80s: η τελευταία 10ετία με ταυτότητα. Γιατί;

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας mateo21cm
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

mateo21cm

RetroN00b
Joined
18 Οκτ 2010
Μηνύματα
41
Αντιδράσεις
16
Βλέποντας πριν μήνες σκηνές από το σήριαλ ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ με τον Σεργιανόπουλο και την Παπούλια, προσπαθούσα να καταλάβω αν γύριστηκε γύρω στο 1996 ή γύρω στο 2006. Δεν υπήρχε τίποτα στη μουσική, στους διαλόγους, στα ρούχα ή οπουδήποτε που θα μπορούσα με ασφάλεια να προσδιορίσω την εποχή της.

Νομίζω πως από κάποια χρονιά και πέρα η κουλτούρα ομογενοποιήθηκε και ισοπεδώθηκε τόσο πολύ που οι δεκαετίες έχασαν την ταυτότητα τους.

Αντιθέτως μπορείς πολύ εύκολα να προσδιορίσεις αν κάτι είναι είναι 60s, 70s ή 80s. Λίγα στοιχεία ταυτότητας που υπάρχουν στα early 90s είναι μάλλον late 80s.

Συμφωνείτε με τα παραπάνω; αν ναι, γιατί συνέβη αυτό;
 
δεν εχεις αδικο στα παραπανω που λες mateo..παντως υπαρχει διαφορα στη μοδα για παραδειγμα..το 96 κανενας δεν κυκλοφορουσε με χαμηλοκαβαλο παντελονι και κανενας δεν ηξερε τι εσωρουχο φοραει ο αλλος/η..το 2006 ο καβαλος κατεβηκε παρα πολυ σε βαθμο να φαινεται οχι μονο το εσωρουχο αλλα και κατι αλλο πιο κατω...θυμηθειτε ας πουμε τα ρουχα που φορουσαν οι πρωταγωνιστες στο "Λογω τιμης" εν ετει 1997..τα μαλλια τους ακομα..σε κανουν να γελας..παντως εγω πιστευω πως η χειροτερη εποχη,οσον αφορα τη μοδα σε ολες τις μορφες και τασεις της,ηταν τα πρωτα χρονια των 90s..
 
Δεν νομιζω πως εχεις δικιο. Απλα χρειαζονται παντα μερικα χρονια για να ωραιοποιησουμε τις αναμνησεις ή να αρχισουν καποια πραγματα να μας ξενιζουν σε σχεση με το τι θεωρουμε συγχρονο.

Αν ας πουμε θελουμε να δουμε μερικα στοιχεια mid 90's στοιχεια μου ερχονται αρκετα στο μυαλο. Το καρε μαλλι στα αγορια. Τα τσουλουφια μπροστα και ξυρισμενο κεφαλι σαν τους κοζακους ενα πραγμα. Τα κοριτσια δεν ειχαν ολα αυτα τα ανισα κοψιματα στα μαλλια, αλλα μαλλον ηταν πολυ πιο φυσικο το λουκ (αφηνω εξω τις φρατζες γιατι ειναι early 90'ς). Το levis 501 και ολες οι αντιγραφες του βασιλευαν. Τα πουκαμισα με τα μεγαλα ή και μικροτερα καρω κυριαρχουσαν, ενω χαρακτηριστικη ηταν η φλωρικη περιοδος των ροζ τζιν. Σε υποδηματα timberland για τους κυριλε, martens, wermacht για τους πιο αγριους. Σημειωτεον οτι αρχικα τις φοραγαν και οι φαν του ροκ/μεταλ οσο και αυτοι της ηλεκτρονικης/τρανς/τεκνο/ρειβ και το κακο συναπαντημα. Επισης πολυ χαρακτηριστικα παπουτσια ηταν αυτα τα ασπρα που ειχαν το κοψιμο αρβυλας αλλα το υλικο ηταν σαν τσουβαλι/λινατσα με ξεφτια. Φλωρικα αλλα χαρακτηριστικα. Στα αθλητικα βασιλευαν οι αεροσολες (the bigger the better), ενω εγιναν τις μοδας οι βερμουδες.

Τωρα οσον αφορα αυτο που λες εχω και μια αλλη εξηγηση. Τα τελη του 90 εγινε μια επανεμφανιση ενδυματολογικων στοιχειων 70's. Ηταν η πρωτη φορα που εκανε κυκλο η μοδα (κατι που πιστευω θα γινει ξανα και συχνοτερα). Εμφανιστηκαν ξανα οι καμπανες, οι πλατφορμες, τα μεσατα ρουχα, τα μεγαλα κρεμαστα χαιμαλια. Ακομα και τα μεγαλα πετα εσκασαν μυτη. Τα ρουχα ξαναεγιναν εφαρμοστα. Καποια απο αυτα τα στοιχεια εμειναν ακομα ή συνυπαροχουν αρμονικα, οποτε γιαυτο σου φαινονται ''συγχρονα'' τα ρουχα οταν τα βλεπεις σε σειρες.
 
Θα συμφωνησω και θα διαφωνησω.

Παντα για να δεις κατι ολοκληρωμενα χρειαζεσαι καποια "αποσταση". Η δεκαετια του 90 (btw η αγαπημενη μου, γιατί σε αυτήν ανήκω) ειναι ακομα αρκετα προσφατη και δεν τη διακρινουμε ακομα καλα. Σε 10 χρονια ομως, θα εχουμε διαφοροποιηθει αρκετα, και θα καταλαβουμε την ταυτοτητα της

Προσωπικο παραδειγμα: κατι φιλοι μου που ζουν στο εξωτερικο μου ειπαν οτι πηγαν σε μια ντισκο, που ειχε παρτυ με θεμα τα 90ς, και οτι ντυθηκαν "αναλογως". Εγω απορησα και τους ρωτησα τι στο καλο πρεπει να "ντυθουν", αφου αντικειμενικα δεν υπαρχει σημαντικη διαφορά. Και μου εστειλαν φωτογραφιες απο το παρτυ. Οντως ενιωσα οτι ειδα εικονες απο μια αλλη εποχη. Ενιωσα οτι ξυπνησα απο ληθαργο. Συνειδητοποιησα οτι τα 90ς ειχαν περασει πριν το καταλαβω :)

Απο κει και περα θα συμφωνησω οτι οπως διαβαζω εδω κι εκει, το 80 ηταν ισως μεταβατικη εποχη, του πειραματισμου. Το 90 τα πραγματα μαλλον απεκτησαν μια ωριμοτητα. Ειδαμε τι μας αρεσει, πεταξαμε τα υπολοιπα. Γι' αυτο και συνεχιζονται οπως ηταν με μικρη, ισως, εξελιξη
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όχι ρε παιδιά, τα 90s πλέον φωνάζουν... μπορώ μάλιστα να ξεχωρίσω αισθητικές διαφορές μεταξύ 93, 97, 2003 και 2007.
 
Ας παρουμε λιγο αρωμα απο 90ς :)

ουτε καν ειχα παρει χαμπαρι οτι καποια απο αυτα πέρασαν κι εφυγαν ανεπιστρεπτί
 
joe είπε:
Επισης πολυ χαρακτηριστικα παπουτσια ηταν αυτα τα ασπρα που ειχαν το κοψιμο αρβυλας αλλα το υλικο ηταν σαν τσουβαλι/λινατσα με ξεφτια. Φλωρικα αλλα χαρακτηριστικα.

Τι θυμήθηκες πάλι ρε ΘΕΟΥΛΗ; :darkglasses:
 
mateo21cm είπε:
Βλέποντας πριν μήνες σκηνές από το σήριαλ ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ με τον Σεργιανόπουλο και την Παπούλια, προσπαθούσα να καταλάβω αν γύριστηκε γύρω στο 1996 ή γύρω στο 2006. Δεν υπήρχε τίποτα στη μουσική, στους διαλόγους, στα ρούχα ή οπουδήποτε που θα μπορούσα με ασφάλεια να προσδιορίσω την εποχή της.Νομίζω πως από κάποια χρονιά και πέρα η κουλτούρα ομογενοποιήθηκε και ισοπεδώθηκε τόσο πολύ που οι δεκαετίες έχασαν την ταυτότητα τους.

Αντιθέτως μπορείς πολύ εύκολα να προσδιορίσεις αν κάτι είναι είναι 60s, 70s ή 80s. Λίγα στοιχεία ταυτότητας που υπάρχουν στα early 90s είναι μάλλον late 80s.

Συμφωνείτε με τα παραπάνω; αν ναι, γιατί συνέβη αυτό;
Συμφωνώ. Πλέον έχουν χαθεί πολλά και όλα μοιάζουν σαν μια συνεχή ροή μέσα στο χρόνο. Χάθηκαν οι εποχές, ήθη και έθιμα, παραδόσεις και όλα έχουν παραδοθεί θέλοντας και μη στον τεχνολογικό βωμό...
 
Θα συμφωνήσω με κάποιους προλαλήσαντες ότι οι διαφορές ανάμεσα στα 90ς και τα 00ς είναι αρκετές - πλέον συνυπάρχουν στοιχεία από τα 80ς τα 70ς και τα 90ς με στοιχεία τρέχοντα.

Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τα 90ς, κυρίως λόγω της επανεμφάνισης στοιχείων από τα 80ς και ίσως και τα 70ς.

Ελπίζω να μη ξαναδώ παντού την κατ'εμέ τραγική μόδα των 90ς - αρκετά με το μπουχεσέ look σε άντρες και γυναίκες και τα ξυρισμένα κεφάλια των κατάδικων... ;)
 
Μήν ξεχνάτε την υπερπροσφορά της πληροφορίας απο την δεκαετία του 90 και μετα που πρακτικά έχει κανει την μοδα να αλλάζει πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο συγχρονισμένα σε ολόκληρο το κόσμο με αποτέλεσμα να μήν μπορούμε πια να κατηγοριοποιήσουμε δεκαετίες αλλα χρόνιές.
 
κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση όταν σπούδαζα στην Αθήνα αρχές δεκαετίας 90 ήταν το ότι οι διάφορες "φυλές" ανθρώπων ήταν πολύ ευδιάκριτες στο στυλ.

Ξεκινώντας από το Σύνταγμα για την Ομόνοια έβλεπα κλασσικούς φλώρους στο Σύνταγμα, κοντά στην Ακαδημίας έβλεπα κάτι περίεργες θεούσες με μακριά μαλλιά και πυκνά φρύδια, κατεβαίνοντας προς Κάννιγκος έβλεπα μεταλλάδες με μπλούζες Iron Maiden κτλ.

Υπήρχε κάτι διαφορετικό από αυτήν την ομογενοποιημένη και παστεριωμένη εμφάνιση των ανθρώπων σήμερα.

Γενικά νομίζω την μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα το 90 όχι μόνο στο στυλ αλλά γενικά την έκανε ο Κωστοπουλισμος. Αξίζει συζήτηση και ανάλυση η επίδραση του βλαχογιαπικου Κωστοπουλισμού ως λαιφσταιλ στην Ελλάδα του 90.
 
mateo21cm είπε:
Γενικά νομίζω την μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα το 90 όχι μόνο στο στυλ αλλά γενικά την έκανε ο Κωστοπουλισμος. Αξίζει συζήτηση και ανάλυση η επίδραση του βλαχογιαπικου Κωστοπουλισμού ως λαιφσταιλ στην Ελλάδα του 90.
ελευθερα, αγαπητε, και θα με ενδιαφερουν πολυ οι αποψεις σου :)
 
Θα συμφωνήσω και εγώ ότι όσο απομακρυνόμαστε πλέον από τα 90s τόσο αρχίζουν και μου μένουν εικόνες, ήχοι και ερεθίσματα που αμέσως τα συνδυάζω με αυτήν την περίοδο.

Εγώ προσωπικά έχω χωρίσει την δεκαετία αυτή στα δύο. Η πρώτη περίοδος είναι από το 1991-92 (το 1990 και ίσως λίγο το 91 δε μου "κάνουν" τόσο 90s) έως και το 1996 και η δεύτερη από 97 έως 2000. Η δική μου αίσθηση των 90s επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην πρώτη περίοδο.

Την δεύτερη περίοδο ξεκινάει κατ'εμέ αυτό που ζούμε ακόμα και σήμερα.
 
Παιδιά, εξαιρετικό θέμα και πολύ ωραία σχόλια από όλους όσους συνεισέφεραν. Το ανακάλυψα εντελώς τυχαία. Δυστυχώς σταμάτησε άδοξα πριν από ένα χρόνο περίπου, ενώ μπορούσε να επεκταθεί κι άλλο.

Νομίζω ότι αρκετοί από εμάς έχουν γεννηθεί μεταξύ 1969 και 1974. Αυτή λοιπόν η "γενιά" είχε την τύχη να ζήσει κάτι και από τις δύο δεκαετίες του '80 και του '90. Τα εφηβικά το '80 και τα φοιτητικά το '90.

Η νοσταλγία για τη δεκαετία του '80 έχει τόσο πολύ κυριαρχήσει διεθνώς, που έχει βάλει κάπως στην άκρη το '90. Διαπιστώνω όμως ότι ενώ οι πρώτες εμπειρίες που μας διαμόρφωσαν είναι σίγουρα στο '80, η περίοδος του '90 είναι αυτή στην οποία βρήκαμε το δρόμο μας, σταθεροποιήσαμε τα ενδιαφέροντά μας, ενηλικιωθήκαμε, ωριμάσαμε. Αξίζει να της ρίξουμε μια διαφορετική ματιά. Πράγματι, όπως αναφέρεται και στα προηγούμενα σχόλια, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά, τόσο διακρίνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της.

Πιστεύω ότι ενώ ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας ξεκίνησε το '80, στη δεκαετία του '90 ακολούθησε η εμβάθυνση και η εμπέδωσή του. Παρά την επικράτηση του lifestyle τύπου Κωστόπουλου, παράλληλα, οι γενιές που σπούδασαν σε αυτή την περίοδο και μετά ανέβασαν σημαντικά το μέσο επίπεδο και ίσως αποτελούν τη μεγάλη ελπίδα μας για να ξεφύγουμε από τη δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Όταν εκδιωχθούν φυσικά τα παράσιτα-απομεινάρια των παλιότερων νοοτροπιών που είναι ακόμη στα πράγματα.

Νομίζω ότι στο τέλος λίγο ξέφυγα από το θέμα. Ίσως θα έπρεπε, αν υπάρχει ενδιαφέρον, να συνεχίσουμε κάπου αλλού αυτή τη συζήτηση...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πράγματι πολύ ενδιαφέρον θέμα...

Προσωπικά δεν συμφωνώ ότι οι μετʼ έπειτες δεκαετίες των 80ʼs δεν έχουν ταυτότητα, αλλά συμφωνώ ότι πλέον σήμερα υπάρχει μια ομοιογενοποίηση ως προς την μόδα και το lifestyle σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, μιλώντας πάντα για την Ελλάδα.

Εγώ θα χώριζα τα 80ʼs, 90ʼs, 00ʼs ως προς το lifestyle σε τρεις περιόδους.

Η πρώτη είναι τα κλασικά 80ʼs (Στις αρχές των 80ʼs δεν έχω πολλές ουσιαστικές αναμνήσεις καθώς ήμουν αρκετά μικρός), η δεύτερη είναι από το 1990 μέχρι κάπου το 1997, και η τρίτη είναι από το 1997 μέχρι σήμερα.

Η τρίτη περίοδος είναι αυτή της ομοιογενοποίησης η οποία πιστεύω οφείλεται σε 2 παράγοντες.

  1. Στις ακρότητες στην μόδα των 90ʼs τα προηγούμενα χρόνια
  2. Στην εξάπλωση του Internet από τα τέλη της δεκαετίας του 90 και μετά.
Στα 90ʼs o κόσμος μάλλον έχοντας βαρεθεί τον disco rock-pop χαρακτήρα των 80ʼs, είχε μία τάση για γρήγορο βιαστικό εκμοντερνισμό με ακρότητες. Έβλεπες από την μία τους heavy metal τύπους με τα μακριά μαλλιά, τα κατάμαυρα ρούχα τα κολλητά τζιν και τα all stars, από την άλλη τους rapper με τα καρεδάκια, τα φαρδιά παντελόνια/βερμούδες, τα αθλητικά παπούτσια με τις γλώσσες έξω και τα τεράστια καρό πουκάμισα, και από την τρίτη τους τύπους της σκληροπυρηνικής techno, με τα τσουλούφια, τα ξυρισμένα κεφάλια, τις αρβύλες τύπου Wermacht, Dr. Martens, ή τα τεράστια ορειβατικά παπούτσια, και τα φουσκωτά μπουφάν.

Γενικά τα 90ʼs μέχρι το 1997 ήταν μία εποχή με ακρότητες που οδήγησαν σε μία πιο ώριμη μόδα στην συνέχεια. To Heavy metal, το Eurodance και το techno/rave έδωσαν την θέση τους σε πιο μελωδικά ακούσματα όπως η Alternative rock, η house-pop και η R&B, και αντίστοιχα η μόδα στα ρούχα φλώρεψε σε ένα πιο συμβατικό στιλ με επιρροές από 70ʼs αλλά και 60ʼs αλλά στην πιο ήπια μορφή τους. Έτσι σε ένα γενικά πιο ήπιο περιβάλλον βρήκαν έδαφος να ευδοκιμήσουν οι βλαχογιάπικες Κωστοπουλιστικές τάσεις του δήθεν οι οποίες πιστεύω σιγά-σιγά όλο και αδυνατίζουν.

Επίσης με την εξάπλωση της πληροφορίας μέσω του Internet οι τάσεις της μόδας σε ρουχισμό, μουσική τρόπο ζωής κλπ. πλέον διαδίδονται από όλους σε όλους αστραπιαία ώστε στο τέλος να επιλέγουμε όλοι μας μία συνισταμένη αυτών των τάσεων και χωρίς να υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακραίους πειραματισμούς. Ακόμα και κάποιες πιο ακραίες τάσεις (π.χ. Emo) γίνονται πιο γρήγορα αποδεκτές και οικείες και αντίστοιχα εξασθενούν και πιο γρήγορα.

Γενικά πιστεύω ότι και η σημερινή εποχή έχει τον χαρακτήρα της, απλά οι αλλαγές γίνονται πλέον πιο ομαλά χωρίς ακρότητες και γιʼ αυτό δεν είναι ευδιάκριτος ο διαχωρισμός τους από δεκαετία σε δεκαετία. Είμαι σίγουρος ότι μετά από 20+ χρόνια θα βλέπουμε πως ήμασταν στα 00ʼs και θα γελάμε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ενδιαφέρουσα σύνοψη, click.

Από τα 90s και μετά η ενδιαφέρουσα μουσική μετακινήθηκε από το mainstream στο χώρο του alternative.

Πολλές τάσεις που επικράτησαν τότε, πάντως, έχουν τις απαρχές τους στη δεκαετία του '80.

Η σημερινή mainstream μουσική είναι για τα μπάζα. Σε αντίθεση, βέβαια, με τον εναλλακτικό χώρο, όπου κατά καιρούς βγαίνουν διαμάντια. Έχει πολύ ενδιαφέρον να εξερευνήσετε το εξής site:

http://www.mediatraffic.de/tracks.htm

Στην ιστοσελίδα αυτή με κάποιο αλγόριθμο βγάζουν ένα παγκόσμιο Top 40. Οπλιστείτε με υπομονή και ακούστε τα πρώτα δέκα τραγούδια. Βάζω στοίχημα ότι στα τρία θα έχετε ήδη βαρεθεί. Χορευτική, μπιτ, τυποποιημένη μουσική. Τα ίδια ονόματα ξανά και ξανά: Lady Gaga, Rihanna, Maroon 5, Bruno Mars και δε συμμαζεύεται... Άντε και Adele, για κάτι ελαφρώς ποιοτικότερο.

Πηγαίνετε μετά εδώ:

http://www.mediatraffic.de/30-years-ago.htm

Τα top 10 του 1981.

Καμιά σχέση... Σου ανοίγει την όρεξη να τα ακούσεις όλα.

Αλλά και το 1991 δεν είναι άσχημο:

http://www.mediatraffic.de/20-years-ago.htm

Όχι τόσο ενδιαφέροντα, πάντως, όπως του 1981.

Η mainstream μουσική, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο τυποποιημένη. Μπορείτε να βάλετε και τον υπολογιστή σας να συνθέσει κάποιο hit. Κανείς δεν θα καταλάβει τη διαφορά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να και ένα σχετικό άρθρο:

80s Vs. 90s: Which Decade Was The Best In Entertainment?

http://www.starpulse.com/news/Maccorley_Mathieu/2009/09/26/80s_vs_90s_which_decade_was_the_best_in_

Δεν είναι βέβαια ό,τι καλύτερο. Είναι λίγο απλοϊκό και απευθύνεται κυρίως στο αμερικανικό κοινό. Δίνει πάντως κάποιες πληροφορίες.

Αν βρω κάτι πιο ενδιαφέρον, θα το ανεβάσω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
αυτο που μου ελειψε στα 80ς ηταν οι ηρεμες παραλιες χωρις beach bar που ακουγες τα κυματα και χαλαρωνες.

αρχες του 90 αρχισαν να ξεφυτρωνουν σαν τα μανιταρια και πλεον καθε παραλια εχει τουλαχιστον ενα beach bar με ηχορυπανση.

Πρεπει να πας πλεον σε απομακρυσμενες παραλιες να ηρεμισεις.
 
"Αντικειμενικά"-όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, η πιό "κακόγουστη" δεκαετία είναι τα 80's με τις γνωστές βάτες, τις χαίτες, τις περμαναντ, τα "πέτσινα" μπουφάν, κλπ. (βέβαια εμάς μας αρέσει επειδή μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια) και έπίσης τα early 90's με τα χτενίσματα "καπελάκι", τα ροζ τζιν, τα λαχούρια κλπ.- εντελώς τραγικά...

Αντιθέτως η πιό στυλάτη αλλά και τολμηρή δεκαετία ήταν τα 70's και αργότερα τα late 90's όπου υπήρξε μια σχετική αναβίωση των 70's (ίσως επηρεάζομαι επειδή εκείνη την εποχή, τα late 90's, συμμετείχα ενεργά στις τάσεις της μόδας)
 
Είναι και για μένα μια κακόγουστη δεκαετία τα 80ς. Ταυτότητα σαφώς και διαθέτει, αλλά αυτό δεν είναι κατ'ανάγκη θετικό. Από την άλλη δε νομίζω ότι ήταν κ η τελευταία. Και τα 90ς μια χαρά ταυτότητα είχανε. ΟΚ η νοσταλγία υπάρχει, αλλά άσχετα από τα πολλά θετικά των 80ς, μη παραβλέπουμε και τα πολλά αρνητικά.
 
Πίσω
Μπλουζα