Saulot είπε:
στησε ενα μηχανημα με 1GB μνήμης με XP, παιξε λιγο μαζι του και μετα βγάλτου τα 512.Θα διαπιστώσεις οτι το μηχάνημα δεν θα αποδίδει απλα 50% κατω, αλλα θα σέρνεται. Αυτο λοιπον, δεν ειναι συμπεριφορα υγιούς λειτουργικού.
Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί η απόδοση δεν είναι ανάλογη της μνήμης. Στην πράξη υπάρχει στο περίπου ένα "όριο" ώστε το μηχάνημα να μη σέρνεται, καθώς το ίδιο το λειτουργικό χρειάζεται μνήμη. Αυτό εξαρτάται από το λειτουργικό, από το υπόλοιπο hardware και από τα προγράμματα που θες να τρέχεις. Αν έχεις 256 KB και τα διπλασιάσεις, η απόδοση δε θα διπλασιαστεί, αλλά θα υπερδιπλασιαστεί. Αυτό δεν οφείλεται στην καλή διαχείριση της μνήμης. Τώρα, η αύξηση στη μνήμη πάνω από το "όριο" ομαλής λειτουργίας του λειτουργικού παίζει ρόλο ανάλογα με το πρόγραμμα. Στο Ναρκαλιευτή π.χ. είτε έχεις 2 GB είτε 4 GB, δε θα δεις καμμία διαφορά επειδή το πρόγραμμα δεν έχει απαιτήσεις. Σε ένα βαρύ πρόγραμμα που όμως επεξεργάζεται εκατοντάδες μικρά αρχεία, η μνήμη ίσως να σου είναι άχρηστη, επειδή η ταχύτητα θα περιορίζεται από τον σκληρό δίσκο. Σε κάποια άλλα προγράμματα μπορεί να βοηθάει πολύ. Θεωρητικά μάλιστα είναι δυνατόν η αύξηση της μνήμης να οδηγήσει ακόμα και σε πτώση της απόδοσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Saulot είπε:
Αντιθετα σε ενα gnu/linux θα παρατηρήσεις μειωση μικρότερη του 50% για τον απλουστατο λογο οτι την διαχειρίζεται καλλιτερα.
Ίσως όμως το "όριο" ομαλής λειτουργίας του λειτουργικού να είναι άλλο.
Πολλές φορές παίζει ρόλο και η αρχιτεκτονική του μηχανήματος ή του λειτουργικού. Π.χ. το IBM mainframe που έχουμε στη δουλειά (ουσιαστικά είναι obsolete πια), μπορεί να συγκριθεί με έναν 286 με 256 KB μνήμης. Όμως είναι ικανό να κάνει δουλειές που κάνει ένας Pentium, λόγω διαφορετικής αρχιτεκτονικής και λειτουργικού. Ίσως υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει ένας αντίστοιχος 286 που δε μπορεί να κάνει το mainframe...
Από την άλλη, όταν είδα το Amiga OS4 πρόσφατα στη DTE και στο Amigathering, είδα στην πράξη τις φοβερές του δυνατότητες, έτρεχε δεκάδες προγράμματα που θα κολλούσαν ταυτόχρονα στα Windows, όταν ήδη στα μισά ο επεξεργαστής είχε φτάσει στο 100%, κι όμως δεν κολλούσαν. Πραγματικά εντυπωσιακό, όμως η γενική εικόνα είναι αυτή που σε κάνει να διαλέξεις το λειτουργικό (π.χ. εσύ διάλεξες Linux έναντι του Amiga OS4, παρόλο που το Amiga OS4 διαχειρίζεται καλύτερα τη μνήμη).
Και φυσικά υπάρχει και το άλλο: Βάζεις 4GB και οι σκοτούρες για τυχόν κακή διαχείριση της μνήμης πάνε περίπατο.