Τι ζηλεύετε από τα σημερινά παιδιά;;

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.888
Αντιδράσεις
3.888
Oλοι μας μεγαλωσαμε με Νιλς Χολγκερσον ,Καντυ Καντυ και Σογκουν,διαβαζαμε βιβλια του Ιουλιου Βερν και παιδικα μυθιστορηματα απο καταξιωμενους συγγραφεις,απο αυτην την γενια που λεμε οτι δεν εχει τα καλα της δικιας μας,τι πραγματα θα θελατε να ειχατε τοτε;


H τι ζηλευτε που δεν ειστε παιδι της σημερινης γενιας ;;



Δυο παραδειγματα απο εμενα ειναι τα βιβλια του Harry Potter και το Toy Story,θα ηθελα να ημουν παιδι η με φανταζομαι να ημουν παιδι και να χανομουν στο συμπαν τους η να γουσταριζα την μυθολογια τους και το αναλογο Merchadizing...



Μην σας πω οτι ψιλοστραβωνω που δεν τα ειχαμε τοτε..



Σαφως θα υπαρχουν και καποιοι που δεν ζηλευουν τιποτα απο το σημερα!
 
Να πω την αλήθεια έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν μπορώ να πω ότι ζηλεύω το μέλλον που θα έχουν. Τέλος πάντων, για έναν σημερινό έφηβο είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει σχέση, από ότι πριν 15 χρόνια. Τότε 2-3 "μάγκες" της τάξης, να είχαν κορίτσι και αν...
 
Yeap ,ετσι ηταν τοτε...Και η αναλογια ομορφων-ευπαρουσιαστων κοριτσιων ειναι καλυτερη τωρα!
 
Έχουν, ανανφίβολα, πολλές - πολλές περισσότερες ευκολίες, σε ένα σωρό τομείς, απ' ό,τι είχαμε εμείς όταν ήμασταν στην ηλικία τους !!! Κι όμως φίλοι μου ... είτε το πιστεύετε είτε όχι ... δεν τα ζηλεύω σε τίποτε !!! Αν, για παράδειγμα, ερχόταν ένας .... μάγος και μού έλεγε : "Θα σε ξανακάνω πάλι 15 / 16 ετών !!! Πες μου, όμως, θέλεις να ξαναγίνεις 15 - 16 ετών στην εποχή που ήσουν τόσο [μέσα των 80ς] ή στη σημερινή εποχή ???", θα απαντούσα, χωρίς δεύτερη σκέψη, "15 - 16 ετών στην εποχή που ήμουν τόσο" !!!
 
Δεν ζηλευω απολυτως τιποτα.Δεν αλαζω με τιποτα ωσα εχω ζηση και ωσα εχω κανει στην ζωη μου που τα σημερινα παιδια για πολλους λογους ειναι αδυνατων να ζησουν και να κανουν.Συμφωνω σαυτο που ειπε ο φιλος Rio για της γυναικες αλλα προσωπικα εγω και πριν 10 χρονια μια χαρα εβρισκα γυναικα.Δεν θελει κοπο,θελει τροπο ;)
 
Εχω πιασει τον εαυτο μου να ζηλευει καποια παιδια που βλεπω πχ στο δρομο. Μαλιστα καποια μου φαινονται σαν upgraded versions του ανθρωπινου ειδους, βιολογικα και νοητικα ανωτερα απο αυτο που ημουν εγω τοτε, και αναρωτιεμαι αν ειναι αληθινες οι προφητειες για τα 'παιδια ιντιγκο' :p Αυτο ομως κραταει λιγο γιατι αμεσως ξυπναω και αντιλαμβανομαι οτι αν ημουν στην ηλικια τους ουτως η αλλως δεν θα ημουν ετσι, μιας και παντα ημουν παιδι διαφορετικης ιδιοσυγκρασιας (ουτε κοινωνικος ουτε ψαγμενος ουτε αθλητικος). Ισα ισα ειχα μεγαλωσει οπως καποια σημερινα παιδια που λιωνουν με Playstation κλπ. ;)

Φανταζομαι ομως οτι αν ημουν παιδι σημερα θα ειχα καποια πλεονεκτηματα.

  • Δεν θα με θεωρουσαν 'καμμενο' με τους υπολογιστες, κατι που πλεον θεωρειται καπως φυσιολογικο. Πιστευω θα ειχα βρει πιο ευκολα καποιο περιβαλλον για να ανηκω.
     
  • Η παιδεια οπως ξερω ηταν και θα ειναι παντα χαλια. Αλλα απο αυτα που εχω ακουσει, μου φαινεται οτι εχει εξελιχτει. Πλεον δε βασιζεται στην αποστηθιση στο βαθμο που βασιζοταν τοτε, κατι που δεν μπορουσα να σηκωσω με τιποτα. Οι σημερινοι εκπαιδευτικοι φαινονται πιο νηφαλιοι και προσπαθουν να διορθωσουν καποια λαθη του παρελθοντος.
     
  • Θα ειχα μπροστα μου πολλες γνωσεις χαρη στο Ιντερνετ. Εκανα χρόνια για να καταλαβω αν ο Πολεμος των Αστρων ηταν μονο τρεις ταινίες ή παραπάνω γιατι ο καθενας που ρωτούσα μου ελεγε άλλα :p Εντωμεταξύ υπήρξα αλαφροϊσκιωτος και ειχα αναπτυξει δικες μου κοσμοθεωριες και φοβιες για τον κοσμο και τη θρησκεια λογω αστικων θρυλων και ημιμαθειας. Το περιβαλλον μου (γονεις, δασκαλοι, φιλοι) δεν ειχαν το καταλληλο υποβαθρο για να καλυψουν τα 'υπαρξιακα' μου.
     
    Απο την αλλη, το Ιντερνετ θα ηταν και επικινδυνο μιας και βριθει απο φανατισμο και παραπληροφορηση.


Κατα τα αλλα δε ζηλευω τιποτα απο τη σημερινη τηλεοραση, κινηματογραφο και video games. Αν υπηρχαν Pokemon, Yu-Ge-Oh ή Counter Strike, iPhone δεν θα πορωνομουν με τιποτα (αν και στο βαθος θα ζηλευα λιγο). Αυτα που με πορωναν τοτε, μπορουν να με πορωσουν και τωρα (Star Wars, Lord of the Rings, Avatar)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
E καλα δεν μιλαμε για 10 χρονια πριν μιλαμε για 20....lol


Στοχοποιηστε το σε μερικα πραγματα ,π.χ οσο και να αγαπουσα τα δυο κρατικα ,ζηλευω τις επιλογες των καναλιων τους οπως και τα θεματικα καρτουνοκαναλια τους.



Επισης οσο μπλιαχ και αν ειναι σημερα ο Χαρυ Ποττερ για εμενα,με φανταζομαι πιτσιρικα του σημερα να ζει ολο τον τζερτζελε των ταινιων και των βιβλιων!
 
Τίποτα πραγματικά, σίγουρα έχουν πιό πολύ γνώση και πρόσβαση σε αυτή, αλλά κατα τα άλλα νομίζω ότι είναι λιγότερο "άνθρωποι" απο ότι υπήρξαμε εμείς. Δέν βλέπω να παίζουν κρυφτό, τα μήλα, μπάλα σε αλάνες (που να τις βρούν κιόλας), δέν ξέρω, ακούγομαι απαισιόδοξος αλλα δυστυχώς έτσι τα βλέπω. Άμα πιάσω ταινίες, παιδικά, παιχνίδια, video games κλπ μετά...μας βλέπω να γράφω έκθεση, αλλα εν ολίγοις, ήταν λιγότερο εμπορικά τα δικά μας, περισσότερο καταθέσεις ψυχής και κόπου, παρά υποταγή στην ψυχολογία του marketing.
 
Τίποτα. Και αντιθέτως, τα λυπαμαι και λυπάμαι και για πάρτη τους.
 
Μιλαω για 10 με 12 χρονια πριν αναλογικα με την ηληκια μου γιατι πριν 10 χρονια ημουνα 21 δεν θα μιλησω για πριν 20 χρονια που ημουνα 11.Πρεπει να αλαξει το ονομα του θεματος και να ονομαστη ας πουμε ''τι ζηλευετε απο τα σημερινα 15αχρονα η 20αχρονα παιδια΄΄.
 
Other_Reality είπε:
σίγουρα έχουν πιό πολύ γνώση και πρόσβαση σε αυτή, .
Χμμμ .... αυτό είναι ... μεγάλο θέμα προς συζήτηση [και ίσως όχι του παρόντος τόπικ] !!! Το ότι η γνώση [αλήθεια, ποια γνώση ???] είναι, πλέον, ευκόλως προσβάσιμη, μέσω του ίντερνετ, της wicipedia κλπ κλπ, σημαίνει ότι ... καθιστά τους λήπτες της περισσότερο πλουσιότερους σε γνώση ??? Διότι, ας μην ξεχνάμε ότι για να αποχτήσεις τη γνώση πρέπει να παιδευτείς για την αναζήτησή της ....
 
Σίγουρα πρέπει να παιδευτείς, και αυτό που λέω στην ουσία είναι ότι οι σημερινοί πιτσιρικάδες παιδεύονται... λιγότερο. Είναι η εποχή της πληροφορίας, και με το internet έχει κάποιος ατελείωτες πηγές, που όπως και να έχει όμως θα πρέπει να διασταυρώσουν. Απο την άλλη, το γεγονός του ότι γεννιούνται μέσα σε μια τεχνολογικά εξελιγμένη περίοδο τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν απο μικροί (και ώς γνωστόν ο μικρός είναι σφουγγάρι) πράγματα που εμείς συναντήσαμε μεγαλύτεροι σε ηλικία, και ώς εκ τούτου ήμαστε λιγότερο καλοί δέκτες.

Τώρα για το ποιά γνώση...είναι πραγματικά μεγάλη κουβέντα αυτό, ας το γενικέψουμε λέγωντας πως έχουν μεγαλύτερη αντίληψη για το τί συμβαίνει γύρω τους, είτε τεχνολογικά, είτε στην φύση, είτε στην πολιτική, μιάς και είναι και περισσότεροι, αλλα και καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανακαλύψουν νέα πράγματα, εφόσον φυσικά το επιθυμούν. Δέν αρκεί η γνώση στη ζωή, πρέπει να έχεις και εμπειρίες, αλλα αυτό το αποκτά κανείς έτσι και αλλιώς.
 
Δε νομίζω ότι ζηλεύω κάτι...

Και είναι πολύ εύκολο να πω ότι "εάν ήμουν 15χρονος σήμερα να δείτε τι θα έκανα με τόσα που τους προσφέρονται..." Το κατά πόσο εγώ ή ο καθένας μας θα αποτελούσε εξαίρεση είναι δύσκολο να το πούμε.

Δεν ενθουσιάζονται με το μπάσκετ, δεν ενθουσιάζονται με το ποδόσφαιρο, ενθουσιάζονται με τα κινητά, η ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας παιδείας -έχω την εντύπωση- έχει πέσει, ασχολούνται εντελώς επιδερμικά με τα pc (ούτε 2-3 γραμμές κώδικα) και το gaming (fps όλη μέρα...) και ασχολούνται υπερβολικά με το μαλλί τους.

Τουλάχιστον οι μηχανές τα ενθουσιάζουν..?

Aardvark είπε:
Oλοι μας μεγαλωσαμε με Νιλς Χολγκερσον ,Καντυ Καντυ και Σογκουν,διαβαζαμε βιβλια του Ιουλιου Βερν και παιδικα μυθιστορηματα απο καταξιωμενους συγγραφεις,
Επανέλαβε το αληθές..!

(ή για να το πω αλλιώς... βάλε Βασιλιά Αρθούρο και είσαι ΟΚ :D )
 
Πραγματικά, και εγώ δεν έχω να ζηλέψω τίποτα από τα σημερινά παιδιά! Τί να ζηλέψω; Το οτι τρέχουν από το σχολείο στο φροντιστήριο και δεν έχουν χρόνο για πραγματικό παιχνίδι; Το οτι δεν μπορούν να παίξουν στον δρόμο λόγω των αυτοκινήτων και της εγκληματικότητας; Τί;

Αντίθετα, είμαι χαρούμενος και ευτυχισμένος που γεννήθηκα στα μέσα των 70'ς (1974), και έζησα όλα τα 80΄ς στο μεγαλείο τους. Με τους υπολογιστές του τότε, τα "παιδικά" που βλέπαμε τότε, τις παιδικές ταινίες του Σινεάκ στον Πειραιά, τα γεμάτα καλοκαίρια με όλη την παρέα στην Αίγινα... τα Μικυ Μάους, τα Μπλεκ, Αγόρι, Μανίνα (ναι το έπαιρνα και αυτό!). Το οτι δεν είχαμε πολλά κανάλια στην τηλεόραση, ήταν και αυτό στα θετικά! Γιατί; για να μέναμε μέσα στο σπίτι; Όχι, όλη μέρα έξω, μπάλα, μπάσκετ και παιχνίδι...

Μάλλον τα σημερινά παιδιά είναι αυτά που πρέπει να ζηλεύουν εμάς, για όλα αυτά που ζήσαμε...
 
Λίγο ζηλεύω την εμφάνισή τους,το ότι αγόρια ηλικίας 15 χρονών σήμερα έχουν κανονικά γένια και είναι πιο γεροδεμένα!Κατά τ'άλλα δεν ζηλεύω τον τρόπο ζωής τους,αφού τα σημερινά παιδιά δεν έχουν αλάνες και παιδικές χαρές.Ακόμα και στα χωριά,υπάρχει φόβος,και πρέπει να μαζεύονται νωρίς στα σπίτια τους!Και επίσης από μικρή ηλικία,είναι μπροστά σε έναν υπολογιστή ή Playstation 3,η Nintendo!Πολύ λίγα παιδιά ηλικίας 4-12 χρονών αγοράζουν σήμερα playmobil και lego και χαίρομαι που είχα την τύχη,να πιάσω στα χέρια μου τέτοια παιχνίδια!
 
Stanfromgreece είπε:
Πραγματικά, και εγώ δεν έχω να ζηλέψω τίποτα από τα σημερινά παιδιά! Τί να ζηλέψω; Το οτι τρέχουν από το σχολείο στο φροντιστήριο και δεν έχουν χρόνο για πραγματικό παιχνίδι; Το οτι δεν μπορούν να παίξουν στον δρόμο λόγω των αυτοκινήτων και της εγκληματικότητας; Τί;Αντίθετα, είμαι χαρούμενος και ευτυχισμένος που γεννήθηκα στα μέσα των 70'ς (1974), και έζησα όλα τα 80΄ς στο μεγαλείο τους. Με τους υπολογιστές του τότε, τα "παιδικά" που βλέπαμε τότε, τις παιδικές ταινίες του Σινεάκ στον Πειραιά, τα γεμάτα καλοκαίρια με όλη την παρέα στην Αίγινα... τα Μικυ Μάους, τα Μπλεκ, Αγόρι, Μανίνα (ναι το έπαιρνα και αυτό!). Το οτι δεν είχαμε πολλά κανάλια στην τηλεόραση, ήταν και αυτό στα θετικά! Γιατί; για να μέναμε μέσα στο σπίτι; Όχι, όλη μέρα έξω, μπάλα, μπάσκετ και παιχνίδι...

Μάλλον τα σημερινά παιδιά είναι αυτά που πρέπει να ζηλεύουν εμάς, για όλα αυτά που ζήσαμε...
Απ' όλα τα posts, μακράν και με διαφορά το πιο αντιπροσωπευτικό για μένα, είναι του Stan!

1. Το ότι τα παιδιά έχουν πιο βεβαρυμένο πρόγραμμα από μας είναι κάτι, που στο μέλλον θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά (και ήδη πληρώνουμε κατά την ταπεινή μου γνώμη...)

2. Το ότι δεν τολμάς εσύ ο ίδιος να βγεις από το σπίτι σου - πόσο μάλλον ν' αφήσεις το παιδί σου να βγει να παίξει μήλα, κουτσό, τζαμί, κρυφτό, είναι πλέον αξίωμα.

3. Το ότι τα παιδιά είναι μπριζωμένα στην τηλεόραση και στο playstation? Κρίμα, αλλά δυστυχώς, είναι πολύ λίγα τα ερεθίσματα που μπορούμε να τους δώσουμε, αλλά ακόμα κι αν μπορούσαμε να τους δώσουμε περισσότερα, τότε λόγω έλλειψης χρόνου, πάλι σπίτι θα κλείνονταν (GOTO 1).

Μα σε όλα, με βρίσκεις σύμφωνη! (Ντάξει, στο Μπλεκ & Αγόρι, βάλε Σούπερ Κατερίνα & στην Αίγινα, βάλε Χαλκιδική & είσαι μέσα! :biglaugh:)

Δυστυχώς, δεν έχω κι εγώ τίποτα να ζηλέψω...
 
Το σκεφτομουν και κατεληξα πως ουτε και εγω εχω κατι να ζηλεψω.

Παιδικα χορτασα να βλεπω μικρη, και παιχνιδι αλλο τοσο.

Ουτε και με πολλα φροντιστηρια εμπλεξα τοτε (παρα μονο στις 2 τελευταιες ταξεις του λυκειου).

Αυτο που ισως θα ζηλευα ειναι ο πιο ευκολος (νομιζω δηλ) τροπος εισαγωγης στην ανωτατη εκπαιδευση. Στην δεσμη μου τοτε 14,5 ηταν η βαση για την τελευταια σχολη. Σημερα με πολυ λιγοτερο περνας σε καλες σχολες.
 
Rygar είπε:
Τίποτα. Και αντιθέτως, τα λυπαμαι και λυπάμαι και για πάρτη τους.
Σιγά ρε συ! Λυπάσαι κι όλας!

Να σου πω κάποια πράγματα που ίσως δεν έχεις σκεφτεί ή δεν έχεις ζήσει.

-Στο σχολείο μας έπεφτε πολύ ξύλο από τον δάσκαλο. Θυμάμαι για έναν, τιμωρούσε όλη την σειρά, ανοίγαμε τα χέρια και αυτός πέρναγε από τον πρώτο ως τον τελευταίο.

-Είμασταν 30-35 παιδιά στην τάξη και 4 τμήματα! Σήμερα είναι 15-20 άντε σε extreme περιπτώσεις 25 και το πολύ 2 τμήματα. Στη μικρή μου κόρη είναι ένα τμήμα με 14 άτομα, ούτε σε κολλέγιο τέτοια αναλογία.

-Οι δάσκαλοι από πλευράς εκπαίδευσης δεν είναι τόσο στόκοι όσο παλιά, και πλέον έστω και στο σπίτι τους έχουν μέσα. Από το τύμπανο με το ανάποδο καρμπόν που γράφαμε για να βγάλουμε μερικά αντίγραφα, έχουμε φτάσει οι δάσκαλοι να μπορούν να κατεβάσουν από το internet πιο "μελετημένες" ασκήσεις και να τις μοιράζουν στους μαθητές τους.

-Ιατρική. Δεν έχετε παιδιά και μάλλον δεν έχετε θέματα υγείας. Αν είχατε όμως θα χαιρόσασταν που υπάρχει έστω αυτό το χάλι που λέγεται "Παίδων" και σήμερα βγάζετε μια άκρη (μη πάμε την κουβέντα στο φακελάκι ). Πριν 40 χρόνια για πολλές ασθένειες θα νιώθατε ανήμποροι να του προσφέρετε την φροντίδα που χρειάζεται. Να μη πω για τους προγεννητικούς ελέγχους που σήμερα "πιάνουν" πράγματα που παλιά ήταν αδιανόητα. Πολλά παιδιά μεγαλώνουν σήμερα υποφερτά ενώ τότε....

-Πληροφορία. Τα παιδιά έχουν απίστευτη πληροφόρηση που όμως είναι υποχρέωση των γονιών να τους δείξουν πως θα τη χειριστούν. Αν τα αφήσουμε στον αυτόματο, το αποτέλεσμα φυσικά και θα είναι χειρότερο από "τότε". Το πως μεγαλώνει ένα παιδί ανεξαρτήτως εποχής είναι πρακτικά και θέμα γονέων.

-Οι οποίοι σήμερα έχουν και αυτοί μεγαλύτερη πληροφόρηση που ανάλογα με την CPU που κουβαλάνε αξιοποιούν ή όχι. Πάλι το αποτέλεσμα είναι σχετικό με τον άνθρωπο.

Καταλαβαίνετε που το πάω φαντάζομαι. Δεν είναι μόνο οι αλάνες και η αμπάριζα, η κάθε εποχή εχει τα + και τα - της
 
Κι εγω θα συμφωνησω ότι τα λυπάμαι..!! Παιδιά ειναι μεχρι τα 12, μετά ψάχνουν γι άλλου τυπου παιχνιδια..!! Τι να ζηλέψω λοιπόν? Το οτι έχουν 10000 κινεζικα παιχνιδια και αν τα ρωτησεις μεγαλωνοντας, δεν θυμουνται τι ειχαν γιατι χάθηκε η αναμνηση τους μεσα στην πσοότητα??? ότι δεν έπαιξαν έξω με τα άλλα παιδια αλλά κλεινοντουσαν μεσα με ενα playstation στο χέρι? Επειδή τα μάτια τους γινοινται αγελαδίσια απο απο τα 5 τους ειναι μπροστα απο μια οθόνη PC? ότι κοιτάνε με μισό μάτι τους σαυμμαθητές τους που δεν φοράνε μαρκάτο παντελόνι και παπούτσι??

Ότι από τα 10 τους και μετά στο μυαλό τους είναι μονο τα ερωτικά θέματα και στα 14 με 15 διάβασα σε εφημερίδα και κοκάλωσα,οτι πλέον θεωρείται ότι το μεγαλύτερο μέρος των "παιδιών" ολοκληρώνουν ??

Για παιδιά λοιπόν μιλάμε? Γι αυτα που βιάζονται να μεγαλώσουν??
 
Πίσω
Μπλουζα