ΥΕΝΕΔ / ΕΡΤ2 / ΕΤ2 Ειδήσεις

Ειλικρινα χαρηκα πολυ που ειδα ποσο ενθουσιαστικες. Να εισαι καλα και παντα να χαιρεσαι.
 
Να 'μαι κι εγώ. Μόλις τώρα γύρισα σπίτι μου και το είδα γιατί στο γραφείο έχουν κλείσει την πρόσβαση σε forums και δεν μπορώ να μπω όλη μέρα...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!!!!!!

Τώρα που άκουσα το μουσικό σήμα, το θυμήθηκα κι εγώ!!


ChristosM, σε ευχαριστούμε πολύ ειλικρινά!!



Μου έφτιαξες πάλι τη μέρα μου!!


:bow: :bow: :bow:

:thanx2: :thanx2: :thanx2:

Υ.Γ.: stam1370, με αυτό το σήμα θα δυσκολευτώ κι εγώ να είμαι αντικειμενικός!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γι' αυτό το ...ρεμιξάρουν ανάλογα με την εποχή, όπως τους καπνίσει! Επειδή ήταν τζάμπα! Αν το είχαν πληρώσει, ΙΣΩΣ (και καλά, λέμε τώρα) να μην το πειράζανε....

Υ.Γ. 1: bernard περιμένω την "αντικειμενική" σου κριτική για το "μάτι"!!!! Θα γράψω και την δική μου!!! ;) ))

Υ.Γ. 2: επειδή μόλις έφαγα φλασιά, υπάρχει ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να έχω κρατήσει σε μια πολύ παλιά κασσέτα τον ήχο από το σήμα του "κοκκινου 2"! Δεν υπόσχομαι τίποτα! Αν υπάρχει ακόμα, η ποιότητα του θα είναι άσχημη, εξαιτίας του κασετοφώνου που γράφτηκε. Το πιό πιθανό είναι να το έχω σβήσει, γιατί τότε ήμουν κάτι σαν την ΕΡΤ: Έσβηνα "θησαυρούς" για να ηχοφραφώ και να γράφω τραγούδια από το ραδιόφωνο...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έχοντας δει με ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ το συγκεκριμένο video του ChristosM στις 9 Ιουλίου και μετά την σημερινή επιστροφή του forum (γιούπι!!), σειρά έχει:

6. ΥΕΝΕΔ (1977(??)-1982, α/μ(??)-έγχρωμο)

Ξέρει κανείς πότε πρωτοπροβλήθηκε αυτό το σήμα ειδήσεων?

(Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ2 Βασίλη Κουτουζή, οι πρώτες έγχρωμες ειδήσεις της ΥΕΝΕΔ προβλήθηκαν την 1η Φεβρουαρίου 1981. Επομένως, το σήμα αυτό "έγινε" έγχρωμο εκείνη την ημερομηνία. Προυπήρχε και σαν ασπρόμαυρο όμως??)

yenedeidiseiswf4.jpg


(δυστυχώς, δεν έχω καλύτερη φωτογραφία στη διάθεσή μου - μπορείς κανείς να βοηθήσει??)

Πολλά εξαρτώνται από την χρονολογία δημιοργίας του-

Αν συγκριθεί με αυτό της ΕΡΤ του 1977 (το τελευταίο ασπρόμαυρο), τα οπτικά εφέ του είναι κατά την γνώμη μου πολύ ανώτερα/πιο σύνθετα.

Αν συγκριθεί με αυτό της ΕΡΤ του 1982 (το δεύτερο έγχρωμο), τα οπτικά εφέ του είναι πολύ φτωχά.

(Τα εφέ του σήματος της ΕΡΤ του 1981 (του πρώτου έγχρωμου) δεν τα θυμάμαι, παρά μόνο έχω στο μυαλό μου τις φωτογραφίες του ChristosM...)

Το σήμα γενικά το βρίσκω πάρα πολύ όμορφο. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα σύνθετο σε σύλληψη (καθόλου θα έλεγα) ή σε εφέ, είναι σύντομο (όσο χρειάζεται, όχι τόσο σύντομο όσο αυτό της ΕΡΤ2 του 1982, αλλά όχι τόσο κουραστικά μεγάλο όσο αυτό της ΕΡΤ2 του 1984).

Το μουσικό σήμα μου αρέσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ και μου είχε εντυπωθεί στη μνήμη από την παιδική μου ηλικία - είναι σχετικά λιτό, αλλά μου βγάζει μια "μεγαλοπρέπεια".

Μου αρέσει πολύ και μου θυμίζει 70s (το τέλος τους), σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα (με εξαίρεση αυτό της ΕΡΤ του 1977, το οποίο όμως δεν το θυμόμουν), τα οποία μου θυμίζουν 80s... Το συγκεκριμένο της ΥΕΝΕΔ είναι το πιο παλιό που θυμάμαι και για τον λόγο αυτό δεν ξέρω αν μπορώ να είμαι αντικειμενικός...

Συνολικά: 8 στα 10

Προβολή συνημμένου 60286

mhmerotategiatipino είπε:
Το σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ έκανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου όπως έχει ήδη ειπωθεί. Να και το σχετικό τεκμήριο από το περιοδικό Επίκαιρα 15 Ιουλίου 1982.
Σε ευχαριστούμε για το δημοσίευμα!!

Επόμένως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η αλλαγή σήματος ειδήσεων της ΕΡΤ έγινε πάνω-κάτω εκείνη την περίοδο, δηλαδή μάλλον τον Ιούλιο του 1982.

stam1370 είπε:
bernard περιμένω την "αντικειμενική" σου κριτική για το "μάτι"!!!! Θα γράψω και την δική μου!!! ;) ))
Σειρά σου - ανυπομονώ!!

stam1370 είπε:
επειδή μόλις έφαγα φλασιά, υπάρχει ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να έχω κρατήσει σε μια πολύ παλιά κασσέτα τον ήχο από το σήμα του "κοκκινου 2"! Δεν υπόσχομαι τίποτα! Αν υπάρχει ακόμα, η ποιότητα του θα είναι άσχημη, εξαιτίας του κασετοφώνου που γράφτηκε.
Μακάρι!!!!

Βρήκες τίποτα??

Σήμερα βρήκα στο internet την ακόλουθη φωτογραφία (μεταξύ άλλων) του στούντιο της περιόδου του "κόκκινου 2"!! (διακρίνεται ο Κώστας Δεληγιάννης)



bernard.c είπε:
(Τα εφέ του σήματος της ΕΡΤ του 1981 (του πρώτου έγχρωμου) δεν τα θυμάμαι, παρά μόνο έχω στο μυαλό μου τις φωτογραφίες του ChristosM...)
@ChristosM:

Ανυπομονώ να δω το βίντεο του σήματος αυτού όποτε καταφέρεις να το σώσεις στο rapidshare...!!!

yenedeidiseiswf4.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Site με φωτογραφίες και αναμνήσεις από τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ της ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ2!!

bernard.c είπε:
Σήμερα βρήκα στο internet την ακόλουθη φωτογραφία (μεταξύ άλλων) του στούντιο της περιόδου του "κόκκινου 2"!! (διακρίνεται ο Κώστας Δεληγιάννης)
Την παραπάνω φωτογραφία καθώς και ακόμα ΠΟΛΛΕΣ φωτογραφίες και αναμνήσεις από τις Ειδήσεις της ΕΡΤ2 της δεκαετίας του 80, μπορείτε να βρείτε στο site του Βασίλη Κουτουζή, δημοσιογράφου της ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ2 (1975-1995):

http://www.koutouzis.gr/yened-ert.htm

και

http://www.koutouzis.gr/yened-almpoum.htm
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νά 'μαι και γω...

Πριν απ' όλα, τις άπειρες ευχαριστίες στα παιδιά που ξαναφέρανε το site "στον αέρα"!

Τώρα, επί του θέματος ή καλύτερα, επί των θεμάτων

(γιατί πάλι μαζεύτηκαν πολλά, πάλι ίσως να ξεχάσω σε κάτι να απαντήσω ή να ξεχάσω κάτι που ήθελα να γράψω, αλλά χαλάλι! Μ' αρέσει η έντονη κινητικότητα που έχουμε!)

@ vosporos:

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για το βιντεάκι! Εννοείται ότι οτιδήποτε άλλο έχεις -και εσύ και όποιος άλλος θέλει, το ποστάρει. Όλοι βάζουμε τα λιθαράκια μας (ΟΚ, κάποιος έβαλε ΚΟΤΡΩΝΕΣ, αλλά λέμε τώρα... Γειά σου Χρήστο!!!) Δεν το θυμόμουν καθόλου... Αντίθετα, θυμάμαι πολύ καλά 3 σήματα για διαφημίσεις του μεταγενέστερου "2" της περιόδου 91-93....

@ bernard.c:

Ήρθε η σειρά μου, ε; ΟΚ!!!

Την κασσέτα που ΙΣΩΣ -ξαναλέω- έχω το ηχητικό, ακόμα την ψάχνω...

Πρέπει να πω ότι το koutouzis.gr (ο Βασίλης Κουτουζής, δηλαδή) υπήρξε για μένα πολύτιμη πηγή πληροφοριών, τόσο για το φωτογραφικό υλικό (πολύ σωστό το ότι είναι σε χαμηλή ανάλυση, κι ας μη μου αρέσει) και ως προς τις "Εύθυμες ιστορίες" του.

Και τώρα η "κριτική"...

6. ΥΕΝΕΔ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (19??-1982, α/μ(??)-έγχρωμο)

yenedeidiseiswf4.jpg


Αρχικά: Ξαναλέω ότι ΕΤΣΙ το είδα σ' ένα αφιέρωμα της ΕΤ1 για την 21η Απριλίου, όμως ο ChristosM (που μας έδωσε το σπανιότατο και υπερπολύτιμο βίντεο) και ο sq350nike (που μας ετοίμασε το ΠΙΣΤΟΤΑΤΟ animation) δίνουν μπλέ-ροζ χρώματα... ΛΥΣΤΕ ΜΟΥ ΤΟ ΓΡΙΦΟ ΚΑΠΟΙΟΣ!!!

Στο "ψητό":

Αν το δούμε ως στατική εικόνα, είναι ένα πάρα πολύ καλό λογότυπο ειδήσεων. ΟΜΩΣ, το "μάτι" μου φέρνει το νου το σήμα του αμερικάνικου CBS (παραθέτω το σήμα του 1951, οπότε και ξεκίνησε, όχι ότι έχει αλλάξει ως σήμερα!):

cbs-1951.jpg


Πάμε σαν "animation": Και μόνο ότι υπάρχει πιθανότητα να κρύβεται ο Παύλος Πισσάνος πίσω απ' το "μάτι", παίρνει αυτόματα πόντους από εμένα! Είναι ανώτερο -ασφαλώς- τεχνικά από το ασπρόμαυρο της ΕΡΤ, σε τραβάει να το δεις, αλλά η κίνησή του είναι πάναπλη και ίσως κάποιο οπτικό εφέ ακόμα να χρειαζόταν για το υπόλοιπο του μουσικού θέματος, από το να βλέπουμε μόνο την υδρόγειο να γυρνάει επί πολλά δευτερόλεπτα...

Η μουσική: Το μουσικό σήμα δηλώνει μεγαλοπρέπεια! Σε αντίθεση με το α/μ της ΕΡΤ (το ξανασυγκρίνω με αυτό γιατί ίσως να παίζονταν μαζί για κάποιο χρονικό διάστημα), είναι πολύ πιό σύγχρονο. Και μόνο ότι προτιμήθηκαν συνθεσάιζερς για την ενορχήστρωση, λέει πολλά... Όμως, -και εδώ πάμε σε αντιδιαστολή με ότι γράφω λίγες γραμμές παραπάνω- ίσως έπρεπε να είναι μικρότερο, για να μην τραβάει τόσο πολύ η εικόνα...

Είχα πει για το κλασσικό σήμα της ΕΡΤ (Παπαθανασίου):

Όμως, ένα ψεγάδι που δύσκολα, ίσως, το βλέπει κανείς, και εγώ το είδα με την εικοστή φορά -και είπα "όχι ρε π... μου", είναι το εξής: "Καινούριο" σήμα και να έχει "λεκεδάκια και τριχούλες του ενός καρέ" πάνω του, σαν οποιαδήποτε ταινία;;; ΟΚ, θα το γράψαν σε κινηματογραφικό φιλμ, αλλά δεν το πρόσεξαν ή κάναν την πάπια;;; Κάντε κίνηση καρέ-καρέ ειδικά όταν είναι στα μπλε περαθυράκια και όσο ανοίγουν για να βγουν τα γράμματα, και, λογικά, θα το προσέξετε...

Στην περίπτωση της ΥΕΝΕΔ είμαι πολύ πιό ανεκτικός στο κινηματογραφικό φίλμ και στα ΠΟΛΛΑ "λεκεδάκια" που φαίνονται ακόμα και με γυμνό μάτι, χωρίς καρέ-καρέ κίνηση... Αλλά ήταν έτσι και όταν πρωτοπροβλήθηκε; Ελπίζω πως όχι....

Παρ' όλα, όμως, τα αρνητικά, η βαθμολογία μου είναι 8,5 στα 10, γιατί το βλέπεις ως σύνολο και σου εκπέμπει μια μεγαλοπρέπεια... (το ξανάγραψα, το ξέρω...)

Υ.Γ. Η μόνη "φάση" που έχω στο μυαλό μου από τις ειδήσεις της ΥΕΝΕΔ -πλην σήματος, εννοείται-, είναι ο Νάσος Αθανασίου να λέει εξωτερικές ειδήσεις "σύμφωνα με το πρακτορείο VISNEWS"... Σαν εικόνα, κλασσικά, στο αριστερό μέρος ο δημοσιογράφος, δεξιά πάνω η εικόνα και φόντο μονόχρωμο. Ας με επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ο ChristosM, ή όποιος άλλος. Μη με ρωτήσετε χρώματα, ασπρόμαυρη τιβί είχαμε ως το '86...

cbs-1951.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
sq350nike είπε:
Πολύ σύντομα θα έχετε σε βίντεο τις αναπαραστάσεις του τελευταίου σήματος της ΥΕΝΕΔ και του πρωτου της ΕΡΤ2. :)
Βασικά είναι έτοιμα και τα 2 αλλά στο καπάκι σκέφτηκα να φτιάξω κάτι περισσότερο για να μπειτε εντελώς στο κλίμα εκείνης της εποχής. Είναι μια μικρή λεπτομέρεια, κάτι που σε ορισμένους θα θυμίσει πολλά. :)

@ stam1370 και όποιον άλλον.

Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη ταινία του Χαρι Κλιν ακούγεται κάπου το ηχητικό από το σήμα ειδήσεων της ΥΕΝΕΔ. Μπορείτε να το βρείτε; Κι όποιος το έχει σε άλλη μορφή ας το ανεβάσει εδω.
Μπορεί ο φίλος sq350nike, μετά τα υπέροχα και πολύ πιστά animations που μας ετοίμασε, να έχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ να ποστάρει κάτι, αλλά είχε απόλυτο δίκιο ως προς την ταινία του Χάρρυ Κλύνν. Βρήκα το απόσπασμα που έχει τα σήματα των ειδήσεων ΕΡΤ (εικόνα -μισό- και ήχο -ολόκληρο-) και ΥΕΝΕΔ (ήχο -ολόκληρο-), καθώς και το σήμα του καιρού (ήχο-εικόνα), το οποίο θυμάμαι στην ΕΡΤ-2, άρα ίσως ήταν της ΥΕΝΕΔ. Το βίντεο έχει την αξία του, αλλά, βέβαια, δεν συγκρίνεται με τα αρχειάκια που μας πρόσφερε ο ChristosM...

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
stam1370, σε εσένα κυρίως απευθύνομαι και μη μου κάνεις τον Κινέζο! ;)

Πού θα βρούμε το οπτικό σήμα των ειδήσεων της ΕΤ2 με την κόκκινη μπίλια?



(μόνο αυτό μας λειπει από την δεκαετία του 1980 για να ολοκληρώσουμε - άντε, γιατί μετά πρέπει να συμπληρώσουμε τα κενά από τη δεκαετία του 1990, βλ. "ΕΝΑ" και "2").
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bernard.c είπε:
stam1370, σε εσένα κυρίως απευθύνομαι και μη μου κάνεις τον Κινέζο! ;) Πού θα βρούμε το οπτικό σήμα των ειδήσεων της ΕΤ2 με την κόκκινη μπίλια?



(μόνο αυτό μας λειπει από την δεκαετία του 1980 για να ολοκληρώσουμε - άντε, γιατί μετά πρέπει να συμπληρώσουμε τα κενά από τη δεκαετία του 1990, βλ. "ΕΝΑ" και "2").

Κατα 99% το εχω. Θα το κοιταξω σημερα.
 
ChristosM είπε:
Κατα 99% το εχω. Θα το κοιταξω σημερα.
Μακάρι !! Είναι πράγματι πολύ καλοφτιαγμένο, με πολύ καλά γραφικά (για την εποχή του) και ωραία μουσική.
 
bernard.c είπε:
Μακάρι !! Είναι πράγματι πολύ καλοφτιαγμένο, με πολύ καλά γραφικά (για την εποχή του) και ωραία μουσική.
Το βρηκα! Αυριο θα το δεις.
 
ChristosM είπε:
Το βρηκα! Αυριο θα το δεις.
Δεν το πιστεύω!! :bow: :thanx2:

Σταμάτη ακούς??? Ετοιμάσου!

Δεν είναι πάρα πολύ καλοφτιαγμένο? (τουλάχιστον όπως το θυμάμαι). Κατά την γνώμη μου ήταν τεράστια η αισθητική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα 2 της Ε(Ρ)Τ-2 (του '83 και του '86), τα οποία τα βρίσκω πολύ "γραφικά-cult".
 
bernard.c είπε:
stam1370, σε εσένα κυρίως απευθύνομαι και μη μου κάνεις τον Κινέζο! ;) Πού θα βρούμε το οπτικό σήμα των ειδήσεων της ΕΤ2 με την κόκκινη μπίλια?



(μόνο αυτό μας λειπει από την δεκαετία του 1980 για να ολοκληρώσουμε - άντε, γιατί μετά πρέπει να συμπληρώσουμε τα κενά από τη δεκαετία του 1990, βλ. "ΕΝΑ" και "2").
ho tsi aua gnoo hu tie choooo!!!! :D :D:D:D:D:D:D:D

bernard.c είπε:
Δεν το πιστεύω!! :bow: :thanx2: Σταμάτη ακούς??? Ετοιμάσου!

Δεν είναι πάρα πολύ καλοφτιαγμένο? (τουλάχιστον όπως το θυμάμαι). Κατά την γνώμη μου ήταν τεράστια η αισθητική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα 2 της Ε(Ρ)Τ-2 (του '83 και του '86), τα οποία τα βρίσκω πολύ "γραφικά-cult".
Γραφικό και καλτ το αγαπημένο μου "τριπλό 2"; Θα τσακωθούμε!!! :D :D:D

Μόλις είδα το βίντεο!

Χρήστο, ξέρεις τώρα, μην τα λέμε πάλι.... :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:

Ναι, η αισθητική βελτίωση είναι σαφέστατη, δεν υπάρχει σύγκριση με κανένα προηγούμενο σήμα ειδήσεων του "δεύτερου καναλιού"...

Εδώ πρέπει να πώ πως ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε σαν tv ident το κόκκινο 2. Δείτε πάνω αριστερά στο βίντεο... Επίσης, ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ, το σήμα αυτό πρέπει να πρωτοπαίχτηκε κάπου στο '89, όταν άλλαξε για πρώτη φορά λογότυπο η ΕΤ-2, αφήνοντας το "ίδιο" με της ΕΤ-1 (Όπως είναι τώρα ΕΤ-1 και ΝΕΤ). Εξακολουθώ να έχω την εντύπωση ότι αυτό ήταν το ΠΡΩΤΟ σήμα ειδήσεων σαν "ΕΤ-2", αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ το μόνο σαν "κόκκινο 2".

Επίσης: Το "κόκκινο 2" έπαιξε πολύ και μόνο του σε σηματάκια αρχών διαφημίσεων, σαν το βίντεο που μας ανέβασε ο vosporos. Ένα απο αυτά, μάλιστα, το είχα σκιτσάρει -ίσως, αν ψάξω, να το βρω...

Τέλος, δεν παραλείπω την αθάνατη προχειρότητα της ΕΡΤ: Τι εννοώ; Στο βίντεο του Χρήστου, το σήμα παίζεται ΜΙΣΟ (σίγουρα 5 δευτερόλεπτα κομμένα), αφού μόλις έχει περάσει η ένδειξη της ώρας. Εξάλλου, ΑΚΟΥΣΤΕ το ΠΩΣ ξεκινάει... πώς έχουμε σταματήσει ένα βινύλιο και το αφήσαμε μετά; Δεν ξακινάει αργά και επιταχύνει; (Εξηγώ για όσους δεν με κατάλαβαν).

Η ΕΤ-2 είχε ετοιμάσει σήματα με ώρες για μεσημεριανό (13.00 ή 14.00), απογευματινό (17.00 ή 18.00), βραδινό (21.00) και νυχτερινό (24.00) δελτίο με ένδειξη ώρας, αλλά και ένα που ήταν χωρίς ώρα μεν, αλλά ολόκληρο δε, ακριβώς για περιπτώσεις σαν αυτή που είδαμε, που ήταν μάλλον περασμένη η ώρα... Ωστόσο, αντί του ολόκληρου, παίζαν το μισό ("Ωχ αδερφέ, έλα να τελειώνουμε....")

Αυτά τα ολίγα...!!!
 
Stam1370, πώς ξερεις αυτες τις λεπτομερειες???

Ειδα το βιντεακι και ενιωσα ενα deja vu! Ποσο εχουμε γερασει τελικα????
 
Domniki μου, δεν έχουμε γεράσει καθόλου! Απλά λίιιιιιιιγο μεγαλώσαμε....

Τις λεπτομέρειες αυτές, και όσες παραπίσω έχω αναφέρει, τις ξέρω (ή τις θυμάμαι, αν προτιμάς), γιατί μικρός έβλεπα πολλή τηλεόραση και "εστίαζα" πάντα στα σήματα...
 
ChristosM είπε:
Φίλε Χρήστο, τα γνωστά: (για πάρτη σου :) )

:bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:

Α και, για να ξέρεις:

Οι κίτρινοι τύποι που υποκλίνονται δεν είναι τυχαίοι - είναι οι αναγνώστες του forum που έχουν ξετρελαθεί με τις αποκλειστικότητές σου! Για άλλη μια φορά, Thank you!!

stam1370 είπε:
Γραφικό και καλτ το αγαπημένο μου "τριπλό 2"; Θα τσακωθούμε!!! :D :D:D
Σταμάτη, το περίμενα ότι θα έκανες την εμφάνισή σου μετά το "δωράκι" (βασικά "δωράρα", όχι "δωράκι") από τον Χρήστο!

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων (και για να μην τσακωθούμε :) ):

Όταν αποκάλεσα "γραφικά και καλτ" τα σήματα της Ε(Ρ)Τ-2, αναφερόμουν στα εξής 2 -

(1) του '83 (μπλε φόντο με περιστρεφόμενη σφαίρα)


ert219853cf8.jpg


και (2) του '86 (αρχαιοελληνική μαρμάρινη κολώνα με σφαίρα)

ert219863ku9.jpg


Δεν εννοούσα το αγαπημένο σου "τριπλό 2" (του '82),

ert219833ca7.jpg
,

το οποίο αν και δεν είναι το δικό μου αγαπημένο (κυρίως διότι είναι πάρα, μα πάρα πολύ σύντομο βρε αδερφέ, μέχρι να καταλάβεις τι βλέπεις έχει τελειώσει, σαν μεζεδάκι είναι, όχι σαν γεύμα), αλλά είναι ένα από τα αγαπημένα μου.

Τα 2 top δικά μου είναι: ΥΕΝΕΔ 1977-82 (λόγω ΥΕΝΕΔ και λόγω μουσικής)

yenedeidiseiswf4.jpg


και ΕΤ2 1988-1990 (αυτό που έκανε post χτες ο Χρήστος, λόγω γραφικών!)

1988081990et22ai5.jpg


Θα το βαθμολογήσουμε? :please:

stam1370 είπε:
Εδώ πρέπει να πώ πως ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε σαν tv ident το κόκκινο 2. Δείτε πάνω αριστερά στο βίντεο...
Συμφωνώ! Για άλλη μια φορά η μνήμη σου δεν σε απατά!

stam1370 είπε:
Επίσης, ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ, το σήμα αυτό πρέπει να πρωτοπαίχτηκε κάπου στο '89, όταν άλλαξε για πρώτη φορά λογότυπο η ΕΤ-2, αφήνοντας το "ίδιο" με της ΕΤ-1.
Εγώ έχω στο μυαλό μου 1988 και μάλιστα τέλος καλοκαιριού/αρχές Σεπτεμβρίου?

stam1370 είπε:
Εξακολουθώ να έχω την εντύπωση ότι αυτό ήταν το ΠΡΩΤΟ σήμα ειδήσεων σαν "ΕΤ-2"
Συμφωνώ, το αμέσως προηγούμενο ήταν αυτό του '86 (βλ. παραπάνω), το οποίο επιβεβαιώσαμε πρόσφατα ότι έγραφε "ΕΡΤ-2".

stam1370 είπε:
... αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ το μόνο σαν "κόκκινο 2".
Με έχασες.. Τι εννοείς? Κόκκινο 2 ήταν ένα - αυτό.

Μετά είχαμε μπλε 2



((μακάρι να μας το βρει ο Χρήστος) (σπόντα - by the way, αν το ψάξεις (αν, λέμε τώρα), της ίδιας περιόδου ήταν και το "ΕΝΑ")

19921993enanb1.jpg


stam1370 είπε:
Επίσης: Το "κόκκινο 2" έπαιξε πολύ και μόνο του σε σηματάκια αρχών διαφημίσεων, σαν το βίντεο που μας ανέβασε ο vosporos. Ένα απο αυτά, μάλιστα, το είχα σκιτσάρει -ίσως, αν ψάξω, να το βρω...
Για να σε δούμε... ;)

stam1370 είπε:
Τέλος, δεν παραλείπω την αθάνατη προχειρότητα της ΕΡΤ: Τι εννοώ; Στο βίντεο του Χρήστου, το σήμα παίζεται ΜΙΣΟ (σίγουρα 5 δευτερόλεπτα κομμένα), αφού μόλις έχει περάσει η ένδειξη της ώρας. Η ΕΤ-2 είχε ετοιμάσει σήματα με ώρες για μεσημεριανό (13.00 ή 14.00), απογευματινό (17.00 ή 18.00), βραδινό (21.00) και νυχτερινό (24.00) δελτίο με ένδειξη ώρας, αλλά και ένα που ήταν χωρίς ώρα μεν, αλλά ολόκληρο δε, ακριβώς για περιπτώσεις σαν αυτή που είδαμε, που ήταν μάλλον περασμένη η ώρα...
Προσπαθούσα να θυμηθώ και για άλλη μια φορά ανακαλύπτω ότι είσαι απίστευτος! Θυμόμουν τα διαφορετικά σήματα ανάλογα με την ώρα προβολής των Ειδήσεων, αυτό που δεν θυμόμουν ήταν ότι είχαν ετοιμάσει και σήμα "κενό" (χωρίς ώρα), το οποίο είναι αυτό ακριβώς που πόσταρε ο Χρήστος!

Και στο σημείο αυτό, θα γίνει κάτι πρωτόγνωρο - θα υπερασπιστώ την ΕΡΤ λέγοντας ότι το "χωρίς ώρα" σήμα (το εν λόγω) ήταν πιο σύντομο από αυτά με ώρα (κατά κάποια 2-3 δευτερόλεπτα δηλαδή), ακριβώς επειδή δεν είχε ώρα. Στα σήματα με την ώρα, η ώρα ήταν που έσπαγε το τοίχος με τα μαύρα τουβλάκια (μπαίνοντας προς τα μέσα ή βγαίνοντας προς τα έξω, δε θυμάμαι ακριβώς). Ταυτόχρονα περνούσε το ΕΙΔΗΣΕΙΣ από μπροστά πηγαίνοντας προς τα δεξιά και πίσω (όπως στιγμιαία φαίνεται στο βίντεο στο 1ο δευτερόλεπτο) και η διαδικασία αυτή πρέπει συνολικά να κρατούσε παραπάνω σε σχέση με το "χωρίς ώρα" βίντεο που έχουμε εδώ (ο τοίχος ανοίγει μόνος του). Άρα, συμφωνώ στο ότι λείπουν τα πρώτα δευτερόλεπτα, αλλά πρέπει να είναι 1-2 και όχι 5.

Μήπως (λέω, μήπως) έχεις Χρήστο και σήμα ΕΙΔΗΣΕΩΝ με ένδειξη ώρας για να δούμε τις διαφορές (και με την ελπίδα ότι δεν θα κομμένο από την ΕΡΤ όπως αυτό?) (Έχεις βρει τον μπελά σου μου φαίνεται μαζί μας - ζήτουλες!!).

Τέλος, σχετικά με τις ώρες προβολής των ΕΙΔΗΣΕΩΝ στην Ε(Ρ)Τ-2 εκείνη την εποχή: το μεσημεριανό (συνήθως Σαββατοκύριακα, με εξαίρεση την περίοδο του πειραματισμού με τα "Πρωινά" (Α.Σκιαδόπουλος & Ε. Νικολοπούλου)) 13.00 (14.00 ήταν της ΕΡΤ), το απογευματινό 17.00 (18.30 της ΕΡΤ), το βραδυνό στις 21.30 (και αργότερα μετακινήθηκε στις 20.30) (21.00 της ΕΡΤ) και νυχτερινό 24.00 (και της ΕΡΤ επίσης - ανταγωνισμός!). Θυμάμαι μάλιστα ότι η αλλαγή στο βραδυνό της ΕΤ-2 από 21.30 σε 20.30 έγινε την περίοδο προβολής αυτού του σήματος ειδήσεων (μεταξύ 1988 και 1990) και θυμάμαι ότι είχα στηθεί την πρώτη μέρα αλλαγής της ώρας να δω την έναρξη του δελτίου για να δω αν είχαν αλλάξει την ένδειξη της ώρας σε 20.30 (και το είχαν κάνει!)

199119932jg6.jpg Προβολή συνημμένου 60290 Προβολή συνημμένου 60291 Προβολή συνημμένου 60292

19921993enanb1.jpg

1988081990et22ai5.jpg

yenedeidiseiswf4.jpg

ert219853cf8.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ....

ΛΟΙΠΟΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ:

bernard.c είπε:
Σταμάτη, το περίμενα ότι θα έκανες την εμφάνισή σου μετά το "δωράκι" (βασικά "δωράρα", όχι "δωράκι") από τον Χρήστο!Προς αποφυγή παρεξηγήσεων (και για να μην τσακωθούμε :) ):

Όταν αποκάλεσα "γραφικά και καλτ" τα σήματα της Ε(Ρ)Τ-2, αναφερόμουν στα εξής 2 -

(1) του '83 (μπλε φόντο με περιστρεφόμενη σφαίρα)


ert219853cf8.jpg


και (2) του '86 (αρχαιοελληνική μαρμάρινη κολώνα με σφαίρα)

ert219863ku9.jpg


Δεν εννοούσα το αγαπημένο σου "τριπλό 2" (του '82),

ert219833ca7.jpg
,

το οποίο αν και δεν είναι το δικό μου αγαπημένο (κυρίως διότι είναι πάρα, μα πάρα πολύ σύντομο βρε αδερφέ, μέχρι να καταλάβεις τι βλέπεις έχει τελειώσει, σαν μεζεδάκι είναι, όχι σαν γεύμα), αλλά είναι ένα από τα αγαπημένα μου.

Τα 2 top δικά μου είναι: ΥΕΝΕΔ 1977-82 (λόγω ΥΕΝΕΔ και λόγω μουσικής)

yenedeidiseiswf4.jpg


και ΕΤ2 1988-1990 (αυτό που έκανε post χτες ο Χρήστος, λόγω γραφικών!)

1988081990et22ai5.jpg


Θα το βαθμολογήσουμε? :please:
Έχεις δίκιο. Το "τριπλό 2" είναι του '82... η βιασύνη τι κάνει...

Σωστά θεωρείς κάλτ και γραφικό το σήμα του '83. Εγώ θα το έλεγα και πρόχειρο τεχνικά και ανούσιο μουσικά. Άσε που ο ρυθμός της μουσικής φέρνει σε δημοτικό τραγούδι...

Αλλά, όσο για την "κολώνα", ξαναλέω ότι για μένα είναι το πιό εναλλακτικό σήμα που υπήρξε ποτέ, πάρα πολύ καλό τεχνικά και με σχετικά δυναμική μουσική από φυσικά όργανα. Γνώμη σου και γνώμη μου, νόου πρόμπλεμ ατ όλλ!!!

Αλλά πες μου κάτι. Αν θεωρείς το σήμα της ΕΡΤ-2 του '83 καλτ και γραφικό, αυτό της ΕΡΤ του '81, που ούτε αυτό έχουμε βαθμολογήσει, πώς το θεωρείς;;;;;

Σαφώς και θα βαθμολογήσουμε!!! Σου παραχωρώ τη σειρά μου, για να μην κάνω δυό συνεχόμενα ποστ.

Αν θες και τα δικά μου τοπ-2 (εύκολο να τα φανταστείς πια):

1. ΥΕΝΕΔ '81 (για το κόλλημα που είχα μικρός και, τελικά, μετά από τόσα χρόνια δεν το ξέχασα σχεδόν καθόλου -ούτε το σήμα, ούτε το κόλλημα!)

2. ΕΡΤ-2 '82 (για τους ίδιους ακριβώς λόγους!)

bernard.c είπε:
Συμφωνώ! Για άλλη μια φορά η μνήμη σου δεν σε απατά!
Εγώ έχω στο μυαλό μου 1988 και μάλιστα τέλος καλοκαιριού/αρχές Σεπτεμβρίου?
Πολύ πιθανό! Στην αρχή ήθελα να γράψω "τέλη '88", αλλά δεν ήμουν σίγουρος...

bernard.c είπε:
Συμφωνώ, το αμέσως προηγούμενο ήταν αυτό του '86 (βλ. παραπάνω), το οποίο επιβεβαιώσαμε πρόσφατα ότι έγραφε "ΕΡΤ-2".
Άρα, ενισχύεις τη δική μου απορία: Η "κολώνα" έπαιζε ακόμα, ένα περίπου χρόνο μετά τη μετονομασία σε ΕΤ-2; Εδώ, δεν με βοηθά καθόλου το μυαλό...

bernard.c είπε:
Με έχασες.. Τι εννοείς? Κόκκινο 2 ήταν ένα - αυτό. Μετά είχαμε μπλε 2



((μακάρι να μας το βρει ο Χρήστος) (σπόντα - by the way, αν το ψάξεις (αν, λέμε τώρα), της ίδιας περιόδου ήταν και το "ΕΝΑ"

19921993enanb1.jpg


Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο stam1370

Επίσης: Το "κόκκινο 2" έπαιξε πολύ και μόνο του σε σηματάκια αρχών διαφημίσεων, σαν το βίντεο που μας ανέβασε ο vosporos. Ένα απο αυτά, μάλιστα, το είχα σκιτσάρει -ίσως, αν ψάξω, να το βρω...

Για να σε δούμε... ;)
Δεν σε έχασα καθόλου. Το "κόκκινο 2" έπαιζε όπως στο λέω. Επειδή δεν έχω πλέον σκάνερ -τα έφτυσε κανονικότατα-, με την ψηφιακή θα φωτογραφήσω το σκίτσο, αν το βρώ. Αλλιώς θα κάνω ένα πρόχειρο καινούριο, μια που το θυμάμαι.

Σαφώς μετά το "κόκκινο 2" είχαμε και επίσημα "σκέτο 2", ή αν θες "μοντέρνο τριπλό 2", λόγω των τριών γραμματοσειρών του, και σαφώς το "ΕΝΑ" ήταν της ίδιας περιόδου! Σε τα μας παλουκάρι, να 'ουμ;;; :D Εγώ δεν πόσταρα τα σήματα;;;; (ξανά :D )

Σχετικά με την "μετονομασία" των δύο καναλιών σε "ΕΝΑ" και "2":

Κατ' αρχήν, ποτέ δεν έγινε πλήρως αποδεκτή από τους δημοσιογράφους. Είτε "τους ξεφεύγαν" -και καλά- "ΕΤ-1" και "ΕΤ-2" στα λεγόμενά τους, είτε το πολύ να λέγαν "πρώτο" ή "δεύτερο" κανάλι... Ήταν -και το βρίσκω και εγώ- λίγο δύσκολο να πουν π.χ. "από την ΕΝΑ", ή "από το 2".

Συν ότι δεν υπήρξε ποτέ tv-ident "ΕΝΑ". Μόνο "2" (που θυμίζει πολύ το αντίστοιχο στο Ισραήλ!!!)

Άσε που περίμενα να μετονομάσουν και την ΕΤ-3 σε "ΙΙΙ"!!! Ευτυχώς, δε συνέβη!!!

Σήματα ειδήσεων:

Δεν υπήρξε σήμα ειδήσεων για το "2", ή τουλάχιστον κάτι θα θυμόμουν... Υπήρχε, όμως, για το "ΕΝΑ". Και μάλιστα ήταν "ΕΝΑ-ΝΕΑ", νομίζω σε μπλέ-θαλασσί χρώματα και -ξανανομίζω- τη μία λέξη κάτω απ'την άλλη... Μη ρωτήσεις λεπτομέρειες όπως στα σήματα των '80ς, γιατί είχε αρχίσει σταδιακά να ατονεί το παιδικό μου ενδιαφέρον...

Θυμάμαι, όμως, πως υπήρχαν σηματάκια διαφημίσεων -σίγουρα ένα, ίσως μέχρι τρία- για το "2".

bernard.c είπε:
Προσπαθούσα να θυμηθώ και για άλλη μια φορά ανακαλύπτω ότι είσαι απίστευτος! Θυμόμουν τα διαφορετικά σήματα ανάλογα με την ώρα προβολής των Ειδήσεων, αυτό που δεν θυμόμουν ήταν ότι είχαν ετοιμάσει και σήμα "κενό" (χωρίς ώρα), το οποίο είναι αυτό ακριβώς που πόσταρε ο Χρήστος!Και στο σημείο αυτό, θα γίνει κάτι πρωτόγνωρο - θα υπερασπιστώ την ΕΡΤ λέγοντας ότι το "χωρίς ώρα" σήμα (το εν λόγω) ήταν πιο σύντομο από αυτά με ώρα (κατά κάποια 2-3 δευτερόλεπτα δηλαδή), ακριβώς επειδή δεν είχε ώρα. Στα σήματα με την ώρα, η ώρα ήταν που έσπαγε το τοίχος με τα μαύρα τουβλάκια (μπαίνοντας προς τα μέσα ή βγαίνοντας προς τα έξω, δε θυμάμαι ακριβώς). Ταυτόχρονα περνούσε το ΕΙΔΗΣΕΙΣ από μπροστά πηγαίνοντας προς τα δεξιά και πίσω (όπως στιγμιαία φαίνεται στο βίντεο στο 1ο δευτερόλεπτο) και η διαδικασία αυτή πρέπει συνολικά να κρατούσε παραπάνω σε σχέση με το "χωρίς ώρα" βίντεο που έχουμε εδώ (ο τοίχος ανοίγει μόνος του). Άρα, συμφωνώ στο ότι λείπουν τα πρώτα δευτερόλεπτα, αλλά πρέπει να είναι 1-2 και όχι 5.

Μήπως (λέω, μήπως) έχεις Χρήστο και σήμα ΕΙΔΗΣΕΩΝ με ένδειξη ώρας για να δούμε τις διαφορές (και με την ελπίδα ότι δεν θα κομμένο από την ΕΡΤ όπως αυτό?) (Έχεις βρει τον μπελά σου μου φαίνεται μαζί μας - ζήτουλες!!).

Τέλος, σχετικά με τις ώρες προβολής των ΕΙΔΗΣΕΩΝ στην Ε(Ρ)Τ-2 εκείνη την εποχή: το μεσημεριανό (συνήθως Σαββατοκύριακα, με εξαίρεση την περίοδο του πειραματισμού με τα "Πρωινά" (Α.Σκιαδόπουλος & Ε. Νικολοπούλου) 13.00 (14.00 ήταν της ΕΡΤ), το απογευματινό 17.00 (18.30 της ΕΡΤ), το βραδυνό στις 21.30 (και αργότερα μετακινήθηκε στις 20.30) (21.00 της ΕΡΤ) και νυχτερινό 24.00 (και της ΕΡΤ επίσης - ανταγωνισμός!). Θυμάμαι μάλιστα ότι η αλλαγή στο βραδυνό της ΕΤ-2 από 21.30 σε 20.30 έγινε την περίοδο προβολής αυτού του σήματος ειδήσεων (μεταξύ 1988 και 1990) και θυμάμαι ότι είχα στηθεί την πρώτη μέρα αλλαγής της ώρας να δω την έναρξη του δελτίου για να δω αν είχαν αλλάξει την ένδειξη της ώρας σε 20.30 (και το είχαν κάνει!)
Εδώ, Μπερνάρ, θα διαφωνήσω, γιατί θυμάμαι πολύ καλά τη μουσική και έκανα μιά πρόχειρη χρονομέτρηση και σύγκριση με το βίντεο, και το συμπέρασμα ήταν περίπου 5"!!! Στο απόσπασμα του Χρήστου ΔΕΝ ξεχωρίζει αν είναι σήμα με ώρα ή όχι. Θυμήσου ότι πρώτα περνούσε τελείως η ώρα και μετά έσπαγε ο τοίχος, "και καλά" από την μπίλια! Στο "χωρίς ώρα" σήμα, απλά δεν υπήρχε ένδειξη ώρας, ενώ η διάρκεια ήταν ίδια!

Ο Χρήστος έχει βρεί μεγάλο μπελά με μας, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!!!

Για τις ώρες προβολής πάω πάσο.
 
8. ΕΤ2 (1988-1991, έγχρωμο)

1988081990et22ai5.jpg


(Δεν έχω φωτογραφία από το σήμα ειδήσεων, αυτή είναι φωτογραφία από το σήμα του καναλιού της ίδιας εποχής)

Με το σήμα αυτό σίγουρα δεν είμαι αντικειμενικός, διότι είναι από τα αγαπημένα μου - για πολλούς λόγους. Πάμε: Αυτό το σήμα των Ειδήσεων ήταν μέσα στα πλαίσια αλλαγής του σήματος του καναλιού γενικότερα. Με την κατάργηση του "Ρ" από το ΕΡΤ-2, άλλαξε και η προηγούμενη σχεδίαση-φιλοσοφία όπου το 2 ήταν στο πλάι του ΕΡΤ και έγινε καλλιγραφικό από πάνω. Οπτικά (σχεδιαστικά), οφείλω να πω πως η σχεδιάση του ασπρόμαυρου ριγέ "ΕΤ" και του κόκκινου καλλιγραφικού "2" μου άρεσε πάρα πολύ. Επίσης ήταν η πρώτη φορά που ένα σήμα της ΕΡΤ "γύρναγε" από επίπεδο και γινόταν τρισδιάστατο! Ουάου!

Τώρα, πιο συγκεκριμένα για το ίδιο το σήμα των Ειδήσεων:

Τι να πω? Τα οπτικά εφέ είναι πρωτοποριακά πιστεύω για την εποχή τους (1988 ) και ακόμα περισσότερο σε σχέση με το τι μας είχαν "σερβίρει" (κυρίως από την ΕΡΤ-2) τα προηγούμενα χρόνια. Η ένδειξη ώρας και το "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" πάνε και έρχονται, τοίχοι σπάνε σε πολλά μαύρα κυβάκια, η κόκκινη μπίλια περιφέρεται πέρα-δώθε και στο τέλος σχηματίζει το "2", το "ΕΤ" ξεδιπλώνεται, το "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" πέφτει από πάνω! Πανικός! Τέλειο! (παρά αυτή η χαζοσφαίρα που γυρνούσε στο μπλε φόντο 5 χρόνια πριν...)

Ηχητικό σήμα? Επίσης άριστο. Έχει δυναμισμό, έχει πιασάρικη/ευχάριστη μελωδία, δεν το βαριέσαι ακούγοντάς το πολλές φορές. Σημαντικό είναι ακόμα το γεγονός ότι ήταν (επιτέλους!) σύγχρονο για την εποχή του (ηλεκτρονική μουσική), ξεφεύγοντας από μουσικά θέματα με δημοτικές κτλ επιρροές. Επίσης, ο ήχος φαίνεται να είναι απόλυτα συγχρονισμένος με την εικόνα (ειδικά στο τέλος που γράφεται το "2" πάνω στο "ΕΤ", ξεδιπλώνεται το "ΕΤ" και πέφτει το "ΕΙΔΗΣΕΙΣ").

Τέλος, το γεγονός ότι είχαν δημιουργηθεί διαφορετικά σήματα αναλόγως της ώρας προβολής τους, δείχνει ότι πρέπει όντως η ΕΡΤ "να τα έσκασε" αυτή την φορά!

Κατά τη γνώμη μου, το σήμα αυτό πρέπει να είναι και το πρώτο στην ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης που δεν έχει καθόλου έντονο σε κάποιο κομμάτι του το Ελληνικό στοιχείο (είτε στην εικόνα, είτε στη μουσική). Δεν σε "παραπέμπει σε Ελλάδα" δηλαδή, αλλά μάλλον σε Ευρώπη - τόσο πολύ, που είχε κατηγορηθεί τότε η ΕΡΤ ότι είχε αντιγράψει με την καλλιγραφία το σήμα του Γαλλικού καναλιού "Antenne 2" !!

a2mid80stz1.jpg


Το γεγονός είναι ότι το σήμα με είχε εντυπωσιάσει τότε (σε σημείο που στηνόμουν μπροστά στην τηλεόραση μόνο και μόνο για να το δω), αλλά πιστεύω ότι βλέπεται ακόμα και σήμερα αρκετά ευχάριστα.

Συνολικά: 8 στα 10

Προβολή συνημμένου 60293 Προβολή συνημμένου 60294

@ stam1370: Δεν άντεξα (αδυναμίες είναι αυτές!) και έκανα την κριτική μου "στο καπάκι". Σου πετάω λοιπόν τώρα το (κόκκινο :) ) μπαλάκι !

1988081990et22ai5.jpg

a2mid80stz1.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα