Τι ακούω απόψε ...

Ένα απίστευτο κομμάτι με τίτλο "Τους κανόνες στο παιχνίδι",απ' το 1987 και τον δίσκο "Μαργκώ" του Γιώργου Θεοδωράκη:


Και το ίδιο κομμάτι ερμηνευμένο καταπληκτικά απ' τον Νταλάρα σε μια συναυλία εκείνης της χρονιάς:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν θυμόμουν ότι είναι τόσο παλιό το track, πω πω...

Καλημέρα.

2002 GR - Δεν είσαι έρωτας εσύ (1988)

Φοβερό τραγούδι και διαχρονικό!
Δεν ήξερα ότι είναι του τεράστιου Γ. Σπανού.
Άκουσα ζωντανά τους 2002GR στο ΚΥΤΤΑΡΟ λίγες ημέρες πριν την 1η πανδημία του COVID. Τρομεροί...
 
Καταπληκτική σύμπτωση... αυτές τις μέρες λόγω των αφιερωμάτων στον Μίκη Θεοδωράκη ήταν αδυνατο να μη θυμηθώ και τον Λάκη Καρνέζη, ο οποίος έχει παίξει το ένα από τα μπουζούκια σε δίσκους του Μ.Θ. και τον οποίο τόσες φορές έχω δει σε συναυλίες του (μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο, με το ζευγάρι από μακρυά να μοιάζουν ο ένας σαν αντικαθρέφτισμα του άλλου αφού ο ένας ήταν αριστερόχειρας και κρατούσε το μπουζούκι "ανάποδα"). Κι αυτό μου έφερε στο νου ένα γνωστότατο στον καιρό του παλιό τραγούδι που ήταν σύνθεση του Καρνέζη. Όχι ότι το ήξερα τότε, δεν είναι άλλωστε το είδος του τραγουδιού που μου αρέσει, αλλά το έπαιζαν πολύ συχνά οι εκπομπές των εταιρειών τω καιρώ εκείνω και μου είχε εντυπωθεί. Δεκαετίες μετά, που είχα αρχίσει να ασχολούμαι με μουσικά φόρουμ, το ξανάκουσα και τότε έμαθα ότι είναι του Καρνέζη, πράγμα που με έκανε να πέσω από την καρέκλα μου από έκπληξη, μια που δεν ήξερα ότι ο Λ.Κ. είχε συνθετικές φιλοδοξίες. Το ξαναξέχασα μετά, αλλά χτες που το θυμήθηκα είπα "δεν κοιτάω στο youtube μήπως υπάρχει?" και το βρήκα. Το έχουν πει και άλλοι αργότερα, (μέχρι και η κα. Παπαρίζου) αλλά στην παλιά του εκτέλεση το έλεγε η Βούλα Γεωργούτη, όνομα που παντελώς αγνοούσα μέχρι χτες. Σκέφτηκα λοιπόν να το βάλω εδώ σήμερα, αν και το άκουσα χτες. Και τι είδα μόλις μπήκα στο σχετικό θέμα? Τραγούδι με αυτήν...

Ακούστε λοιπόν το "Μη φεύγεις", το σουξέ που ανέσυρα από τα βάθη της μνήμης μου (όπου σκοπεύω να το ξαναστείλω, παρόλο που ένας ενθουσιώδης σχολιαστής σε ένα από τα βίντεο που βρήκα το χαρακτηρίζει "Ίσως το καλυτερο [τραγούδι] ολων των εποχων!!!!!!!!!!!!! Υμνος")


Αλλά αυτό το τραγούδι το έχω άρρηκτα συνδέσει στο μυαλό μου μ' ένα άλλο που το άκουγα στο ραδιόφωνο την ίδια εποχή. Το "Λαϊκό τσα-τσα". Στην αρχή μάλιστα δεν θυμόμουνα ποιο από τα δύο ήταν του Καρνέζη, και τα έψαξα και τα δύο. Το λαϊκό τσα-τσα το έγραψε ένας πιο γνωστός συνθέτης... ο Απόστολος Καλδάρας. Κι έχει υποστεί περισσότερες μεταγενέστερες εκτελέσεις από το "Μη φεύγεις". Κακότυχα και τα δύο.

Η επανεκτέλεση από τους Παίδες εν τάξει το 1998
Μη φεύγεις
Τραγούδι: Αντώνης Σαρδελιάνος

και από την Έλενα Παπαρίζου -
Μη Φεύγεις
 
Νταλάρας-Οι Μάηδες οι ήλιοι μου
ερμηνευμένο με το χαρακτηριστικό στυλ του Νττττταλλλλάρα.
 
Θάλασσα πλατιά
από το κανάλι του Γιώργου Παπαστεφάνου
Στην περιγραφή αναγράφονται:
"Στον κινηματογράφο, το τραγούδησε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην δημοφιλή «Μανταλένα» τού Ντίνου Δημόπουλου. Αλλά και η Νάνα Μούσχουρη πρόλαβε να το ηχογραφήσει στους Ραδιοθαλάμους τού Ζαππείου, με την Ελαφρά Ορχήστρα τής Κρατικής Ραδιοφωνίας το 1960, όταν προϊσταμένη στο Μουσικό τμήμα τού ΕΙΡ ήταν η Κίττυ Σολομού και Γενικός Διευθυντής ο Πύρρος Σπυρομήλιος. Σε εκείνες τις ηχογραφήσεις τού Ζαππείου με την Νάνα, ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις είχε διευθύνει την ορχήστρα. Το 1983 που η Ελαφρά Ορχήστρα τού ΕΙΡ λεγόταν πια Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής τής ΕΡΤ, ο τότε Διευθυντής τής Ραδιοφωνίας Ιάκωβος Καμπανέλλης σε συνεργασία με το δικό μας τμήμα ψυχαγωγικών εκπομπών τής τηλεόρασης, παράγγειλε στην Δάφνη Τζαφέρη να μαγνητοσκοπήσει την Ορχήστρα και για τη μικρή οθόνη. Από κεί είναι το βίντεο που θα δείτε. Τη Χατζιδακική «Θάλασσα πλατιά» σε στίχους Γιώργου Ρούσσου τραγουδά η Δήμητρα Γαλάνη. Ενορχηστρωτής ο Κώστας Κλάββας, μαέστρος ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης."

 
Δύο εξίσου εξαιρετικές ερμηνείες από δυο μεγάλες φωνές:
Τζένη Βάνου - Απόψε - 1963 (α' εκτέλεση)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Στίχοι: Χρήστος Γιαννακόπουλος

ΑΠΟΨΕ - ΧΑΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ (1972 επανεκτέλεση - σε λαϊκή φόρμα)
 
Αυτό το τραγούδι είναι δυναμίτης!!! Τα ντραμς; Το μπάσο του John; Η φωνή του Palmerl; Τι να πρωτοθαυμάσεις!
Ναι το συγκεκριμένο μου αρέσει και εμένα πολύ.


Planet P Project - Why Me (1983)

 
Νττττταλάρας-Τα τραγούδια μου
παίζει να έχω ακούσει αυτό το δίσκο 500 φορές.....
 
Έψαχνα απόψε στο τιουμπ να βρω τη διαφήμιση της κολώνιας La Tipa (αυτή με τις σταγόνες και τους άντρες...) να τη στείλω σε μια φίλη millennial που με ρωτούσε περί τίνος πρόκειται. Αντ' αυτού έπεσα στην ωραία, σκοτεινή κι "αρρενωπή" διαφήμιση της κολώνιας Beau Mec με το εξίσου ωραίο και κάπως μυστηριώδες soundtrack. Και τότε συνειδητοποίησα ότι το συγκεκριμένο έχει παίξει όχι μόνο στη διαφήμιση αλλά και στην εκπομπή "Με αρετή και τόλμη", όπως επίσης και σ' ένα επεισόδιο του Miami Vice. Ποιος ξέρει, μπορεί να χρησιμοποιήθηκε και κάπου αλλού και να μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή. Είναι όμως κομματάρα! *

Yello - Hawaiian Chance (1987)


* όταν ήμουν έφηβη, για κάποιο λόγο πίστευα ότι το κομμάτι περιέχει μελωδία του Σπανουδάκη! o_O Αλλά είπαμε, ήμουν μικρή κι άσχετη.
 
Γιατί μου θυμίζει αυτό που ακούγεται στην βεντέτα. Δεν είναι το ίδιο τραγούδι γιατί γράφει στους τίτλους έναρξης ότι η μουσική είναι του Πολ Ράιτ.
 
Γιατί μου θυμίζει αυτό που ακούγεται στην βεντέτα. Δεν είναι το ίδιο τραγούδι γιατί γράφει στους τίτλους έναρξης ότι η μουσική είναι του Πολ Ράιτ.
Πρόκειται για "κομματάρα" που περιέχεται στο soundtrack της ταινίας "Thank God It's Friday"
Diana Ross - Lovin' Livin' and Givin' 1978


Το κομμάτι απετέλεσε (χωρίς να αναφέρεται) μουσική τίτλων στις τρεις παρακάτω σειρές:

ΟΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ
- Επεισόδιο 01 (ΥΕΝΕΔ 1982)

ΟΙ ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ 1983 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 01

Η ΒΕΝΤΕΤΑ 1986 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 01

Σε ορισμένα τμήματα υπάρχει μεγάλη ομοιότητα του:
BIG ALICE - I MISS YOU ( OFFICIAL VIDEO CLIP ) 1983

και της αντίστοιχης ελληνικής έκδοσης
Κώστας Μπίγαλης - Μου λείπεις | Official Video Clip 1994

https://youtu.be/k40LRww2Kjg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Cozy Cole: "Topsy I"

Το κομμάτι απετέλεσε (χωρίς να αναφέρεται) μουσική τίτλων στην σειρά του 1987:
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
- ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα