bambinella 100 είπε:
Θυμαμαι τη Μαιριλυν στο πρωτο πλανο της ταινιας Νιαγαρας. Ανοιγει τα ματια της αγουροξυπνημενη και αντι να ειναι χλωμη και απεριποιητη, λαμπει απο ομορφια ενω οι καλοχτενισμενες καταξανθες μπουκλες της αγκαλιαζουν τους ωμους της και τα κατακοκκινα χειλη της φωτιζουν ολο το προσωπο της.
Εγώ τώρα τι να πω μετά από αυτή τη περιγραφή; Χωρίς να έχω δει τη ταινία, ένιωσα σα να έβλεπα μπροστά μου τη Μέριλυν! Εξαιρετική περιγραφή..
Μπράβο Bambinella! Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι στάρ των δεκαετιών που ανέφερες φημίζονται για την ανεπανάληπτη γοητεία και φινέτσα τους..Ποια να πιάσεις και ποιά ν'αφήσεις; Γκρέτα Γκάρμπο, Άβα Γκαρντνερ, Βίβιαν Λι, Ρίτα Χειγουορθ, Γκρέις Κέλι, Ίνγκριντ Μπέργκμαν...η μια πιο ωραία από την άλλη..(θα μου επιτρέψεις να προσθέσω μια ακόμα, παρότι δεν κινείται απόλυτα στο ίδιο αισθητικό μοτίβο, ωστόσο είναι της ίδιας εποχής ενώ τη θεωρώ εκ πάγλου καλλονή..την Ανίτα Εκμπεργκ- τι γυναίκα..) Προσωπικά δεν θα ενέτασσα την Μέριλυν στην ίδια κατηγορία, όχι γτ δεν ήταν εντυπωσιακή βεβαίως (κάθε άλλο), απλά γτ δεν είχε το class που διέθεταν οι προαναφερθείσες..Ήταν η sweet honey της δεκαετίας, πόθος πολλών ανδρών που συνδύαζε μοναδικά τη παιδική αφέλεια με τον αισθησιασμό..Για μένα όμως πρότυπο στυλ με τη κλασική έννοια του όρου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί..Ωστόσο, πιστεύω πως αυτή η αισθητική μετεξέλιξη στα πρωταγωνιστριες του κινηματογράφου απηχεί εν πολλοίς και τις κοινωνικές αλλαγές που έλαβαν χώρα, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα..Οι γυναίκες ανεξαρτητοποιήθηκαν,εντάθηκαν δυναμικά στον εργασιακό στίβο, απέκτησαν ισότιμο ρόλο με τον άνδρα, οπότε έπαψαν να αποτελούν τον κατ'εξοχήν φορέα λεπτότητας-φινέτσας-καλαισθησίας και υιοθέτησαν σε μεγάλο βαθμό ανδρικά χαρακτηριστικά..(Δυστυχώς κατ'εμε..) Αντίθετα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οι γυναίκες ήταν θηλυκά με όλη τη σημασία της λέξεως..Πάντα φροντισμένες και γοητευτικές, χωρίς να χρειάζονται προκλητικά ρούχα για να αναδειχθούν..Αέρινες..Απ'αυτή τη τάση όπως ήταν φυσικό δεν μπορούσαν να παρεκκλίνουν οι ιέρειες του σελιλόιντ..Όταν αλλοιώθηκε ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας, φυσικό ήταν και οι πρωταγωνίστριες να κινηθούν περισσότερο στα πλαίσια του νατουραλισμού..Ωστόσο νομίζω πως ξέφυγα λιγάκι..Επί του προκειμένου λοιπόν..
Παρότι με βρίσκεις σύμφωνο ως πρός το παραπάνω σκέλος, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω ως πρός τον συσχετισμό με τις ιστορικές ταινίες..Κι αυτό γτ εκ προοιμίου, τόσο σεναριακά, όσο και ενδυματολογικά υπάρχει περιορισμός..Δεν μπορείς να γυρίζεις ταινία π.χ. για την Αρχαία Ελλάδα και να φοράς μίνι χιτώνα..Αυτό θα επιτρεπόταν εφόσον μιλούσαμε για παρωδία τύπου Μόντι Παιθονς αλλά εκεί πάμε σε άλλα μονοπάτια..Νομίζω ότι οι διαφορές είναι διακριτές και εφόσον σκοπός των συγκεκριμένων φιλμ ήταν να καταδείξουν τη προσωπικότητα μιας ηρωίδας και να αναπαραστήσουν την εν λόγω εποχή θα έπρεπε να παραμείνουν πιστοί στο χρονολογικό πλαίσιο..Δε νομίζω πως θα αλλοίωνε την αξία της Μαντώ Μαυρογένους αν στη σκηνή πάνω στο άλογο ήταν άβαφη..(ούτε φυσικά τη πανέμορφη Τζένη Καρέζη η οποία δεν είχε ανάγκη από περιττά φτιασίδια) Τουναντίον..Θεωρώ κάπως τραγελαφικό το θέαμα να τη βλέπεις με το κουμπούρι στο χέρι να φωνάζει για τη λευτεριά, με το κραγιόν ανέπαφο στα χείλη και τη βλεφαρίδα αγέρωχη ωσάν τη Μαυρογένους..Καταλαβαίνω τη λογική σου βεβαίως..Το πήγες στο αισθητικό κομμάτι..Ωστόσο για κάποιες ταινίες, ιδίως για τις βιογραφικές, θα προτιμούσα τη πιστή αναπαράσταση (στο μέτρο του δυνατού βεβαίως..) Για να σου δώσω ένα παράδειγμα: Φαντάζεσαι την καλλονή Σαρλίζ Θερόν να έπαιζε στο "The monster" έτσι όπως είναι στη πραγματικότητα; Όχι όσκαρ δεν θα έπαιρνε αλλά - κατά το κοινώς λεγόμενον- θα "γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι"..
Παρ'ολα αυτά όπως είχα πεί και στο πρώτο μου μήνυμα, αναγνωρίζω τη καλή τους πρόθεση, η οποία βεβαίως για τους παραγωγούς έπρεπε να συνδυαστεί και με τη προσέλκυση θεατών στις αίθουσες (κάτι που δεν ξέρω αν θα γινόταν εφικτό με μια άβαφη Καρέζη..- ή μήπως θα αποτελούσε την απόλυτη ανατροπή θα γινόταν αμέσως το νο1 θέμα συζήτησης στη χώρα τώρα που το σκέφτομαι
υ.γ : Πως δεν παίχτηκε ο Παπαφλέσσας...Στο σταρ (αν δεν κάνω λάθος) ήταν τη Δευτέρα!