Τι ακούω απόψε ...

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας don dokken
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Σε διπλανό θέμα αναφέρθηκα στην αρχαία ταινία του John Derek "Bolero" που μου έφερε στο νου την ομώνυμη σύνθεση του Ravel που μου θύμισε ότι έχουν περάσει κάποιοι μήνες που δεν έχω βάλει να δω για νιοστή φορά ένα καταπληκτικό βίντεο στον ΕσυΣωλήνα. Δεν θυμάμαι αν το έχω ξαναβάλει εδώ, αλλά και να το έχω δεν πειράζει. Ξανακούστε το και, κυρίως, ξαναδείτε το. Χορογραφία Maurice Bejart, πρωταγωνιστούν η Ма́йя Плисе́цкая, ένα στρογγυλό τραπέζι, και καμιά 20ριά μαντράχαλοι. Η εικόνα δεν είναι η καλυτερότερη, αφού το βίντεο είναι από το 1975, υπάρχουν πιο σύγχρονες ερμηνείες του ίδιου έργου με άλλους χορευτές (το τραπέζι μπορεί να είναι το ίδιο, όρκο δεν παίρνω) και καλύτερη εικόνα, αλλά καμιά δεν φτάνει αυτή

Απαντώ αντί για τη Λώρα, ελπίζω να μη θυμώσει. Το Alfama είναι εκπληκτικό τραγούδι αλλά αφενός δεν είναι tango το οποίο έχει άλλο ρυθμό (2/4 ή 4/4), οπότε δεν μπορεί να χορευτεί ως tango, αφετέρου είναι πορτογαλικό (η Alfama είναι γειτονιά της Λισαβόνας) και ανήκει στο παραδοσιακό είδος των fado,

Καθόλου δε θύμωσα καλέ. Η αλήθεια είναι ότι έχω ασχοληθεί με τα τάνγκο καθώς και με τη "βάση" τους τα ισπανικά φλαμένκο αλλά όχι τόσο ώστε να τα ξέρω πραγματικά καλά. Τα φλαμένκο, όπως και τα φάδο της Πορτογαλίας, έχουν την βάση τους στην μαυριτάνικη παράδοση με τα φλαμέγκο να αντλούν μεγάλη έμπνευση από την τσιγγάνικη μουσική. Πολλοί ισχυρίζονται ότι κουβαλάνε και βυζαντινές επιρροές. Τα πάλος (ρυθμοί) του φλαμέγκο είναι πολλοί, ανάμεσα σε αυτούς και το φλαμέγκο τάνγκο όπου και το εξελίξανε οι παθιασμένοι Αργεντίνοι. Άλλος ρυθμός είναι το επίσης δημοφιλές παλιότερα τουλάχιστον, φαντάγκο, το οποίο "φέρνει" στο τάνγκο αλλά δεν χορεύεται τάνγκο.

Λοιπόν θα βάλω ένα φλαμένκο από μια τραγουδίστρια θρύλο για την Ισπανία και ήταν αρκετά γνωστή και στην χώρα μας. Έκανε παγκοσμίως γνωστά τα ανδαλουσιανά φλαμένκο και ήταν περήφανη για την τσιγγάνικη καταγωγή της από την πλευρά της μητέρας της. Το όνομά της είναι Λόλα Φλόρες και είναι η γιαγιά της Άλμπα Φλόρες της Ισπανίδας ηθοποιού που έπαιζε την Ναϊρόμπι στο casa de papel.

Seu Jorge - Starman, απο το soundtrack της ταινιας The Life Aquatic With Steve Zissou (2004).

Ο βραζιλιάνος καλλιτέχνης διασκευάζει διαφορα τραγουδια του David Bowie (και παιζει και εναν μικρο ρολο) στην καταπληκτικη ταινια του Wes Anderson. Αν δεν εχετε δει την ταινια ή ακουσετε το soundtrack, τι περιμενετε;

Τελευταία επεξεργασία:
Θα γίνω για λίγο διακόπτης....
Πόσες δεκάδες χρόνια είχα να το ακούσω/δω. Να'ναι καλά τα παληκάρια του Ραδιοαρβύλα.

Επανήλθα γρήγορα, για να μην ξεχνιόμαστε...
Οχι μαντάμ! Δεν τραγουδάει ο Μαλμστιν, δεν έμαθε ποτέ ανγκλικά της προκοπής.

Τελευταία επεξεργασία:
Ντουρανόβια φορ εβα το λέγαμε στα νιάτα μου ...
Όταν δρούσαμε στην εξωτική Κυψέλη που λέει και η φίλη bajar.

Πίσω
Μπλουζα