20 χρόνια Donkey Kong Country

Μπερδεύτηκα που είπες ότι τα παλιά παιχνίδια φαίνονται χάλια σε σχέση με τα σημερινά, μάλλον εννοούσες λόγω οθόνης.

Πάντως όσον αφορά τα pre-rendered γραφικά στις 16 bit κονσόλες, μιας και μιλάμε για αυτά, θεωρώ ότι και το Toy Story στο Mega Drive ήταν κορυφαίο, για μενα ξεπέρασε ακόμα και το Donkey Kong.
 
Nαι λεω οτι σε σχεση με τα σημερινα δεδομενα γραφικων τα παλια παιχνιδια σε καποιον μπορει να φανουν χαλια.Ειναι και το θεμα οθονης.

Το toy story στο mega drive οντως φαινεται εξαιρετικο.Δεν μπορω να πω πολλα πραγματα για το συγκεκριμενο γιατι το εχω παιξει λιγο,μια δυο πιστες αν θυμαμαι καλα.Εχει ενδιαφερον μια συγκριση με το d.k.c αν και νομιζω οτι το d.k ειναι καλυτερο.Θα κανω μια συγκριση στην ιδια οθονη τις crt τηλεορασης με τις original αναλυσεις.Αν το ελεγε αλλος θα του ελεγα οχι.Εσυ ομως (απ τα πολλα posts σου που εχω διαβασει) εισαι απ τους ψαγμενους σε τετοια θεματα οποτε θα ασχοληθω με το παιχνιδι απο περιεργια για να δω σε πια σημεια ειναι καλυτερο το toy story στο mega drive.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για να είμαι πιο ακριβής, θεωρώ τα animated prerendered sprites του Toy Story ανώτερα. Στο θέμα Backgrounds ομως το Donkey Kong έχει το πάνω χέρι με διαφορά.
 
1@milntov[/USER] δεν λέω ότι δείχνει χάλια σε σχέση με σημερινά παιχνίδια αλλά σε σχέση με παιχνίδια του τότε που χρησιμοποιούσαν pixel art. ΠΧ το Aladdin (που σύμφωνα με το αφιέρωμα του DF Retro το DKC ήταν η απάντηση της Nintendo) δείχνει πολύ ωραίο και σήμερα ενώ το DKC που χρησιμοποιεί CGI δείχνει πολύ άσχημο. Και ως παιχνίδι είναι ένα platformer της σειράς που ξεχωρίζει μόνο για τον οπτικοακουστικό τομέα. Υπήρχαν πολύ καλύτερα παρόμοια παιχνίδια στο SNES και το Mega Drive εκείνη την εποχή (λογικό αφού το 80% των παιχνιδιών ήταν platformers). 

 
Εντάξει δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ άσχημο. Δεν νομίζω πχ να υπάρχει καλύτερο εφέ χιονόπτωσης στα 16 bit από αυτό του Donkey Kong Country. Το ίδιο ισχύει και με τις πίστες μέσα στο νερό, δεν θυμάμαι να υπάρχει κάποιο άλλο παιχνίδι στην κονσόλα που να έχει πιο πειστικό εφέ underwater level.

Σαν παιχνίδι δεν φτάνει την κορυφή ενός Yoshi's Island πχ, αλλά ήταν above average. Και το λέω σαν παίκτης πολλών platform την εποχή εκείνη, θυμάμαι που νοίκιαζα συνέχεια τέτοια παιχνίδια και τα είχα βαρεθεί. Το Donkey Kong έχει κάποια πράγματα που το κάνουν καλύτερο από το average. Τα controls πχ είναι πολύ καλά και με καλύτερη ανταπόκριση (λιγότερο input lag) από πολλά άλλα platforms, ακόμα και από το πρώτο Super Mario World. Και παρόλο που έχει πολλά animation frames είναι πιο καλό σε αυτόν τον τομέα από το Aladdin του Mega Drive πχ το οποίο στο θέμα των controls υστερεί πολύ κατά την άποψή μου γιατι το animation έχει προτεραιότητα και όχι η ανταπόκριση (οπως και άλλα παιχνίδια του David Perry). Μετά υπάρχει και αρκετή ποικιλία στις πίστες. Εχεις τις απλές πίστες platform, έχεις τις underwater, τα mine cart, τις δύσκολες πίστες με εκείνο το moving platform, την άλλη με τα ζομπι cremlins που αναβοσβήνεις τα φώτα, τα διάφορα parts με τα βαρέλια κλπ. Συν τα secret bonus stage που ψάχνεις σε κάθε πίστα για το 100%. Θεωρώ πως έχει πολύ περισσότερη ποικιλία από ένα average platform της σειράς όπως λες.

Δεν ξέρω αν έχεις και την ίδια άποψη για το DKC2. Το οποίο είναι βελτιωμένο και σαν παιχνίδι αλλά και σαν γραφικά. Σαν παιχνίδι έχει περισσότερη εξερεύνηση, μεγαλύτερη δυσκολία, πιο πολλά "pets" που καβαλάς και το κάθε ένα αλλάζει περισσότερο το πως παίζεις σε σχέση με το original και πιο πολλά μυστικά, καθώς και το Lost World, με τα πιο δύσκολα και καλοσχεδιασμένα stages. Και σαν γραφικά είναι επίσης καλύτερο, όπως οι πρώτες πίστες στο καράβι ή τις underwater στα ναυάγια με τα τρελά paralax , τις πίστες με τις σφήγκες και τις κερήθρες κλπ. Δεν μπορώ να θυμηθώ πολλά platforms που να έχουν τόσο όμορφα και καλοφτιαγμένα stages. Μην μιλήσω και για το magnum opus του David Wise στην μουσική μιας και είναι εκτός θέματος αλλά δεν γίνεται να μην το αναφέρω έστω, προσθέτει πολύ μεγάλη αξία στο παιχνίδι ;)

Εμένα το μόνο που με ενοχλεί οπτικά σε αυτά τα παιχνίδια είναι πως τα γραφικά είναι λίγο χοντροκομμένα και λόγω και των μεγάλων σε μέγεθος sprites αυτό κάπως γίνεται πιο αισθητό. Επίσης σε σύγχρονη οθόνη φαίνονται πιο άσχημα από traditional pixel art games γιατί κάνει μπαμ το "ξεγύρισμα" ή το κροπάρισμα αν θες γύρω από τα prerendered assets σε σχέση με τα pixel art που απλά βλέπεις το πιξέλιασμα. Γιαυτό και πάντα παιζουμε αυτά τα games σε παλιά τηλεόραση ή σε σύγχρονη με ένα καλό scanline shader (RetroArch! :p )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όπως είπε και ο συμπαθής guest star μπουλούκος του My Life in Gaming, η platforming εμπειρία του DKC, έδινε την εντύπωση ότι χρησιμοποιούσες την «δύναμη» -makes you feel like you have the force- και συμφωνώ απόλυτα με αυτό.

Όσο για τα γραφικά διαφωνώ ότι έχουν γεράσει, μου αρέσουν και σήμερα όπως και τότε, όταν είχα πρωτοδεί το commercial στην ελληνική TV ή όταν είδα screenshots στο ένθετο του PIXEL.

Η τελική μου γνώμη είναι, ότι για το Donkey Kong Country, πρέπει να αφιερώσουμε μια ημέρα στο παγκόσμιο ημερολόγιο... ?
 
Leon και σε σχεση με games που χρησιμοποιουν pixel art το d.k.c μου φαινεται πολυ ομορφο.Οπως λεει και ο imgema πιο πανω εχει μερικα απο τα καλυτερα εφε που εχουμε δει στα 16 bit συστηματα.Παιζω το παιχνιδι σε μια παλια αλλα καλη crt τηλεοραση και οπτικα μου κανει την ιδια εντυπωση οπως παλια.Τα γραφικα τις ζουγκλας στο νερο-σπηλαιο-δασος-χιονια-ναος στους χαρακτηρες ειναι οτι καλυτερο εχω δει σε κονσολα 16bit και τοσα χρονια δεν εχω βαρεθει να παιζω d.k.c!!πολλα παιχνιδα που χρησιμοποιουν pixel art φαινονται ωραια αλλα το d.k.c δεν μπορω να το πω σε καμια περιπτωση πολυ ασχημο. 
Παντα κρινουμε τα παλια παιχνιδια ΜΟΝΟ σε καλες crt τηλεορασεις γιατι εκει δειχνουν οπως πρεπει.Σε καινουργιες τηλεορασεις δεν υπαρχει λογος!το αποτελεσμα εννοειται ειναι πολυ χειροτερο. 
 
Για μένα θα είναι πάντα το αγαπημένο μου Donkey Kong Country σε σχέση με τα άλλα δύο. 
 

1@milntov[/USER] συμφωνώ, φυσικά κρίνουμε μόνο σε crt tv, δεν το συζητάμε. Φυσικά το dkc έσπρωξε το snes στα όρια του είναι τεχνικά άψογο. Και αισθητικά είχε γίνει φοβερή δουλειά, δεν το συζητώ. Αλλά...πρώιμο 3d δείχνει πλέον άσχημο ιδίως όταν το βάθος χρώματος έχει πέσει από το true color σε 256 χρώματα. Φυσικά η συμβολή του στο gaming είναι τεράστια γιατί έδειξε στους developers τι μπορούν να κάνουν με τα μεγαθήρια sgi. Αναρωτιέμαι και αν λόγω του παιχνιδιού αυτού η Nintendo έκλεισε τη συμφωνία με την silicon graphics για την ανάπτυξη του n64. 

1@Imgema[/USER] για το dkc 2 δεν έχω άποψη, μετά την εποχή μου. Όταν βγήκε είχα παρατήσει το snes. Το έχω παίξει λίγο σε emulator αλλά όχι αρκετά για να έχω γνώμη. Μια από τα ίδια μου φάνηκε και το παράτησα.

 
Έγινε 25 χρονών ο γοριλάκος...

DK3.jpg


Και όμως εμενα μου φαίνεται σαν να ήταν χθες..



25304-donkey-kong-country-snes-front-cover.jpg


http://gamingrockson.blogspot.com/2018/12/memories-25-donkey-kong-country.html?m=1
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κοντευουμε 26 χρονια απο την κυκλοφορια του donkey kong country και ακομα βαζω να παιξω το παιχνιδι για διασκεδαση στο max και φυσικα ταυτοχρονα με το gameplay θαυμαζω και τα απιστευτα 2d crt γραφικα του στην ποιοτικη μου crt.

Δεν εχω λογια για το συγκεκριμενο παιχνιδι...η κασετα εχει γραψει παρα πολλες χιλιαδες ωρες λειτουργιας οπως και το snes...ακομα παιζουν αψογα :)
 
Δεν ξερω γιατι δεν με τραβηξαν ποτε τα DΚC στο SNES ισως γιατι δεν εδινα βαση ποτε στα γραφικα δεν με απασχολουσαν καθολου και ουτε με απασχολουν.Προτιμουσα χιλιες φορες να τερματισω για χιλιοστη φορα το Super Mario World παρα να κανω δευτερο playthrough στα DΚC.Οτι ειναι παιχνιδαρες ομως με φοβερα γραφικα για την εποχη τους ειναι δεδομενο.Το μονο retro DK που ελιωσα περα απο το κλασσικο φυσικα σε Arcades και NES που μιλαμε για χιλιαδες ωρες ειναι το DK 64 στο N64.Mπορει να μην ειναι απο τα κορυφαια DK αλλα το gameplay που ειχε με την εξερευνηση κλπ ηταν ολα τα λεφτα για μενα και επειδη δεν υπηρχαν φραγκα να περνω παιχνιδια καθε λιγο και λιγακι μιλαμε το ελιωσα το τερματισα 100% και δεν υπηρχε απολυτως τιποτα που να μην ειχα βρει.Φοβερο παιχνιδι που ανετα το ξεκιναω ξανα ακομα και σημερα.
 
Και το super mario world φοβερο παιχνιδι....εχω γραψει και εκει 1000δες ωρες παιχνιδιου απο την δεκαετια του 90...Δεν εχουν τελειωμο οι παιχνιδαρες του snes...Και το κλασσικο donkey kong του 1981 ειναι πολυ καλο παιχνιδι..Το παιζω ακομα στο nes και στο mame.Θυμαμαι πρωτη φορα το ειχα παιξει στο atari 2600 και μετα στο nes που ηταν ποιο ωραιο.
 
Και το πακετο snes + κασετα donkey kong country που ειχα παρει τον νοεμβριο του 1994..Δυστυχως το δικο μου δεν το εχω αλλα βρηκα το κουτι απο την παρακατω σελιδα.


1602115968569.png

Και φωτο με gameplay απο το αυθεντικο snes στην crt τηλεοραση μου.

DKC.JPG
 
Δεν ξερω γιατι δεν με τραβηξαν ποτε τα DΚC στο SNES ισως γιατι δεν εδινα βαση ποτε στα γραφικα δεν με απασχολουσαν καθολου και ουτε με απασχολουν.Προτιμουσα χιλιες φορες να τερματισω για χιλιοστη φορα το Super Mario World παρα να κανω δευτερο playthrough στα DΚC.Οτι ειναι παιχνιδαρες ομως με φοβερα γραφικα για την εποχη τους ειναι δεδομενο.Το μονο retro DK που ελιωσα περα απο το κλασσικο φυσικα σε Arcades και NES που μιλαμε για χιλιαδες ωρες ειναι το DK 64 στο N64.Mπορει να μην ειναι απο τα κορυφαια DK αλλα το gameplay που ειχε με την εξερευνηση κλπ ηταν ολα τα λεφτα για μενα και επειδη δεν υπηρχαν φραγκα να περνω παιχνιδια καθε λιγο και λιγακι μιλαμε το ελιωσα το τερματισα 100% και δεν υπηρχε απολυτως τιποτα που να μην ειχα βρει.Φοβερο παιχνιδι που ανετα το ξεκιναω ξανα ακομα και σημερα.

Εγώ δεν είχα ποτέ SNES οπότε το DKC δεν το έχω παίξει καθόλου (μόνο σε emulator αλλά ελάχιστα).Ουσιαστικά το DK το πρωτόπαιξα στο Game Boy με τα DK Land 1 και 2 (παιχνιδάρες,ειδικά το 2).

Για το DK 64 τί να πούμε,κι εγώ το πήγα 100%,γενικά τρελαινόμουν για τέτοια παιχνίδια με εξερεύνηση (όπως και για το Banjo Kazooie)
 
Αυτό το set ήταν Ελληνικό κουτί? Είναι πολύ θολή η εικόνα και δεν βλέπω τα γράμματα επάνω.
 
Αυτό το set ήταν Ελληνικό κουτί? Είναι πολύ θολή η εικόνα και δεν βλέπω τα γράμματα επάνω.
Nαι αυτο το κουτι ειχαμε στην ελληνικη αγορα.Στο παραπανω ποστ εχει και την φωτο του κουτιου.
 
Όσο για τα γραφικά διαφωνώ ότι έχουν γεράσει, μου αρέσουν και σήμερα όπως και τότε, όταν είχα πρωτοδεί το commercial στην ελληνική TV ή όταν είδα screenshots στο ένθετο του PIXEL.
Οχι μονο δεν εχουν γερασει τα γραφικα του donkey kong country αλλα εντυπωσιαζουν και σημερα το ιδιο οπως και τοτε.Σε αυτο εννοειται ομως οτι παιζει ρολο ο τυπος και η ποιοτητα της οθονης και η συνδεση των καλωδιων.

Μετα τα γραφικα εκει που δεν εντυπωσιασαν οπως στα τρια donkey kong για το snes ειναι στο n64 μιας και τα εκαναν 3d.Θα μπορουσαν στο n64 να εντυπωσιασουν και να δειξουν καλυτερα παλι στις 2 διαστασεις.
 
Πίσω
Μπλουζα