Τα μυθιστορήματα του Γιάννη Μαρή στην μεγάλη και μικρή οθόνη

retrofan

RetroMasteR
Joined
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
1.204
Αντιδράσεις
343
Ο Γιάννης Μαρής είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Εντάξει, το ξέρω ότι δεν είναι κι ο Ντοστογιέφσκι :cool: αλλά του χρωστώ όμορφες ώρες χαλάρωσης μετά την παραλία, στα διαλείμματα του διαβάσματος για εξετάσεις, τα βροχερά απογεύματα Κυριακής κλπ. Και άπειρες ώρες ψαξίματος στην παλιά "Ατλαντίδα" (εκεί που τώρα είναι ένα μοντέρνο φαγάδικο) στην πλατεία Κοραή να ψάχνω τις παλιές εκδόσεις των βιβλίων του.

Νομίζω ότι είναι και από τους πιο (για να μην πω ο πιο) κινηματογραφικούς συγγραφείς. Αυτός κι ο Ξενόπουλος. Γιατί ήταν κι οι δύο πολυγραφότατοι και τα βιβλία τους είχαν ΠΛΟΚΗ. Ιδίως του Μαρή είχαν πλοκή που σχεδόν παρακαλούσε να τα κάνεις ταινία. Με το μυστήριό τους, με τις συμπλοκές τους, λίγο πόλεμος από δω, λίγο περασμένες εποχές από κει, λίγο ειδύλλιο παρά πέρα! Και βέβαια έναν χαρακτήρα - σύμβολο, τον αστυνόμο Μπέκα με το "ύφος νυσταγμένου γάτου και το κοστούμι συνοικιακού μπακάλη"!

Σκέφτηκα να κάνω έναν πρόχειρο κατάλογο των βιβλίων που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση (απ' ό,τι θυμάμαι)και κάθε συμπλήρωση ευπρόσδεκτη :)

1. "Ο άγνωστος του τραίνου". Ίσως η αγαπημένη μου και η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου του. Με Άννα Συνοδινού, Γιώργο Παππά και Μιχάλη Νικολινάκο. Κι ένα Ναύπλιο άλλης εποχής να φιλοξενεί ένα σπαραξικάρδιο σμίξιμο παλιών εραστών.

2."Έγκλημα στο Κολωνάκι". Με Μπάρκουλη, Τσαγανέα, Μάρω Κοντού (στα πολύ νιάτα της, σχεδόν αγνώριστη), Γκέλυ Μαυροπούλου και Μιχάλη Νικολινάκο. Τεράστια επιτυχία στα ταμεία το 1959!

3. "Έγκλημα στα παρασκήνια". Με Ζωρζ Σαρή (από τις ελάχιστες κινηματογραφικές της εμφανίσεις), Αλέκο Αλεξανδράκη, Μάρω Κοντού και Δήμο Σταρένιο. Αρκετά "μοντέρνα" σκηνοθεσία για την εποχή και τον Τίτο Βανδή ως Μπέκα. Πολύ καλό στην ερμηνεία του αλλά λίγο σκληρότερο απ' ότι έπρεπε.

4. "Ένας Δον Ζουάν για κλάμματα". Μεταφορά του μυθιστορήματος "Μωρό μου". Καθόλου αστυνομικό ;) . Με Κωνσταντάρα, Φόνσου και Καίτη Πάνου.

5. "Αμφιβολίες". Μεταφορά του βιβλίου "το κόκκινο βάζο". Με Κούρκουλο και Βιβέτα Τσιούνη. Ο Πάρις Αλεξάντερ στον ρόλο του κακού που θέλει να τρελάνει τη γυναίκα του.

6. "Αντάρτες των πόλεων". Το βιβλίο είναι το "Επιχείρηση Ουράνιο Τόξο". Πολεμική με τον Φέρτη. Δικτατορική παραγωγή με πολύ στρατό, πολύ τανκ και πολύ ηρωισμό :cool: . Το τέλος διαφορετικό από αυτό του βιβλίου. Γιατί στο βιβλίο ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει ότι οι ίδιοι οι "δικοί του" τον χρησιμοποίησαν και ουσιαστικά τον πούλησαν στους Γερμανούς προκειμένου να πετύχει το σαμποτάζ ενώ στην ταινία (δικτατορία γαρ) ο Φέρτης αποφασίζει να πεθάνει ηρωικά για να πετύχει το σαμποτάζ!

6. "Ως την τελευταία στιγμή". Άτυχη μεταφορά ενός από τα ομορφότερα βιβλία του Μαρή "Το μεγάλο παιχνίδι". Με Δανδουλάκη και Πολίτη. Κατ' αρχάς του αλλάξανε την εποχή (το βιβλίο είναι τέλη 19ου αιώνα σ' ένα θεσσαλικό τσιφλίκι ενώ η ταινία λίγο μετά την κατοχή) και στη συνέχεια του αλλάξανε τα φώτα :( . Άσε που πεθάνανε την πρωταγωνίστρια τζάμπα και βερεσέ ενώ στο βιβλίο υπήρχε ωραιότατο χάπι εντ.

7."Ζήτημα ζωής και θανάτου". Ωραία και πλούσια μεταφορά με Καζάκο και Ναθαναήλ. Αισθητική 70΄ και ο Καζάκος πείθει πολύ στον ρόλο του αποφασισμένου να βρει τη γυναίκα του εφοπλιστή.

Και μετά ήρθε η τηλεόραση ...

1. "Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα". Όλη η Ελλάδα συζητούσε ποιος επιτέλους είναι ο δολοφόνος και, τουλάχιστον στη δικιά μας οικογένεια, οι μισοί παρατήσαμε το πασχαλινό τραπέζι εκεί που το γλέντι είχε ανάψει για να γυρίσουμε γρήγορα πίσω μην χάσουμε το τελευταίο επεισόδιο και την αποκάλυψη :D . Με Ντενίση, Βαλτινό, Χρυσικάκο, Καρύδη, Τσιούνη, Διαλυνά και τον αξέχαστο Ξενίδη ως ίσως τον καλύτερο αστυνόμο Μπέκα που πέρασε ποτέ. Η πλοκή του βιβλίου ακολουθήθηκε στο περίπου αλλά μια τεράστια τηλεοπτική επιτυχία προέκυψε.

2."Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη". Κι εδώ ο σεναριογράφος έκανε ελεύθερη διασκευή του βιβλίου αλλά το αποτέλεσμα άφησε μια από τις καλύτερες, πιο ατμοσφαιρικές και πιο προσεγμένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Με Βαλσάμη, Αρτζόγλου και Πάρλα.

3."Μια γυναίκα από το παρελθόν" ή αλλιώς "γιατί μου το κάνανε αυτό;":D. Είχα διαβάσει το βιβλίο που με είχε ενθουσιάσει και περίμενα μ' ανυπομονησία τη σειρά. Μια Βαλσάμη που πια δεν ανταποκρινόταν ηλικιακά κι εμφανισιακά στον ρόλο και μια όμορφη πλοκή με πολλές ανατροπές που της αλλάξανε τα φώτα! Κάτι προσπαθούσε να σώσει ο Τσακίρογλου αλλά μάταιος κόπος. Ο δε Καληώρας γλυκανάλατος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μου καθότανε στον λαιμό :( . Νομίζω ότι δεν είδα καν όλα τα επεισόδια.

4. "Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα". Παρόλο που ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης μου κάνει ως εμφάνιση και ως στυλ ο πιο κοντινός αστυνόμος Μπέκας σε αυτό που είχε περιγράψει ο Μαρής, ομολογώ ότι δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τη σειρά. Με ξένιζε η μεταφορά στη σύγχρονη εποχή. Ο Μαρής έγραψε κυρίως (εκτός από λίγα βιβλία εποχής) για τη δεκαετία 50΄, 60΄. Με τους χαρακτηριστικούς τύπους της, τις γειτονιές της, τα δυο - τρία αριστοκρατικά στέκια του Κολωνακίου, τη νοοτροπία εκείνου του καιρού. Άσε που στα μισά του βιβλία επανέρχονταν Γερμανοί που είχαν αφήσει κρυμμένους θησαυρούς από την κατοχή και ήθελαν να τους πάρουν πίσω :cool: . Η δεκαετία του 2000 μου έκανε παράταιρη.
 
Πολύ ωραίο το θέμα σου και συμφωνώ μαζί σου είναι και μένα ο αγαπημένος μου Έλληνας συγγραφέας. Έχω πάρει όλα του τα βιβλία από το Βήμα. Να συμπληρώσω στη λίστα σου τη σειρά της ΕΡΤ "Το Μυστικό Του Άσπρου Βράχου" με Όλγα Πολίτου , Φαίδωνα Γεωργίτση και Ανέστη Βλάχο καθώς και την ταινία "Ο Δολοφόνος Φορούσε Σμόκιν" που γυρίστηκε τέλη δεκαετίας '70 με αρχές του '80 (δε θυμάμαι ακριβώς) και με πρωταγωνιστή τον Παύλο Λιάρο.
 
Επίσης μια εξαιρετική σειρά ήταν και το Μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη από το μυθυστόρημα του Μαρή Ζήτημα Εμπιστοσύνης.

Πολύ ωράια ατμοσφαιρική σειρά η δεύτερη καλύτερη για μένα πίσω από τον Τιμόθεο Κώστα που ήταν η κορυφαία.

http://www.youtube.com/watch?v=rLDzoozbDAE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=vRZKq8Vf4MU
 
Πολύ καλό το θέμα σου. Να προσθέσω και εγώ την σειρα "Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη" που προβλήθηκε το 1990 από το MEGA με τους Ανδρέα Μπάρκουλη , Γιούλη Ζήκου και Σταύρο Ξενίδη (Μπέκας). Είναι τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Γιάννη Μαρή "Ζήτημα Εμπιστοσύνης"

Επίσης να προσθέσω την ταινία "το χαμόγελο της πυθίας" του 1979 με τον Λάκη Κομνηνό από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλησπέρα, πολύ ωραίο το θέμα για τον Γιάννη Μαρή συμφωνώ ότι τα έργα του μαζί με του Γρηγόρη Ξενόπουλου έχουν ιδιαίτερη πλοκή και μυστήριο. Λόγω ηλικίας έχω παρακολουθήσει σε επανάληψη μερικές από τις τηλεοπτικές μεταφορές των μυθιστορημάτων του στην οθόνη και έχω ξεχωρίσει την "εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη" με την καταπληκτική ερμηνεία του Χρήστου Πάρλα ώς Τζών Αυλακιώτη!
 
Ευχαριστώ για τις συμπληρώσεις! Τις περισσότερες δεν τις ήξερα καν. "Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη" το είχα δει αλλά το ξέχασα #) . Η τελευταία εμφάνιση του Μπάρκουλη στην τηλεόραση ή κάνω λάθος;

"Το μυστικό του Άσπρου Βράχου" ανακάλυψα ότι υπήρξε ως σειρά εδώ στη retromania:). Από τα πολύ ωραία "εποχής" του Μαρή με μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς. Μήπως κάποιος από όσους το είχαν δει μπορεί να μου πει αν και η σειρά ήταν αξιόλογη; Μια φωτογραφία που είχα δει εδώ με τους πρωταγωνιστές με ξένισε γιατί τόσο ο Γεωργίτσης όσο και η Πολίτου μου φάνηκαν κάπως μεγάλοι για τους ρόλους.

Ώστε και το "χαμόγελο της Πυθίας" είχε γυριστεί ως ταινία; Καλή επιλογή νομίζω ο Κομνηνός. Τι κρίμα να μην την έχω δει ποτέ :(

Και μια απορία: ποιος είναι ο Παύλος Λιάρος; :xm:
 
Το "μυστικό του άσπρου βράχου" το είδα όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά, πάνω από 25 χρόνια πριν.

Ήμουν δημοτικό τότε. Αν και κάποιοι λένε ότι ξαναπροβλήθηκε μια φορά ακόμη, εγώ δεν το ξαναείδα ποτέ.

Απ' ότι θυμάμαι αχνά η σειρά ήταν καλή.

Οι ηθοποιοί συνιστούσαν ενδιαφέρον συνδυασμό.

Θυμάμαι τον Α. Βλάχο που φορούσε ένα βαρύ ένδυμα (γούνα ή κάτι τέτοιο).

Και θυμάμαι στο τέλος από ένα επεισόδιο όπου ο Γεωργίτσης λέει: "Νομίζω ότι πίσω από το παράθυρο είδα τον Π.Χατζησταυρή..."
 
Μπράβο για την λεπτομερή σου αναφορά στο Μαρή! Μπορει να μην είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, παρόλα αυτά, τα βιβλία του έχουν μια "κινηματογραφική" χροιά, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό.... Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση.! :)
 
Και επίσης γνωστός ηθοποιός με ταινίες και στη 10ετία του '60 σε δεύτερους ρόλους αλλά και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ελληνικά...σοφτ πορνό της δεκαετίας του '70.
 
Ο πιο γνωστός ρόλος του Παύλου Λιάρου είναι αυτός του μεγάλου γιου του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην ταινία "Ο στρίγκλος που έγινε αρνάκι"
 
Και εμενα μαρεσει πολυ ο Γιαννης Μαρης και το αγαπημενο μου ειναι η εξαφανιση του Τζων Αυλακιωτη ο Χρηστος Παρλας ηταν ιδανικος γιαυτο το ρολο δεν θα μπορουσα να φανταστω καλυτερον
 
Ειναι πολυαγαπημενος μου ο Μαρης κι εχω κι εγω ολα του τα βιβλια - 35 τον αριθμο, αλλα οχι απο το Βημα. Απο τις εκδοσεις Ατλαντις.

Ενα σηριαλ που δεν αναφερθηκε ειναι οι Υποψιες. Προβληθηκε το 1977 και πρωταγωνιστουσε ο Γιωργος Σισκος.

Κι απο ταινιες, ας μην ξεχναμε βεβαια, το Χωρις Ταυτοτητα του 1962 με Αλεξανδρακη - Λασκαρη.
 
bambinella 100 είπε:
Ενα σηριαλ που δεν αναφερθηκε ειναι οι Υποψιες. Προβληθηκε το 1977 και πρωταγωνιστουσε ο Γιωργος Σισκος.

Κι απο ταινιες, ας μην ξεχναμε βεβαια, το Χωρις Ταυτοτητα του 1962 με Αλεξανδρακη - Λασκαρη.
Και βέβαια bambinella! Το χωρίς ταυτότητα. :thanx2: για την συμπλήρωση.

Έχει γυριστεί σε σειρά και το "Υποψίες"; Το 1977;

Το εμότικον που χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο από frustration που είναι;

Tsalk αν κι αυτή η σειρά πήγε υπέρ πίστεως και ποδοσφαιρικής πατρίδος, κάτιτις μικρούλι για μας τα πεινασμένα παιδιά υπάρχει στο αρχείο σου; :)

(Εντάξει, ξέρω, πάω να πάρω ένα μάγκνουμ :p )
 
Να αναφερω και το μίνι σηριαλ του 1976 Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΙΛΗΣΕ με τον Δημητρη Μυρατ και τη Νόρα Βαλσαμη. Ομως εκει νομιζω εγραψε ο ιδιος ο Μαρης το σεναριο πρωτοτυπα και οχι απο καποιο μυθιστορημα του (επιφυλασσομαι)

retrofan είπε:
2."Έγκλημα στο Κολωνάκι". Τεράστια επιτυχία στα ταμεία το 1959!
Τοσο το "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ" οσο και "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ" ήρθαν ενατες στον πινακα εισπραξεων

Το "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ" ηρθε 7ο και ο "ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ" 10ος

ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ στο 5 (η πιο εμπορικη του Μαρή) και οι ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ στο 23

ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: 39η

ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ: 9η

ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ:46η
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Γιαννης Μαρης εκανε επισης τις Αστυνομικες Ιστοριες, για το καναλι της ΥΕΝΕΔ το 1973.

Η ταινια Μια Γυναικα Κατηγορειται, του 1966, με Μαρω Κοντου και Μιχαλη Νικολινακο, βασιζεται σε σεναριο δικο του.
 
johnalepou είπε:
Τοσο το "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ" οσο και "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ" ήρθαν ενατες στον πινακα εισπραξεων
Αυτά παθαίνει όποιος βασίζεται για πληροφορίες σχετικά με τις εισπράξεις ταινιών το 1959 στη μαμά του :cool:

Ήταν φαν του Νικολινάκου βλέπετε ;)
 
retrofan είπε:
Tsalk αν κι αυτή η σειρά πήγε υπέρ πίστεως και ποδοσφαιρικής πατρίδος, κάτιτις μικρούλι για μας τα πεινασμένα παιδιά υπάρχει στο αρχείο σου; :)

Oυκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος!!
 
retrofan σε ευχαριστω γι αυτες τις πηγες γνωσης που μοιραστηκες μαζι μας!
 
Το ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ εχει καταπληκτικο καστ,αλλα λιγο χαλια το ολον αποτελεσμα μου φανηκε
 
Πίσω
Μπλουζα