Φωτογραφίες και βίντεο από τη ρετροσυλλογή μου


Dungeon Master της FTL. Τα λόγια είναι περιττά, καθώς το παιχνίδι άφησε εποχή. Ακόμα και σήμερα, κάποιες πρωτιές του Dungeon Master τις συναντώ σε σύγχρονα παιχνίδια.
Το παιχνιδάκι το είχα λιώσει στην 500άρα μου και είναι το μοναδικό RPG που κάθισα κι έπαιξα τότε, μέχρι να το τερματίσω.
Το βιντεάκι περιέχει unboxing της έκδοσης για Amiga, μια σύντομη παρουσίαση του παιχνιδιού και λίγο gameplay στην Amiga 500.
 
"That was an addictive and very influential game..."
Έτσι ακριβώς. Πολύ ωραίο video για ένα εμβληματικό τίτλο στην ιστορία των computer games. Με συγκινεί που το βλέπω original στο κουτί του. 1 Δισκέτα. Αυτό. Και μια ατμόσφαιρα που σημερινά παιχνίδια των 100 GB (ήτοι 120000 δισκέτες Amiga) δεν καταφέρνουν να πετύχουν. Γιατί άραγε?

Έκανα εγγραφή στο κανάλι σου Mr.Computer.
 
Να κι ένα φρέσκο βιντεάκι, με τον MSX2. Νομίζω πως δεν έχω ξαναποστάρει κάτι με αυτόν.


Είναι ο Philips VG-8253. Τον είχα πάρει πριν πολλά χρόνια, λόγω απωθημένου από το τεστ του Pixel.
To drive χάλασε πριν κάτι χρόνια, αλλά κουραζόμουν μόνο με τη σκέψη ότι θα πρέπει να ξεβιδώνω (και μετά να ξαναβιδώνω), οπότε το ανέβαλλα συνέχεια. Πριν κάτι μήνες έκανα ένα πρώτο βήμα και πήρα νέο ιμάντα, αλλά μ' έπιασε η αναβλητικότητα πάλι! :)
Τελικά χθες το βράδυ τον σκεφτόμουν και κάθισα κι άλλαξα ιμάντα πριν μου μηδενιστεί η μπάρα ενέργειας.
Οπότε, επί τη ευκαιρία, έκανα κι ένα σχετικό βιντεάκι! Ίσως κάποια στιγμή να κάνω κι άλλα.
 
Οπότε, επί τη ευκαιρία, έκανα κι ένα σχετικό βιντεάκι! Ίσως κάποια στιγμή να κάνω κι άλλα.
Ναι, μερικά παιχνιδάκια να βλέπαμε, και λίγο από MSX-Dos και BASIC.
PIXEL τεύχος 27 (Philips MSX2 Supergraphics!) με φοβερή παρουσίαση του στο κανάλι σου. :thumbup:
 
@Blue Max
Α, ναι τον είχα ξαναποστάρει τελικά, στο βιντεάκι του Pixel.
ΟΚ, θα το βάλω στο πρόγραμμα για βιντεάκια με MSX. Θέλω να κάνω εδώ και χρόνια για MSX και πολλά κομπιούτερ, αλλά τα έχω τρενάρει για διάφορους λόγους. Στον Spectrum πχ, θέλω να έχει την τηλεόραση που είχαμε τη δεκ. του 80, αλλά πρέπει πρώτα να τη φέρω στο σπίτι.
Εκτός κι αν αφήσω τα κολλήματα και τα κάνω χύμα με ό,τι έχω εδώ, διότι εκτός από την μπάρα ενέργειας, μας μειώνεται και ο χρόνος! :)
 
Έχει ανεβάσει πολύ όμορφα video στο κανάλι σου, με την πρώτη ευκαιρία θα τα παρακολουθήσω πιο εμπεριστατωμένα. Ειδικά οι παρουσιάσεις των PIXEL είναι εξαιρετικές, τα τεύχη ξανα-ζωντανεύουν με side to side comparisons και listing που γράφεις, με υπέροχες μουσικές επενδύσεις κτλ κτλ.
 
Atari65XEyt.png

Atari 65XE. Απόγονος της σειράς XL, με αναβαθμισμένο λούκ, αλά Atari ST. Αποθημένο από τις διαφημίσεις της εποχής, αλλά είναι από τα κομπιούτερ που δεν έχω προλάβει να χαρώ ακόμα. Δεν θυμάμαι πλέον πότε το είχα πάρει. Λογικά θα ήταν αρχές 2000.
 
Ωραίο μηχάνημα! Και δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση. Δεν ξέρω πολλά για αυτό, ήταν συμβατό με το Atari 800XL, τρέχαν τα ίδια παιχνίδια?
 
SinclairQL-yt.jpg

Sinclair QL. Ο επαγγελματικός υπολογιστής του θείου, με CPU τον 68008 (32bit καταχωρητές, αλλά 8bit data bus), 128KB μνήμης, δύο ενσωματωμένα Microdrive και φυσικά, χωρίς διακόπτη on-off. :)
 
Υπήρξα περήφανος κάτοχος Sinclair QL. Ξεχωριστό μηχάνημα, με διαφορετικό και όμορφο σχήμα, έδινε ένα professional αέρα.

Ασχολήθηκα αρκετά, i wanted to believe, με πείσμα, αλλά... Το μηχάνημα δεν κατάφερε να βρει την θέση του στην αγορά. Κατά κύριο λόγο, η επιλογή των non standard microdrive (ασύμβατα με αυτά του spectrum) που τα software houses αγνόησαν, το μέτριο πληκτρολόγιο, η εικόνα που έβγαζε στην tv, ο ανταγωνισμός που ερχόταν όπως τα PCW της Amstrad, είναι πολλά τα ατοπήματα. Μια προσπάθεια αναβίωσης του μηχανήματος έγινε με τον Thor PC και εκεί κάπου τελείωσε.

Υπέροχο Mr.Computer, κάπου διάβασα πως 139,454 μονάδες κατασκευάστηκαν, είναι συλλεκτικό το μηχανάκι.
 
@Blue Max Όντως, όπως το λες... πολύ ωραίο, με στυλ επαγγελματικού σπέκτρουμ. Μου αρέσουν τα function keys στο πλάι, όπως ήταν στα pc.
Αν είχες QL τότε, έχεις και τα σέβη μου! :)
Βέβαια κι αργότερα να τον είχες, πάλι τα σέβη μου έχεις, αλλά πιστεύω πως δεν έπρεπε να τον δώσεις.
Εγώ τον είχα καημό από πάντα, ακόμα κι όταν είχα σταματήσει να μαζεύω. Τελικά μου το πούλησε ένας φίλος σε εντελώς συμβολική τιμή (γύρω στα 15 ευρώ αν θυμάμαι καλά, πριν καμια 10ριά χρόνια).
 
Το είχα άχτι και κάπου στα 90s τον βρήκα σε πολύ χαμηλή τιμή. Είχα γνωρίσει και ένα παιδί από το Νέο Φάληρο (κοντά μου), είχε και αυτός και ήμασταν δύο με QL. Καλά χρόνια, τα τελευταία ξένοιαστα. Σκόρπιζα ότι χρήματα (ακόμα) είχα σε υπολογιστές.
 
@Blue Max Δύο με QL στην ίδια περιοχή; Αυτό κι αν είναι σπάνια περίπτωση!
Μπορούσατε ν' ανταλλάζετε και προγράμματα, κτλ. Ό,τι καλύτερο στην προ Ίντερνετ εποχή.
 
Αργότερα το συνειδητοποίησα, αφού άλλο κάτοχο QL δεν έτυχε να γνωρίσω :lol:
 
retrobrite-msx.jpg

Ένα από τα ρετρομπράιτ του καλοκαιριού. Ο MSX είχε γίνει πιο κίτρινος κι από εμένα, αλλά επανήλθε.
Ίσως το χειρότερο κιτρίνισμα σε μηχάνημά μου. Συναγωνίζεται στα ίσια την Α500, πριν το πρώτο της ξεκιτρίνισμα (έχει κάνει συνολικά 2).
Τέλος πάντων, τώρα είναι πολύ καλύτερα κι ελπίζω να παραμείνει έτσι για μερικά χρόνια (κατά προτίμηση, για πάντα :))
 
Πάντως αν έβλεπα μόνο την πάνω εικόνα, φαίνονται τόσο ωραία κιτρινισμένα (και κάνουν ωραία αντίθεση) που θα έλεγα πως είναι το φυσικό χρώμα των πλήκτρων. :lol:
 
@Blue Max
Χεχε, αυτό μου το είπε κι άλλος προχθές!
Εμένα δεν μου είχε περάσει απ' το μυαλό αλλά όντως, θα μπορούσε να είναι έτσι εκ κατασκευής... να μη χρειάζεται και ξεκιτρίνισμα :)
 
Συνονόματε την πάτησα και εγώ με τα πλήκτρα του msx. Εγώ πάντως στα λιγοστά κομμάτια της συλλογής μου δεν εχω κάνει ποτέ "ξεκιτρίνισμα"! Θέλω να γερνάνε μαζί μου και αυτά....αρκεί να δουλεύουν διότι εγώ και την αμιγκα και τον 6128 και τον c64 και τον +3 τα εχω λειτουργικά και απλωμένα στο χώρο τους για χρήση όποτε μπορώ.
 
@spyros_s
Αν δεν σε πειράζει τότε καλύτερα, για να γλιτώνεις και την ταλαιπωρία του ρετρομπράιτ!
Εγώ αν τα βλέπω κιτρινισμένα στενοχωριέμαι. Μακάρι να μην κιτρίνιζαν και να παρέμεναν κολλαριστά για πάντα.
Με τον χώρο έχω ένα θέμα, επειδή έχω μηχανήματα που κάνω δουλειά εδώ, οπότε είμαι αναγκασμένος να στήνω και να ξεστήνω.
Πάντως, για 20 χρόνια περίπου είχα την Α1200 με τον PPC στο tower κάτω απ' το γραφείο, οπότε δεν έπιανε χώρο και την άναβα κάθε βράδυ να κάνω αποτοξίνωση απ' τα PC. :)
 
Πίσω
Μπλουζα