Η αλήθεια είναι ότι το μυστήριο, το θρίλερ και η σκοτεινή ατμόσφαιρα είναι ένα δέλεαρ για πολλούς Σκορπιούς που έχω γνωρίσει.
Ίσως και για πολλούς Παρθένους (εμού συμπεριλαμβανομένης). Δεν νομίζω ότι έχω πολλά κοινά με όσα "καταλογίζουν" στους Παρθένους εκτός ότι μ' αρέσουν τα αληθινά και γήινα πράγματα, το οποίο σημαίνει ότι υπερήρωες, άλιεν, εξωγήινοι και επιστημονική φαντασία δεν πρόκειται να με πείσουν να δω ταινία. Αν όμως έχει να κάνει με το ανθρωπινο μυαλό ή με παραψυχολογία είμαι μέσα!
Έχω πολλές αγαπημένες αλλά αυτές που έχω δει άπειρες φορές και δεν βαριέμαι (άλλο ένα μη κοινό με τους Παρθένους - τους αρέσει η ρουτίνα
) είναι οι εξής:
1) The third man (1949) (σε απόσταση αναπνοής από το M του Fritz Lang) - γιατί λατρεύω τα νουάρ. Το συγκεκριμένο εκτός του ότι έχει και ιστορικές/κοινωνικές αναφορές -τοποθετημένο μετά τον πόλεμο, έχει γυριστεί στη Βιέννη η οποία είναι η πόλη των ονείρων μου ακόμη κι αν στην ταινία έχει το μαύρο της το χάλι.
2)Brief Encounter (1945) - ότι πιο ρεαλιστικό, γλυκόπικρο κι απέριττο έχω δει σε ρομαντική ταινία. Ερμηνείες, μουσική (Ραχμάνινοφ), φωτογραφία, τρένα... Τα έχει όλα! Δεν έχει happy end αλλά τα happy end συνήθως δεν άπτονται της πραγματικότητος.
3) Pride and Prejudice (1995)- Δεν είναι ταινία, είναι mini σειρά του bbc την οποία βλέπω σχεδόν χωρίς διάλειμμα, και η οποία ήταν μυθιστόρημα κι έγινε μετά και ταινία. Γιατί είναι Jane Austin, γιατί έχει μια δυναμική ηρωίδα σε μια εποχή που δύσκολα έβρισκες τέτοιες γυναίκες, γιατί είναι Αγγλία, γιατί υπάρχει savoir faire (έχω μια αδυναμία σε αυτά) και βεβαίως γιατί έχει Colin Firth (αυτό δεν το διαπραγματεύομαι με τίποτα).
Έχω κι άλλες αλλά συνειδητοποιώ πως προτιμώ τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Τον νοιώθω πιο κοντά στα δικά μας σε σχέση με το Χόλυγουντ, που είναι ένας άλλος κόσμος, πιο πομπώδης και πληθωρικός (για τα γούστα μου τουλάχιστον). Μ' αρέσει κι ο ιταλικός νεορεαλισμός (θα μπορούσα να έχω βάλει και τους Κλέφτες Ποδηλάτων (1948) που επίσης το έχω δει άπειρες φορές, μ' αρέσει πολύ και το βρετανικό μαύρο χιούμορ (Τhe Ladykillers, 1955) και μ' αρέσει και η προχώ τεχνολογία βεβαίως που είναι συνδυασμένη με ωραίο πρωταγωνιστή (μιλάμε για σοβαρά κριτήρια
) και εκπληκτική μουσική, δηλαδή οτιδήποτε από James Bond, κατά προτίμηση με τον Moore . Α, κι επειδή είπαμε, δεν έχω σχέση με τους άλλους Παρθένους, μ' αρέσουν και τα σουρεάλ! Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας είναι στα αγαπημένα μου επίσης.