Φωτογραφίες από το αρχείο της ΕΡΤ

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας tonytony
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Σαρακοφαγωμένος ο σκελετός ή μου φαίνεται? Του λείπουν δάχτυλα, μισό σαγόνι και άλλα που δεν καταλαβαίνω διότι οι ανατομικές μου γνώσεις είναι αξιοθρήνητες.

Αχ, σχολικές παραστάσει που μου θυμίζει η τελευταία φωτογραφία! Ο κύριος με το καλλιμαύχι λογικά θα ήταν ο Παπαφλέσσας, διότι υπήρχαν μεν πολλοί κληρικοί με δράση στην επανάσταση αλλά αυτός ήταν ο πιο γνωστός. Δεν ξέρω αν είχε πάρε-δωσε με τον Κολοκοτρώνη, αλλά δεν θα είχε?

Πολύ μου αρέσει η βιβλική υπερπαραγωγή στην 1469(4) παρόλο που με προβληματίζει διότι είναι πολύ αφαιρετική. Αν είναι η γέννηση (όπως δείχνουν τα 3-4 άχυρα στο πάτωμα) που είναι η φάτνη, τα πρόβατα, τα γαϊδουράκια και οι μάγοι? (για τους αγγέλους δεν το συζητώ, θα ήταν πολύ εκτός προϋπολογισμού). Αν είναι η φυγή στην Αίγυπτο (όπως δείχνει το ζωγραφισμένο φοινικόδασος πίσω - μέσω Βαΐου πήγαν?) πρώτον λείπει το γαϊδούρι και δεύτερον δεν μοιάζουν και πολύ βιαστικοί να φύγουν.

Post 1438 βλέπουμε και τη δημοτικη πισινα στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι. Ρηχές πισίνες για να τσαλαβουτάνε το καλοκαίρι τα "πτωχόπαιδα" που δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε στο Φάληρο για θαλάσσια μπάνια υγείας. Υπήρχαν πισίνες σε διάφορα μέρη της Αθήνας η ομορφότερη όμως ήταν στην σημερινή πλατεία Αιγύπτου γωνία Αλεξάνδρας και Πατησίων που όμως χαλάστηκε ενώ ήταν πανέμορφη. Δε ξέρω να βάζω λινκ αλλά αν ψάξετε στο διαδίκτυο παιδικ3ς πισίνες στην προπολεμική Αθήνα  θα δείτε καταπληκτικές εικόνες.

Μήπως ξέρει κάποιος τι εικονίζεται στην τελευταία φωτο στη σελίδα 147; Μου μοιάζει με πρόχειρο νεκροταφείο την εποχή του πολέμου. 

Μήπως ξέρει κάποιος τι εικονίζεται στην τελευταία φωτο στη σελίδα 147; Μου μοιάζει με πρόχειρο νεκροταφείο την εποχή του πολέμου. 
Μάλλον φυτεύουν κάτι! Σήμερα στη θέση που σκάβουν, βρίσκεται η οδός Ι. Γενναδίου στο Κολωνάκι. Στο βάθος, φαίνεται η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

Ωχ! Παρασύρθηκα από την τραγικότητα άλλων φωτογραφιών (όπως αυτή που κεντάει με τα πόδια), και δούλεψε για τα καλά η φαντασία. Όντως είναι η Γενναδειος Βιβλιοθήκη και προφανώς είναι η φύτευση του αλσύλιου μπροστά του.

Αναρωτιέμαι ποιοι είναι οι αυτοκράτορες στη λίγο πιο πάνω φωτογραφία. Λογικά θα μάντευα Ιουστινιανό και Θεοδώρα, αλλά ούτε στο φούντωμα της Στάσης του Νίκα δεν φαντάζομαι τη Θεοδώρα να ανέχεται φρουρό της να φοράει τόσο στραβά την περικεφαλαία του όπως ο άκρη δεξιά (τι να κάνει ο κακομοίρης που του πέφτει μεγάλη?). Δεν έφτασε να γίνει αυτοκράτειρα από "χορεύτρια" (λέμε τώρα - διαβάστε την κρυφή ιστορία του Προκόπιου) σε τσίρκο που ξεκίνησε για να ανέχεται στραβά κράνη.

Πίσω
Μπλουζα