Να ενημερώσω όμως για κάτι το οποίο μπερδεύει πολύ κόσμο. Η άδεια χρήσης ενός λογισμικού υπάρχει για να μειώνει την ελευθερία αυτών που το χρησιμοποιούν, αυτών που κάνουν ανάπτυξη (το γράφουν δηλαδή) και αυτών που το εμπορεύονται.
Π.χ η GPL που θεωρείται η πιο ελεύθερη άδεια χρήσης λογισμικού υπάρχει εκεί για να αναγκάζει τον καθένα που κατεβάζει και χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα όπως το gimp να ακολουθήσει τους κανόνες αυτών που το σχεδίασαν. Αν δεν υπήρχε η GPL να λέει ότι η άδεια χρήσης ΔΕΝ μπορεί να αλλάξει και ότι ο source code θα πρέπει να είναι ελεύθερος ο καθένας θα το κατέβαζε, θα έβαζε μια EULA και θα τελείωνε εκεί η εξέλιξη του προγράμματος.
Το ελεύθερο λογισμικό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και τσάμπα.
Δηλαδή αν ο Τάκης κατεβάσει το Gimp από το internet
, μπορεί να το πουλήσει σε όποιον θέλει. Ο καθένας σας μπορεί να κάνει το ίδιο. Αν βρει κάποιον ο οποίος διατείθεται να δώσει χρήματα για κάτι που μπορεί να κατεβάσει ελεύθερα από το Internet μπορεί να το κάνει. Άρα δεν ισχύει το free of charge. Κάλιστα τα προγράμματα που είπαμε παραπάνω θα μπορούσε να ήταν επί πληρωμή.
Για του λόγου το αληθες, στο
Paint.net που ανέφερε παραπάνω ο Keeper η άδεια χρήσης είναι η MIT του OSI.
Αν τη διαβάσουμε θα παρατηρήσουμε το εξής:
Permission is hereby granted, free of charge, to any person obtaining a copy of this software and associated documentation files (the "Software"), to deal in the Software without restriction, including without limitation the rights to use, copy, modify, merge, publish, distribute, sublicense, and/or sell copies of the Software , and to permit persons to whom the Software is furnished to do so, subject to the following conditions:
Πρακτικά προς τα εκεί πάει το πράγμα σε όλες σχεδόν τις εταιρείες πλήν....
Το μοντέλο που πάει να περάσει λέγεται "Παροχή υπηρεσιών". Πάρε το OpenOffice ή το Eclipse "τσάμπα", κάντο ότι θέλεις αλλά αν είσαι εταιρεία και θες υποστήριξη θα πληρώσεις.
Είμαι η Redhat, πάρε το fedora "τσάμπα" άλλα αν θες call center support ή να τρέξει ο μηχανικός μου να δει το πρόβλημα σου θα σου δώσω το RHAS με support.
Είμαι η IBM. Αν θες πάρε το Eclipse κάνε ότι κάνεις άλλα αν θες support πάρε την ολοκληρωμένη σουίτα Websphere
H Sun έκανε την Java GPL, δίνει τα Netbeans άλλα πουλάει το support της.
Η Novell το ίδιο.
Η λογική είναι απλή. Ανοίγουμε τα πάντα, δίνουμε σε όλους το δικαίωμα στην πληροφορία, αυτό που επιστρέφεται είναι δικό μας πλεονέκτημα γιατί μειώνεται το development/QA cost και εμείς πουλάμε το support στις εταιρείες οι οποίες το χρειάζονται.
Τρανό παράδειγμα τα JBoss, Hibernate, Apache, Tomcat, MySQL να μην πω για Linux.