Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Σημείωση: This feature may not be available in some browsers.
κανεις λαμπρά :flower:perlastar είπε:Kι εγώ συγκινούμαι όταν τα θυμάμαι Αριάδνη και οι μελωδίες τους είναι επίσης πολύ ανέμελες κι αθώες. Τα έχω πει και σε παιδάκια της τωρινής γενιάς για να μαθαίνουν και τίποτα από τα ωραία του παρελθόντος![]()
ναι ειδες με τι ωραια ποιηματα-τραγουδια μεγαλώσαμε.atanasio είπε:Πολλή συγκίνηση και νοσταλγία, παιδιά!!
Είσαι η θεά μου!.... Αυτό το ποιηματάκι, τώρα που το διάβαζα με γύρισε 25 χρόνια πίσω (για να μη σε πω ότι θυμάμαι ακριβώς και τη σκηνή που το διάβαζα.....)perlastar είπε:(...)Η ΣΑΚΑΡΑΚΑ (στίχοι Ρένα Καρθαίου, σε μουσική Κ.Τσιλίκη)
Γκραν και γκρουν και τρίκι τράκα
Δες, περνάει μια σακαράκα!
Αγωνίζεται μπαμ, μπουμ,
παλιοσίδερα χτυπούν.
Τρίκι τρακ στην ανηφόρα,
προσπαθεί να πάρει φόρα.
Πουφ, πουφ, μέσα στην σκόνη,
ξεφυσάει και ξεφουσκώνει.
Τρικι τρακ και ντραγκ και ντρουγκ,
ουφ, τα λάστιχα βογκούν.
Ξάφνου, παφ! Έχουνε σκάσει
κι έχει η γειτονιά ησυχάσει.
(....)
Υποθέτω ότι είναι αυτό. Ζαχαρίας Παπαντωνίου, παρακαλώ.αριαδνη είπε:Βρε συ Smirnov, με το αγγλικο τραγούδι, θυμήθηκα και ένα αλλο απο την γλώσσα με σπουργιτάκια και μια ρόγα σταφύλι
+BETTY BOOP είπε:Είχαμε μάθει τα τραγούδια:
Αν όλα τα παιδιά της γης
Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο
Το θαλασσινό τριφύλλι
Θαλασσάκι μου
Τζαμάικα
Το νέφος του θανάτου
Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει
Μακεδονία ξακουστή
Πίνδος (πάνω κει στης Πίνδου μας τις κορυφές...)
Παιδιά της Ελλάδος παιδιά
και άλλα πολλά.
Στα γαλλικά είχαμε μάθει το ''Alouette''
Στο νηπιαγωγείο
Ήταν ένα μικρό καράβι
Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ
Με τα δυο χεράκια πλάθω κουλουράκια
Το κοκοράκι
Ήταν ένας γάιδαρος
Τα χταπόδια (μπάλα παίζουν τα χταπόδια και με τα οχτώ τους πόδια...)
Η κουκουβάγια (κουκουβά, κουκουβά...)
και άλλα...
Και σε μένα προκαλούσε μια θλίψη ο στίχος του παιδικού αυτού τραγουδιου ''...να δούμε ποιος θα φαγωθεί...'', δεν είχα όμως ρωτήσει τι θέλει να πει ... ο ποιητής...V.I.Smirnov είπε:Δεν καταλαβαίνω με ποιά έννοια κάποια από τα παραπάνω τραγούδια χαρακτηρίζονται ως παιδικά.Τα παιδιά μάθαιναν τους στίχους χωρίς να αναρωτηθούν ποτέ τι σημαίνουν, έτσι μηχανικά,
και συνήθως χωρίς να καταλαβαίνουν ή να αναρωτιούνται για το νόημα (όταν αυτό υπήρχε !)
Π.χ. το "ήταν ένα μικρό καράβι" περιέχει απροκάλυπτα στοιχεία κανιβαλισμού - που μάλιστα έχουν πραγματική βάση.
Αν ένα παιδί "φωτιστεί" και ρωτήσει κάτι επ' αυτού, η δασκάλα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Το ξέρω από τον εαυτό μου που κάποτε είχα μια τέτοια έκλαμψη....
-
...Σεβενθ σαν οφ δι σέβενθ.....σαν, σεβενθ σαααν οφ δι σέβενθ....σΑΑΑΑααααν...Rygar είπε:Την ώρα της μουσικής (πρώτη γυμνασίου):
Τι καλά τί καλά
σκίζει η βάρκα τα νερά
κι απαλή κι απαλή
τρέχει σαν πουλί
Το τραγούδι μας παιδιά
αντηχεί στη σιγαλιά
ζωηρό χαρωπό
όμορφο τρελό
Και μετά λέγαμε: Σεβενθ σαν οφ δι σέβενθ.....σαν, σεβενθ σαααν οφ δι σέβενθ....σΑΑΑΑααααν...![]()