλή ανθρωπολόγου,οποιαδήποτε προσπάθεια θα κατέληγε σε αιματοχυσία και περισσότερους νεκρούς και από τις δυο πλευρές.
H αντίδραση των ντόπιων μπορεί να είναι τραβηγμένη (εμείς στα σίγουρα δεν σκοτώνουμε όποιον μας χτυπάει το κουδούνι για να μας πει τα Καλά Νέα) αλλά, παρόλο που είχε καλές προθέσεις, ο νεαρός πήγαινε γυρεύοντας. Δε συμφωνώ όμως πως ήταν φανατίκλας ή ηλίθιος και θεωρώ πως είναι λάθος και χαιρέκακο να λέμε "καλα να πάθει". Υπερβολικά θρησκευόμενος και επαρμενος νεός που άφηνε τις αυταπάτες του να θολώσουν τη λογική του είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερη περιγραφή και παρολο που ιστορικά ο ρόλος των ιεραποστόλων είναι αμφιλεγόμενος και πολλοί τους προσάπτουν μόνο τα αρνητικά που συνεβησαν στα μέρη που επισκέπτηκαν (τα οποία συνήθως ήταν αποτελέσματα ιμπεριαλισμου και αποικιοκρατίας και όχι των ιεραποστόλων), υπήρχαν και πολλά θετικά που βελτίωσαν την ποιοτητα ζωής των ντόπιων (π.χ. αντί να καταφεύγουν στους μάγους της φυλής όταν πονούσε η κοιλιά τους έμαθαν να ζητουν ιατρικη βοηθεια ή να προσέχουν καλύτερα τους εαυτούς τους και ήταν χάρη σε ιεραπόστολους που άρχισε να καταπολεμάται η βάρβαρη πρακτική της κλειτεριδεκτομής και να προωθούνται ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως γυναικών, σε απομονωμένες κοινωνίες). Ο νεαρός ηταν αρκετά μορφωμένος και στα σίγουρα δεν είχε διάθεση να τους κάνει να σταματήσουν να λατρεύουν τους θεούς τους και να ξεχάσουν τις παραδόσες τους με τη βία και, πολύ πιθανό,με το να θέλει να κηρυξει στο νησί, δεν ήθελε μόνο να τους προσηλυτίσει αλλά και να τους φέρει σε επαφή με τον έξω κόσμο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους όπως προσπάθησαν να κάνουν ανθρωπολόγοι πριν από αυτόν (η φυλή προβλεπεται πως θα εξαφανιστεί σε μερικά χρόνια λόγω της πρωτόγονης και αποκλεισμένης ζωής της και είναι κρίμα τα παιδιά τους να μεγαλώνουν σα να ζουν στη λίθινη εποχή και να έχουν μικρό όριο ζωής-και ποιος ξέρει πως αντιμετωπίζονται αυτα και οι γυναίκες τους) .
Εντούτοις, ο νεαρός ηξερε πως ο νόμος απαγορεύει να πλησιάσει το νησί και πόσο ριψοκίνδυνο ήταν. Ήξερε πως το 2006, οι ιθαγενείς σκότωσαν δυο ψαραδες που πάτησαν στο νησί. Ηξερε πως οι ιθαγενείς απορρίπτουν οποιαδήπτε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Είδε πως οι ιθαγενείς δεν ενδιαφέρονταν για αυτά που είχε να τους πει μιας και δυο φορές τον έδιωξαν βίαια. Αν μη τι άλλο, σύμφωνα με την πίστη του, θα μπορούσε να το δει ως θεϊκό σημάδι οπισθοχωρησης. Εξάλλου, η γλώσσα των συγκεκριμένων ιθαγενών παραμένει άγνωστη στον έξω κόσμο και παρόλο που ο νεαρός είχε μελετήσει τοπικές διαλέκτους, στα σίγουρα θα δυσκολευόταν να συνεννοηθεί μαζί τους. Και ίσως να μην το είχε συνειδητοποιήσει αλλά παρόλο που ειχε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια και ειχε μπει και σε καραντίνα όπως επίσης είχε μελετήσει ιατρικές πρακτικές, οποιαδήποτε επαφή μαζί τους ἰσως να εξάπλωνε μικρόβια στη φυλή μιας και, λόγω της απομόνωσης τους, δεν έχουν ανοσία σε πολλές αρρώστιες που θεωρούνται δεδομένες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έπαθαν στο παρελθόν αβορίγινες.
Παρόλα αυτά ο νεαρός είχε γράψει πριν πεθάνει πως, αν του συμβεί κάτι, δεν επιθυμούσε να κατηγορηθούν οι ιθαγενείς οπότε τουλάχιστον αναγνωρίζει ένα μέρος της ευθύνης του. Το ημερολόγιο του με τις παρατηρήσεις του απόαπόσταση θεωρείται αντικείμενο μελέτης για ανθρωπολόγους.
Να ένα βίντεο με την είδηση του θανάτου του.
Για περισσότερες πληροφορίες:
https://en.wikipedia.org/wiki/North_Sentinel_Island
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Allen_Chau
https://www.forbes.com/sites/kionas...people-of-north-sentinel-island/#86b889c35a09
https://www.thehindu.com/news/natio...-of-american-by-sentinels/article29369181.ece
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-46345231
https://www.bbc.com/news/world-46301059
https://thespinoff.co.nz/society/04-12-2018/three-myths-about-north-sentinel-island/
Αριάδνη για ρίξε μια ματιά εδώ....
Although Lost is a groundbreaking show in certain respects, its central theme—a group of people stranded on a remote island, surviving against the odds—is far from new. The idea of being stuck on a deserted island for an indefinite period of time has been explored in countless books, movies and...
www.pastemagazine.com
Σε περίπτωση που σβηστεί η παραπάνω σελίδα, έχω φτιαξει λίστα με τις ταινίες που αναφέρει:
Paradise Lagoon (1958)
Swiss Family Robinson (1960)
Lord of the Flies (1963)
Island of the Blue Dolphins (1964)
Blue Lagoon (1980)
Robinson Crusoe (1997)
Six Days Seven Nights (1998)
Cast Away (2000)
Θα προσθέσω και δυο ακόμα:
National Lampoon's Christmas Vacation 2
en.wikipedia.org
ΔΕΝ είναι η χιλιοπαιγμένη ταινία «Τα Χριστούγεννα του Τρελού Θηριοτροφείου» όπου ο πατέρας περίμενε το μπόνους για να πληρώσει την προκαταβολή για την πισίνα. Είναι μια «συνέχεια»με πρωταγωνιστή τον χαζούλη ξάδελφο που κέρδισε ένα ταξίδι σε τροπικό νησί. Πήγε λοιπόν μαζί με τη γυναίκα του, τον γιο του, τον θείο του και την ανιψιά του και σε μια κρουαζιέρα, όλοι τους μαζί με τη ντόπια ξεναγό, ξεβράστηκαν σε ένα απομονωμένο γειτονικό νησί. Επειδή ήταν άγνωστο πότε θα ερχονταν να τους ψάξουν, περασαν μερικές εβδομάδες στο νησί, γιόρτασαν τα Χριστούγεννα σαν Ροβινσώνες και μετά βρήκαν τρόπο να φύγουν μόνοι τους.
Edit: Να πάρει, είχα την εντυπωση πως η ταινία ήταν της δεκαετίας του 90 αλλά τώρα που κοίταξα είναι του 2003, οπότε μπορείς να την αγνοήσεις ως μη ρετρό.
Tribe (1999)
Tribe: With Craig McLachlan, Nadine Garner, Rachel Blakely, Ling Cooper Tang. Four hour action/adventure epic starring Craig McLachlan, Nadine Garner and Rachel Blakely alongside ex-Melrose Place star Antonio Sabato Jr. Shot on Queensland in Australia the story is about a group of young sailors...
www.imdb.com
Για την ακρίβεια είναι μίνι σειρά αλλά έχει προβληθεί στο Star ως τηλεταινία και αφορά μια ομάδα ναυαγών σε ένα νησί όπου είχαν να αντιμετωπίσουν παγίδες, πειρατές κτλ. Υπήρχαν διάφορες πλοκές, π.χ. έσωσαν μια ντόπια κοπέλα που την είχαν βιάσει οι πειρατές και την είχαν αφήσει έγκυο, η οποία παντρεύτηκε έναν από τους ναυαγούς, ένα αλλαζονικό μέλος της παρέας ξέκοψε από την παρεά και αργότερα μπήκε στη συμμορία των πειρατών με τραγικά αποτελέσματα και άλλα τέτοια.