1@Other_Reality[/USER]
Εχεις αναφερθει σε τιτλους απο Project-X μεχρι και το Superfrog. Εχεις παει δηλαδη απο τα πολυ καλα μεχρι στα πολυ σκουπιδια, δεν ξερω τα κριτηρια σου, δεν βλεπω να συμφωνουμε παντως σε ζητηματα ποιοτητας. Πχ υπερκτιμημενο το Sonic, και παιχνιδαρα το Buba n stix. Προφανως εχουμε παρα πολυ διαφορικο τροπο να υπολογιζουμε το επιπεδο και προσφορα ενος παιχνιδιου.
Διαδυκτιακα ψαχνω και ενημερωνομαι για ιαπωνικους τιτλους πρωτιστως, και επειτα για hacks και νεα παιχνιδια. Επαιξα πολλα παιχνιδια απο τοτε και δεν ειχα παραπονο. Παιχνιδια για Amiga ευτυχως βρηκα απο ανθρωπους που δεν εχουν στη λιστα με τα αγαπημενα τους τιτλους οπως τα Agony/Shadow of the beast/Superfrog αλλα παιζανε καλα παιχνιδια.
Μονο ως υπεκφυγη μπορω να δω το παραπανω, δεν συνεισφερεις καπως στη συζητηση. Εχω αναφερθει ηδη σε πολλους νεους τιτλους, ειτε εμπορικους, ειτε δωρεαν διαθεσιμους. Επισης επειδη εγω ασχολουμαι ως παικτης πολυ με την Nintendo και την Sega, ξερω πολυ καλα πως υπαρχει ενθερμο κοινο που τις υποστηριζει απο τα πρωτα μηχανηματα τους, μεχρι και τα τελευταια. Αν τωρα τοσοι προγραμματιστες ορκισμενοι φυλακες της Amiga 500, προτιμουν να ασχοληθουν με πιο συγχρονες πλατφορμες, μαλλον δεν αγαπησαν το μηχανημα τοσο πολυ και τοσοι πολλοι, οσοι καποιοι διαλαλείτε.
Ενδιαφερουσα η γνωμη σου, αλλα Amiga 500 ειδα πρωτη φορα στο σπιτι των ξαδελφιων μου, που την πηρανε το 1987-1988. Ωραια ηταν δεν λεω, αλλα ξεπεραστηκε με τα 16bit, ηταν σκληρος ο ανταγωνισμος βλεπεις. Παιχνιδια ειχα παιξει παρα πολλα, τοσο σε αυτους, οσο και σε χρονοχρεωση στο Console Club στη Γρυπαρη. Και επειδη ζουμε σε κοινωνια που η μερα τελειωνει και αρχιζει με το ποδοσφαιρο, οι περισσοτεροι παιζανε Kick-Off. Δεν ειχα τιποτα δυνατους δεσμους με το ποδοσφαιρο ομως, και εβλεπα παιχνιδια αντι για την εθνικη μας ασχολια.
Tomahawk και Pac-man ηταν τα χειριστηρια που εδιναν για να παιξεις κατι με χρονοχρεωση, δεν με βολευαν μιας και προτιμω ανεκαθεν τα χειριστήρια, αλλα του Mega Drive συνηθως ηταν πιασμενα για χρονοχρεωση στο ιδιο το μηχανημα βλεπεις και δεν περισσευαν παντα.
Κοιταξε, αν βλεπεις πως οι 4 τιτλοι ειναι παιδικοι, καπου εδω χανεται και η σοβαρη συζητηση. Εχεις αναφερθει σε Superfrog και Buba n stix και λες πως και τα 4 παραπανω ειναι παιδικα. Τι να προσθεσω εδω δεν ξερω. Και επειδη το αναφερεις διαρκως, ναι θα μπορουσα να εχω πεντε κιλα παιχνιδια σε δισκετες, αλλα δεν με ενδιεφερε να επενδυσω εκει εναντι καποιου αξιολογου τιτλου των 2 μηχανηματων. Οπως και πολλοι αλλοι. Οποτε ποιος γελασε τελευταιος; Εγω που επαιζα φοβερα παιχνιδια, η εσυ με τα 5 κιλα σαβουρα;
Να μιλησουμε εδω λοιπον για το τι σας εκαναν τα εγχωρια περιοδικα.
User, τευχος 17, Σεπτεβριος 1991, σελιδα 64
Ο τυπας που το εγραψε, καπως καταφερε να το βρει ισαξιο με το Mega Drive, και πως ειναι αριστουργημα στην Amiga. Κατι τετοια αισχρα πραγματα γραφανε εδω και στο εξωτερικο και γαλουχηθηκε ποσος κοσμος με τις μπουρδες τους. Ελα ντε ομως που δεν περασαν για πολυ ολα αυτα, και η Amiga κατακρεατουργηθηκε λιγο επειτα απο το Mega Drive, και η σειρα ειδε 3 παιχνιδια στο συστημα. Γιατι αραγε;
Δεν εκρυψα πως υπηρξε απο τοτε σοβαρο προβλημα στο να ξεχωριζει ο λαος της Amiga τα καλα παιχνιδια. Shadow of the beast και Agony τρανταχτα παραδειγματα. Τι να κανω, δεν μπορουσα να βγαλω ακρη τοτε και περιμενα πολλα χρονια μεχρι να αρχισω να ανακαλυπτω καλους τιτλους. Το τι επαιζα, προφανως δεν μπορω να γυρισω το χρονο πισω, αν ειχες περασει παντως ποτε απο Teleclub, Console Club και Athens Club θα εβλεπες τα ψεματα των περιοδικων μεταξυ αυτων. Η Amiga ηταν νεκρη εκει απο το 1992 και μετα. "Ζουσε" μεσω των αγγελιων για αντιγραφα στα περιοδικα, και σε πολυ συγκεκριμενα καταστηματα κυριως στο κεντρο. Οι κονσολες ειχαν ποδοπατησει τις Amiga και δεν υπηρξαν ποτε ξανα στο προσκηνιο.
Καταρχας δεν αναφερθηκα καπου για αμερικανους του youtube για την Amiga, καποια αρθρα παρεθεσα, αντικειμενικα κιολας απο ουδετερη σκοπια. Δεν ειμαι σιγουρο για ποιον κοσμο μιλας, εαν ειναι συγκεκριμενοι που μιλουσανε για χρωματα και χρησιμοποιουσαν τις και καλα παρουσιασεις των User/Pixel ως κριτηριο, δεν ειμαι σιγουρος αν μπορω να προσθεσω κατι γιαυτους.
Οχι δεν "εζησα" την Amiga απο το απογειο της αν το εννοεις ετσι, ουτε με ενδιεφερε η κουλτουρα της, παιχνιδια παιζω. Ακομα και αν ημουν ανικανος να την καταλαβω, δειχνει εδω την διαφορα με τις κονσολες. Δεν χρειαζονται ουτε ειχαν παρωπιδες για το τι ειναι και εκαναν, οπως και κανουν. Γιαυτο και δεν μιλαει κανενας για τα "διαμαντια" σας, οπως και δεν θα ξανασχοληθει ποτε κανεις με αυτα, περαν απο εσας, τοτε καποτε.
Περι των αναφορων σου ποιος μπαινει στα χωραφια ποιου, δες ποιος μπηκε στη συζητηση στο προηγουμενο θεμα περι ανωτεροτητας της Amiga (και καλα) και το ξανασυζηταμε.
1@The Destroyer[/USER]
Θετεις ωραια ζητηματα, διαφωνω ομως στο ρολο των εγχωριων περιοδικων. Ειχαν ξεκαθαρο σπρωξιμο στις Amiga το 1992-1995, ενω οι κονσολες ειχαν διαδοθει και καθιερωθει για τα καλα στην αγορα. Περαν φυσικα του οτι υπερβαθμολογουσαν ολους τους τιτλους της Amiga. Ενα οποιοδηποτε Pixel η User της εποχης και θα το δεις. Το γιατι και πως ηταν υπερ της Amiga, εχω επισης μια πολυ καλη υποθεση, αλλα χωρις αποδειξεις πολλα μπορουν να υπωθουν. Ας πουμε ομως, οτι υπαρχει πολυ περισσοτερο και αμεσο κερδος απο τις αφορολογητες αντιγραφες, παρα τις μεταπωλησεις αυθεντικων παιχνιδιων. Κατι που ηταν σχεδον αποκλειστικα μονοδρομος στις Amiga.
Επισης για τις πωλησεις της "βασιλισσας" που αναφερεσε εσυ και αλλοι, ποιος εδωσε νουμερα για Ελλαδα; Εχει αναφερθει ηδη πολλες φορες αλλα δεν εχω δει καποια αποδειξη, μονο εικασιες.
Τα ειπες ολα μονος σου παντως στο αλλο μηνυμα, Amiga, Kick Off και κιλα αντιγραφες. Εκει ηταν το ζουμι του μηχανηματος, αυτο γινοταν στη χωρα μας. Που οδηγησε, το ειδαμε πολυ καλα.
Περι καλυτερων παιχνιδιων.. Οταν εχεις τιτλους οπου θεωρουνται απο τους καλυτερους παγκοσμιως, προφανως και θα εχουν μεγαλυτερη απηχηση στο κοσμο. Μακαρι να ισχυε απο την αλλη το ιδιο και στην Amiga, διαρκως για Agony και Shadow of the beast διαβαζω. Εχουν οι περισσοτεροι ως κριτηριο τα χρωματα εναντι του gameplay καθεαυτου.
1@Leon[/USER] Για εικαστικα παιχνιδια, δες το Super Mario RPG. Ειναι πανεμορφο και προτοτυπησε σε παρα πολλους τομεις στο συνολο του.