Τοπία που άλλαξαν στο χρόνο [Θεσσαλονίκη]

Kάπου στη Θεσσαλονίκη του χτες..

Thessaloniki c. 1971.jpg

1971

Thessaloniki 1973 Old Houses-big.jpg

1973

(οι βόρειοι τα φώτα σας παρακαλώ!)

Thessaloniki 1973 Old Houses.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είναι στη Ροτόντα και οι 2. Αδυνατώ να πιστέψω πως η πρώτη φώτο είναι από αυτό το δρόμο που έβαλα από το street view αλλά δεν νομίζω να είναι από αλλού. (που και να ήταν από αλλού δεν υπάρχει τέτοιος δρόμος έτσι και αλλιώς.)

Η δεύτερη που ανέβασες είναι τα σπιτάκια επάνω αριστερά στην καρτ-ποσταλ, και όπως είναι "σήμερα" από το street view που τα σπιτάκια είναι οι 2 άσπρες πολυκατοικίες τέρμα δεξιά ...

Ροτόντα 2.jpg

5343246765_9a81963b82_z.jpg

Ροτόντα.jpg
 
Thank you για τη ταυτοποίηση. Δυστυχώς, ενώ έκανα edit ώστε να βάλω τη 2η φωτό σε μεγαλύτερη ανάλυση, βγαίνει πάλι μικρή όταν κάνεις κλικ πάνω (άγνωστο γιατί).
 
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στην Ολυμπιάδος. Είναι μοναδικός στο είδος του και δεν γνωρίζει κανείς σίγουρα από που πήρε το σημερινό του όνομα.

Κατά μία εκδοχή είναι παραφθορά του Sarayli τζαμί όπως λεγόταν στην τουρκοκρατία.

Είναι αδύνατον σήμερα να αναγνωρίσω κάποια κοινή χάραξη με το παρελθόν στις οδούς που τον περιβάλλουν.

Θεσσ Προφήτης Ηλίας.jpg

Η οθωμανική τράπεζα (Φράγκων και Λέοντος Σοφού) στον φραγκομαχαλά (ονομασία από τους ευρωπαίους εμπόρους που κατοικούσαν και δραστηριοποιούνταν στην περιοχή η οποία ήταν κάτω από την Εγνατία και πάνω από τα Λαδάδικα), έχει ενδιαφέρουσα ιστορία και επίσης μια κινηματογραφική ανατίναξη στο παρελθόν της...

Στο ίδιο σημείο με το κτίριο του 1903 που αργότερα περιήλθε στο ΙΚΑ και το ενοικιάζει το κρατικό ωδείο έως σήμερα, υπήρχε μία βίλα ενός πάμπλουτου σκοτσέζου από τον οποίο το είχε αγοράσει η οθωμανική τράπεζα. Περί το 1900 και τα επόμενα χρόνια δρούσαν όμως οι Γκεμιτζίδες που ήταν βούλγαροι αναρχικών ιδεών οι οποίοι οργάνωναν βομβιστικές επιθέσεις κτλ στην επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Αυτό οδήγησε στα "Απριλιανά" του 1903, όπου στη Θεσσαλονίκη συνέβησαν μπαράζ εκρήξεων και δολιοφθορών. Συγκεκριμένα για την οθωμανική τράπεζα είχαν ανοίξει υπόγειο τούνελ σιγά-σιγά από κοντινό κατάστημα που νοίκιαζε βούλγαρος. Με την βοήθεια πελατών ή "πελατών" τα χώματα απομακρύνονταν λίγο-λίγο. Όταν έφτασαν στα θεμέλια το ανατίναξαν με δυναμίτη και δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Στο ίδιο σημείο και κρατώντας τις οικοδομικές γραμμές κτίστικε το κτίριο που υπάρχει έως και σήμερα.

Οθωμανική Τράπεζα 2.jpg

Θεσσ Προφήτης Ηλίας 1.jpg

Θεσσ Προφήτης Ηλίας 2.jpg

Θεσσ Προφήτης Ηλίας 3.jpg

Θεσσ Προφήτης Ηλίας 4.jpg

Οθωμανική Τράπεζα.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και όμως είναι η Αγίας Σοφίας. Εμπρός βλέπουμε τα τραμ στην Εγνατία...

Θεσσ Αγ. Σοφίας.jpg

...και ακόμη πιο παλιά σχεδόν από το ίδιο σημείο. Πάντως είναι μετά το 25 αφού στο βάθος βλέπουμε το "κόκκινο σπίτι"

Θεσσ Αγ. Σοφίας 2.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η πλατεία Τερψιθέας στην άνω πόλη, κάποτε ήταν η αυλή ενός τεκέ (μοναστήρι Μπεκτασήδων) που όμως παρήκμασε επειδή το δόγμα τους είχε πέσει σε δυσμένεια.

Εκεί μπορούμε ακόμη να συναντήσουμε το "τουρμπέ"=μαυσωλείο του Μουσά Μπαμπά το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Ο Μουσά Μπαμπά είναι άγιος του τάγματος των Μπεκτασήδων δερβίσηδων και για τους Τούρκους είναι ο αντίστοιχος με τον Άγιο Γεώργιο. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν κάποια στιγμή στην Κωσταντινούπολη.

Κάπου από το 2011 έχουν αρχίσει εργασίες αναστύλωσης αλλά όπως μπορούμε να δούμε από τις σημερινές –κυριολεκτικά- φωτογραφίες δεν υπάρχει πρόοδος… Στην άλλη φωτογραφία από το google μπορούμε να τον δούμε ξεσκέπαστο.

babba.jpg

Thess Mousa Mpampa 2.jpg

580_001.jpg

Beginning_20th_century_Old_image_Musa_Baba_Turbe_Thessaloniki_Greece.jpg

Thess Mousa Mpampa 1.jpg
 
Ναι από στοιχειά και αστικούς μύθους άλλο τίποτα. Μήπως να οργανώσουμε κανένα tour οργανωμένο να προσελκύουμε και τουρίστες? :p

Στη σελίδα του δήμου Συκεών βρήκα την παρακάτω φώτο από την δεκαετία του 40 στην οδό Παπαναστασίου στις Συκιές.

Μπορώ να ορκιστώ πως στη φωτογραφία του google το σπίτι μετά από τη ταμπέλα με τις κομώσσεις είναι το ίδιο.

Συκιές Παπαναστασίου.jpg

Συκιές Παπαναστασίου 1940s.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο οποίος τεκές, αν σας πω ότι δεν έχω καταλάβει ακόμα που βρίσκεται....

chris73 είπε:
Ναι από στοιχειά και αστικούς μύθους άλλο τίποτα. Μήπως να οργανώσουμε κανένα tour οργανωμένο να προσεκλειούμε και τουρίστες?
Μεταξύ σοβαρού κι αστείου, έχουμε ξαναπεί με την Kambia και κάποια από τα παιδιά του Σαλονικιώτικου Ντιβίζιον: βόλτα με φωτογραφικές και ποδήλατα, για να βγάλουμε τα "μπηφόρ" και τα "άφτερ"! ;)
 
Mε το μπλε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με το κόκκινο η πλατεία. Αν πάει κάποιος με το αυτοκίνητο (όπως εγώ) καλύτερα να ακολουθήσει την κόκκινη διαδρομή μην χαθεί και αρχίσει να ανεβοκατεβαίνει μονόδρομους (όπως εγώ...) :D

*edit

αφού είμαστε στη γειτονιά να σημειώσουμε και στο χάσρτη με μωβ κυκλάκι την κρήνη του Μουράτ του Β' (αυτού που κατέλαβε την πόλη).Μάλον προυπήρχε αν και ο συγκεκριμένος έκανε πολλές κρήνες κτλ. Απέναντι ακριβώς και το γνωστό κατάστημα Τσινάρι(από το πλάτάνι στα τουρκικά) που καθώς λεν είναι το μόνο κτήριο καφενείου που απέμεινε από τον 19ο αιώνα.

Είχα βρει και καλύτερη παλιά φώτο από την κρήνη νομίζω από τον δήμο αλλά τώρα δεν ξέρω που είναι...

IMG_5743.jpg

και ξαναμανά edit...

To καφενείο διάβασα πως έγινε ουζερί κτλ πρώτη φορά το 90. Εγώ το θυμάμαι κλασσικό καφενείο, μπλέ χρώμα πάλι τα ξύλα αλλά πιο σκούρο, με μπαρμπάδες κάπνα κτλ από όσο μπορώ να θυμηθώ, δλδ από τέλη 70s γιατί περνούσαμε από εκεί να πάμε στη γιαγιά μου.

Πλ Τερψιθέας.JPG

κρήνη στην Άνω Πόλη.jpg

Πλ Τερψιθέας.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παρακαλώ :) ,

Σήμερα σταμάτησα στα δικαστήρια τα οποία έχουν χτιστεί ΕΠΑΝΩ στο τείχος του Φρουρίου του Βαρδαρίου ή Τοπ Χανέ, ή Τάμπακ Χανέ από τα βυρσοδεψία που υπήρχαν εκεί.

ΜΕΣΑ στο χώρο έχει χτιστεί το θεσπέσιο κτίρο του ΙΚΑ...

Η ιστορία των οχυρώσεων της πόλης συμπίπτει με την δημιουργία της και δεν λέω να εμβαθύνω σύντομα μια και χρειάζονται πολλοί τόμοι για να πάρει κανείς μια ιδέα.

Οι συγκεκριμένες οχυρώσεις πάντως έγειναν τον 16ο αιώνα όταν ήταν εδώ λέει ο Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής (μαζί με τις οχυρώσεις γύρω από τον Λευκό Πύργο κ.α) και πιθανόν να υπάρχει και ο Σινάν στην μέση γιατί όπου Σουλειμάν παίζει και Σινάν.

Περιλάμβαναν και τμήματα παλαιότερων οχυρώσεων και στη καρποστάλ με τον λάθος τίτλο βλέπουμε την πύλη του Φρουρίου του Βαρδαρίου. Εγκατάληψη, βρωμιά και τα γνωστά, συν τα τερατουργήματα των νέων κτιρίων μαζί με τόσα αυτοκίνητα και κόσμο που τρέχει στα δικαστήρια και το ΙΚΑ δεν σε προκαλούν να παραμείνεις και να παρατηρήσεις για πολύ.

IMG_6019.jpg

Πάρε δικαστήριο και ΙΚΑ (η πύλη -εδώ μη εμφανής- είναι στο τέλος της πλευράς των δικαστηρίων που φαίνονται δεξιά) να γουστάρεις. Απορώ τi τον άφησαν τον ρημαδιασμένο τον πύργο μπροστά και δεν τον έριξαν και αυτόν να παίρνουν αέρα... :(

IMG_6005.jpg

11578.jpg

IMG_6014.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βίλα Τζεμποργά ή Σαλέμ

H βίλα Τζεμποργά στην Βασιλίσσης Όλγας 20 έχει ενδιαφέρουσα ιστορία.

Κατασκευάστηκε (μάλλον) το1878 για τον Εβραίο έμπορο Τζεμποργά. Δέκα χρόνια μετά το αγόρασε μια Ελβετίδα και κατά το 1894 το αγόρασε ο δικηγόρος Εμμανουήλ Ραφαήλ Σαλέμ. Εκεί γεννήθηκε ο γιος του, Ραφαήλ, το 1898 ο οποίος ήταν επιφανής μαθηματικός και σήμερα υπάρχει στο όνομά του μαθηματικό βραβείο από το πανεπιστήμιο της Rouen.

Το 1915 η οικογένεια θα φύγει από την πόλη και κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο στη βίλα εγκαθίσταται το προξενείο της Αυστροουγγαρίας όπως βλέπουμε και στην παρακάτω κάρτα.

Μετά θα εγκατασταθεί το Ιταλικό προξενείο που κάποια στιγμή αγοράζει το ακίνητο και παραμένει έως και τον σεισμό του 78 αν και από αυτά που γνωρίζουμε δεν υπήρχαν στατικά προβλήματα.

Από τότε η βίλα παραμένει εγκαταλειμμένη και ανήκει στο Ιταλικό κράτος. Στην ταινία του Αγγελόπουλου "Μια Αιωνιότητα και μια ημέρα" -1998- (πάλι ο αριθμός "8", όμως τα γυρίσματα έγιναν το 1997) θα δούμε κάποια εξωτερικά πλάνα και πιθανολογώ εσωτερικά επίσης.

Τέλος, βρήκα στον ιστό την παρακάτω αφίσα, που φαίνεται να είναι μία από τις αφίσες του τρίτου κύκλου της σειράς Αmerican Horror Story. Την είδα και τυπωμένη σε εξώφυλλο DVD οπότε να υποθέσω είναι αληθινή αν και δεν το έχω ψάξει.

Οι φωτογραφίες είναι σημερινές και τις σύγκρινα με άλλες που έχω πριν περίπου 4 χρόνια. Υπάρχουν εμφανείς διαφορές σε σημεία που έχουν καταρρεύσει ή…εξαφανισθεί, μια και κάπου διάβασα σιγά σιγά εξαφανίζονται και όχι απλά καταρρέουν κουπαστές, κάγκελα κτλ…

tumblr_inline_mkrhfdxM8D1qz4rgp.jpg

Θεσσ Τζεμποργα 1.jpg

Θεσσ Τζεμποργά 2.jpg

Θεσσ Τζεμποργά3.jpg

Θεσσ Τζεμποργά4.jpg

American-Horror-Story-Coven-Season-3-2013--Front-Cover-80983.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια από τις πολλές όμορφες Βίλες της Β. Όλγας. Ένα διάστημα έψαχνα τρόπο να "χωθώ" μέσα αλλά δεν τα κατάφερα. Μετά το παράτησα. Είχε ένα ηλιακό ρολόι ακριβώς στην είσοδο της, μπροστά στις σκάλες. Πλέον έχει κάνει φτερά. Πρέπει να έχω κάποιες φωτογραφίες του. Αν καταφέρω να τις βρω θα τις ανεβάσω
 
Βίλλα της οδού Αναγεννήσεως ή βίλλα Πετρίδη

Η βίλλα χτίστηκε ανάλογα την εκδοχή κάπου ανάμεσα στο 1896 και το 1910. Ο αρχικός ιδιοκτήτης ήταν βούλγαρος -ή κατά άλλους ήταν βουλγαρικό προξενείο, ακόμη δεν έχω καταλάβει- μέχρι το 1927 που το αγόρασε η οικογένεια Πετρίδη στην κατοχή της οποίας έμεινε μέχρι το 1969. Μετά απαλλοτριώθηκε και για κάποια εποχή λειτούργησε ως αποθήκη και γραφείο μεταφορών ενώ στο τέλος έμεινε έρημο, φιλοξένησε αστέγους και βανδαλίσθηκε.

IMG_6105sm.jpg

Είναι και αυτό ένα από τα στοιχειωμένα σπίτια της πόλης (σιγά μην ξέφευγε) και κάτι θυμάμαι να λεν για εργολάβους που μόλις το ανέλαβαν πέθαναν κτλ...

Το 2009 άρχισε η αποκατάσταση του και μετά από διακοπές φαίνεται πως ολοκληρώθηκε και θα αποτελέσει μουσείο κόμικ. Δεν ξέρω τη συνέβη αλλά μόλις τελείωσε η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και φωτίστηκε το κτίριο, χθες που πέρασα το είδα πάλι "ντυμένο" με σκαλωσιές. Ίσως για ένα τελικό ρετουσάρισμα (?). Φοβάμαι όμως έτσι εκτεθειμένο που είναι και στο σημείο που βρίσκεται ίσως να δυσκολευτεί πολύ να παραμείνει σε καλή κατάσταση.

Ψάχνοντας παλιές καρτ-ποστάλ με έκπληξη έπεσα σε μια -και την μοναδική έως τώρα- παλιά φωτογραφία που έχω δει από αυτό το σπίτι. Και αυτό από σπόντα μια και το βλέπουμε σε δεύτερο πλάνο πίσω από τη γέφυρα που καθώς καταλαβαίνω βρισκόταν εκεί που είναι τώρα ο κόμβος των δικαστηρίων με την 26ης Οκτωβρίου. Στην κάρτα πάλι λάθος έχουν, και το 6 έγινε 9 :) .

anag merge sm.jpg

Αυτό το ρέμα μάλλον ήταν παρακλάδι του Γαλλικού ποταμού και στην άλλη φώτο βλέπουμε μια γέφυρα επί του ίδιου ρέματος, ίσως την ίδια αλλά περισσότερο πιθανό βρίσκω να είναι μια λίγο ποιό πίσω καθώς στο απόσπασμα του χάρτη του 1917 βλέπουμε και άλλες γέφυρες. Στο σημείο με τον κόκκινο κύκλο πρέπει να ήταν το κτήριο σύμφωνα με τις συγκρίσεις που έκανα. Επίσης στην πανοραμική βλέπουμε απομεινάρι μιας σιδηροδρομικής γραμμής που έφτανε στο λιμάνι και βρίσκεται και στο χάρτη.

vandoros_anageniseos_5.jpg

anagenniseos_2.jpg

Θεσσ Αναγενήσεως δικαστηρια.jpg

147_001.jpg

Thessaloniki_Fire_1917_Map and house 2.jpg

Dikastiria and house.jpg
 
Από πληροφορίες που έχω είναι πως θα του αλλάξουν αυτό το αισχρό ροζ χρώμα που του έδωσαν μετά την αποκατάσταση.
 
Η Κατερίνα Γώγου σε μία φωτογραφία της Θεσσαλονίκης του 1981. Πρέπει να έχει ληφθεί από μπαλκόνι του ξενοδοχείου ABC, στην πλατεία Συντριβανίου. Βλέπουμε στα αριστερά το κτίριο του Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (Ο.Υ.Θ., σήμερα Ε.Υ.Α.Θ.), στο κέντρο η οδός Εθνικής Αμύνης πάνω από την Εγνατία, παράλληλα με το Πανεπιστήμιο και προς το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς (τότε Κεντρικό). Επίσης διακρίνουμε δύο μπλε λεωφορεία (γραμμές 17 και 37 Τριανδρία και Κρυονέρι) και τα κόκκινα αρθρωτά (μάλλον γραμμή 14 Άνω Τούμπα) που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην πόλη περί το 1978. Πηγή.

gogou.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπάρχει και 3ο μπλε λεωφορείο (νομίζω) επί της Εθνικής Αμύνης. Διακρίνεται η μούρη του ακριβώς κάτω από το οριζόντιο κάγκελο.

Ερώτηση. Τα νούμερα 17 και 37 των λεωφορείων διακρίνονται?
 
Πίσω
Μπλουζα