Επίσης συμφωνώ απόλυτα, ειδικά η σκηνή με την Κατσέλη, είναι η κορυφαία από τις ταινίες με την συγκεκριμένη θεματολογία.Deathshadow είπε:Eχω ξεχασει πια ψηφισα :frypan: oints: .Παντως ηταν η ο ''Παπαφλεσσας'' η ''Οι Σουλιωτες''.
Βλεπωντας τη δευτερη ξανα λογο της ημερας μπορω να πως πως την εχω μεσα στην τριαδα με τις αγαπημενες μου (για την πρωτη δε το συζητω).
Καποια πραγματακια τα οποια βλεπωντας την απο μικρο παιδακι μου ειχαν προκαλεσει ενα δεος και ανατριχιλα:
Μετα την εκκενωση του Σουλιου η Τζαβελενα (με μια φοβερη ερμηνεια απο την Αλεκα Κατσελη) προχωρα μπροστα απο ενα τουρκο με ενα μπαουλο καλυμμενο με ενα μαυρο πανι.Εχουμε τον εξης διαλογο:
τoυρκος-Εσυ γιατι αργησες;Στασου!Αυτα που κουβαλας ειναι χρυσαφι.
Τζαβελενα-Κι απο χρυσαφι ακριβωτερα!
τουρκος-Τωρα ειναι ολα δικα μας φερτα!.....Ανοιγει το μπαουλο.
Τζαβελενα-Ο Καπεταν Λαμπρος Τζαβελας.Αν εχεις ακουστα.Αυτος ειναι.Ανατριχιλα και σεβασμος ετσι απλα!!!
Επειτα η σκηνη στο Κουγκι οπου ο μοναχος Σαμουηλ (εξαιρετικος ο Λαυρεντης Διανελος) εχει τον εξης διαλογο με τον τουρκο πριν αναψει το μπαρουτι και γινουν ολα σκορποχωρι:
τουρκος-Εδω εισαι καλογερε;Τις μπαρουτες θελουμε κι εκεινο το παλιοπανο που ανεμιζει.
Σαμουηλ-Θα κατεβει κι εκεινο.Θα πεσει μοναχο του κατα οπως του αξιζει!
τουρκος-Πολλα λες!Δε το χωνεψες που ο πασας σε εχει τωρα στο χερι;
Σαμουηλ-Οποιος καταφροναει το θανατο ειναι πανω απο πασαδες και απο ολους τους τυραννους!!!
Γινεται το ''μπαμ'' και η σημαια κυματιζει μισοκαμενη.Τρομαχτικη σκηνη αν και νομιζω πως υπαρχουν καποια λαθακια στις λεπτομεριες της σημαιας μιας και υπηρχαν πολλες σημαιες που αναλογουσαν σε καθε πολεμαρχο.Επισης μου αρεσει πολυ και η περιγραφη απο τον Ανδρεα Φιλιππιδη, ενω και ο Φερναντο Σαντσο ειναι πολυ καλος ως Αλη Πασας σε ενα διαφορετικο ρολο απο τα απειρα σπαγγετι που εχει παιξει ως mexican bandito.
Στην εμφανιση αποτελεσματων της ψηφοφοριας, η ταινια που ψηφισαμε ειναι γραμμενη με πλαγιους χαρακτηρες για να μας θυμιζει ποια ηταν.Deathshadow είπε:Eχω ξεχασει πια ψηφισα :frypan: oints: .Παντως ηταν η ο ''Παπαφλεσσας'' η ''Οι Σουλιωτες''.
Eυχαριστω για τη διευκρινυση Β.Β.bambinella 100 είπε:Στην εμφανιση αποτελεσματων της ψηφοφοριας, η ταινια που ψηφισαμε ειναι γραμμενη με πλαγιους χαρακτηρες για να μας θυμιζει ποια ηταν.Ετσι ακομα κι αν ξεχασουμε που πηγε η ψηφος μας, αρκει μια ματια για να το θυμηθουμε.
Και στη ΔΤ "Η κυρά Φροσύνη και ο Αλή Πασάς".Wally είπε:Σημερα εχει Μαντω Μαυρογενους στο Ε. Δεν βρηκα καποια αλλη στο σημερινο και το αυριανο τηλεοπτικο προγραμμα απο μια προχειρη ματια που εριξα...
"Ανακρίβειες" και στερεότυπα μπορεί να συναντήσει κανείς σε δεκάδες ιστορικές παραγωγές διαφόρων χωρών, με προεξέχουσα την δημοκρατική Αμερική. Ακόμα και αρκετές ελληνικές για το '40 π.χ.Freud είπε:Oι περισσότερες από αυτές τις ταινίες δυστυχώς γυρίστηκαν επί επταετίας και αν και μεγάλες και φροντισμένες παραγωγές, βρίθουν εθνικιστικών στερεοτύπων για να εξυπηρετούν το καθεστώς των συνταγματαρχών.Εκτός αυτού, είχαν πολύ μικρή δόση ακρίβειας, όχι τόσο όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, αλλά κυρίως με την σκιαγράφηση των χαρακτήρων και των ηρώων.
Βέβαια, υπάρχει και το γνωστό ντοκιμαντέρ του σκάι σχετικά με το θέμα, που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος...
Παρόλα αυτά, επειδή λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει, καλό είναι η νεότερη γενιά να θυμάται το 1821 ακόμα και μέσα από αυτές τις ταινίες, παρά να μην ξέρει καθόλου τι έγινε εκείνη την περίοδο.
Αν και με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία σήμερα με την νέα ελληνική παιδεία, πολύ φοβάμαι για το δεύτερο ενδεχόμενο.
Δεν διαφωνώ σε γενικές γραμμές.prisma είπε:"Ανακρίβειες" και στερεότυπα μπορεί να συναντήσει κανείς σε δεκάδες ιστορικές παραγωγές διαφόρων χωρών, με προεξέχουσα την δημοκρατική Αμερική. Ακόμα και αρκετές ελληνικές για το '40 π.χ. Όμως πολλές από αυτές είναι ευτύχημα που γυρίστηκαν και μάλιστα, όπως λες, ήταν και φροντισμένες. Μια ταινία, κατά τη γνώμη μου δεν οφείλει βέβαια να είναι 100% ακριβής για πολλούς λόγους, ούτε να σε μάθει ιστορία. Μπορεί να σου δώσει απλά το ερέθισμα ή την αφορμή να μάθεις περισσότερα. Αυτά τα "περισσότερα" οφείλει να στα μάθει το σχολείο. Δυστυχώς δεν στα μαθαίνει, όμως υπάρχουν και άλλες πηγές (ευτυχώς).
tonytony είπε:Και στη ΔΤ "Η κυρά Φροσύνη και ο Αλή Πασάς".
Thor είπε:Ξεκίνησα να την βλέπω χθες. Δεν την είδα ως τέλους αλλά νομίζω ότι είχε μερικές εμβόλιμες σκηνές πχ στους τίτλους μια εικόνα της λίμνης των Ιωαννίνων, (υποτίθεται; δεν ξέρω αν είναι η αυθεντική) με θαλασσοπούλια και όταν ξεκινούσε ο Μουχτάρ-Μπάρκουλης για να χτυπήσει τον πασά της Αδριανούπολης κάποιες σκηνές έφιππου τουρκικού στρατού που δε νομίζω ότι ταίριαζε με την ως τότε ταινία. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά αυτή την εικόνα αποκόμισα
you got a pointRIO είπε:Μήπως οι ταινίες του Τζήμα ή πχ του Αγγελόπουλου ( και γενικά όλες οι μεταπολιτευτικές), που ασχολούνταν με ιστορικά γεγονότα ήταν αντικειμενικές;