Πράγματι πολύ ενδιαφέρον θέμα...
Προσωπικά δεν συμφωνώ ότι οι μετʼ έπειτες δεκαετίες των 80ʼs δεν έχουν ταυτότητα, αλλά συμφωνώ ότι πλέον σήμερα υπάρχει μια ομοιογενοποίηση ως προς την μόδα και το lifestyle σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, μιλώντας πάντα για την Ελλάδα.
Εγώ θα χώριζα τα 80ʼs, 90ʼs, 00ʼs ως προς το lifestyle σε τρεις περιόδους.
Η πρώτη είναι τα κλασικά 80ʼs (Στις αρχές των 80ʼs δεν έχω πολλές ουσιαστικές αναμνήσεις καθώς ήμουν αρκετά μικρός), η δεύτερη είναι από το 1990 μέχρι κάπου το 1997, και η τρίτη είναι από το 1997 μέχρι σήμερα.
Η τρίτη περίοδος είναι αυτή της ομοιογενοποίησης η οποία πιστεύω οφείλεται σε 2 παράγοντες.
- Στις ακρότητες στην μόδα των 90ʼs τα προηγούμενα χρόνια
- Στην εξάπλωση του Internet από τα τέλη της δεκαετίας του 90 και μετά.
Στα 90ʼs o κόσμος μάλλον έχοντας βαρεθεί τον disco rock-pop χαρακτήρα των 80ʼs, είχε μία τάση για γρήγορο βιαστικό εκμοντερνισμό με ακρότητες. Έβλεπες από την μία τους heavy metal τύπους με τα μακριά μαλλιά, τα κατάμαυρα ρούχα τα κολλητά τζιν και τα all stars, από την άλλη τους rapper με τα καρεδάκια, τα φαρδιά παντελόνια/βερμούδες, τα αθλητικά παπούτσια με τις γλώσσες έξω και τα τεράστια καρό πουκάμισα, και από την τρίτη τους τύπους της σκληροπυρηνικής techno, με τα τσουλούφια, τα ξυρισμένα κεφάλια, τις αρβύλες τύπου Wermacht, Dr. Martens, ή τα τεράστια ορειβατικά παπούτσια, και τα φουσκωτά μπουφάν.
Γενικά τα 90ʼs μέχρι το 1997 ήταν μία εποχή με ακρότητες που οδήγησαν σε μία πιο ώριμη μόδα στην συνέχεια. To Heavy metal, το Eurodance και το techno/rave έδωσαν την θέση τους σε πιο μελωδικά ακούσματα όπως η Alternative rock, η house-pop και η R&B, και αντίστοιχα η μόδα στα ρούχα φλώρεψε σε ένα πιο συμβατικό στιλ με επιρροές από 70ʼs αλλά και 60ʼs αλλά στην πιο ήπια μορφή τους. Έτσι σε ένα γενικά πιο ήπιο περιβάλλον βρήκαν έδαφος να ευδοκιμήσουν οι βλαχογιάπικες Κωστοπουλιστικές τάσεις του δήθεν οι οποίες πιστεύω σιγά-σιγά όλο και αδυνατίζουν.
Επίσης με την εξάπλωση της πληροφορίας μέσω του Internet οι τάσεις της μόδας σε ρουχισμό, μουσική τρόπο ζωής κλπ. πλέον διαδίδονται από όλους σε όλους αστραπιαία ώστε στο τέλος να επιλέγουμε όλοι μας μία συνισταμένη αυτών των τάσεων και χωρίς να υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακραίους πειραματισμούς. Ακόμα και κάποιες πιο ακραίες τάσεις (π.χ. Emo) γίνονται πιο γρήγορα αποδεκτές και οικείες και αντίστοιχα εξασθενούν και πιο γρήγορα.
Γενικά πιστεύω ότι και η σημερινή εποχή έχει τον χαρακτήρα της, απλά οι αλλαγές γίνονται πλέον πιο ομαλά χωρίς ακρότητες και γιʼ αυτό δεν είναι ευδιάκριτος ο διαχωρισμός τους από δεκαετία σε δεκαετία. Είμαι σίγουρος ότι μετά από 20+ χρόνια θα βλέπουμε πως ήμασταν στα 00ʼs και θα γελάμε.