Το βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών [Disney]

ειχα κολλησει με αυτα!!ειχε πολλα ειδη φυτων κιολας, και ειχα πορωθει!
 
Πολύ όμορφα όλα. Μου είχαν φέρει δώρο οι γονείς μου 5-6 και από τα αγαπημένα μου είναι τα ζώα (θυμάμαι προς το τέλος που έλεγε ότι η γάτα μπορεί να ζήσει 36 χρόνια και τέτοια) , τα φυτά, τα σπορ και ένα άλλο χρηστικό. Είπα τα έχω και ναι, είναι στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μου, παραχωμένα μεν, φυλαγμένα δε... Θα σκανάρω μερικές σελίδες κι εγώ, αλλά όπως ειπώθηκε η βιβλιοδεσία σε μερικούς τόμους ήταν κακή και υπάρχει πρόβλημα. Τον 10ο τόμο μάλιστα, που ήταν και ο αγαπημένος μου, τον έδωσα στο βιβλιοπωλείο και μου τον "έδεσαν".
 
Ξεθάψιμο το thread γιατί ξέθαψα αυτό:

24740.jpg

Μιλάει για αθλήματα (Special Sport) στο πλάι έχει το νούμερο 5 και στην 2η σελιδα λέει 9ος τόμος πρώτη έκδοση

είναι το ίδιο με της kambias αλλά σε άλλο χρώμα άρα θα παίξαν πολλές επανεκδόσεις,

έχω και ακόμα 2 τα οποία είναι ίδιο χρώμα με της kambias αλλά δεν έχουν το νούμερο κάτω δεξιά στο εξώφυλλο
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οσον αφορα τα χρωματα, υπηρχαν διαφορετικα τευχη με ιδιο εξωφυλλο (ηταν σε "συνεχειες") και διεφεραν μονο στο χρωμα του φοντου, για να ξεχωριζουν. Δεν νομιζω να εχει να κανει με "επανεκδοση" :)
 
Εκτός από τους 4 πρώτους τόμους που είναι το ίδιο εξώφυλλο μετά πήγαιναν ανα 2 τόμοι ίδιο εξώφυλλο. Κάποια στιγμή η σειρά από 20 τόμους που ήταν κυκλοφόρησε σε 10. Μάλλον ένας τόμος ήταν 2 παλιοί.

tarasque πόσες σελίδες έχει?
 
Το Βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών, στην αρχική του έκδοση (δεκαετία 70) ήταν μόνο δύο τόμοι, σε μπεζ χρώμα και οι δύο, και κάπως πιο χοντροί από τους νεώτερους. Θυμάμαι αμυδρά κάποια θέματα όπως "Η χάρτινη κατσαρόλα (πώς να φτιάξεις με χαρτί ένα κατσαρολάκι για να βράσεις νερό), "Η Θάλασσα των Σαργασσών", κάτι άλλα θέματα με αστερισμούς, "Τσάι για το περσικό (πώς να καθαρίζεις περσικό χαλί), κάποια κόλπα με τους αριθμούς ("Και την ηλικία του θείου") κλπ.

Στη συνέχεια, ο εκδοτικός οργανισμός που το ανατύπωνε από κάποια πρωτότυπη ιταλική έκδοση (που αναφερόταν μέσα αλλά δεν τη θυμάμαι), που λεγόταν Χ. Νίκας και ήταν Μαυρομιχάλη και Σόλωνος, κάποια στιγμή τη δεκαετία του 80 "ανέπτυξε" το βιβλίο, βγάζοντας τους 20 τόμους που φαίνονται στη φωτογραφία της kambias. Εκεί, αν θυμάμαι καλά, η θεματολογία αναπτύχθηκε πολύ (π.χ. στο special sports σου εξηγεί ότι το τένις βγήκε από το γαλλικό "Tenez ! -Πιάστε, αναφέρει πώς προέκυψε η αρίθμηση των πόντων στα games "0-15-30-40-game") ενώ σε άλλους τόμους δε λείπουν τα γνωστά "μαγικά", όπως το γνωστό κόλπο με το "τυφλό σημείο" του ματιού, όπου εξαφανίζεται ένα νόμισμα κοιτάζοντας με το αντίθετο μάτι στο κέντρο μιας σημαίας και πλησιάζοντας το βιβλίο προς τα μάτια σου (τη σημαία στο βιβλίο κρατάει ο θείος Σκρούτζ, που φυσικά αγχώνεται για την εξαφάνιση του νομίσματος).

Πολύ καλό βιβλίο για παιδιά, κρίμα που δεν ανατυπώνεται πια.

Χρησιμοποιήθηκαν οι πηγές enteka.blogspot.com και greekbooks.gr
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στη συνέχεια, ο εκδοτικός οργανισμός που το ανατύπωνε από κάποια πρωτότυπη ιταλική έκδοση (που αναφερόταν μέσα αλλά δεν τη θυμάμαι)


Societe Edi Monte

48861.jpg

Οι 2 πρώτοι τόμοι όντως είναι πιο χοντροί από όλους τους άλλους. Πράγματι στου πρώτους τόμους γράφει αυτό που λες. Αλλά αν ήταν μόνο 2 τόμοι όλο και όλο στην αρχή έρχεται σε αντίθεση με το οπισθόφυλλο τους που λέει 1000 κόλπα, 1000 προβληματα, 1000 συνταγές κτλ που στους 2 αυτούς τόμους δεν έχει μαζί ούτε 30!!!

48862.jpg

Μήπως θέλανε να πούμε "...Μέχρι στιγμής από 2 τόμους" ?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Noμιζω οτι υπαρχουν επανεκδοσεις μεχρι τωρα στα βιβλιοπωλεια,προσωπικα προτιμω τις παλιες κλασσικες μαγικες εκδοσεις που διαβαζαμε μικροι.


Απιστευτο βιβλιο με τοσο ενδιαφερουσα υλη για τους πιτσιρικαδες τοτε.
 
Απ' ότι λέει το πρώτο link, ήταν πράγματι μόνο δύο τόμοι, με συνεχή μάλιστα αρίθμηση στις σελίδες. Σε μας κατέληξε πολύ απλά γιατί ο πλανόδιος εφημεριδοπώλης (!!!) που μας έφερνε τα τεύχη για το "Θαυμαστό Κόσμο των Ζώων" (!!!) μάλλον θα το έκανε διανομή κι αυτό, λόγω του ίδιου εκδοτικού οίκου. Θεωρούνταν (ο Νίκας) πρωτοποριακός τότε στις παιδικές εκδόσεις, μάλιστα είχε βγάλει και μια πολύτομη "Σεξουαλική αγωγή" για παιδιά (καλά, μη φανταστείς, δεν έφτασε ποτέ μέχρι εκεί η "προοδευτικότητα" των γονιών μου, κι έτσι το χάζευα μόνο στη βιτρίνα της Σόλωνος... )

Την "πολύτομη" έκδοση των Μ.Ε. δυσκολεύτηκα να τη βρώ, γιατί δεν πολυκυκλοφορούσε στα περίπτερα, και θυμάμαι ότι αρκετούς τόμους τους πήρα κατευθείαν από τον εκδοτικό οίκο. Δυστυχώς δεν έχει απομείνει τίποτα παρά μόνο οι αναμνήσεις και το "κέντρισμα" να γράψω κι εγώ κάτι σε αυτό το post...
 
Υπάρχουν επανεκδόσεις που έχουν αρκετή ύλη από τα παλιά βιβλία αλλά καμία σχέση.

Λέω να ετοιμάσω μια αναλυτική παρουσίαση για τον κάθε τόμο :D

Και οι τόμοι 9-10, 11-12 έχουν συνεχή αρίθμηση (και όχι μόνο αυτοί)
 
Είμαι σίγουρος ότι κάπου έχω 2-3 τόμους και εγώ. Μου ανοίξατε την όρεξη να τους βρώ. Θα το ψάξω λιγάκι και θα σας ενημερώσω.
 
Τα έχω όλα... Όμως δεν εκεί που είναι ξέρω σε τι κατάσταση είναι... :p
 
Πωπω αλλο ενα thread που νομιζα οτι ειχα γραψει, αλλα δεν :)

Ας γραψω κι εγω τις εντυπωσεις μου!

Το 'Βιβλιο των Μικρών Εξερευνητών' βασίζεται σε ένα βιβλιαράκι που έχουν πάντα μαζί τους τα ανήψια του Ντόναλντ, στις ιστορίες του Μπαρκς, του Ρόσα, αλλά και τις Ιταλικές, και τους ξελασπώνει σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις επιβίωσης. Το βιβλίο στα αγγλικά ονομάζεται Junior Woodchucks Guidbook και περιλαμβάνει χαμένη γνώση απο τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (πατήστε το λινκ για να δείτε την περιγραφή και τη φανταστική ιστορία του βιβλίου).

Προφανώς πανω σε αυτό πάτησε η Ιταλικη εκδοτικη εταιρεια και εβγαλε αυτη τη μικρη εγκυκλοπαιδική σειρά. Δεν ξερω ποτε και ποιες εκδοσεις κυκλοφορησαν, εγω παντως εχω αυτες που κυκλοφόρησαν τη δεκαετια του 80 και αν δεν κανω λαθος εχω ολους τους τομους.

Το αγαπημενο μου ηταν αυτο που στο εξώφυλλο είχε τον Κύρο Γρανάζη, με διάφορες κατασκευές, και αυτά με τα μαγικά κόλπα.

Τα βιβλια ομως μου την εσπασαν σε διάφορα σημεία :D Για παράδειγμα ειχε πολλα κομπογιανίτικα αρθρα όπως το i-ching ή κάτι άσχετα με αριθμολογίες, θέματα με τα οποία κατα τη γνώμη μου τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται μόνα τους σε επαφή.

Επίσης τα βιβλία που κυκλοφόρησανε στα Ελληνικά ήταν απευθείας μετάφραση απο τη Γαλλική έκδοση, με αποτέλεσμα ο Γκούφυ να λέγεται Ντίνγκο και ο Σκρουτζ να λέγεται Πικσού. Και καλά που τα μεταφράσανε απο τα Γαλλικά, αλλά ο μεταφραστής ήταν τόσο άσχετος; :D Τέλος, όταν κάποια κείμενα παρέπεμπαν σε άλλες σελίδες, συνήθως αυτες ηταν αλλα ντ'αλλα
 
Ηθελα απο καιρο να ξαναβαλω την φωτο μιας και πρωτον η φωτο μετα απο 6 χρονια στο πρωτο ποστ ειχε εξαφανιστει lol,και δευτερον μπας και μου πειτε και μενα απο ποια σειρα ειναι και τα δικα μου..

Σιγουρα τα εχω απο τα 80ς!

 

49512.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rakeesh είπε:
Επίσης τα βιβλία που κυκλοφόρησανε στα Ελληνικά ήταν απευθείας μετάφραση απο τη Γαλλική έκδοση, με αποτέλεσμα ... ο Σκρουτζ να λέγεται Πικσού. Και καλά που τα μεταφράσανε απο τα Γαλλικά, αλλά ο μεταφραστής ήταν τόσο άσχετος; :D Τέλος, όταν κάποια κείμενα παρέπεμπαν σε άλλες σελίδες, συνήθως αυτες ηταν αλλα ντ'αλλα
Πω πωωω τι μού θύμησες !!! Στο τέλος κάποιας σελίδας, σε ένα μικρό πλαίσιο, σχήματος ορθογωνίου [αν θυμάμαι καλά χρώματος κίτρινου] βλέπαμε στην αριστερή πλευρά του ορθογωνίου ένα νόμισμα και στη δεξιά πλευρά του ορθογωνίου τον Πικσού !!! Και πάνω από το πλαίσιο έγραφε στο περίπου : Καρφώστε το βλέμμα σας στον Πικσού και ... το νόμισμα θα εξαφανιστεί [άλλωστε, η φάτσα του Πικσού ήταν ζωγραφισμένη ... γεμάτη ζοχάδες, επειδή το νόμισμα επρόκειτο να εξαφανισθεί] !!! Και πράγματι ... αν κοίταγες τον τσαντισμένο Πικσού, το νόμισμα, στην άλλη άκρη του πλαισίου, εξαφανιζόταν, νόμιζες ότι το υπόλοιπο πλαίσιο είναι ολόκληρο κίτρινο !!! Όπως μας εξηγούσε το Βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών "αυτό συμβαίνει επειδή μια μικρή ζώνη του αμφιβληστροειδούς είναι τυφλή" :eek:

:eek: :cool:

:cool:
 
Aard τι εννοείς όταν λες

μπας και μου πειτε και μενα απο ποια σειρα ειναι και τα δικα μου..


Εγώ πάλι έχω το τεύχος #3 σε διαφορετικά χρώματα!

Στην πρώτη φωτογραφία (οι 4 πρώτοι τόμοι με το ίδιο εξώφυλλο) είναι μπλε και δεν έχει αριθμό αλλά γράμμα! Είναι ο τόμος Γ και ο τόμος Δ και έχουν και τα 2 μπλε χρώμα. Στη δεύτερη φωτογραφία έχει χρώμα ροζ και τον αριθμό 3.

45007.jpg

44019.jpg

Δεν έχω βρει άλλους τόμους με γράμματα αντί για νούμερα στην αρίθμηση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Eκδοσεις Ελληνικη παιδεια ,Α' εκδοση γραφουν τα δικα μου!
 
Λοιπόν έχουμε και λέμε. Από ότι φαίνεται έχουμε 2 εκδότες τουλάχιστον του πρώτου τόμου των Μικρών εξερευνητών.

Ένας τόμος του Νο 1 που έχω γράφει Β έκδοση από Εκδ. Ν. Νικας - Χ. Τεγόπουλος και εκτύπωση από Spiros Bontas LTD. O άλλος τόμος του Νο 1 γράφει Εκδ. Ελληνική παιδεία Α.Ε και εκτυπωση Ν. Καρέτζος.

Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των 2 βιβλίων. Ο μεν πρώτος (Νικας -Τεγόπουλος), ο οποίος προηγείται και χρονικά, έχει δέσιμο με σκοινί. Είναι πιο χοντρό το χαρτί της εκτύπωσης και πιο καλό και επιπλέον ειναι και πιο φαρδύς. Είναι γραμμένο σε πολυτονικό σύστημα. Τα σκίτσα δεν είναι κουνημένα και είναι περισσότερα στην αρχή της εισαγωγής του βιβλίου. Στην θεματολογία τους δεν έχουν καμιά διαφορά οι 2 τόμοι.

Στον δεύτερο το δέσιμο των σελίδων έχει γίνει με θερμοκόλληση. Πιο λεπτός, θα έλεγα τα 2/3 του όγκου του παραπάνω τόμου -λογικό καθώς το χαρτί είναι πιο λεπτό και σχεδόν διάφανο καθώς πολλά σκίτσα φαίνονται και από την πίσω μεριά της σελίδας. Είναι γραμμένος στην δημοτική και αρκετά σκίτσα είναι κουνημένα στην εκτύπωση.

Η διαφορά στο πάχος

49744.jpg

Το δέσιμο

49751.jpg

Τα σκίτσα που λείπουν και αν δειτε στον κάτω τόμο φαίνεται η εκτύπωση της προηγούμενης σελίδας

49745.jpg

Εδώ φαίνεται και η διαφορά στο φάρδος των σελίδων

49747.jpg

Μερικά από τα κουνημένα σκίτσα

49750.jpg

49748.jpg

Εδώ φαίνεται οτι έχουν κυκλοφορήσει και οι υπόλοιποι 3 τόμοι (2,3,4)

49746.jpg

Χαρακτηριστική διαφορά στα χρώματα της εκτύπωσης

49749.jpg

Και η σφυρίχτρα που είχα φτιάξει ΤΟΤΕ που πήρα το βιβλίο υπάρχει ακόμα και λειτουργεί :D :D :D

49752.jpg

Η μόνη ημερομηνία που αναγράφεται είναι το 1971 στον τόμο Νικας -Τεγόπουλος

Θα επανέλθω
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ελα με την σφυριχτρα...θα τα ξαναδιαβασω και εγω μην θυμηθω να ειχα φτιαξει κατι!


Αυτο με το δεσιμο δεν τα'χα ξαναδει,και η γραμματοσειρα φαινεται πιο παλια και σιγουρα ειναι καλυτερα απο τα μεγαγενεστερα με την θερμοκολληση που εχω μιας και διαλυονται σχετικα ευκολα με το χρονο.



Χρονολογιες δεν μας εγραψες,δεν ξερω και αν γραφουν!
 
Πίσω
Μπλουζα